Još 6.461 novooboleli, preminule 52 osobe

U Srbiji je do poslednjeg preseka potvrđen 6.461 novooboleli od kovida 19, dok su od posledica ove bolesti preminule 52 osobe.

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.10.2021.

15:00

Još 6.461 novooboleli, preminule 52 osobe
Ilustracija: EPA-EFE/Filippo Venezia

Ukupno je dosad testirano 6,020.429, od toga u poslednja 24 sata 20.852.

Dosad je registrovano 1.055.296 slučajeva od početka pandemije.

Bitku sa koronavirusom u Srbiji je od početka pandemije izgubilo 9.157 ljudi.

Hospitalizovano je 6.636 osoba, a na respiratorima je 279.

"Situacija je katastrofalna"

Epidemiolog dr Predrag Kon, član Kriznog štaba, oglasio se uoči sednice tog tela i situaciju nazvao katastrofalnom.

On je kazao da je medicinski deo štaba imao konsultacije sa premijerkom Anom Brnabić i da ne vidi poboljšanje, zbog čega se nada "pomeranju" stava prema epidemiološkoj situaciji.

"Jesmo imali konsultacije, mi iz medicinskog dela insistiramo na sprovođenju ranije predloženog. Mi nismo za 12 dana videli poboljšanje situacije, svakako ne. Možda se stabilizovalo, ali smo na katastrofalnom nivou i to nikako nije pravo poboljšanje. Nismo videli ni obuhvat imunizacije da se poboljšao, iz dana u dan se vakcinišu ljudi, ali bi trebalo da ih je deset puta više. U takvoj atmosferi, biće novih sastanaka Kriznog štaba i ja se iskreno nadam da će doći do pomeranja, s tim što ne može biti pomeranja stava medicinskog dela jer se on formira na osnovu činjeničnog stanja i epidemiološke situacije koja je vanredna i povremeno katastrofalna. Jedino se slažemo da je trajni izlaz u vakcinaciji", rekao je on.

Lončar upozorio: Tri bebe su na kiseoniku, borimo se da prežive

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je govoreći o epidemiološkoj situaciji u Srbiji istakao da se do skoro smatralo da koronavirus ne pogađa decu.

Kako kaže, to se promenilo.

Na bolničkom lečenju trenutno imamo sedamdeset devetoro dece, od toga njih 17 su bebe mlađe od godinu dana. Tri bebe su na kiseoniku. Juče smo sa smanjenim testiranjem od 5.077 pozitivnih imakli 300 dece", rekao je Lončar.

Dodao je da je situacija krajnje ozbiljna i mora se naći rešenje.

"Došlo je do dece, imaju ozbilnju kliničku sliku, borimo se da prežive. Mi kao stariji imamo pravo da odlučujemo o svojim životima, ali koju odluku mogu da donesu deca. Moramo da prekinemo lanac prenošenja virusa", istakao je Lončar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: