Snimljen jeziv detalj na nebu pred katastrofalan zemljotres VIDEO

Kamere su zabeležile, neposredno pre katastrofalnih zemljotresa u Turskoj, zanimljive fenomene na nebu.

Izvor: index.hr

Utorak, 07.02.2023.

13:55

Snimljen jeziv detalj na nebu pred katastrofalan zemljotres VIDEO
EPA-EFE/REFIK TEKIN

Radi se o svetlima koja podsećaju na sevanja pred oluju. Ovaj fenomen nije ništa novo, iako i dalje zbunjuje naučnike, prenosi hrvatski portal Index.hr.

Poput situacije u Turskoj, kada je potres magnitude 8,1 pogodio Meksiko 2017. godine na društvenim mrežama su se pojavile jezive slike zelenih i plavih svetala na nebu. Takozvana svetla potresa u Meksiku bila su još jedan misteriozni primer fenomena koji je zbunjivao stručnjake stotinama godina.

Nešenel džiografik je, podseća se, još pre nekoliko godina pisao o tom fenomenu, ponudivši naučne odgovore na njega.

"Svetla mogu da poprime mnogo različitih oblika i boja", rekao je Frideman Freund, profesor fizike na Državnom univerzitetu San Hoze i istraživač pri svemirskoj agenciji NASA.

On je u intervjuu za Nešenel Džiografik rekao da je zajedno s kolegama proučavao 65 izveštaja o takvim svetlima, koji sežu čak do 1600. godine, objavivši svoja otkrića 2014. u časopisu Seizmolodžikal risrć leters.

U njihovom izveštaju se navodi primer misterioznih svetala novembra 1988, kada su ljudi prijavili pojavu ljubičasto-ružičaste svetleće kugle duž reke Sent Lorens u Kvebeku, 11 dana pre snažnog zemljotresa. U Pisku u Peruu svetla su se pojavila u obliku jarkih bleskova koji su obasjali nebo, a snimljeni su sigurnosnim kamerama uoči potresa magnitude 8,0 2007. godine.

Američki geološki institut je oprezan oko toga postoje li svjetla potresa ili EQL. "Geofizičari se razlikuju oko toga u kojoj mjeri pojedinačna izvješća o neobičnim svjetlima u vrijeme i blizu epicentra potresa zapravo predstavljaju EQL", navodi institut na svojoj web stranici: "Neki sumnjaju da bilo koje izvješće predstavlja čvrst dokaz za EQL, dok drugi misle da barem neka izvješća uvjerljivo odgovaraju EQL-u". Freund je u potonjem taboru.

Analizirajući svih 65 “svetlosnih incidenata” u vreme ili uoči potresa, Freund i njegove kolege izneli su teoriju da se tu radi o svetla nastalom usled električnih naboja koji se aktiviraju u određenim vrstama stena tokom seizmičke aktivnosti.

Na primer, bazaltne i magmatske stene imaju sićušne defekte u svojim kristalima koji bi mogli osloboditi električni naboj u vazduh. Takođe, naučnici smatraju da uslovi koji pogoduju nastanku tog fenomena svetla postoje u manje od 0,5 posto potresa širom sveta, što bi objasnilo zašto su bili relativno retki.

Takođe su primetili da se svetla zemljotresa češće pojavljuju pre ili tokom zemljotresa otresa, a ne toliko nakon.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

23 h

Podeli: