Ambasador potvrdio: Erdogan će doći

Ambasador Turske u Beogradu Hami Aksoj potvrdio je da će turski predsednik Redžep Tajip Erdogan posetiti Srbiju pre kraja ove godine.

Izvor: Tanjug

Sreda, 22.09.2021.

10:21

Ambasador potvrdio: Erdogan će doći
Tanjug/Jadranka Iliæ

Erdoganov dolazak, podsetimo, najavio je predsednik Srbije Aeksandar Vučić, koji se nedavno sreo s Erdoganom.

Aksoj je u intervjuu agenciji Tanjug rekao i da bi sednica tog tela, treća po redu od njegovog formiranja 2017. godine, trebalo da bude održana u oktobru u Turskoj i da se na njoj očekuje potpisivanje sedam sporazuma u prisustvu dva predsednika.

Kako je najavio, na sednicama Visokog saveta se obično razmatraju politička, ekonomska pitanja, pitanja koja se tiču oblasti trgovine, investicija, turizma, obrazovanja, bezbednosne situacije u našim zemljama, kao i rezultati postignuti od osnivanja saveta do danas i planiraju se nove aktivnosti.

"Mi na tim sastancima razmatramo važna pitanja, a jedan od najvažnijih rezultata sastanaka je što se na njima i pravno regulišu naši bilatreralni odnosi", rekao je Aksoj.

On podseća da je u odnosima dve zemlje jedno do najvažnijih pitanja ekonomska saradnja, na čemu, kaže, insistiraju i dva predsednika. "Turske investicije u Srbiji i ekonomska saradnja su 'lokomotiva odnosa dve zemlje'. Prošle godine spoljnotrgovinska razmena uprkos pandemiji dostigla 1,5 milijardi dolara, a plan da ove godine ta razmena bude dve milijarde, a na dugoročnom planu pet", kaže Aksoj.

Ambasador je istakao da su turske kompanije prisutne u svim delovima Srbije, naročito manje razvijenim, kao i da velike kompanije posluju u oblasti tekstilne, automobilske industrije i sektoru gvožđa.

Govoreći o nedavno ovorenom konzulatu Turske u Novom Pazaru, ističe da je ponosan što je Turska prva družava koja je otvorila konzulat u tom gradu, jer Sandžak vide kao most prijateljstvadve zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: