Reagovala Nemačka: "Za žaljenje"

Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas reagovao je zbog objave šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova, da Moskva zatvara svoju misiju pri NATO u Briselu.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/FOCKE STRANGMANN
EPA-EFE/FOCKE STRANGMANN

NATO odgovorio Rusiji

On je rekao da je ta odluka "načinila situaciju još težom".

"To će činiti stvari još težim, iako su već dovoljno teške. Nemačka je tražila u okviru NATO da dođe do dijaloga sa Rusijom", rekao je Mas novinarima nakon sastanka ministara spoljnih poslova država članica Evropske unije, preneo je Rojters.

On je dodao da je Rusija prethodno ukazivala da želi da razgovara.

"Moramo da priznamo sve više da Rusija ne želi. To je više nego za žaljenje, ta odluka koja je doneta u Moskvi... Ozbiljno će narušiti odnose", naglasio je Mas.

Rusija je odlučila da zatvori svoju misiju pri NATO u Briselu, kao i da uskrati akreditacije osoblju NATO u Moskvi od 1. novembra, jer je NATO proterao osam ruskih službenika iz Brisela, navodeći da su agenti ruske tajne službe.

Moskva objasnila

Izaslanik bilo koje države članice NATO-a može, u ime cele Alijanse, da održi hitan kontakt sa ruskom stranom, nakon što je Rusija odlučila da od 1. novembra povuče akreditacije za osoblje NATO u Moskvi, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

Prethodno je NATO povukao akreditacije za osam ruskih službenika misije pri NATO u Briselu, tvrdeći da je reč o pripadnicima ruske tajne službe, nakon čega je Rusija zatvorila svoju diplomatsku misiju pri NATO u Briselu.

"Ruskom ambasadoru u Belgiji će biti odobreno da održi hitan kontakt sa štabom Severoatlanske alijanse. Po nahođenju Alijanse, ambasador neke države članice NATO u Moskvi će moći da obavlja sličnu funkciju", dodaje se u saopštenju, preneo je TAS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 454 idi na stranu