"Ko je prekoračio ovlašćenja, odgovaraće"

Predsednik Filipina Rodrigo Duterte kaže da će se svako za koga se utvrdi da je u kampanji borbe protiv droga delovao izvan granica smatrati odgovornim.

Izvor: Tanjug

Sreda, 22.09.2021.

11:10

Foto: Tanjug/UN Web TV via AP

Duterte je na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija rekao da je naložio filipinskom Ministarstvu pravde i policiji da preispitaju sprovođenje te kampanje, u kojoj je ubijeno više od 6.100 sumnjivih trgovaca drogom i korisnika otkako je on u junu 2016. godine stupio na vlast, prenosi agencija Rojters.

"Oni za koje se utvrdi da su tokom operacija postupili van granica zakona biće odgovorni pred našim zakonima", rekao je Duterte u video obraćanju na godišnjem skupu.

Duterte, međutim, nije spomenuo formalnu istragu o mogućim zločinima protiv čovečnosti, koju su prošle nedelje odobrile sudije Međunarodnog krivičnog suda, ali se čini da, kako ocenjuje Rojters, odbija spoljno mešanje u pitanja ljudskih prava.

Nedavno smo sa Ujedinjenim nacijama finalizovali naš Zajednički program o ljudskim pravima. Ovo je model za konstruktivno angažovanje između suverenih država članica i Ujedinjenih nacija", rekao je predsednik Filipina.

"Smislena promena, da bi bila trajna, mora doći iznutra. Nametanje nečije volje - bez obzira koliko plemenita ta namera bila - nikada nije uspelo u prošlosti. A neće ni u budućnosti", dodao je on.

Duterteova vlada je prošle nedelje saopštila da neće sarađivati sa Međunarodnim krivičnim sudom niti će dozvoliti bilo kakvim istražiteljima da uđu na Filipine. Duterte i njegovi šefovi policije tvrde su da su ubistva počinjena u samoodbrani i da Međunarodni krivični sud nema pravo da se meša u unutrašnja pitanja zemlje.

Grupe za zaštitu ljudskih prava smatraju da je Duterte lično podsticao smrtonosno nasilje u ratu protiv droga i optužuju policiju za ubistvo nenaoružanih osumnjičenih lica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

17 h

Podeli: