Malina ide na 800 RSD? "Hajde da radimo porodično, po 30 ari, kvalitetno"

Beograd -- "Ne možemo reći, s obzirom na sve faktore, da je cena maline koja ide i do 450 dinara iznenađujuće visoka."

Izvor: Biznis.rs
Podeli
Foto: Veronika Kovalenko/Shutterstock
Foto: Veronika Kovalenko/Shutterstock

To je za Biznis.rs rekao predsednik Asocijacije malinara Srbije Dobrivoje Radović i dodao da bi ovo bila fenomenalna cena da je prinos 15 do 30 tona po hektaru.

Međutim, prinos je u proseku oko četiri tone, a za to postoji više razloga.

Rekorderka pustoši zasade: Za dan nabrala 136,5 kilograma malina i zaradila 15.000 FOTO

Klimatske promene utiču na prinos, loš trend cena iz prethodnog perioda doveo je do pada proizvodnje i nestručne obrade, a primenom uredbe o sertifikovanom sadnom materijalu došlo je do toga da su proizvođači podigli kvalitet.

Radović je naveo da bez obzira na to što malinari imaju razloga za zadovoljstvo, u narednom periodu u želji za što boljim rezultatima proizvođači bi trebalo da promene prvo sebe, pa onda sadni materijal. Uz odgovarajući rad biće zadovoljni svim segmentima svog poslovanja.

Posebno ističe potez ministarstva poljoprivrede, koje je uredbom omogućilo nabavku sertifikovanog sadnog materijala uz subvenciju od 90 odsto.

Plata 100.000 dinara, ali slabo ko u Srbiji hoće da radi ovaj posao FOTO

"Ispostavilo se da je ogromna razlika u prinosu u odnosu na sadni materijal koji se koristi. Uz iste agrotehničke mere, ulaganje, tretiranje i prskanje, sertifikovani sadni materijal daje 30 tona po hektaru, a nesertifikovani četiri tone. Hajde da radimo porodično po 30 ari kvalitetno, a ne da se hvalimo hektarima bez kvaliteta u proizvodnji i sa ogromnim troškovima koji se u tom slučaju gomilaju", naveo je Radović.

On kaže da struka, nauka, analitika i proizvođači predviđaju da će cena maline, uz adekvatnu pripremu i maksimalno korišćenje sertifikovanog sadnog materijala, ići od 600 do 800 dinara po kilogramu.

Neverovatna slika iz ariljskih malinjaka: Danju beru crveno zlato, uveče sviraju trube FOTO

U odnosu na 2020. godinu, kada je devizni priliv bio između 160 i 200 miliona evra, ove godine će iznositi 400–500 miliona evra na deviznom kontu maline. Kako kaže Radović, kada je dobra cena maline, prihoduju svi: proizvođači, kooperanti, radnici.

"Srbiju će održati jedina fabrika pod vedrim nebom i tu treba ulagati", zaključio je predsednik Asocijacije malinara Srbije i ocenio da je to razumeo i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 157 idi na stranu