Ursula fon der Lajen o obaveznoj vakcinaciji: "Vreme je"

Vreme je da EU "razmisli o obaveznoj vakcinaciji" protiv kovida, rekla je danas šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Izvor: Tanjug

Sreda, 01.12.2021.

14:23

Ursula fon der Lajen o obaveznoj vakcinaciji:
EPA-EFE/ JOHN THYS / POOL

Ona je naglasila da će vlade zemalja članica odlučivati o toj meri.

"Moj lični stav je da je razumljivo i prikladno da sada vodim ovu diskusiju", rekla je ona na konferenciji za medije, istakavši da je trećina od 450 miliona stanovnika EU još uvek nevakcinisana.

"Kako možemo da podstaknemo vakcinaciju i potencijalno razmišljamo o obaveznoj vakcinaciji u Evropskoj uniji? O tome je potrebna diskusija. Za ovo je potreban zajednički pristup. Ali mislim da je to diskusija koju ćemo morati da vodimo", kazala je.

Fon der Lajenova kaže da kompletna vakcinacija i busteri daju građanima najjaču za sada dostupnu zaštitu protiv koronavirusa u situaciji dvostruke opasnosti, četvrtog talasa pandemije i pojave novog soja koronavirusa.

"Za novi soj omikron SZO kaže da je visoko rizičan. Mi još ne znamo dovoljno o tom soju, ali znamo toliko da možemo biti zabrinuti. Očekujemo da za dve do tri nedelje dobijemo dovoljno informacija o novom soju, a do tada nam predstoji trka sa vremenom koju treba da iskoristimo za vakcinaciju i bustere". kaže Ursula fon der Lajen.

Predsednica EK je najavila da će EU do kraja marta dobiti dodatnih 360 miliona doza vakcina kompanija Fajzer i Moderna, što je, prema njenim rečima, dovoljno za buster doze svih vakcinisanih Evropljana.

Istovremeno, u dogovoru sa te dve kompanije radi se na ubrzanoj isporuci vakcina za decu koje bi u EU trebalo da budu dostupne od 13. decembra.

U slučaju da postojeće vakcine ne budu dale dovoljnu zaštitu kada je reč o novom soju Ursula fon der Lajen navodi da je naučnicima potrebno oko 100 dana da prilagode vakcine novoj mutaciji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: