Sreda, 25.01.2023.

09:26

"Ovo je sramota za čitav ljudski rod" FOTO

Zelena i prelepa reka Drina sada je postala plutajuća deponija.

Izvor: RINA

"Ovo je sramota za èitav ljudski rod" FOTO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

45 Komentari

Sortiraj po:

Nostradamus

pre 1 godinu

Odraz balkanske nekulture se vidi a jedini problem je da se pronadje krivac za ovo. Najlakse bi bilo da proglasimo EU i USA za dezurne ekoloske krivce za silno smece koje nam bacaju u reke i tako mirno nastavimo nase sportske aktivnosti, he, he, he.

Aleksa Pufta

pre 1 godinu

Svi misle da je samo resenje lupiti kaznu 200e recimo i gotovo.
Medjutim stvari su duboke i treba promeniti ceo sistem koji ne funkcionise.
Ajd npr posto dosta vremena provodim u prirodi i vidim znatne probleme pored djubreta potrebno je napraviti u okviru MUPa (po zakonu samo MUP moze da zaustavi vozilo i pretrese a i uhapsi coveka) specijalizovanu da nazovem po americki jer tamo to funkcionise "rendzersku" sluzbu koja bi sa terenskim vozilima bila prisutna na terenu i u saradnji sa sumarskim, ribocuvarskim, poljocuvarskim i lovocuvarskim sluzbama nadzirala sva podrucja van naselja i sprecavala ribo i lovokradnju, kradju sume, useva, obijanje zabacenih kuca a i izbacivanje starih stvarii, suta, raznog otpada po prirodi.
Pored novcanih kazni mora se presudjivati bar po 2-3 meseca drustvenog rada shodno prekrsaju koji je napravio.
Ajd sad kao resili smo to.
A vi sad pogledaje satelitski snimak izmedju Stepojevca i Lazarevca i vidite braon rupe ogromnih razmera. To su kopovi Kolubare a ona je dobila novac i u obavezi je da uradi i rekultivaciju zemljista koje vise nije aktivno nalaziste. Ima velika povrsina i koja je na snimku zelena i to su stari iskopi obrasli u bagrem ali koji nemaju vracen humus.
Tu dodajte mnogobrojne kamenolome u valjevsko-kolubarskom kraju i sirom Srbije.
Pa jos dodajte u buducnosti jalovinu Rio Tinta, Majdanpeka, Bora, Cukur peki a i potencijalno tamo gde nikldzije zele da kopaju Topola, Vrnjacka banja, Mokra gora.
Da li je to buducnost Srbije?

možda mi nekad i propustite komentar na info delu

pre 1 godinu

Iako zvuci logicno, zapravo nije moguce. Tokom odredjenih reka ide saobracaj, dok su odredjene reke granice (po sredini)...
(Vlada, 25. januar 2023 11:14)

ako pričamo konkretno o Limu i Drini - moguće je jer nisu plovne u tim graničnim delovima.

Zoran Knezevic

pre 1 godinu

Uvek, i iznova, se zapitam, da li su ljudi na ovim prostorima zaista ovakve svinje? Da li stvarno ovoliko ne mogu da shvate sta cine sami sebi? Da li svi oni racunaju da ce voda njihovo djubre, njihova g..na, odneti nizvodnim komsijama? Ili smatraju da su ovde samo privremeno? Pre odlaska u Nemacku pa zato nemilosrdno unistavaju sopstveni habitat? A drzava, NISTA?! A komunalna policija, NISTA? Stoje iza ugla, u gradovima, i naplacuju kazne za pogresno parkiranje? "Sokolovo oko", kruzi Beogradom i vidi sve?! Jedino ne vidi ova brda opasnog otpada koji se opasno ispira u rekama koje bi pojedini narodi voleli, postovali i cuvali?! Ali, zato kada odemo u Nemacku divimo se kako su oni cisti?! Kao da nam oni brane da budemo cisti i mi?! Ne bude li se nesto uskoro promenilo, Srbija ce biti jedna velika gomila najraznovrsnijeg djubra. Drzava za izbegavanje.

solo

pre 1 godinu

Sto neizadjete sa ozbiljnim osudama nase Drzave za indolentno i nemarno ponasanje prema nasim vodama i da se to pocne ozbiljno sredjivati novim organizacijama pracenja i snimanja ovakvih incidenata sa nasim aljkavim pristupom a i susednim drzavama takodje..Sve se moze kad se udruzimo da radimo na sprecavanju vise ovakvih teskih krsenja prirodnih bogatstva nase zemlje a to su nase vode..koje nam daju opstanak na ovoj planeti i bez vode nema zivota ljudi..

Smeško

pre 1 godinu

Ovo je sramota za nas,nasu vlasti i nase ljude.
Da se pod hitno donese zakon o zastiti okoline i nametnu drakonske kazne.
Ovo je teror nad prirodom .Od djubreta ne moze nigde da se prodje a od stida niko ne moze da ti dodje.

Pera

pre 1 godinu

@A da grad ili neki privatnik kupi mašinu za presovanje plastike. Drina donosi plastiku u velikim količinama. Presovanu plastiku kasnije prodaje.
(Milan, 25. januar 2023 09:46) # Link komentara
Plasticne flase se mogu resiti uvodjenjem kaucije na platicne flase i otkupom istih kao sto je npr. uradila Hrvatska pre 20tak godina. Nakon toga nece se moci naci plasticna flasa ni u kontejnerima, a kamoli u rekama. Pitanje je kako resiti ostalo smece.

Rob Sinji

pre 1 godinu

Da je ovo strahota i sramota jeste . Ipak , pravde i prirode radi, potrebno je da Srbija i Republika Srpska a BiH i CG ako hoće hoće a ako neće ne mora, organizuju istragu oko količina otpada koje u tom regionu nastaju i kako se njime upravlja. Iz mog iskustva često otpad koji završi u prirodi i nema drugu alternativu odnosno niko ga ne skuplja i ne nosi na deponije. Iz mnogo naselja u Srbiji jednostavno nema organizovanog odnošenja otpada pa me ne bi čudilo da je i tamo isto tako. To ne umanjuje odgovornost onga ko baca đubre u reku ali uvećava odgovornost onih koji bi o reci i zdravlju trebali da brinu.

466453

pre 1 godinu

"Ovo je takva sramota za čitav ljudski rod. Ove slike u 21. veku su prosto nedopustive. Da se smeće lageruje i baca u reku je prava ekološka katastrofa. "

Kad se reke izliju ond pokupe smeće koje je pobacano pored korita. Plastične flašice su kozmetički otpad, ima goreg koji ne vidite.

Knezevic Zoran

pre 1 godinu

Ovo je sramota za narod koji zivi na obalama ove predivne reke i njenim pritokama. Ovaj otpad je slika, licna karta, dusa i svest i savest tih ljudi. Da li ovaj narod, ili ovi narodi, imaju bilo kakvu svest o zastiti zivotne sreddine? Gledali smo demonstracije ekologa koji se protive vadjenju litijuma iz straha za zivotnu sredinu?! Gde su sada? Da li su ikada otisli na obale Drine i drugih reka u Srbiji? Gde je ona EKOLOSKA POLICIJA, koja je najavljivana na "velika vrata"? Sta je njihov posao? Zivim u poslednjem selu na prelepoj planini Jastrepcu. Divna planinska recica je puna otpada? Sve sto taj preostali narod ima, baci u tu recicu, odakle smo nekada pili vodu. Sada ne smemo ni da zagazimo iz straha da se ne zarazimo. A dovoljno je da komunalna, ili bilo koja druga policija, "proseta" selom i upita gradjane tog sela, "Izvinite, gde vi odlazete vas otpad"?! Poslednji izum je da narod iz donjih sela, kada odlazi u planinu u prikolicama nosi otpad koji rasipa po padinama ove divne planine. Sta radi drzava, kada vec ne moze da racuna na svest ljudi?

Vlada

pre 1 godinu

postavite lančanice i kamere na mestima gde se države graniče na rekama pa će se znati ko najviše zagađuje i neka čisti svako svoje đubre.

realno, ovo je ogromna sramota za sve 3 države sliva, a pisali su i strani mediji o ovome.
(možda mi nekad i propustite komentar na info delu, 25. januar 2023 09:34)

Iako zvuci logicno, zapravo nije moguce. Tokom odredjenih reka ide saobracaj, dok su odredjene reke granice (po sredini)...

Komša

pre 1 godinu

Mozda bi bilo resenje da se na granicu Crne Gore i Srbije pa zatim i na administrativne granice izmedju gradova na toku Drine postave resetke sa propustima za camce, koje bi onemogucavale prolazak otpada nizvodno da bi djubre ostajalo tamo gde se pravi a i onda na vise mesta organizovalo ciscenje reke i odvozenje na deponije pogotovo kod Priboja, Prijepolja, Visegrada....
Ovako Bajina Basta mora da kupi na Peruccu svo djubre sa celog toka.
(Aleksa Pufta, 25. januar 2023 10:23) 

Da ,trenutno bi dalo rezultat.
Samo ovo je smece koje je bilo razbacano uz Drinu pa je voda ponela.
Tu je veci problem.
Kad voda opet padne ,posebno leti ponovo ce i mestani i izletnici zatrpavati smecem sve okolo.
I to ce da stoji tu ,posmatracemo dok ponovo Drina ne poraste...
E ,ovo je posao za Komunalnu, uz Drinu i cepaj po 25000 din za papirić.

Aleksa Pufta

pre 1 godinu

Mozda bi bilo resenje da se na granicu Crne Gore i Srbije pa zatim i na administrativne granice izmedju gradova na toku Drine postave resetke sa propustima za camce, koje bi onemogucavale prolazak otpada nizvodno da bi djubre ostajalo tamo gde se pravi a i onda na vise mesta organizovalo ciscenje reke i odvozenje na deponije pogotovo kod Priboja, Prijepolja, Visegrada....
Ovako Bajina Basta mora da kupi na Peruccu svo djubre sa celog toka.

Giga

pre 1 godinu

Da ima volje u vlasti, da je to politički atraktivno rešenje problema bi bilo veoma jednostavno. Sada bar ima tih kojekakvih dronova za nadgledanje prostora koji snimaju sve i svakog. Očistiti deponije nadgledati ko bude opet bacao otpad kazniti time da sve počisti zatečeno, normalno, o svom trošku bilo da se radi o privatnom licu ili nekoj firmi. Ne verujem da bi se nakon prvih nekoliko slučajeva kažnjavanja iko usudio da zagađuje okolinu.

ranko petrović

pre 1 godinu

Tužno,nikada nije kasno popraviti situaciju,pogotovo posle ovakvih poplava.Barem se sve skupolo na jednom mestu.Takvim smo mi ljudi,teško prihvatamo pravila,često i iz inata.Ipak je bolje,korak po korak.Od defetizma nema koristi,najčešće mislimo da smo najgori na svetu.Zaboravljamo one bogate koji svoj medicinski otpad i radioaktivni otpad lageruju na nepoznatim lokacijama u siromašnooj Africi,ili pluta okeanom u obliku veštačkih ostrva.

Prosto prošireno

pre 1 godinu

Državni organi neka prikupljaju dokaze sa graničnih razdvajanja i pripreme tužbu i pripreme medijsku kampanju. A ovim velikim domaćinima uzvodno od Lima naplatiti uz komunalni račun i iznos čišćenja Drine zajedno sa crnogorcima i bosancima kojima će njihova država da naplati i plati nama.

paladium3

pre 1 godinu

Nije to sramota za čitav ljudski rod, več za ljude koji tamo žive a pogotovo za sve one koji bacaju smeće u reku.
Zamisli da imaš bunar i u njega ujutro bacaš đubre a uveče iz njega vadiš vodu i to piješ.

možda mi nekad i propustite komentar na info delu

pre 1 godinu

postavite lančanice i kamere na mestima gde se države graniče na rekama pa će se znati ko najviše zagađuje i neka čisti svako svoje đubre.

realno, ovo je ogromna sramota za sve 3 države sliva, a pisali su i strani mediji o ovome.

123

pre 1 godinu

I šta ćemo sad?
Neka tužba,neka odgovornost, neko plaćanje kazni pa i zaplena imovine.
Gubitak dozvole za obavljane delatnosti.

Pa nisu ovo dabrovi uradili !

što je mnogo mlogo je

pre 1 godinu

zašto celi ljudski rod? sramota je za narod iz država koji baca sve ovo smeće pre svega, a i država što to ne regulišu, nije problem od juče.

Milan

pre 1 godinu

A da grad ili neki privatnik kupi mašinu za presovanje plastike. Drina donosi plastiku u velikim količinama. Presovanu plastiku kasnije prodaje.

Legionar

pre 1 godinu

Dok država ne uvede i ne počne da sprovodi već ddonete ekološke propise, dok oni koji bacaju đubre gde god stignu ne budu DEBELO sankcionisani, nema nam pomoći, podavićemo se u otpadu. Ako naš čovek može da se uvede u red u inostranstvu, može i kod kuće, samo po džepu, debelo po džepu.

što je mnogo mlogo je

pre 1 godinu

zašto celi ljudski rod? sramota je za narod iz država koji baca sve ovo smeće pre svega, a i država što to ne regulišu, nije problem od juče.

Legionar

pre 1 godinu

Dok država ne uvede i ne počne da sprovodi već ddonete ekološke propise, dok oni koji bacaju đubre gde god stignu ne budu DEBELO sankcionisani, nema nam pomoći, podavićemo se u otpadu. Ako naš čovek može da se uvede u red u inostranstvu, može i kod kuće, samo po džepu, debelo po džepu.

paladium3

pre 1 godinu

Nije to sramota za čitav ljudski rod, več za ljude koji tamo žive a pogotovo za sve one koji bacaju smeće u reku.
Zamisli da imaš bunar i u njega ujutro bacaš đubre a uveče iz njega vadiš vodu i to piješ.

možda mi nekad i propustite komentar na info delu

pre 1 godinu

postavite lančanice i kamere na mestima gde se države graniče na rekama pa će se znati ko najviše zagađuje i neka čisti svako svoje đubre.

realno, ovo je ogromna sramota za sve 3 države sliva, a pisali su i strani mediji o ovome.

Knezevic Zoran

pre 1 godinu

Ovo je sramota za narod koji zivi na obalama ove predivne reke i njenim pritokama. Ovaj otpad je slika, licna karta, dusa i svest i savest tih ljudi. Da li ovaj narod, ili ovi narodi, imaju bilo kakvu svest o zastiti zivotne sreddine? Gledali smo demonstracije ekologa koji se protive vadjenju litijuma iz straha za zivotnu sredinu?! Gde su sada? Da li su ikada otisli na obale Drine i drugih reka u Srbiji? Gde je ona EKOLOSKA POLICIJA, koja je najavljivana na "velika vrata"? Sta je njihov posao? Zivim u poslednjem selu na prelepoj planini Jastrepcu. Divna planinska recica je puna otpada? Sve sto taj preostali narod ima, baci u tu recicu, odakle smo nekada pili vodu. Sada ne smemo ni da zagazimo iz straha da se ne zarazimo. A dovoljno je da komunalna, ili bilo koja druga policija, "proseta" selom i upita gradjane tog sela, "Izvinite, gde vi odlazete vas otpad"?! Poslednji izum je da narod iz donjih sela, kada odlazi u planinu u prikolicama nosi otpad koji rasipa po padinama ove divne planine. Sta radi drzava, kada vec ne moze da racuna na svest ljudi?

123

pre 1 godinu

I šta ćemo sad?
Neka tužba,neka odgovornost, neko plaćanje kazni pa i zaplena imovine.
Gubitak dozvole za obavljane delatnosti.

Pa nisu ovo dabrovi uradili !

Milan

pre 1 godinu

A da grad ili neki privatnik kupi mašinu za presovanje plastike. Drina donosi plastiku u velikim količinama. Presovanu plastiku kasnije prodaje.

Pera

pre 1 godinu

@A da grad ili neki privatnik kupi mašinu za presovanje plastike. Drina donosi plastiku u velikim količinama. Presovanu plastiku kasnije prodaje.
(Milan, 25. januar 2023 09:46) # Link komentara
Plasticne flase se mogu resiti uvodjenjem kaucije na platicne flase i otkupom istih kao sto je npr. uradila Hrvatska pre 20tak godina. Nakon toga nece se moci naci plasticna flasa ni u kontejnerima, a kamoli u rekama. Pitanje je kako resiti ostalo smece.

Komša

pre 1 godinu

Mozda bi bilo resenje da se na granicu Crne Gore i Srbije pa zatim i na administrativne granice izmedju gradova na toku Drine postave resetke sa propustima za camce, koje bi onemogucavale prolazak otpada nizvodno da bi djubre ostajalo tamo gde se pravi a i onda na vise mesta organizovalo ciscenje reke i odvozenje na deponije pogotovo kod Priboja, Prijepolja, Visegrada....
Ovako Bajina Basta mora da kupi na Peruccu svo djubre sa celog toka.
(Aleksa Pufta, 25. januar 2023 10:23) 

Da ,trenutno bi dalo rezultat.
Samo ovo je smece koje je bilo razbacano uz Drinu pa je voda ponela.
Tu je veci problem.
Kad voda opet padne ,posebno leti ponovo ce i mestani i izletnici zatrpavati smecem sve okolo.
I to ce da stoji tu ,posmatracemo dok ponovo Drina ne poraste...
E ,ovo je posao za Komunalnu, uz Drinu i cepaj po 25000 din za papirić.

Smeško

pre 1 godinu

Ovo je sramota za nas,nasu vlasti i nase ljude.
Da se pod hitno donese zakon o zastiti okoline i nametnu drakonske kazne.
Ovo je teror nad prirodom .Od djubreta ne moze nigde da se prodje a od stida niko ne moze da ti dodje.

Rob Sinji

pre 1 godinu

Da je ovo strahota i sramota jeste . Ipak , pravde i prirode radi, potrebno je da Srbija i Republika Srpska a BiH i CG ako hoće hoće a ako neće ne mora, organizuju istragu oko količina otpada koje u tom regionu nastaju i kako se njime upravlja. Iz mog iskustva često otpad koji završi u prirodi i nema drugu alternativu odnosno niko ga ne skuplja i ne nosi na deponije. Iz mnogo naselja u Srbiji jednostavno nema organizovanog odnošenja otpada pa me ne bi čudilo da je i tamo isto tako. To ne umanjuje odgovornost onga ko baca đubre u reku ali uvećava odgovornost onih koji bi o reci i zdravlju trebali da brinu.

ranko petrović

pre 1 godinu

Tužno,nikada nije kasno popraviti situaciju,pogotovo posle ovakvih poplava.Barem se sve skupolo na jednom mestu.Takvim smo mi ljudi,teško prihvatamo pravila,često i iz inata.Ipak je bolje,korak po korak.Od defetizma nema koristi,najčešće mislimo da smo najgori na svetu.Zaboravljamo one bogate koji svoj medicinski otpad i radioaktivni otpad lageruju na nepoznatim lokacijama u siromašnooj Africi,ili pluta okeanom u obliku veštačkih ostrva.

466453

pre 1 godinu

"Ovo je takva sramota za čitav ljudski rod. Ove slike u 21. veku su prosto nedopustive. Da se smeće lageruje i baca u reku je prava ekološka katastrofa. "

Kad se reke izliju ond pokupe smeće koje je pobacano pored korita. Plastične flašice su kozmetički otpad, ima goreg koji ne vidite.

Giga

pre 1 godinu

Da ima volje u vlasti, da je to politički atraktivno rešenje problema bi bilo veoma jednostavno. Sada bar ima tih kojekakvih dronova za nadgledanje prostora koji snimaju sve i svakog. Očistiti deponije nadgledati ko bude opet bacao otpad kazniti time da sve počisti zatečeno, normalno, o svom trošku bilo da se radi o privatnom licu ili nekoj firmi. Ne verujem da bi se nakon prvih nekoliko slučajeva kažnjavanja iko usudio da zagađuje okolinu.

solo

pre 1 godinu

Sto neizadjete sa ozbiljnim osudama nase Drzave za indolentno i nemarno ponasanje prema nasim vodama i da se to pocne ozbiljno sredjivati novim organizacijama pracenja i snimanja ovakvih incidenata sa nasim aljkavim pristupom a i susednim drzavama takodje..Sve se moze kad se udruzimo da radimo na sprecavanju vise ovakvih teskih krsenja prirodnih bogatstva nase zemlje a to su nase vode..koje nam daju opstanak na ovoj planeti i bez vode nema zivota ljudi..

Vlada

pre 1 godinu

postavite lančanice i kamere na mestima gde se države graniče na rekama pa će se znati ko najviše zagađuje i neka čisti svako svoje đubre.

realno, ovo je ogromna sramota za sve 3 države sliva, a pisali su i strani mediji o ovome.
(možda mi nekad i propustite komentar na info delu, 25. januar 2023 09:34)

Iako zvuci logicno, zapravo nije moguce. Tokom odredjenih reka ide saobracaj, dok su odredjene reke granice (po sredini)...

Aleksa Pufta

pre 1 godinu

Mozda bi bilo resenje da se na granicu Crne Gore i Srbije pa zatim i na administrativne granice izmedju gradova na toku Drine postave resetke sa propustima za camce, koje bi onemogucavale prolazak otpada nizvodno da bi djubre ostajalo tamo gde se pravi a i onda na vise mesta organizovalo ciscenje reke i odvozenje na deponije pogotovo kod Priboja, Prijepolja, Visegrada....
Ovako Bajina Basta mora da kupi na Peruccu svo djubre sa celog toka.

Prosto prošireno

pre 1 godinu

Državni organi neka prikupljaju dokaze sa graničnih razdvajanja i pripreme tužbu i pripreme medijsku kampanju. A ovim velikim domaćinima uzvodno od Lima naplatiti uz komunalni račun i iznos čišćenja Drine zajedno sa crnogorcima i bosancima kojima će njihova država da naplati i plati nama.

Zoran Knezevic

pre 1 godinu

Uvek, i iznova, se zapitam, da li su ljudi na ovim prostorima zaista ovakve svinje? Da li stvarno ovoliko ne mogu da shvate sta cine sami sebi? Da li svi oni racunaju da ce voda njihovo djubre, njihova g..na, odneti nizvodnim komsijama? Ili smatraju da su ovde samo privremeno? Pre odlaska u Nemacku pa zato nemilosrdno unistavaju sopstveni habitat? A drzava, NISTA?! A komunalna policija, NISTA? Stoje iza ugla, u gradovima, i naplacuju kazne za pogresno parkiranje? "Sokolovo oko", kruzi Beogradom i vidi sve?! Jedino ne vidi ova brda opasnog otpada koji se opasno ispira u rekama koje bi pojedini narodi voleli, postovali i cuvali?! Ali, zato kada odemo u Nemacku divimo se kako su oni cisti?! Kao da nam oni brane da budemo cisti i mi?! Ne bude li se nesto uskoro promenilo, Srbija ce biti jedna velika gomila najraznovrsnijeg djubra. Drzava za izbegavanje.

Nostradamus

pre 1 godinu

Odraz balkanske nekulture se vidi a jedini problem je da se pronadje krivac za ovo. Najlakse bi bilo da proglasimo EU i USA za dezurne ekoloske krivce za silno smece koje nam bacaju u reke i tako mirno nastavimo nase sportske aktivnosti, he, he, he.

Aleksa Pufta

pre 1 godinu

Svi misle da je samo resenje lupiti kaznu 200e recimo i gotovo.
Medjutim stvari su duboke i treba promeniti ceo sistem koji ne funkcionise.
Ajd npr posto dosta vremena provodim u prirodi i vidim znatne probleme pored djubreta potrebno je napraviti u okviru MUPa (po zakonu samo MUP moze da zaustavi vozilo i pretrese a i uhapsi coveka) specijalizovanu da nazovem po americki jer tamo to funkcionise "rendzersku" sluzbu koja bi sa terenskim vozilima bila prisutna na terenu i u saradnji sa sumarskim, ribocuvarskim, poljocuvarskim i lovocuvarskim sluzbama nadzirala sva podrucja van naselja i sprecavala ribo i lovokradnju, kradju sume, useva, obijanje zabacenih kuca a i izbacivanje starih stvarii, suta, raznog otpada po prirodi.
Pored novcanih kazni mora se presudjivati bar po 2-3 meseca drustvenog rada shodno prekrsaju koji je napravio.
Ajd sad kao resili smo to.
A vi sad pogledaje satelitski snimak izmedju Stepojevca i Lazarevca i vidite braon rupe ogromnih razmera. To su kopovi Kolubare a ona je dobila novac i u obavezi je da uradi i rekultivaciju zemljista koje vise nije aktivno nalaziste. Ima velika povrsina i koja je na snimku zelena i to su stari iskopi obrasli u bagrem ali koji nemaju vracen humus.
Tu dodajte mnogobrojne kamenolome u valjevsko-kolubarskom kraju i sirom Srbije.
Pa jos dodajte u buducnosti jalovinu Rio Tinta, Majdanpeka, Bora, Cukur peki a i potencijalno tamo gde nikldzije zele da kopaju Topola, Vrnjacka banja, Mokra gora.
Da li je to buducnost Srbije?

možda mi nekad i propustite komentar na info delu

pre 1 godinu

Iako zvuci logicno, zapravo nije moguce. Tokom odredjenih reka ide saobracaj, dok su odredjene reke granice (po sredini)...
(Vlada, 25. januar 2023 11:14)

ako pričamo konkretno o Limu i Drini - moguće je jer nisu plovne u tim graničnim delovima.

Milan

pre 1 godinu

A da grad ili neki privatnik kupi mašinu za presovanje plastike. Drina donosi plastiku u velikim količinama. Presovanu plastiku kasnije prodaje.

ranko petrović

pre 1 godinu

Tužno,nikada nije kasno popraviti situaciju,pogotovo posle ovakvih poplava.Barem se sve skupolo na jednom mestu.Takvim smo mi ljudi,teško prihvatamo pravila,često i iz inata.Ipak je bolje,korak po korak.Od defetizma nema koristi,najčešće mislimo da smo najgori na svetu.Zaboravljamo one bogate koji svoj medicinski otpad i radioaktivni otpad lageruju na nepoznatim lokacijama u siromašnooj Africi,ili pluta okeanom u obliku veštačkih ostrva.

Prosto prošireno

pre 1 godinu

Državni organi neka prikupljaju dokaze sa graničnih razdvajanja i pripreme tužbu i pripreme medijsku kampanju. A ovim velikim domaćinima uzvodno od Lima naplatiti uz komunalni račun i iznos čišćenja Drine zajedno sa crnogorcima i bosancima kojima će njihova država da naplati i plati nama.

Aleksa Pufta

pre 1 godinu

Mozda bi bilo resenje da se na granicu Crne Gore i Srbije pa zatim i na administrativne granice izmedju gradova na toku Drine postave resetke sa propustima za camce, koje bi onemogucavale prolazak otpada nizvodno da bi djubre ostajalo tamo gde se pravi a i onda na vise mesta organizovalo ciscenje reke i odvozenje na deponije pogotovo kod Priboja, Prijepolja, Visegrada....
Ovako Bajina Basta mora da kupi na Peruccu svo djubre sa celog toka.

Smeško

pre 1 godinu

Ovo je sramota za nas,nasu vlasti i nase ljude.
Da se pod hitno donese zakon o zastiti okoline i nametnu drakonske kazne.
Ovo je teror nad prirodom .Od djubreta ne moze nigde da se prodje a od stida niko ne moze da ti dodje.

Vlada

pre 1 godinu

postavite lančanice i kamere na mestima gde se države graniče na rekama pa će se znati ko najviše zagađuje i neka čisti svako svoje đubre.

realno, ovo je ogromna sramota za sve 3 države sliva, a pisali su i strani mediji o ovome.
(možda mi nekad i propustite komentar na info delu, 25. januar 2023 09:34)

Iako zvuci logicno, zapravo nije moguce. Tokom odredjenih reka ide saobracaj, dok su odredjene reke granice (po sredini)...

Rob Sinji

pre 1 godinu

Da je ovo strahota i sramota jeste . Ipak , pravde i prirode radi, potrebno je da Srbija i Republika Srpska a BiH i CG ako hoće hoće a ako neće ne mora, organizuju istragu oko količina otpada koje u tom regionu nastaju i kako se njime upravlja. Iz mog iskustva često otpad koji završi u prirodi i nema drugu alternativu odnosno niko ga ne skuplja i ne nosi na deponije. Iz mnogo naselja u Srbiji jednostavno nema organizovanog odnošenja otpada pa me ne bi čudilo da je i tamo isto tako. To ne umanjuje odgovornost onga ko baca đubre u reku ali uvećava odgovornost onih koji bi o reci i zdravlju trebali da brinu.

što je mnogo mlogo je

pre 1 godinu

zašto celi ljudski rod? sramota je za narod iz država koji baca sve ovo smeće pre svega, a i država što to ne regulišu, nije problem od juče.

možda mi nekad i propustite komentar na info delu

pre 1 godinu

postavite lančanice i kamere na mestima gde se države graniče na rekama pa će se znati ko najviše zagađuje i neka čisti svako svoje đubre.

realno, ovo je ogromna sramota za sve 3 države sliva, a pisali su i strani mediji o ovome.

Nostradamus

pre 1 godinu

Odraz balkanske nekulture se vidi a jedini problem je da se pronadje krivac za ovo. Najlakse bi bilo da proglasimo EU i USA za dezurne ekoloske krivce za silno smece koje nam bacaju u reke i tako mirno nastavimo nase sportske aktivnosti, he, he, he.

Legionar

pre 1 godinu

Dok država ne uvede i ne počne da sprovodi već ddonete ekološke propise, dok oni koji bacaju đubre gde god stignu ne budu DEBELO sankcionisani, nema nam pomoći, podavićemo se u otpadu. Ako naš čovek može da se uvede u red u inostranstvu, može i kod kuće, samo po džepu, debelo po džepu.

123

pre 1 godinu

I šta ćemo sad?
Neka tužba,neka odgovornost, neko plaćanje kazni pa i zaplena imovine.
Gubitak dozvole za obavljane delatnosti.

Pa nisu ovo dabrovi uradili !

Knezevic Zoran

pre 1 godinu

Ovo je sramota za narod koji zivi na obalama ove predivne reke i njenim pritokama. Ovaj otpad je slika, licna karta, dusa i svest i savest tih ljudi. Da li ovaj narod, ili ovi narodi, imaju bilo kakvu svest o zastiti zivotne sreddine? Gledali smo demonstracije ekologa koji se protive vadjenju litijuma iz straha za zivotnu sredinu?! Gde su sada? Da li su ikada otisli na obale Drine i drugih reka u Srbiji? Gde je ona EKOLOSKA POLICIJA, koja je najavljivana na "velika vrata"? Sta je njihov posao? Zivim u poslednjem selu na prelepoj planini Jastrepcu. Divna planinska recica je puna otpada? Sve sto taj preostali narod ima, baci u tu recicu, odakle smo nekada pili vodu. Sada ne smemo ni da zagazimo iz straha da se ne zarazimo. A dovoljno je da komunalna, ili bilo koja druga policija, "proseta" selom i upita gradjane tog sela, "Izvinite, gde vi odlazete vas otpad"?! Poslednji izum je da narod iz donjih sela, kada odlazi u planinu u prikolicama nosi otpad koji rasipa po padinama ove divne planine. Sta radi drzava, kada vec ne moze da racuna na svest ljudi?

466453

pre 1 godinu

"Ovo je takva sramota za čitav ljudski rod. Ove slike u 21. veku su prosto nedopustive. Da se smeće lageruje i baca u reku je prava ekološka katastrofa. "

Kad se reke izliju ond pokupe smeće koje je pobacano pored korita. Plastične flašice su kozmetički otpad, ima goreg koji ne vidite.

paladium3

pre 1 godinu

Nije to sramota za čitav ljudski rod, več za ljude koji tamo žive a pogotovo za sve one koji bacaju smeće u reku.
Zamisli da imaš bunar i u njega ujutro bacaš đubre a uveče iz njega vadiš vodu i to piješ.

Komša

pre 1 godinu

Mozda bi bilo resenje da se na granicu Crne Gore i Srbije pa zatim i na administrativne granice izmedju gradova na toku Drine postave resetke sa propustima za camce, koje bi onemogucavale prolazak otpada nizvodno da bi djubre ostajalo tamo gde se pravi a i onda na vise mesta organizovalo ciscenje reke i odvozenje na deponije pogotovo kod Priboja, Prijepolja, Visegrada....
Ovako Bajina Basta mora da kupi na Peruccu svo djubre sa celog toka.
(Aleksa Pufta, 25. januar 2023 10:23) 

Da ,trenutno bi dalo rezultat.
Samo ovo je smece koje je bilo razbacano uz Drinu pa je voda ponela.
Tu je veci problem.
Kad voda opet padne ,posebno leti ponovo ce i mestani i izletnici zatrpavati smecem sve okolo.
I to ce da stoji tu ,posmatracemo dok ponovo Drina ne poraste...
E ,ovo je posao za Komunalnu, uz Drinu i cepaj po 25000 din za papirić.

Pera

pre 1 godinu

@A da grad ili neki privatnik kupi mašinu za presovanje plastike. Drina donosi plastiku u velikim količinama. Presovanu plastiku kasnije prodaje.
(Milan, 25. januar 2023 09:46) # Link komentara
Plasticne flase se mogu resiti uvodjenjem kaucije na platicne flase i otkupom istih kao sto je npr. uradila Hrvatska pre 20tak godina. Nakon toga nece se moci naci plasticna flasa ni u kontejnerima, a kamoli u rekama. Pitanje je kako resiti ostalo smece.

solo

pre 1 godinu

Sto neizadjete sa ozbiljnim osudama nase Drzave za indolentno i nemarno ponasanje prema nasim vodama i da se to pocne ozbiljno sredjivati novim organizacijama pracenja i snimanja ovakvih incidenata sa nasim aljkavim pristupom a i susednim drzavama takodje..Sve se moze kad se udruzimo da radimo na sprecavanju vise ovakvih teskih krsenja prirodnih bogatstva nase zemlje a to su nase vode..koje nam daju opstanak na ovoj planeti i bez vode nema zivota ljudi..

Giga

pre 1 godinu

Da ima volje u vlasti, da je to politički atraktivno rešenje problema bi bilo veoma jednostavno. Sada bar ima tih kojekakvih dronova za nadgledanje prostora koji snimaju sve i svakog. Očistiti deponije nadgledati ko bude opet bacao otpad kazniti time da sve počisti zatečeno, normalno, o svom trošku bilo da se radi o privatnom licu ili nekoj firmi. Ne verujem da bi se nakon prvih nekoliko slučajeva kažnjavanja iko usudio da zagađuje okolinu.

Zoran Knezevic

pre 1 godinu

Uvek, i iznova, se zapitam, da li su ljudi na ovim prostorima zaista ovakve svinje? Da li stvarno ovoliko ne mogu da shvate sta cine sami sebi? Da li svi oni racunaju da ce voda njihovo djubre, njihova g..na, odneti nizvodnim komsijama? Ili smatraju da su ovde samo privremeno? Pre odlaska u Nemacku pa zato nemilosrdno unistavaju sopstveni habitat? A drzava, NISTA?! A komunalna policija, NISTA? Stoje iza ugla, u gradovima, i naplacuju kazne za pogresno parkiranje? "Sokolovo oko", kruzi Beogradom i vidi sve?! Jedino ne vidi ova brda opasnog otpada koji se opasno ispira u rekama koje bi pojedini narodi voleli, postovali i cuvali?! Ali, zato kada odemo u Nemacku divimo se kako su oni cisti?! Kao da nam oni brane da budemo cisti i mi?! Ne bude li se nesto uskoro promenilo, Srbija ce biti jedna velika gomila najraznovrsnijeg djubra. Drzava za izbegavanje.

možda mi nekad i propustite komentar na info delu

pre 1 godinu

Iako zvuci logicno, zapravo nije moguce. Tokom odredjenih reka ide saobracaj, dok su odredjene reke granice (po sredini)...
(Vlada, 25. januar 2023 11:14)

ako pričamo konkretno o Limu i Drini - moguće je jer nisu plovne u tim graničnim delovima.

Aleksa Pufta

pre 1 godinu

Svi misle da je samo resenje lupiti kaznu 200e recimo i gotovo.
Medjutim stvari su duboke i treba promeniti ceo sistem koji ne funkcionise.
Ajd npr posto dosta vremena provodim u prirodi i vidim znatne probleme pored djubreta potrebno je napraviti u okviru MUPa (po zakonu samo MUP moze da zaustavi vozilo i pretrese a i uhapsi coveka) specijalizovanu da nazovem po americki jer tamo to funkcionise "rendzersku" sluzbu koja bi sa terenskim vozilima bila prisutna na terenu i u saradnji sa sumarskim, ribocuvarskim, poljocuvarskim i lovocuvarskim sluzbama nadzirala sva podrucja van naselja i sprecavala ribo i lovokradnju, kradju sume, useva, obijanje zabacenih kuca a i izbacivanje starih stvarii, suta, raznog otpada po prirodi.
Pored novcanih kazni mora se presudjivati bar po 2-3 meseca drustvenog rada shodno prekrsaju koji je napravio.
Ajd sad kao resili smo to.
A vi sad pogledaje satelitski snimak izmedju Stepojevca i Lazarevca i vidite braon rupe ogromnih razmera. To su kopovi Kolubare a ona je dobila novac i u obavezi je da uradi i rekultivaciju zemljista koje vise nije aktivno nalaziste. Ima velika povrsina i koja je na snimku zelena i to su stari iskopi obrasli u bagrem ali koji nemaju vracen humus.
Tu dodajte mnogobrojne kamenolome u valjevsko-kolubarskom kraju i sirom Srbije.
Pa jos dodajte u buducnosti jalovinu Rio Tinta, Majdanpeka, Bora, Cukur peki a i potencijalno tamo gde nikldzije zele da kopaju Topola, Vrnjacka banja, Mokra gora.
Da li je to buducnost Srbije?