"NATO pogrešno procenio situaciju u Avganistanu"

"NATO je pogrešno procenio situaciju u Avganistanu", rekao je ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto.

Izvor: Tanjug
Podeli

Pročitajte još:

Teroristička pretnja nadvija se nad SAD: Napad u sledećih šest meseci

"Vojne operacije Alijanse su pomogle da se uspostavi mir u regionu"

On je to izjavio tokom drugog dana sastanka ministara spoljnih poslova članica NATO u Rigi.

Sijarto je rekao da je kolaps avganistanske vlade bio "tragedija za Avganistance i šok za NATO", čiji su pripadnici imali planove da nastave pružanje finansijske pomoći do 2024. godine, prenosi agencija MTI.

"Politička i bezbednosna struktura koju smo zapravo podržavali propala je nekoliko dana nakon (NATO-ovog) povlačenja", rekao je Sijarto.

Uzroke netačne procene NATO-a o Avganistanu o "političkim, društvenim i bezbednosnim aspektima" treba razumeti, bilo da su lične, proceduralne ili strateške prirode ili da li je taktika NATO-a dovela do ovog ishoda", rekao je ministar.

Upravljanje bezbednosnim rizicima koji su nastali nakon povlačenja NATO-a jeste važan zadatak za Evropu i centralnu Aziju, poručio je Sijarto.

On je dodao da svakog dana 30.000–35.000 ljudi kreće iz Avganistana, što je rezultiralo "dramatičnim povećanjem broja ilegalnih migranata" koji su došli na južne granice Mađarske.

"Zemlje Centralne Azije treba da dobiju pomoć kroz partnerske programe kako bi mogli da zaštite svoje granice i da zadrže svoju stabilnost, ili će se egzodus iz Avganistana nastaviti", kazao je Sijarto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 434 idi na stranu