Zima sve bliža, a pelet "gori": Čime se grejati? VIDEO

Zima se bliži, pa se građani pitaju koji je vid grejanja najisplativiji, ali i najefikasniji.

Srbija

Izvor: B92, TV Prva

Nedelja, 24.10.2021.

12:19

Zima sve bliža, a pelet
Foto: Screenshot/Prva TV

Takođe mnoge zanima hoće li biti korekcije cena daljinskog grejanja

Naime, u poređenju sa prethodnom godinom, na domaćem tržištu najviše su povećane cene lož ulja, za 54 odsto, i peleta, za 22 odsto, dok su drvo i propan butan gasa poskupeli za oko 10 odsto, navela je Agencija za energetiku.

"U jutarnjem periodu dana biće ipak hladno, naročito izvan Beograda", kaže Nedeljko Todorović, meteorolog, dodajući da će vreme uglavnom biti suvo u narednom periodu, dok su temperature tipične za ovo doba godine.

"Prema procenama Agencije za energetiku, na prvom mestu, sa najnižim troškovima grejanja su prirodni gas i ogrevno drvo. Cene drveta su u zavisnosti od regije u Srbiji različite, postoje dve kategorije", kaže za TV Prva Branko Glavonjić, profesor Šumarskog fakulteta.

"Na drugom ili trećem mestu su ugljevi i električna energija za TA peći, pod uslovom da se pune samo tokom noći, a na četvrtom mestu je drvni pelet, dok su ostali enegenti manje pogodni (lož-ulje, propan)", dodaje Glavonjić.

Prema njegovim rečima, najviše je poskupeo pelet jer se poslednjih godina puno koristi u Srbiji - preko 100.000 domaćinstava ga koristi, a glavni problem je što je veliki broj domaćinstava ove godine odlučio da pređe na pelet i propustili su sezonu nabavke kada je on jeftiniji, pa su ispraznili stovarišta što je dovelo do skoka cene. On savetuje nabavku drvnih goriva u predsezoni - od početka aprila do kraja avgusta.

"Lideri smo u jugoistočnoj Evropi po potrošnji peleta koja prelazi 350.000 tona na godišnjem nivou a ove godine će to biti još više", kaže on i dodaje da Srbija ima dovoljno peleta i proizvođača peleta i da će ga biti, ovo je samo trenutni poremećaj snabdevanja. Glavonjić očekuje stabilizaciju stanja za 2-3 nedelje.

"Nema problema sa daljinskim grejanjem, snabdevenost je na jako visokom nivou za sada, a ugovori su važnosti do kraja godine, pa ćemo videti šta će se nakon toga dešavati", kaže Dejan Stojanović, direktor Poslovnog udruženja "Toplane Srbije"

"Može doći do promene formule po kojoj nabavljamo prirodni gas. Do sada smo koristili naftnu formulu, iako smo trpeli neke kritike, ispostavilo se da je to bila dobra odluka", dodaje Stojanović.

Prema njegovim rečima, građanima se uvođenje daljinskog grejanja isplati, dok Glavonjić tvrdi da to zavisi od grada do grada jer su i cene grejanja različite, pa se mnogi isključuju sa mreže daljinskog grejanja.

Opširnije u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: