DW: Šta Medvedev donosi u Beograd?

Ruski premijer u Beograd donosi snažnu podršku srpskom stavu po pitanju KiM što je odgovor na američku diplomatsku ofanzivu, kažu sagovornici Dojče velea.

Izvor: Tanjug, Dojče vele
Podeli
EPA-EFE/EKATERINA SHTUKINA / SPUTNIK / GOVERNMENT PRESS SERVICE POOL
EPA-EFE/EKATERINA SHTUKINA / SPUTNIK / GOVERNMENT PRESS SERVICE POOL

Medvedevu su, međutim, važni i gasovod kao i sporazum Beograda i Evroazijske unije, navodi DW.

Na prvi pogled poseta je rutinska, ruski premijer Dimitrij Medvedev u subotu (19. oktobar) stiže u Beograd.

Narednog dana će govoriti u Narodnoj skupštini, na 75. godišnjicu oslobođenja Beograda za koje su mnogi sovjetski vojnici položili život, navodi Dojče vele i dodaje da je to svakako, uz pravoslavlje, jedna od veza zbog koje su Srbi do danas u ogromnom broju privrženi Rusiji.

Deo opozicije će bojkotovati svečani govor Medvedeva, ali to nema mnogo veze sa gostom iz Moskve već sa nastavkom bojkota parlamenta i svih aktivnosti u njemu, navodi Dojče vele.

"Poseta Medvedeva služi i da Rusija potvrdi obećanje Srbiji da će u Savetu bezbednosti vetom sprečiti da otcepljena pokrajina Kosovo ikada postane priznata članica Ujedinjenih nacija“, kaže Dušan Reljić iz briselskog ogranka nemačke Fondacije za nauku i politiku.

On dodaje da je ta podrška Kremlja od velike važnosti za Beograd pred nastavak pregovora sa Prištinom i zapadnim partnerima.

Jer, kako navodi Dojče vele, trenutak je važan - od početka meseca su se Sjedinjene Države dale u novu ofanzivu da ponovo dovedu Beograd i Prištinu za pregovarački sto.

Za posrednika je postavljen americki ambasador u Berlinu Ričard Grenel.

"Predsednik Tramp želi da sledeće godine ponovo dobije izbore i za to mu trebaju spoljnopolitički uspesi", kaže Oleg Bondarenko iz ruske Fondacije za naprednu politiku.

Ovaj analitičar za Dojče vele navodi da bi i Moskva mogla da živi sa podelom Kosova, ali samo pod uslovom da se sa time saglasi Beograd i da postoji odluka Saveta bezbednosti.

Za sada Kremlj na američku inicijativu gleda sa skepsom jer Ričard Grenel je u Berlinu oštro govorio o ruskim energetskim poduhvatima, posebno o gasovodu Severni tok 2 koji je prestižni projekat Moskve.

Tokom posete će biti reči i o ekonomskim temama, kaže za Dojče vele moskovski autor i poznavalac Balkana Ivan Preobraženski.

Ruskog premijera će posebno zanimati napredak u izgradnji gasovoda dugog 402 kilometra.

Takozvani Turski tok vodi iz Turske preko Bugarske do Srbije.

Ruski energetski div Gasprom namerava da tako snabdeva Zapadni Balkan, ali prema energetskim pravilima EU ne sme da bude ekskluzivni vlasnik gasovoda.

Kremlj računa da će srpski deo gasovoda biti gotov do kraja godine, dodaje Preobraženski.

Medvedevu je posebno važno i potpisivanje trgovinskog sporazuma izmedu Srbije i Evroazijske unije, kaže Oleg Bondarenko.

To bi trebalo još više da olakša trgovinu.

Srbija u jednoj meri već profitira od međusobnih sankcija EU i Rusije - tako je danas sva prilika da u regalima supermarketa negde u Sankt Peterburgu ili Vladivostoku ne nađete holandski sir, ali ćete naći srpski.

To je signal Briselu, kaže Preobraženski.

"Kremlj tako pokazuje da raspolaže ne samo vojnim, već i ekonomskim sredstvima", kaže on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.