Putin podržava kriptovalute

Predsednik Rusije Vladimir Putin naznačio je da će tolerisati kriptovalute.

Svet

Izvor: Biznis.rs

Četvrtak, 14.10.2021.

20:31

Putin podržava kriptovalute
Foto: Epa/MAXIM SHIPENKOV

Međutim, kriptovalute se nalaze pod intenzivnom prismotrom zakonodavaca širom sveta zbog bojazni da bi mogle biti korišćene kao paravan za pranje novca i kriminalne aktivnosti.

Kriptovalute treba da postoje i da se koriste kao sredstva plaćanja, izjavio je Putin u intervjuu za CNBC koji je u četvrtak postavljen na zvanični sajt Kremlja.

Ipak, ruski predsednik je napomenuo da je još uvek rano da govori o korišćenju digitalnih valuta za trgovinu naftom i ostalom robom koja čini veći deo ruskog izvoza, piše Blumberg, a prenosi Biznis.rs.

Rusija traži alternativu trgovini u dolarima od 2014. godine, kada je pogođena sankcijama i aneksijom Krima. Putin optužuje Sjedinjene Države da su koristile svoju valutu kao oružje. Kriptobankari napominju da će “decentralizovani novac” u nekom trenutku zameniti valute koje izdaju centralne banke.

Centralna banka Rusije je u više navrata upozorila investitore da je kripto tržište ekstremno proizvoljno i da digitalne valute ne treba koristiti kao sredstvo plaćanja na domaćem tržištu. Ipak, ova država ne planira zabrane poput onih u Kini, izjavio je zamenik ministra finansija Rusije Aleksej Mojsejev ove nedelje, prenosi Blumberg, pozivajući se na Interfax.

Putinova tolerancija prema kriptovalutama dolazi nakon odluke Bele kuće da pokrene dalekosežnu inicijativu kako bi odredila položaj kriptopolitike u okviru Bajdenove administracije, koja bi potencijalno dovela do donošenja novih zakona.

Kako se podseća u tekstu, Kina je u septembru odlučila da zabrani sve kriptotransakcije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: