Vučić: Mi donosimo zakon do 15. septembra; Dodik: Zahvalni smo VIDEO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Beogradu sa rukovodstvom Republike Srpske.

Izvor: B92

Sreda, 04.08.2021.

13:10

Vučić: Mi donosimo zakon do 15. septembra; Dodik: Zahvalni smo VIDEO
FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ bg

Predsednik Srbije rekao je da je danas poseban dan, kada obeležavamo godišnjicu zločinačke operacije "Oluja".

Vučić je rekao da je vrh Republike Srpske saslušao po pitanju situacije u regionu i BiH posebno imajući u vidu nametnute odluke Incka.

"Stav Srbije je da nametnute odluke nikada nisu dobre, već da se odluke donose u dogovoru, što je u duhu Dejtonskog sporazuma - rekao je Vučić. Ističe da je Srbija izrazila želju da se Dejton poštuje, da se sačuva mir i stabilnost, te da Srbija poštuje BiH i RS unutar BiH."

Razgovarano je, kaže, o infrastrukturnim projektima, o izgradnji auto-puta Beograd–Sarajevo, kao i o energetskim projektima.

Vučić je rekao da će Srbija nastaviti da pruža pomoć RS, posebno opštinama Drvar, Kostajnica, Dubica i Nevesinje.

"Uskoro će, nadam se, građani moći da vide boljitak za sebe i svoju decu", kaže Vučić.

"Na današnjem sastanku sa predstavnicima RS dogovoreno je da do 15. septembra budu doneti nacrti zakona o zaštiti i upotrebi srpskog jezika i ćiriličnog pisma, koji će doneti istu normativu u Srbiji i RS", saopštio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je, nakon sastanka, naglasio da do Dana jedinstva, treba da se donesu nacrti zakona, kako bi se išlo na uređenje školskih programa iz najvažnijih predmeta, posebno istorije, geografije, srpskog jezika i književnosti, čime bi škole u Srbiji i RS imale isti sadržaj.

"Svi veliki evropski narodi svoj identitet čuvali su kroz jezik i pismo. Nemci kroz Getea, Šilera, braću Grim, a i mi Srbi imamo mnogo zajedničkih pisaca. Nikome ništa nažao ne činimo ako čuvamo svoj srpski jezik, osim što čuvamo svoje ime i prezime, svoju budućnost", poručio je on. Dodik je kazao da je na sastanku bilo reči i o aktuelnoj situaciji u BiH.

"Srbija je garant mira, posvećeni smo miru, ali strani faktor u BiH uperen je ka uništavanju identiteta i entiteta. Mi ne možemo da računamo i da verujemo u namere koje su uvek išle na degradiranje naših prava i Dejtona. Ne možemo da prihvatimo legitimitet čoveka koji se sada predstavlja kao visoki predstavnik jer želi da napravi čvrstu granicu na Drini. Ne želimo centralizaciju BiH i suprotstavljanje Srbiji bez ikakvog razloga. To bi bilo na štetu svih nas, kao što je na štetu protivljenje pristupanju mini-Šengenu", kaže Dodik.

Dodik je istakao da je RS posvećena izgradnji mira i da ne traži ništa što nisu njena ustavna prava.

"Žele da nam razgrade entitet i da nam razruše identitet u RS. Nikada veći stepen razumevanja i shvatanja situacije nismo imali u Srbiji kao sada. Nikada veći stepen pomoći takođe nismo imali."

Dodik je naglasio da su zahvalni i da veruje kako Srbija ima obavezu da ih čuje i pomogne im.
Podsetimo, sastanku je prisustvovao srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, predsednica RS Željka Cvijanović, predsednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović i predsednik Vlade RS Radovan Višković. U razgovorima učestvuju predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, premijerka Ana Brnabić, ministri Nikola Selaković, Aleksandar Vulin, Siniša Mali.

Vučić je najavio sastanak sa političkim predstavnicima Srba u BiH posle odluke bivšeg visokog predstavnik Valentina Incka da izmeni krivični zakon i zabrani i kažnjava negiranje genocida. Inckove izmene zakona Skupština Republike Srpske proglasila je ''neprimenjivim'', a političke stranke u RS su odlučile da bojkotuju institucije u BiH.

Vučić je ranije rekao da Beograd pažljivo prati situaciju u Sarajevu i Banjaluci uz ocenu da je atmosfera u BiH ''najuzavrelija'' od Dejtonskog sporazuma i da Srbija ne može da ostavi RS u ekonomskom ili bilo kom drugom problemu.

Dodik je uoči sastanka u Beogradu rekao da će biti razgovarano o složenoj političkoj situaciji u BiH, ali i o nastavku realizacije ključnih zajedničkih projekata kao što su hidroelektrane Buk Bijela, izgradnja auto-puta od Bijeljine do granice na Rači i izgradnja Aerodroma Trebinje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: