Poljaci doneli zakon: Mediji ne smeju na granicu sa Belorusijom

Poljski predsednik Andžej Duda potpisao je zakon kojim se ograničava pristup humanitarnim organizacijama i novinarima na granici sa Belorusijom.

Izvor: Tanjug

Sreda, 01.12.2021.

09:14

Poljaci doneli zakon: Mediji ne smeju na granicu sa Belorusijom
Foto: EPA-EFE/MAXIM GUCHEK / BelTA / HANDOUT

Podsećanja radi, tamo poslednjih nedelje traje migrantska kriza.

Zakon je udarac za opozicione stranke, koje zagovaraju neograničen pristup medijima. Prema odredbama vanrednog stanja, koje je u septembru proglašeno na granici, a koje je isteklo u ponoć, medijima i humanitarnim organizacijama potpuno je bio zabranjen pristup, podseća Rojters.

Poljska opozicija tvrdi da je cilj zabrane pristupa da se prikriju kršenja ljudskih prava, dok iz vlade kažu da su restriktivne mere neophodne iz bezbednosnih razloga. Prema novim pravilima, ministar unutrašnjih poslova može da organiči pristup graničnoj zoni, nakon konsultacije sa šefom granične službe.

Međutim, novinari i NVO mogu da uđu na osnovu odluke šefova lokalne granične kontrole. Ministar unutrašnjih poslova Mariuš Kaminjski rekao je da će narediti privremenu zabranu ulaska u oblasti oko granice. Evropska unija optužila je Minsk da izaziva migrantsku krizu zbog sankcija koje su uvedene.

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko optužio je EU da namerno izaziva humanitarnu krizu na granici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: