SAD 11 godina posle 11. septembra

U Njujorku je minutom ćutanja odata pošta poginulima u napadima 11. septembra 2001. godine, koji Amerikanci nazivaju i "crni 11. septembar".

Izvor: B92

Utorak, 11.09.2012.

13:45

Default images

Taj dan zapamćen je kao crn i širom planete, kad je 2001. godine skoro 3.000 njihovih sunarodnika stradalo u simultanom vazdušnom napadu terorista Al Kaide na Njujork i Vašington putničkim avionima koje su prethodno oteli.

Napadnuti su Svetski trgovinski centar u Njujorku i centrala Pentagona u Vašingtonu, dok je u Pensilvaniji srušen četvrti putnički avion, takođe otet u toj sinhronizovanoj akciji Bin Ladenovih sledbenika, usmerenoj prema Beloj kući ili Kongresu na Kapitol hilu.
Predsednik SAD Barak Obama i njegova supruga Mišel Obama (Foto: Beta)
Centralna komemoracija je potom počela na mestu na kojem su bile srušene Kule bliznakinje Svetskog trgovinskog centra. Kao i svake godine, na tom mestu biće pročitana imena blizu 3.000 ljudi koji su ubijeni u napadima u Njujorku, Vašingtonu i Šanksvilu, u Pensilvaniji.

Kao i svake godine posle napada, minutom ćutanja u 8.46, 9.03, 9.59 i u 10.28 po lokalnom vremenu, obeleženi su trenuci kada su dva aviona udarila u kule bliznakinje Svetskog trgovinskog centra u Njujorku, a potom i vreme kada su se kule srušile.
Fotografije stradalih u Svetskom trgovinskom centru 2001. (Foto: Beta)
Za razliku od 2011, na 10. godišnjicu napada, ove godine neće biti govora njujorškog gradonačelnika Majkla Blumberga ni drugih visokih zvaničnika.

U skladu sa Obaminom tezom da je taj nasrtaj na SAD predstavljao "globalni izazov kome je potrebno da se odlučno i adekvatno suprotstavi sav miroljubivi svet“, iz Vašingtona je naloženo da se tim povodom u tu akciju, konkretno i adekvatno, uključe i sve američke diplomatske misije u svetu. To je danas učinila i ambasada u Beogradu, organizovanjem dobrovoljnog prikupljanja krvi za potrebe zdravstvenih ustanova u Srbiji.
Rašèišæavanje ruševina u Njujorku (Foto: Beta)
"Snažniji smo nego 2001. godine kad su se teroristi zanosili da će nas uzdrmati. Promene nije bilo. Odbili smo da živimo u strahu. Naprotiv, taj napad izvukao je od nas ono što je najbolje u američkom narodu. Bitku protiv terorista preneli smo na njihov teren, likvidirali smo Bin Ladena i proširili smo i učvrstili savezništvo sa mnogim zemljama“, rekao je Barak Obama u poruci naciji povodom jedanaeste godišnjice terorističkog udara Al Kaide. A i iskoristio i tu (predizbornu) priliku da naglasi kako je Amerika, u tekućoj završnici njegovog prvog mandata danas „jača, bezbednija i poštovanija nego ikad u svetu“.
Na mestu nekadašnjih Kula bliznakinja gradi se Svetski trgovinski centar, trenutno je izgraðeno 105 spratova (Foto: Tanjug)
Proteklih dana – uz podsećanja na pouke i poruke „crnog 11. septembra“ - primetno se, inače, vrti jedna poznata vašingtonska
mantra, za domaću i međunarodnu upotrebu, koja je, po pravilu, korišćena u ovo doba godine. Kad se svede na suštinu, ona glasi da je „Amerika u ratu samo protiv Al Kaide i njenih terorističkih filijala - ali da se nikad nije i neće ratovati protiv islama ili neke druge religije“.
Menhetn danas (Foto: Beta)
U ostalim porukama Bele kuće i Stejt departmenta – na temu vojnih angažovanjima SAD u svetu – sve je naglašeniji onaj Obamin ključni argument, koji dobija sve istaknutije mesto približavanjem novembarskog duela sa Romnijem. Kako Obama to naglašava u tekućoj predizbornoj kampanji, Amerika je u protekle četiri godine njegovog predsednikovanja završila „Bušov rat u Iraku“ i izvukla trupe sa tog terena, porazila talibane u Avganistanu, uspostavila partnerstvo sa novim režimom u Kabulu i počela obuku tamošnjih snaga vojne i civilne bezbednosti – a sve to uz obećanje domaćoj javnosti da će se do kraja 2014. završiti svi ti „tranzicioni avganistanski poslovi“ i da će uslediti, potom, povlačenje i sa te teritorije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: