"Turska planira novu vojnu operaciju"

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da Turska planira novu vojnu operaciju u Siriji.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 23.05.2022.

23:16

EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

On je nakon sastanka sa svojim kabinetom rekao da je cilj operacije nastavak pokušaja Turske da napravi bezbednosnu zonu od 30 kilometara duž granice sa Sirijom.

"Ubrzo ćemo preduzeti nove korake u vezi sa nedovršenim delom projekta duboke zone bezbednosti od 30 kilometara, koji smo započeli duž naše južne granice", izjavio je Erdogan.

On nije pružio detalje operacije, ali je naveo da će ona početi nakon što vojska i obaveštajne i bezbednosne službe Turske završe pripreme.

Turske snage prethodnih godina sprovele su tri velike operacije na severu Sirije, zauzevši pogranična područja radi bezbednosti od Islamske države i lokalnih kurdskih oružanih snaga, poznate kao Jedinice narodne zaštite (YPG).

Turska smatra da je YPG povezana sa zabranjenom Radničkom partijom Kurdistana (PKK), koja od 1984. godine vodi oružanu pobunu u Turskoj. PKK se nalazi na spisku terorističkih organizacija Turske, SAD i EU.

Erdogan je novu vojnu intervenciju pomenuo u trenutku spora oko ulaska Švedske i Finske u savez NATO.

On tvrdi da dve zemlje podržavaju PKK i druge grupe koja Turska smatra teroristima, a sporna tačka su i ograničenja na prodaju oružja Turskoj, koja su Švedska i Finska uvele nakon upada Turske u Siriju 2019. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

20 h

Podeli: