Evropa u "crvenom": Korona alarm upaljen; crni rekordi, nova zaključavanja; Rešenje imamo?

Zatvaranja, porast broja slučajeva koronavirusa i podeljenost oko vakcinacije obeležili su početak druge pandemijske zime u Evropi.

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.10.2021.

16:49

Evropa u
Foto: Profimedia

Koronavirus donosi haos u istočnim evropskim zemljama i neizvesnost ovima na zapadu.

Uprkos široj dostupnosti vakcina ove zime u odnosu na prošlu, Evropa je jedini deo sveta koji prijavljuje porast broja novih slučajeva koronavirusa, rekla je u sredu Svetska zdravstvena organizacija. Ovo je treća uzastopna nedelja da je region zabeležio porast broja slučajeva.

Istočna Evropa i Rusija beleže sve veći broj obolelih i umrlih, do kog je najviše došlo zbog oklevanja ljudi da prime vakcinu. Prema podacima evropskog Centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), pokrivenost vakcinom u tom delu Evrope iznosi tek 24 posto.

Letonija ponovo zaključana

Prošlog četvrtka Letonija je postala prva zemlja u EU koja je ponovo uvela lokdaun dok se zemlja bori sa skokom obolelih usled niske stope vakcinacije. Samo 56 posto ukupne odrasle populacije je primilo obe doze u poređenju sa proseka EU od 74,6 posto.

I zapadna Evropa suočava se sa porastom broja slučajeva uprkos tome što neke zemlje imaju gotovo univerzalnu pokrivenost vakcinom. Stopa kovida 19 incidencije u Nemačkoj porasla je u subotu na 100 novih infekcija na 100.000 stanovnika, prvi put od maja. Belgija i Irska beleže najveće stope obolelih u zapadnoj Evropi, prema ECDC-u, s incidencijama 325,76, odnosno 432,84 na 100.000 ljudi.

Ministar zdravlja Belgije rekao je u sredu da se zemlja nalazi u četvrtom talasu. Više od 85 posto odrasle populacije je u potpunosti vakcinisano, a vlasti kažu da je većina hospitalizovanih kovid pacijenata nevakcinisana, preneo je Rojters.
Foto: Profimedia
Situacija kritična

Broj slučajeva možda je veliki u nekim zapadnim evropskim zemljama, ali zahvaljujući vakcinaciji, smrtni slučajevi i hospitalizacije zbog kovida 19 uglavnom su nepromenjeni u poređenju s istočnim zemljama.

Rumunija je u ponedeljak ponovo uvela noćni policijski čas i đake poslala na raspust na najmanje dve nedelje, dok je posedovanje zelenog vakcinacionog sertifikata obavezno za većinu aktivnosti, danima nakon što je zabeležila 19,25 smrtnih slučajeva na milion stanovnika – što je jedna od najvećih svetskih stopa smrtnosti od kovida 19 po stanovniku.

Susedna Ukrajina prijavila je u četvrtak najveći dnevni broj slučajeva korone od početka pandemije – 22.415 obolelih, nekoliko dana nakon što je predsednik Volodimir Zelenski pozvao građane da se vakcinišu, rekavši da je to jedini način da se spreči lokdaun.

"Postoje dva puta na ovoj raskrsnici – vakcinacija ili lokdaun. Svaki dan suočavamo se sa ovim izazovom i izborom. Ja sam potpuno protiv lokdauna zbog ekonomije", rekao je Zelenski.

Međutim, do petka su škole u žarištima zatvorene, a vlada je objavila da je kovid sertifikat ili negativan test potreban za pristup javnom prevozu u prestonici nakon što je broj smrtnih slučajeva za dan dostigao 614.
Foto: EPA/ Marko Ðokoviæ
Rusija obara sve rekorde

Rusija prolazi kroz najgoru fazu pandemije. Moskva je u ponedeljak uvela lokdaun na 10 dana, dok su zvaničnici javno priznali da se zemlja suočava sa teškom zimom. U Rusiji je zabeleženo 37.930 novih slučajeva koronavirusa u poslednja 24 časa, što je najveći dnevni broj od početka pandemije, saopštio je danas Krizni centar za borbu protiv koronavirusa.

Ukupan broj zaraženih sada iznosi 8.279.573, preneo je TAS. Prema podacima Kriznog centra, stopa rasta koronavirusa u Rusiji iznosi 0,46 odsto.

Broj preminulih od kovida 19 u poslednjih 24 časa iznosi 1.069, što je za šest smrtnih slučajeva manje u odnosu na rekordan broj zabeležen u subotu, koji je iznosio 1.075.

Peskov, portparol predsednika Vladimira Putina, priznajući delimičnu odgovornost za niske stope cepljenja.

Zdravstveni stručnjaci mole za mere

"Zapadna Evropa neće dosegnuti krizne nivoe iz bliže prošlosti, poput podizanja poljskih bolnica, jer su vakcine definitivno promenile situaciju i u tom smislu bi trebalo biti puno razloga za optimizam", rekao je Drobac.

Ujedinjeno Kraljevstvo, međutim, pokazuje da vakcine nisu srebrni metak, dodao je on.

Velika Britanija beleži najviše dnevnih slučajeva u zapadnoj Evropi nakon što je tokom leta ukinula gotovo sva pandemijska ograničenja.

Zdravstveni stručnjaci i medicinske organizacije zamolile su britansku vladu da ponovo uvede mere poput obaveznog nošenja maski ili potvrda o vakcinaciji, poput drugih evropskih zemalja, kako bi se sprečilo uvođenje restriktivnih mera poput lokdauna.

Međutim, vlada je odbila takve mere uprkos tome što raste broj hospitalizacija i smrtnih slučajeva.

Irska: Kovid potvrde na snazi

Dok Velika Britanija odugovlači s novim merama, Irska se suzdržava od ukidanja pandemijskih ograničenja zbog ponovnog porasta broja zaraženih uprkos tome što ima jednu od najvećih evropskih stopa nakcinacije, 92 posto.

Tokom konferencije za novinare prošlog utorka irski premijer Majkl Martin rekao je da će kovid potvrde ostati na snazi za sva okupljanja i događaje u zatvorenom prostoru, da će maske i dalje biti obavezne u zatvorenim javnim prostorima, a u ugostiteljskim objektima biće dopušteno posluživanje samo za stolovima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: