"Džinovi" i ove godine rađaju u Srbiji FOTO

Iako su prošle godine imali velikih problema sa otkupom, proizvođači krompira nisu odustali od uzgoja ovog povrća.

Izvor: RINA
Podeli
Foto: RINA
Foto: RINA

Ove sezone nadaju se boljoj ceni i većoj potražnji.

Rane sorte polako se plasiraju na tržište, a iako su iza poljoprivrednika sušno proleće i leto krompir je rodio solidno, a plodovi su dostigli i po jedan kilogram.

"Prošle i ove godine smo zasejali krompir, na površini od oko 20 ari, sorte arizona i rivijera. Nismo hteli veću površinu jer smo strepeli kako će roditi i kakva će cena biti. Međutim, krompir se obzirom na sušu izborio dobro, zadovoljni smo prinosom a i cenom koja je 30 dinara za kilogram. To je za krompir solidna cena imamo obezbeđeno i tržište, tako da ćemo možda sledeće godine zasejati i veću površinu", kaže za Rinu Slađan Đorđević iz Gornje Trnave.

Krompir od dva kilograma: "Nije što je naš, ali je stvarno najbolji"

Solidan prinos krompira na ovom imanju prati i dobra krupnoća plodova. Tako će kupci koji budu konzumirali krompir iz Gornje Trnave za kilogram ovog povrća možda dobiti samo jedan krompir.

Foto: RINA
Foto: RINA

"Izašla je dobra krupnoća, tri krompira su izmerila dva kilograma i 200 grama. Ima i krupnijih i sitnijih, narod i voli kada kupuje da ima i jednih i drugih. Pojedine krtole su preko 700 grama, ima i većih, tako da kada mi traže kilogram krompira može da se desi da to bude samo jedan plod", rekao je Đorđević.

Sorta arizona daje krupne plodove i nije zahtevna biljka za proizvodnju. Veoma je adaptibilna sorta za različite klimate i tipove zemljišta. Prilično otporna na viroze pa je stoga veoma čest izbor onih koji se bave povrtarskom proizvodnjom. Uzgoj ranih sorti pokazao se kao profitabilniji jer je potražnja dobra, a cena solidna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 162 idi na stranu