"Ko nije juče, dobiće danas"

Ministar finansija Siniša Mali podsetio je da se danas isplaćuje 5.900 dinara državne pomoći penzionerima.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Ministarstvo finansija
Foto: Ministarstvo finansija

Sem penzionera, novac dobijaju invalidi rada i korisnici privremene naknade kod PIO fonda. Za to je, kaže, ukupno izdvojeno 9,9 milijardi dinara.

Ministar je, gostujući na RTS, rekao da su neki penzioneri već juče dobili svoju novčanu pomoć i istakao da je reč o ogromnoj pomoći za najstarije građane.

"Ovo je deo trećeg paketa pomoći - još jedno obećanje koje danas ispunjavamo. S obzirom na to da smo već juče dali nalog za plaćanje, neki penzioneri su novac već dobili juče. Tako da onaj koji nije dobio juče, dobiće danas. Negde oko 1,7 miliona penzionera i korisnika penzija, dakle tu su i korisnici porodičnih penzija i tako dalje, će ovaj novac dobiti", rekao je Mali.

Penzionerima će, podsetio je, u novembru biti uplaćena i pomoć od 30 evra, a u decembru još 20 evra. Osvrnuo se i na prethodne uplate koje su imale za cilj da se ublaže posledice koje je pandemija koronavirusa nanela najstarijim građanima.

"Prva mera prošle godine bila je 4.000 dinara jednokratne pomoći, pa 100 evra, pa 5.000 u decembru prošle godine, ove god 30 evra kao svim građanima, evo sada 5.900 dinara, još 30 evra u novembru, još 20 u decembru, kao i 3.000 dinara ako su se vakcinisali. Kada se sve sabere, ukupno je penzionerima isplaćeno po 59.000 dinara, dakle 500 evra samo tokom trajanja epidemije", rekao je Mali.

Ko se prijavljuje za narednu pomoć?

Na pitanje da li ostali punoletni građani treba da se prijavljuju za pomenutih 30 i potom 20 evra, ministar je naglasio da za tim nema potrebe za većinu građana.

"Kada je u pitanju prijavljivanje za 30 evra, onaj ko se prijavio za prvih 30 evra ne treba da se ponovo prijavljuje i za drugih 30 evra. Što se tiče isplate državne pomoći od 20 evra, 15. novembra počeće proces prijava, ali samo za one koji su u međuvremenu postali punoletni ili za one koji se nisu prijavili za 30 evra, a žele da dobiju sada ovih 20 evra", pojasnio je Mali.

Nema potrebe za zaduživanjem

Ministar je ukazao da je ta pomoć pokazatelj snage i istakao da je stanje u javnim finansijama veoma stabilno i da imamo novca.

"Mi smo spasli našu ekonomiju kada je kovid u pitanju. Pokazali smo koliko je država jaka i hoćemo da pomognemo onima koji su najugroženiji, sigurno to jesu naši najstariji sugrađani", rekao je Mali.

Komentarišući kritike upućene zbog isplate novčane pomoći građanima, ministar je naglasio da u ovom trenutku nemamo potrebe za zaduživanjem. Naveo je da u ovom trenutku na računu budžeta imamo 257 milijardi dinara i da je javni dug 55,5 odsto, što je ispod nivoa Mastrihta od 60 odsto koji je rezervisan za EU.

Mali je rekao da se naša ekonomija mnogo brzo oporavlja i da radi bolje nego što je predviđeno.

"Pogledajte i naš rezultat za prvih osam meseci ove godine – mi imamo za 164 milijardi dinara bolju naplatu poreza, svih poreskih oblika nego što smo planirali. To je 1,4 milijarde evra. Od tog novca mi ispunjavamo sve obaveze i pomažemo i privredu i građane", objasnio je on.

Ministar je napomenuo da se u Srbiji nikad više nije gradilo nego danas i podsetio da se u ovom trenutku u zemlji gradi sedam auto-puteva i brzih saobraćajnica. Osvrnuo se i na kritike pojedinaca zbog emisije zelene evroobveznice prošle nedelje, jer se navodno ne zna tačna namena novca koji je na taj način obezbeđen.

"Građani Srbije znaju veoma dobro, da bi onaj ko je to komentarisao, da se ikada bavio tom temom, znao da kada izlazite na međunarodno tržište kapitala, imate obavezu da novac koji ste dobili uložite u projekte koje ste tim investitorima kandidovali. Tu se najpre govori o projektima koji se odnose na povećanje energetske efikasnosti, za obnovljive izvore energije, za pošumljavanje, za železničku infrastrukturu... to su stvari koje su za sve nas veoma važne", napomenuo je Mali i dodao da je Vlada u potpunosti posvećena zelenoj agendi, što se pokazuje na konkretnim primerima.

On je podsetio da je interesovanje investitora za zelenu obveznicu bilo ogromno i istakao da se Srbija obavezala da taj novac uloži u naredne dve kalendarske godine.

"Srbija je prva zemlja na Balkanu koja je tako nešto uradila. Ne samo da se priča i kaže da će biti, već mi konkretnom aktivnošću obezbeđujemo dovoljan novac da se sve te ideje sprovedu u delo. Svako obećanje ispunjavamo", rekao je Mali i zaključio da je Srbija pokazala koliko je kredibilna, te da su i građani svesni da danas, u najtežim uslovima, poput ove krize izazvane pandemijom, mogu da se oslone na svoju državu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 157 idi na stranu