Vujović: "Spremni smo na povećanje klimatske ambicije"; "Potpuno smo posvećeni" FOTO

Beograd -- Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović učestvovala je danas na konferenciji "Razgovor o klimatskim promenama".

Izvor: B92
Podeli
Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine
Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Konferencija je organizovana uz podršku Programa UN za razvoj, u susret 26. Konferenciji država članica Okvirne konvencije UN o promeni klime u Glazgovu.

Vujović je istakla da je Srbija, globalno posmatrano mali emiter gasova sa efektom staklene bašte, ali je kao potpisnica Sporazuma iz Pariza dodatno prilagodila ciljeve, saopšteno je iz Ministarstva zaštite životne sredine.

"Spremni smo na povećanje klimatske ambicije u okiru revidiranog Nacionalno utvrđenog doprinosa prema zahtevima Sporazuma iz Pariza, i posvećeni ambicioznijem cilju, da smanjimo emisije gasova sa efektom staklene bašte za 33,3 odsto do 2030. godine u odnosu na nivoe emisija iz 1990. godine. Prvi korak smo napravili u martu usvajanjem Zakona o klimatskim promenama, a sada radimo na podzakonskim aktima, koji će identifikovati uticaje i mere za najranjivije sektore. Kako bismo uspešno ostvarili taj cilj, želimo da oformimo mrežu partnerstava, da čujemo predloge i podstaknemo diskusiju, a tu vidim važnu ulogu i današnjeg dijaloga", rekla je Vujović.

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine
Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Prema njenim rečima, Ministarstvo u partnerstvu sa Programom UN za razvoj, realizuje niz projekata koji su osnova za pozicioniranje Srbije kao regionalnog lidera u oblasti zaštite životne sredine i klimatskih promena.

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine
Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

"Donošenje međusektorskih strateških dokumenata je još jedan korak u sprovođenju ciljeva Zelene agende za Zapadni Balkan. Značajan pomak napravljen je i formiranjem novog sastava Nacionalnog saveta za klimatske promene, u čijem radu učestvuju predstavnici ministarstava, akademske zajednice, civilnog sektora. Prva sednica ovog tela je održana juče, a očekujem da ćemo kroz dijalog, u okviru Saveta, dolaziti do najboljih rešenja. Uspeh različitih inicijativa koje sprovodimo, doneće Srbiji osnov za investicije, nova zelena radna mesta i inovacije u privredi, uz istovremeno smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte. I to je cilj kojem smo potpuno posvećeni", rekla je Vujović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 157 idi na stranu