EU uputila Vučiću novi predlog

EU uputila predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću nov predlog za razrešenje napetosti na KiM.

Izvor: B92

Sreda, 22.09.2021.

13:14

EU uputila Vučiću novi predlog
Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Vučić je u utorak izjavio, nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, da je dobio predlog od zemalja Kvinte i EU za razrešenje napetosti na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak, nastalih zbog ukidanja registarskih oznaka iz Srbije, a koji je odbio.

Prema rečima Vučića, Srbiji je tada ponuđen kompromis, kako je rekao, malo više na strani Srbije, ali da prihvati odluku Prištine. "E, neću i tako će ostati", rekao je predsednik Srbije i ponovio da nije reč o kompromisu i da nema više ucenjivanja Srbije.

Međutim, kako prenose agencije, danas je Vučiću upućen nov predlog.

Kako se navodi, šef diplomatije EU Žosep Borelj i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak su u telefonskim kontaktima sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i s premijerom tzv. Kosova Aljbinom Kurtijem.

Cilj je hitno smirivanje napete situacije na severu Kosova i Metohije i eventualno održavanje sastanka Vučića i Kurtija u Briselu, saznaje Tanjug iz izvora u EU.

”Specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak se vratio iz Beograda u Brisel i svi naši napori su usmereni na spuštanje tenzija i povratak dijalogu”, rečeno je Tanjugu u diplomatskim izvorima u Briselu.

U EU napominju da su spremni da posreduju dijalogu dva lidera koji bi se održao u Briselu, čija bi osnovna tema bila rešavanje trenutne situacije na KiM.

Kada je reč o primeni Briselskog sporazuma, u krugovima bliskim šefu diplomatije EU za Tanjug naglašavaju da su svi do sada postignuti dogovori u dijalogu Beograda i Prištine ”na stolu” i da ih ”niko nije povukao”.

Dodaje se da su EU, ambasadori Kvinte i SAD potpuno jedinstveni u svojoj poruci da je u interesu i Beograda i Prištine da se situacija na terenu smiri, a da su u suprotnom obe strane na gubitku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: