Ziđin u Boru u problemu: "Ne prođe apsolutno nijedan dan bez lopova" VIDEO

Napadi na imovinu kompanije Srbija Ziđin Koper (Serbia Zijin Copper) traju već dugo, a situacija je u oktobru postala više nego alarmantna.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 19.10.2021.

14:31

Ziđin u Boru u problemu:
Foto: Serbia Zijin Copper

Kako kompanija navodi u saopštenju: "Ne prođe apsolutno nijedan dan, a da se zaposleni i službenici fizičko-tehničkog obezbeđenja ne sretnu oči u oči sa lopovima".

Službe obezbeđenja evidentirale su ukupno 395 osoba koje su samo prošle nedelje čak 38 puta ušle u krug kompanije.

Ipak, samo četiri lica predata su policiji i protiv njih će se voditi dalja istraga, poručuju iz Ziđina.

Naš najveći izvoznik na meti kradljivaca: "Za nedelju dana 54 upada" VIDEO/FOTO

"Svakodnevnim intervencijama prošle nedelje sprečeno je otuđenje 488 kilograma bakarne šljake i 180 kilograma bakarnih odlivaka, vrednosti oko 800 hiljada dinara. Nažalost, krađa dve tone sekundarnog bakra vrednog oko 1,7 miliona dinara, iz pogona drobljenja u Borskoj flotaciji, koja se dogodila 16. oktobra, nije sprečena. Na osnovu prijave o nestanku ove robe kompanija priprema još jednu u nizu krivičnih prijava protiv NN lica, a dosad ih je podnela više od 100", navode oni.
Zbog toga je, ističu, važno da pravosudni organi, na osnovu dokaza koje su prikupile kompanija i firma koja se bavi fizičko-tehničkim obezbeđenjem, ubrzaju pregled, vođenje i procesuiranje ovih slučajeva i strogo kazne vinovnike.

"Potrebno je i regulisati otkup sekundarnih sirovina kako bi svi oni koji donose prikupljeni metal imali obavezu da se evidentiraju, ali i da dokažu njegovo poreklo. Nezvanično, u gradu postoje tri mesta za otkup sekundarnih sirovina, a javna je tajna da se čak 90 odsto ukradene robe kroz skrap ponovo vrati u borsku topionicu na preradu. Zbog toga je neizostavno potrebno da se propisi oko nabavke, distribucije i otkupa sekundarnih sirovina usaglase sa potrebama privrede", zaključuje se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: