Milanovićeva "popularnost" izašla van granica Hrvatske. Bolje da nije: Sve su pogrešno shvatili

Nije tajna da je Zoran Milanović, iako je došao iz stranke levog centra, u svom predsedničkom mandatu sve popularniji među desničarima, piše Indeks.

Izvor: index.hr

Sreda, 22.09.2021.

16:18

Milanovićeva
EPA-EFE/ANTONIO BAT

Ali sad je njegova popularnost, zahvaljujući izjavama o pandemiji, nadišla granice Hrvatske i proširila se i na strane krajnje desničare i antivaksere.

"'Dovoljno smo cepljeni' - hrvatski predsednik udara po kovid-histeriji, medijskoj kampanji straha", glasi naslov članka koji je juče objavilo evropsko izdanje portala notornog američkog teoretičara zavera i krajnjeg desničara Aleksa Džounsa.

"Hrvati su 'dovoljno procepljeni' i treba im dopustiti da sami prihvate rizik od zaraze kovidom, rekao je predsednik Zoran Milanović. Predsednik Milanović raskinuo je s većinom svojih suvremenika, izražavajući frustraciju zbog medicinskog autoritarizma i kovid-histerije koju guraju mejnstrim mediji i globalisti", hvali ga Info vors, u svom prepoznatljivom ostrašćenom stilu", prenosi Indeks.

Povod za oduševljenje Info vors hrvatskim predsednikom je njegova izjava od 10. septembra, odnosno odgovor koji je dao novinarki N1.

"Hrvatska, za razliku od proseka Evropske unije, nije dovoljno procepljena, mi smo tek na 50% (procepljenosti)", rekla je novinarka.

"Ma baš me briga, dovoljno smo procepljeni i svi to znaju", odgovorio joj je Milanović. Portal Aleksa Džonsa: Hrvatski predsednik udara po kovid-histeriji, medijskoj kampanji straha.

"Dakle, nećemo ići više od 50 posto. Neka nas onda ograde žicom, što neće napraviti. Dakle, mi smo dovoljno procepljeni, jer su oni dovoljno procepljeni. Dakle, iz njihove perspektive mi smo dovoljno vakcinisani. Naprosto nema šanse da ugrozimo te ljude", objasnio je Milanović svoj stav, iz čega se da iščitati da misli da je bilo kakvo stremljenje prema kolektivnom imunitetu vakcinacijom besmisleno jer su oni koji su vakcinisanii zaštićeni, bez obzira na udeo nevakcinisanih u populaciji.

Info-vors je u članku podelio i tvit sa snimkom ove Milanovićeve izjave koji je od 20. septembra, kad je objavljen, skupio gotovo devet hiljada lajkova i više od četiri hiljade retvitova. "Dakle, ako je cilj - a moramo znati što je cilj ovog mahnitanja - ako je cilj potpuno iskoreniti virus, onda imamo cilj. Ja to nisam čuo. Ako mi neko kaže da je to cilj, ja ću mu reći da je van pameti. Sve drugo je prilagođavanje i nastavak normalnog života”, nastavio je Milanović tumačiti svoje viđenje "kovid-histerije", kako bi je nazvao Infovors. Ili "mahnitanja", kako ga zove Milanović.

Vest s Milanovićevom izjavom objavili su i drugi opskurni, odnosno "alternativni" portali kao AltNews.org, TheCovidWorld.com, YourNews.com i LewRockwell.com. Antivakseri pogrešno shvatili Milanovića, misle da Hrvatska prestaje s vakcinacijom

Iako se čini očiglednim da Milanović to nije mislio da kaže, izgleda da su mnogi korona-skeptici i antivakseri shvatili njegovu izjavu kao najavu da će Hrvatska prekinuti vakcinaciju protiv kovida 19. Tako je tviteraš ZNeveri, čiji je tvit InfoWars preneo, u komentaru snimka pogrešno citirao Milanovića: "Više se nećemo cepiti."

"Predsednik Hrvatske kaže da su završili s cepljenjem. Neće to više raditi. #EnoughIsEnough #hrvatska", napisala je i Gilijan Mekit, britanska televizijska voditeljka i autorka poznata po širenju pseudonaučnih tvrdnji o medicini i nutricionizmu, koja se u pandemiji takođe bacila na promovisanje teorija zavera o cepivima i koronavirusu.
EPA-EFE/ANTONIO BAT
Njen je tvit dobio čak 12.000 lajkova i 5.000 retvitova. A među ostalima, retvitovao ju je i profil zanimljivog imena Based Croatia. "Based" (prizemljen, utemeljen, realan) je inače često korišćen pohvalni izraz među takozvanim alternativnim desničarima.

"On je samo predsednik, a ne premijer pa su mu ruke vezane, ali on ovde ima sjajnu poentu: 'Nema života bez rizika'", pohvalio ga je Based Croatia. Na 4chanu oduševljeni Milanovićem, pitaju se "hoće li biti samoubijen".

Milanovićem su naprosto oduševljeni i korisnici kontroverznog anonimnog foruma 4chan, odnosno njegovog podforuma /pol (puno ime Politically Incorrect). "DOGAĐA SE !!! HRVATSKA SE REŠAVA KOVID-CEPIVA. Hoće li biti samoubijen, braćo?" napisao je uz preporuku vesti korisnik 4chana, koristeći još jedan izraz (suicided) popularan među teoretičarima zavera koji, na primer, veruju da su Dežfri Epstin i Džon Makafi potajno ubijeni jer su smetali moćnicima, a da se njihova smrt predstavlja kao samoubistvo.

"Zorane, Zorane, nek te čuva Bog, sve junake bataljona tvog", komentarisao je drugi 4chanovac na hrvatskom.

"Prokleti Hrvati moraju biti više 'based' od nas. Volio bih da je Janša kontrarijanac kao inače i da pošalje sve kvragu i ovde (50% stanovništva trenutno bi ga podržalo), ali pretpostavljam da levičarski globhomo mediji u ovoj zemlji drže njega i SDS za muda previše za to pa će se naš mali eksperimentalni ekspres-lonac nastaviti i dalje da peni", komentarisao je pak jedan Slovenac, žaleći što i slovenski premijer nije kao hrvatski predsednik. "Svaki dan počnem s CNN-om, pitam se jesam li ja normalan ili su oni poludeli."

Podsetimo, Milanović se ovih dana kao tema našao i na konzervativnoj američkoj televiziji Foks njuz, čija je voditeljka Lora Ingrejem citirala njegov poziv da Amerika primi sve izbeglice iz Avganistana.

"Hvala, Zorane", poručila je Foksova voditeljka sarkastično, spominjući Milanovića među ostalim evropskim političarima koji se protive primanju avganistanskih izbeglica u svoje zemlje. "Ako ste cepljeni, rešili ste svoj problem. A i moj problem. Sad mi je prijatelj javio da je u klubu gde mu je sin u Kaliforniji od njih 50 njih 16 zaraženo. A cepljeni su. Simptome nemaju. Gde je problem? Ja ne vidim problem. Vakciniši se. Ako se vakcinišeš, ozbiljne posledice praktički ne postoje", dodao je Milanović tada.

"Ne možemo u nedogled gurati tu priču o apsolutnoj sigurnosti. Opasnosti uvek postoje. One su danas manje nego ikada, uopšteno. Života bez rizika nema, kao ni života bez bolesti. Napravi što možeš, cepi se, iskoristi znanost. Iskoreniti kovid je valjda nemoguće. Svaki dan počnem s CNN-om, pitam se jesam li ja normalan ili su oni poludeli. To sejanje panike od početka, a nisu jedini", zapitao se Milanović, obrušavajući se na CNN, inače omiljenu medijsku metu američkih desničara i teoretičara zavera. "Od Nove godine slušam samo gluposti"

"Od Nove godine slušam samo gluposti. Dolaskom cepiva, cepi se. Ako se nećeš cepiti, neću reći da me briga za tebe. Ako se razboliš, šanse da ti bude loše su veće. Ali pobrinuće se društvo za tebe. Moj sin je treći srednje, tek je ušao u školu. Prvo je bio štrajk onaj pa onda kovid", rekao je Milanović.

"Ako je cilj - a moramo znati koji je cilj ovog mahnitanja - ako je cilj skroz iskoreniti covid, onda imamo cilj. Ja to nisam čuo. Ako mi neko kaže da je to cilj, kazaću mu da je to van pameti. Što je cilj, što se želimo?", rekao je predsednik.

"Sve što se radi, govori, posebno u Evropi, je da se virus iskoreni. To je nemoguće. Pogledajte Japan, Australiju. Ta opsesivna kultura izolacije ne funkcioniše. Opet će morati da vakcinišu 70 odsto ljudi. Japan ista priča. Ovo već lagano ljudima ždere živce. Ponoviću svoje reči iz decembra: onog trena kad bude više cepiva nego zainteresovanih, priča je gotova. Pod pretpostavkom da je cepivo delotvorno, ali jeste. Svi moji prijatelji su se cepili. Neki nisu, ali i dalje su mi prijatelji", zaključio je Milanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: