U Francuskoj bonovi za benzin?

Francuski ministri su lansirali danas ideju o uvođenju vaučera za benzin za domaćinstva s niskim prihodima.

Svet

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 18.10.2021.

16:33

U Francuskoj bonovi za benzin?
Foto: Shutterstock/JLJUSSEAU

Naime, vlada predsednika Emanuela Makrona pokušava da ograniči ekonomsku štetu od skoka cena energije i goriva šest meseci uoči predsedničkih izbora.

Vlada je već proteklih nedelja razmatrala po hirnom postupku ograničenje cene gasa i struje i kako da pomogne siromašnima u izmirivanju računa za grejanje tokom zime, zbog skoka cene energenata širom sveta usled snažnog rasta tražnje nakon oporavka ekonomija od pandemije, prenosi Rojters.

S ekonomskim rastom koji bi ove godine trebalo da premaši 6,0 posto zahvaljujući korona merama podrške privredi i građanima, ekonomija se smatra Makronovim adutom uoči aprilskih izbora, na kojima će, kako se očekuje, pokušati da dobije drugi petogodišnji mandat.

Međutim, vrtoglavi rast cena mogao bi da uruši Makronov uspeh u podizanju kupovne moći stanovništva tokom njegovog predsednikovanja, koji se u velikoj meri duguje smanjenju poreza, ocenjuje britanska agencija.

Budući da su cene benzina u stalnom usponu poslednjih nedelja, vlada se suočava sa sve većim pritiskom da smanji poreze na promet na pumpama, koji na računima koje plaćaju vozači mogu da idu čak i do 60 posto.

Ministar finansija Bruno Le Mer izjavio je, međutim, da to ne samo da bi skupo koštalo javne finansije, već bi predstavljalo i subvenciju za fosilna goriva u vreme kada vlada nastoji da napravi zaokret ekonomije od njih.

"Ja sam pre za ''benzinske bonove'' nego za smanjenje poreza", rekao je Le Mer za radio Evropa 1.

Ministarka životne sredine Barbara Pompili se, gostujući na francuskoj TV 2, takođe izjasnila za opciju vaučera za benzin, ali je napomenula da je njihovo uvođenje složen proces.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: