Ponedeljak, 28.11.2022.

16:49

Izdali strancima za velike pare, pa sad kukaju: "Neće da plaćaju, ruiniraju stanove..."

Izvor: Kurir/Aleksandra Kociæ

Izdali strancima za velike pare, pa sad kukaju: "Neæe da plaæaju, ruiniraju stanove..." IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

53 Komentari

Sortiraj po:

bane

pre 1 godinu

Postoje u svetu resenja za ove probleme koja odlicno funkcionisu i nema potrebe da se izmislja topla voda;
-stanodavac sa stanarom potpisuje ugovor o iznajmljivanju stana na najmanje godinu dana
-stanar uplacuje stanarinu za prvi i zadnji mesec odmah,a osatlo se placa mesecno,svakog 1. (stanarina za zadnji mesec je sigurnosni depozit ako stanar prestane da placa ili osteti stan)
-za vreme trajanja ugovora stanodavac nema pravo da podize cenu
-obnova ugovora ili otkazni rok daje se najmanje 3 meseca pre isteka vazeceg ugovora tako da i jedna i druga strana imaju dovoljno vremena da se organizuju
-zabraniti stanodavcima da ukoliko obnavljaju ugovor sa istim stanarom, podizu rentu za vise od 10% (ukoliko zele da vrate stan na market za izdavanje jer zele vise da dobiju, to mora biti deo pomenutog otkaznog roka 3 meseca pre okoncanja ugovora)
-omoguciti stanarima da se na osnovu ugovora o rentanju prijave kod EPS-a i ostalih servisa i sami placaju racune. Ovim se skida odgovornost sa stanodavca.
I naravno, stanodavci da plate porez na prihod.( PDV 20%, sta fali. Uracunajte taj trosak kad iznajmljujete i prilagodite cenu tako da dobijete za stan onoliko koliko zelite,a da drzava dobije svoje i dobro i vama i stanaru i drzavi.
Za neke je ovo suvise komplikovano jer kako bi mogli da zavrnu ako je sve regulisano jel,te....

Opali ne žali.

pre 1 godinu

Nemojte da verujete u te propagande.
Izdao sam stan čoveku iz Rusije u kraljice Natalije. 60kv za 1200 eura sve uredno još od Marta. Pazi stan daleko bolje od naših za 350 eur.

Antikroasan

pre 1 godinu

Hahaha redit priča isfrustriranih zakupaca. Oni bi da određuju visinu zakupa a ne tržište. Pazi još...ponovo aktiviraju reči buržuji. Pa goljo ovo je kapitalizam da kadete i otimate ponovo neće moći. Krv sam propljuvao u inostranstvu da kupim stan u Beogradu koji će da mi bude penzija i ti bi da mi određuješ koliko treba da bude zakup. Da izdajem ga trenutno Rusima ( mladi bračni par sa detetom) za 40% više nego ranije sa depozitom 3X. Izuzetno sam zadovoljan njima evo već šesti mesec. Pre toga sam imao neke naše prevarante ( u pokušaju) ali kod mene uvek depozit3X, ugovor overen, porez plaćen, računi moraju da se dostave do kraja meseca ili...raus. Tako da ostavite vaše frustracije i naviknete se konačno na kapitalizam. Ako vam ne valja ovde idite kao ja trbuhom za kruhom pa ćete ako ste vredni za 20-30 godina izdavati svoj stan.

trst

pre 1 godinu

Ja iznajmljujem stan jednom ukrajinskom mladom paru, oni praktički nisu izbjeglice nego rade ovdje kod nas u Slavonskom Brodu, dobro zarađuju, znam da on ima plaću oko 2000 eura a za nju neznam, mislim da nema veću od 800 eura. Uredno sve plaćaju i paze na sve kao i da je njihovo. Nema problema da plate i ako se ne
pto slućajno uništi. E sad vjerojatno je to samo stvar sreće, na koga naletiš. Ja nemam loša iskustva.

uh

pre 1 godinu

Izdajem stan u Nišu godinama. Prošli su razni, ali jedan par, devojka napucana, silikoni i gde treba i gde ne treba, ...godinu i više živeli, kiriju, račune plaćali, stan ostavili, kao da su svinje i ovce u njemu čuvali,...smrad, đubre, štroka, nije moglo da se uđe...servis za čišćenje radio 3 dana da bi ga doveo kolko tolko u red...
Nije bitno koje si nacionalnosti, nego osnovno vaspitanje i higijena...

Goran

pre 1 godinu

Sad nešto računam, sa trenutnom cenom nekretnina u centru BG-a, izdavanjem se vraća 1m2-1,5m2 godišnje, plus obavezno sredjivsnje celog stana nakon 10 godina, po meni se ne isplati.
(zigi, 28. novembar 2022 18:05)

Jeste druže, ali ti ta ista nekretnina ne gubi vrednost, uvek imaš te pare. Ako smatraš da je malo, izvoli pokreni neki biznis pa zaradi više, prosto je.

mileeeeee

pre 1 godinu

Kolega je izdavao stan za 250 evra na N.Bgd nasem coveku, koji je posle nekog vremena prestao da placa stanarinu i racune, kolega je jedva uspeo da ga iseli, ostali dugovi od preko 1500 evra i stan unisten. Sredio ga i sad izdaje Rusima za 500 evra, za sad ga nisu unistili i placaju redovno. Sa izdavanjem stanova je uvek lutrija, nema veze ko je odakle...

nekoizmase

pre 1 godinu

Niko ne vidi ovde glavni problem. Nisu stranci podigli cene, nije ni vecina stanodavac dosla na tu ideju samostalno, vec silne agencije. Pokupe sve stanove za izdavanje sa trzista, vlasnicima napricaju bajke sa vecim cenama i onda izdaj strancima bez ikakve provere. Uzmu sebi u dzep 50% kirije i vise ih ne zanima ni stranac ni stanodavac. I onda djavo kriv halapljivim stanodavcima za muke sa strancima. A agencija nikad lakse do para preko tudje grbace, kao da je tesko napraviti 10 slika stana i postaviti samostalno na sajt za izdavanje, mada u stiuaciji kakva je vestacki napravljena da nema stanova za izdavanje u normalnom cenovnom rangu stanovi se izdaju i od usta do usta, ne treba Vam ni sajt.

Goran

pre 1 godinu

Najbolje resenje je izdavanje praznog stana sto je u svetu obicaj pa neka unistavaju svoj namestaj koliko hoce. I da, da se svi rezijski troskovi vode na onoga ko zivi a ne na vlasnika.

Hrabri krojac

pre 1 godinu

U Nemackoj, kada trazis stan, potencijalnom stanodavcu izmedju ostalog moras maltene i zubni karton da stavis na uvid a kod nas, ako ce da plati, ne interesuje te ni iz koje je zemlje...

Vanja

pre 1 godinu

A ja sa vlasnicom stana koji zakupljujem imam takav odnos da se uvek posvadjamo ko će da reši problem sa kvarom na nekom aparatu. Ja insistiram da ću ja, ona insistira da je to njen posao. Ugovorom nismo definisale ko je dužan da popravi kvarove, ona je to smatrala nebitnim.

Slepac

pre 1 godinu

Stanovala mi jedna devojka preko 10 godina u stanu, u kome je mogla cela porodica da zivi. Nju dotirali njeni. Ja mislio sama je, manje ce habati stvari u stanu. Kirija bila ispod svake cene. Na sve to, sijalicu o svom trosku nije zamenila nikad. Na kraju kad je krenula korona nismo se videli par meseci. Mislio sam posle toliko godina da imamo prijateljski odnos. Naravno, nestala sa neplacenim kirijama i racunima. Stan ruiniran, moralo skoro komlet renoviranje da padne. Verujem da bi sa Aboridzinima imao manje problema nego sa nasim ljudima.Nas covek se orodi sa tobom ako si blagonaklon i ima koristi od tebe. Cim toga nema zaboravi da si mu ikad ista ucinio. Zato ova prica moze da vazi i za bilo kog domaceg zakupca stana.

Perica

pre 1 godinu

Racune uracunati u kiriju i na kraju godine uraditi paravnanje, namestaj osiguratii, uzeti bar jednu kiriju unapred, od stranca traziti dà firma u kojoj radi bude garant
I..sta je problem. A da, problem je sto stanodavac nece dodatni trosak da bi osigurao namestaj, nece da gubi vreme da nadje pouzdanog podstanara..onda rizikuj, uzmi prvog koji se pojavi i moli boga da ce sve biti OK

ij29

pre 1 godinu

Živim u Beogradu u prvoj zoni GSP-a i plaćam 150€ gardonjeru već tri godine. Stan je sređen i dobro opremljen. Moja prijateljica dve ulice od mene plaća 120€. Ne morate verovati, ali postoji.

rvat

pre 1 godinu

Zato stanodavci trebate iznajmljivati stanove kao svuda u Svetu, Nemackoj, Australiji itd. Tri kapare unapred a od namestaja samo kuhinja. Imaju Ikeu pa neka kupuju. Svakome je dobro.

xxy

pre 1 godinu

Ne smem ni da pricam kako sam prosao a stan sam dao besplatno prijateljima da zive. Besplatno su bukvalno shvatili nisu placali racune godinama. Dobro sam prosao nisu mi oduzeli stan zbog dugova. Nikada vise nikome nista ne cinim. Stan cu renovirati i prodati i zbogom Srbijo. Nikada nista vise necu tu ulagati.

Zambezi

pre 1 godinu

Nije mi jasno kako neko može da ne plaća račune. Kao podstanar svaki put sam se dogovorio da uz kiriju donesem i plaćene račune. Isto to traže i moji roditelji koji izdaju stan u BG nekoliko godina.

Francisco Goya junior

pre 1 godinu

"Mom prijatelju su skidali uljane slike sa zida i koristili ih kao podmetače za jelo"

Vjerujem 100%. Samo budala moze objesiti vrijednu sliku u stanu koji izdaje.

neko iz Nis

pre 1 godinu

Jedanaest godina sam se bavio izdavanjem apartmana,tezak je to leba,kakve sam samo stresove imao,a uvek bio pun. Nema nista lako,ali nista gore od stresa!Batalio sam,priznajem imam manje novca,al sam miran.

neko iz inostranstva

pre 1 godinu

malo je nezgodno što se očekuje da su stanodavci socijalna ustanova. nešto ko EPS. Da vidite šta košta srediti parket, renovirati kupatilo, kuhinju, zameniti prastare prozore. Ode začas dvogodišnja kirija

Ćure

pre 1 godinu

Gospodo stanodavci, da radite po zakonu, da plaćate porez na dobit, ne bi imali nikakvih problema. Postoje ugovori sa agencijama o izdavanju i mirna glava.

wub

pre 1 godinu

"Mnogim ljudima izdavanje stanova je jedini prihod, a ne nacin da se obogate. To su mahom oni koji nemaju punu penziju, kojima poslodavci nisu uplatili znacajan deo doprinosa pa zbog toga nemaju ni pravo na penziju, ljudi koji su celog radnog veka radili na crno a onda im dosli stari dani itd. Ima, naravno, i onih koji rade, ali su im plate na nivou republickog minimalca od cega zaista ne moze da se zivi."

U kom svetu Vi živite.. Stanodavci koje ste Vi opisali su izuzetak, a ne pravilo.

mix

pre 1 godinu

Pa u Nisu je garsonjera domacim stanarima 200 + evra,a ovaj prica bajke da mu neko izdaje za 120 u Beogradu.I ko jos ostavlja vredne stvari,pogotovu lomljive stanarima haha.

zemunac

pre 1 godinu

Ugovor o zakupu. Definisani iznos i rok trajanja zakupa. Definisan iznos depozita. Definisani uslovi ulaska i izlaska iz nekretnine. Definisano stanje stana pri ulasku u zakup i ocekivano stanje pri izlasku iz zakupa. Definisan nacin i rok placanja racuna. Sve to potpisano i overeno kod notara. Maksimalna sigurnost za obe strane. Zakupodavac ne moze dizati cenu zakupa za vreme trajanja ugovora. Zakupac ne moze urnisati stan, ostace bez depozita. E, ali kad se sve ovo uradi, placa se porez 20%. Lakse je Srbinu metar u guzicu, nego centimetar iz dzepa...

Zorana

pre 1 godinu

Ja nisam izdala stan pre dve godine strancima nego jednoj nasoj, naizgled finoj devojci. Ona ne samo da je prekrsila nas dogovor da u stanu bude minimum godinu dana, nego je posle sest meseci samo isparila, nije smela ni da mi kljuceve u ruke da nego ih je ostavila kod Upravnice zgrade, nije platila dve kirije, dva meseca Infostana i struju. A stan je ostavila u takvom stanju da sam molera morala da zovem i nedelju dana sam ga prala i cistila. Tako da nemojte sve na strance, i mi imamo “fine” devojke i momke. Sada mi je u stanu zaista dobar mladic iz Zajecara i ne pada mi na pamet da mu povecam kiriju niti da mu otkazem.

zigi

pre 1 godinu

Sad nešto računam, sa trenutnom cenom nekretnina u centru BG-a, izdavanjem se vraća 1m2-1,5m2 godišnje, plus obavezno sredjivsnje celog stana nakon 10 godina, po meni se ne isplati.

Sale

pre 1 godinu

Uvek ima problematicnih, verivatno i.medju Rusima. Ja izdajem stan na dan, ove godine je prodefilovalo bar 10tak, nisam imao nikakvih problema. Jedna Ruskinja je cak oprala prozore ( jesu bili malo musavi :) )

sofronije

pre 1 godinu

Ispade da su nasi domaci podstanari cvecke... Ja sam jednom morao kompletno renoviranje stana da radim nakon tih dobrih podstanara i zamislite bili su nasi, Srbi... Sada imam Ruse, nisam im odvalio cenu i oni su zahvalni i zadovoljni kao i ja sa njima, odrzavaju stan bolje nego sto ja odrzavam svoj u kom zivim...

EU Citizen

pre 1 godinu

Nisu Rusi i Ukrajinci svakako ništa gori nego domaći, ali oni koji su se polakomili za lakom zaradom očigledno ne shvataju osnove ovog biznisa: neko ko je spreman da plati više od tržišne cene, ili će zahtevati dosta viši standard ovog i onog za te pare ili će biti na neki način problematičan (bahat, nepouzdan, kriminalan...). To nema veze sa nacionalnošću, već sa ljudskom prirodom i tržišnim zakonitostima.

Obrad

pre 1 godinu

Moj prijatelj izdao stan godinu dana unapred. Došli Rusi, sve lepo platili godinu dana unapred...
A do sada je morao da se ganja sa raznoraznima svakog meseca za pare...

Jova

pre 1 godinu

Mnogim ljudima izdavanje stanova je jedini prihod, a ne nacin da se obogate. To su mahom oni koji nemaju punu penziju, kojima poslodavci nisu uplatili znacajan deo doprinosa pa zbog toga nemaju ni pravo na penziju, ljudi koji su celog radnog veka radili na crno a onda im dosli stari dani itd. Ima, naravno, i onih koji rade, ali su im plate na nivou republickog minimalca od cega zaista ne moze da se zivi. Naravno, cena svega toga je nerviranje sa podstanarima, rizik da ti ljudi ne placaju racune, da ce napraviti stetu komsijama i pobeci, pa da vlasnik onda sam mora da placa komsijama odstetu itd. Ali nije dan posao nije bez rizika!

Laki

pre 1 godinu

Izdajem stan vec dugo. Nema pravila ni garancija za bilo koga.
Stanodavci i stanoprimci su isti ljudi. Svi imaju svoje interese i svoje probleme.
Pitanje je dobre procene i srece.
Kao i u ostalim poslovnim odnosima korektni partneri nsjbolje prolaze.

Jova

pre 1 godinu

Depozit za oštećenja u stanu u visini kirije, plus mesec dana unapred. I onda su ovo sve prazne priče. Ali dobro, neka bude da nam je loše :-)

Zorana

pre 1 godinu

Ja nisam izdala stan pre dve godine strancima nego jednoj nasoj, naizgled finoj devojci. Ona ne samo da je prekrsila nas dogovor da u stanu bude minimum godinu dana, nego je posle sest meseci samo isparila, nije smela ni da mi kljuceve u ruke da nego ih je ostavila kod Upravnice zgrade, nije platila dve kirije, dva meseca Infostana i struju. A stan je ostavila u takvom stanju da sam molera morala da zovem i nedelju dana sam ga prala i cistila. Tako da nemojte sve na strance, i mi imamo “fine” devojke i momke. Sada mi je u stanu zaista dobar mladic iz Zajecara i ne pada mi na pamet da mu povecam kiriju niti da mu otkazem.

Laki

pre 1 godinu

Izdajem stan vec dugo. Nema pravila ni garancija za bilo koga.
Stanodavci i stanoprimci su isti ljudi. Svi imaju svoje interese i svoje probleme.
Pitanje je dobre procene i srece.
Kao i u ostalim poslovnim odnosima korektni partneri nsjbolje prolaze.

Francisco Goya junior

pre 1 godinu

"Mom prijatelju su skidali uljane slike sa zida i koristili ih kao podmetače za jelo"

Vjerujem 100%. Samo budala moze objesiti vrijednu sliku u stanu koji izdaje.

zemunac

pre 1 godinu

Ugovor o zakupu. Definisani iznos i rok trajanja zakupa. Definisan iznos depozita. Definisani uslovi ulaska i izlaska iz nekretnine. Definisano stanje stana pri ulasku u zakup i ocekivano stanje pri izlasku iz zakupa. Definisan nacin i rok placanja racuna. Sve to potpisano i overeno kod notara. Maksimalna sigurnost za obe strane. Zakupodavac ne moze dizati cenu zakupa za vreme trajanja ugovora. Zakupac ne moze urnisati stan, ostace bez depozita. E, ali kad se sve ovo uradi, placa se porez 20%. Lakse je Srbinu metar u guzicu, nego centimetar iz dzepa...

EU Citizen

pre 1 godinu

Nisu Rusi i Ukrajinci svakako ništa gori nego domaći, ali oni koji su se polakomili za lakom zaradom očigledno ne shvataju osnove ovog biznisa: neko ko je spreman da plati više od tržišne cene, ili će zahtevati dosta viši standard ovog i onog za te pare ili će biti na neki način problematičan (bahat, nepouzdan, kriminalan...). To nema veze sa nacionalnošću, već sa ljudskom prirodom i tržišnim zakonitostima.

xxy

pre 1 godinu

Ne smem ni da pricam kako sam prosao a stan sam dao besplatno prijateljima da zive. Besplatno su bukvalno shvatili nisu placali racune godinama. Dobro sam prosao nisu mi oduzeli stan zbog dugova. Nikada vise nikome nista ne cinim. Stan cu renovirati i prodati i zbogom Srbijo. Nikada nista vise necu tu ulagati.

sofronije

pre 1 godinu

Ispade da su nasi domaci podstanari cvecke... Ja sam jednom morao kompletno renoviranje stana da radim nakon tih dobrih podstanara i zamislite bili su nasi, Srbi... Sada imam Ruse, nisam im odvalio cenu i oni su zahvalni i zadovoljni kao i ja sa njima, odrzavaju stan bolje nego sto ja odrzavam svoj u kom zivim...

Slepac

pre 1 godinu

Stanovala mi jedna devojka preko 10 godina u stanu, u kome je mogla cela porodica da zivi. Nju dotirali njeni. Ja mislio sama je, manje ce habati stvari u stanu. Kirija bila ispod svake cene. Na sve to, sijalicu o svom trosku nije zamenila nikad. Na kraju kad je krenula korona nismo se videli par meseci. Mislio sam posle toliko godina da imamo prijateljski odnos. Naravno, nestala sa neplacenim kirijama i racunima. Stan ruiniran, moralo skoro komlet renoviranje da padne. Verujem da bi sa Aboridzinima imao manje problema nego sa nasim ljudima.Nas covek se orodi sa tobom ako si blagonaklon i ima koristi od tebe. Cim toga nema zaboravi da si mu ikad ista ucinio. Zato ova prica moze da vazi i za bilo kog domaceg zakupca stana.

mix

pre 1 godinu

Pa u Nisu je garsonjera domacim stanarima 200 + evra,a ovaj prica bajke da mu neko izdaje za 120 u Beogradu.I ko jos ostavlja vredne stvari,pogotovu lomljive stanarima haha.

neko iz Nis

pre 1 godinu

Jedanaest godina sam se bavio izdavanjem apartmana,tezak je to leba,kakve sam samo stresove imao,a uvek bio pun. Nema nista lako,ali nista gore od stresa!Batalio sam,priznajem imam manje novca,al sam miran.

Sale

pre 1 godinu

Uvek ima problematicnih, verivatno i.medju Rusima. Ja izdajem stan na dan, ove godine je prodefilovalo bar 10tak, nisam imao nikakvih problema. Jedna Ruskinja je cak oprala prozore ( jesu bili malo musavi :) )

Jova

pre 1 godinu

Depozit za oštećenja u stanu u visini kirije, plus mesec dana unapred. I onda su ovo sve prazne priče. Ali dobro, neka bude da nam je loše :-)

wub

pre 1 godinu

"Mnogim ljudima izdavanje stanova je jedini prihod, a ne nacin da se obogate. To su mahom oni koji nemaju punu penziju, kojima poslodavci nisu uplatili znacajan deo doprinosa pa zbog toga nemaju ni pravo na penziju, ljudi koji su celog radnog veka radili na crno a onda im dosli stari dani itd. Ima, naravno, i onih koji rade, ali su im plate na nivou republickog minimalca od cega zaista ne moze da se zivi."

U kom svetu Vi živite.. Stanodavci koje ste Vi opisali su izuzetak, a ne pravilo.

Obrad

pre 1 godinu

Moj prijatelj izdao stan godinu dana unapred. Došli Rusi, sve lepo platili godinu dana unapred...
A do sada je morao da se ganja sa raznoraznima svakog meseca za pare...

neko iz inostranstva

pre 1 godinu

malo je nezgodno što se očekuje da su stanodavci socijalna ustanova. nešto ko EPS. Da vidite šta košta srediti parket, renovirati kupatilo, kuhinju, zameniti prastare prozore. Ode začas dvogodišnja kirija

Zambezi

pre 1 godinu

Nije mi jasno kako neko može da ne plaća račune. Kao podstanar svaki put sam se dogovorio da uz kiriju donesem i plaćene račune. Isto to traže i moji roditelji koji izdaju stan u BG nekoliko godina.

Hrabri krojac

pre 1 godinu

U Nemackoj, kada trazis stan, potencijalnom stanodavcu izmedju ostalog moras maltene i zubni karton da stavis na uvid a kod nas, ako ce da plati, ne interesuje te ni iz koje je zemlje...

nekoizmase

pre 1 godinu

Niko ne vidi ovde glavni problem. Nisu stranci podigli cene, nije ni vecina stanodavac dosla na tu ideju samostalno, vec silne agencije. Pokupe sve stanove za izdavanje sa trzista, vlasnicima napricaju bajke sa vecim cenama i onda izdaj strancima bez ikakve provere. Uzmu sebi u dzep 50% kirije i vise ih ne zanima ni stranac ni stanodavac. I onda djavo kriv halapljivim stanodavcima za muke sa strancima. A agencija nikad lakse do para preko tudje grbace, kao da je tesko napraviti 10 slika stana i postaviti samostalno na sajt za izdavanje, mada u stiuaciji kakva je vestacki napravljena da nema stanova za izdavanje u normalnom cenovnom rangu stanovi se izdaju i od usta do usta, ne treba Vam ni sajt.

zigi

pre 1 godinu

Sad nešto računam, sa trenutnom cenom nekretnina u centru BG-a, izdavanjem se vraća 1m2-1,5m2 godišnje, plus obavezno sredjivsnje celog stana nakon 10 godina, po meni se ne isplati.

Goran

pre 1 godinu

Najbolje resenje je izdavanje praznog stana sto je u svetu obicaj pa neka unistavaju svoj namestaj koliko hoce. I da, da se svi rezijski troskovi vode na onoga ko zivi a ne na vlasnika.

ij29

pre 1 godinu

Živim u Beogradu u prvoj zoni GSP-a i plaćam 150€ gardonjeru već tri godine. Stan je sređen i dobro opremljen. Moja prijateljica dve ulice od mene plaća 120€. Ne morate verovati, ali postoji.

Vanja

pre 1 godinu

A ja sa vlasnicom stana koji zakupljujem imam takav odnos da se uvek posvadjamo ko će da reši problem sa kvarom na nekom aparatu. Ja insistiram da ću ja, ona insistira da je to njen posao. Ugovorom nismo definisale ko je dužan da popravi kvarove, ona je to smatrala nebitnim.

Ćure

pre 1 godinu

Gospodo stanodavci, da radite po zakonu, da plaćate porez na dobit, ne bi imali nikakvih problema. Postoje ugovori sa agencijama o izdavanju i mirna glava.

rvat

pre 1 godinu

Zato stanodavci trebate iznajmljivati stanove kao svuda u Svetu, Nemackoj, Australiji itd. Tri kapare unapred a od namestaja samo kuhinja. Imaju Ikeu pa neka kupuju. Svakome je dobro.

Jova

pre 1 godinu

Mnogim ljudima izdavanje stanova je jedini prihod, a ne nacin da se obogate. To su mahom oni koji nemaju punu penziju, kojima poslodavci nisu uplatili znacajan deo doprinosa pa zbog toga nemaju ni pravo na penziju, ljudi koji su celog radnog veka radili na crno a onda im dosli stari dani itd. Ima, naravno, i onih koji rade, ali su im plate na nivou republickog minimalca od cega zaista ne moze da se zivi. Naravno, cena svega toga je nerviranje sa podstanarima, rizik da ti ljudi ne placaju racune, da ce napraviti stetu komsijama i pobeci, pa da vlasnik onda sam mora da placa komsijama odstetu itd. Ali nije dan posao nije bez rizika!

Perica

pre 1 godinu

Racune uracunati u kiriju i na kraju godine uraditi paravnanje, namestaj osiguratii, uzeti bar jednu kiriju unapred, od stranca traziti dà firma u kojoj radi bude garant
I..sta je problem. A da, problem je sto stanodavac nece dodatni trosak da bi osigurao namestaj, nece da gubi vreme da nadje pouzdanog podstanara..onda rizikuj, uzmi prvog koji se pojavi i moli boga da ce sve biti OK

uh

pre 1 godinu

Izdajem stan u Nišu godinama. Prošli su razni, ali jedan par, devojka napucana, silikoni i gde treba i gde ne treba, ...godinu i više živeli, kiriju, račune plaćali, stan ostavili, kao da su svinje i ovce u njemu čuvali,...smrad, đubre, štroka, nije moglo da se uđe...servis za čišćenje radio 3 dana da bi ga doveo kolko tolko u red...
Nije bitno koje si nacionalnosti, nego osnovno vaspitanje i higijena...

mileeeeee

pre 1 godinu

Kolega je izdavao stan za 250 evra na N.Bgd nasem coveku, koji je posle nekog vremena prestao da placa stanarinu i racune, kolega je jedva uspeo da ga iseli, ostali dugovi od preko 1500 evra i stan unisten. Sredio ga i sad izdaje Rusima za 500 evra, za sad ga nisu unistili i placaju redovno. Sa izdavanjem stanova je uvek lutrija, nema veze ko je odakle...

trst

pre 1 godinu

Ja iznajmljujem stan jednom ukrajinskom mladom paru, oni praktički nisu izbjeglice nego rade ovdje kod nas u Slavonskom Brodu, dobro zarađuju, znam da on ima plaću oko 2000 eura a za nju neznam, mislim da nema veću od 800 eura. Uredno sve plaćaju i paze na sve kao i da je njihovo. Nema problema da plate i ako se ne
pto slućajno uništi. E sad vjerojatno je to samo stvar sreće, na koga naletiš. Ja nemam loša iskustva.

Goran

pre 1 godinu

Sad nešto računam, sa trenutnom cenom nekretnina u centru BG-a, izdavanjem se vraća 1m2-1,5m2 godišnje, plus obavezno sredjivsnje celog stana nakon 10 godina, po meni se ne isplati.
(zigi, 28. novembar 2022 18:05)

Jeste druže, ali ti ta ista nekretnina ne gubi vrednost, uvek imaš te pare. Ako smatraš da je malo, izvoli pokreni neki biznis pa zaradi više, prosto je.

Antikroasan

pre 1 godinu

Hahaha redit priča isfrustriranih zakupaca. Oni bi da određuju visinu zakupa a ne tržište. Pazi još...ponovo aktiviraju reči buržuji. Pa goljo ovo je kapitalizam da kadete i otimate ponovo neće moći. Krv sam propljuvao u inostranstvu da kupim stan u Beogradu koji će da mi bude penzija i ti bi da mi određuješ koliko treba da bude zakup. Da izdajem ga trenutno Rusima ( mladi bračni par sa detetom) za 40% više nego ranije sa depozitom 3X. Izuzetno sam zadovoljan njima evo već šesti mesec. Pre toga sam imao neke naše prevarante ( u pokušaju) ali kod mene uvek depozit3X, ugovor overen, porez plaćen, računi moraju da se dostave do kraja meseca ili...raus. Tako da ostavite vaše frustracije i naviknete se konačno na kapitalizam. Ako vam ne valja ovde idite kao ja trbuhom za kruhom pa ćete ako ste vredni za 20-30 godina izdavati svoj stan.

Opali ne žali.

pre 1 godinu

Nemojte da verujete u te propagande.
Izdao sam stan čoveku iz Rusije u kraljice Natalije. 60kv za 1200 eura sve uredno još od Marta. Pazi stan daleko bolje od naših za 350 eur.

bane

pre 1 godinu

Postoje u svetu resenja za ove probleme koja odlicno funkcionisu i nema potrebe da se izmislja topla voda;
-stanodavac sa stanarom potpisuje ugovor o iznajmljivanju stana na najmanje godinu dana
-stanar uplacuje stanarinu za prvi i zadnji mesec odmah,a osatlo se placa mesecno,svakog 1. (stanarina za zadnji mesec je sigurnosni depozit ako stanar prestane da placa ili osteti stan)
-za vreme trajanja ugovora stanodavac nema pravo da podize cenu
-obnova ugovora ili otkazni rok daje se najmanje 3 meseca pre isteka vazeceg ugovora tako da i jedna i druga strana imaju dovoljno vremena da se organizuju
-zabraniti stanodavcima da ukoliko obnavljaju ugovor sa istim stanarom, podizu rentu za vise od 10% (ukoliko zele da vrate stan na market za izdavanje jer zele vise da dobiju, to mora biti deo pomenutog otkaznog roka 3 meseca pre okoncanja ugovora)
-omoguciti stanarima da se na osnovu ugovora o rentanju prijave kod EPS-a i ostalih servisa i sami placaju racune. Ovim se skida odgovornost sa stanodavca.
I naravno, stanodavci da plate porez na prihod.( PDV 20%, sta fali. Uracunajte taj trosak kad iznajmljujete i prilagodite cenu tako da dobijete za stan onoliko koliko zelite,a da drzava dobije svoje i dobro i vama i stanaru i drzavi.
Za neke je ovo suvise komplikovano jer kako bi mogli da zavrnu ako je sve regulisano jel,te....

Jova

pre 1 godinu

Mnogim ljudima izdavanje stanova je jedini prihod, a ne nacin da se obogate. To su mahom oni koji nemaju punu penziju, kojima poslodavci nisu uplatili znacajan deo doprinosa pa zbog toga nemaju ni pravo na penziju, ljudi koji su celog radnog veka radili na crno a onda im dosli stari dani itd. Ima, naravno, i onih koji rade, ali su im plate na nivou republickog minimalca od cega zaista ne moze da se zivi. Naravno, cena svega toga je nerviranje sa podstanarima, rizik da ti ljudi ne placaju racune, da ce napraviti stetu komsijama i pobeci, pa da vlasnik onda sam mora da placa komsijama odstetu itd. Ali nije dan posao nije bez rizika!

Ćure

pre 1 godinu

Gospodo stanodavci, da radite po zakonu, da plaćate porez na dobit, ne bi imali nikakvih problema. Postoje ugovori sa agencijama o izdavanju i mirna glava.

xxy

pre 1 godinu

Ne smem ni da pricam kako sam prosao a stan sam dao besplatno prijateljima da zive. Besplatno su bukvalno shvatili nisu placali racune godinama. Dobro sam prosao nisu mi oduzeli stan zbog dugova. Nikada vise nikome nista ne cinim. Stan cu renovirati i prodati i zbogom Srbijo. Nikada nista vise necu tu ulagati.

zemunac

pre 1 godinu

Ugovor o zakupu. Definisani iznos i rok trajanja zakupa. Definisan iznos depozita. Definisani uslovi ulaska i izlaska iz nekretnine. Definisano stanje stana pri ulasku u zakup i ocekivano stanje pri izlasku iz zakupa. Definisan nacin i rok placanja racuna. Sve to potpisano i overeno kod notara. Maksimalna sigurnost za obe strane. Zakupodavac ne moze dizati cenu zakupa za vreme trajanja ugovora. Zakupac ne moze urnisati stan, ostace bez depozita. E, ali kad se sve ovo uradi, placa se porez 20%. Lakse je Srbinu metar u guzicu, nego centimetar iz dzepa...

wub

pre 1 godinu

"Mnogim ljudima izdavanje stanova je jedini prihod, a ne nacin da se obogate. To su mahom oni koji nemaju punu penziju, kojima poslodavci nisu uplatili znacajan deo doprinosa pa zbog toga nemaju ni pravo na penziju, ljudi koji su celog radnog veka radili na crno a onda im dosli stari dani itd. Ima, naravno, i onih koji rade, ali su im plate na nivou republickog minimalca od cega zaista ne moze da se zivi."

U kom svetu Vi živite.. Stanodavci koje ste Vi opisali su izuzetak, a ne pravilo.

Obrad

pre 1 godinu

Moj prijatelj izdao stan godinu dana unapred. Došli Rusi, sve lepo platili godinu dana unapred...
A do sada je morao da se ganja sa raznoraznima svakog meseca za pare...

mix

pre 1 godinu

Pa u Nisu je garsonjera domacim stanarima 200 + evra,a ovaj prica bajke da mu neko izdaje za 120 u Beogradu.I ko jos ostavlja vredne stvari,pogotovu lomljive stanarima haha.

neko iz inostranstva

pre 1 godinu

malo je nezgodno što se očekuje da su stanodavci socijalna ustanova. nešto ko EPS. Da vidite šta košta srediti parket, renovirati kupatilo, kuhinju, zameniti prastare prozore. Ode začas dvogodišnja kirija

Jova

pre 1 godinu

Depozit za oštećenja u stanu u visini kirije, plus mesec dana unapred. I onda su ovo sve prazne priče. Ali dobro, neka bude da nam je loše :-)

zigi

pre 1 godinu

Sad nešto računam, sa trenutnom cenom nekretnina u centru BG-a, izdavanjem se vraća 1m2-1,5m2 godišnje, plus obavezno sredjivsnje celog stana nakon 10 godina, po meni se ne isplati.

Zorana

pre 1 godinu

Ja nisam izdala stan pre dve godine strancima nego jednoj nasoj, naizgled finoj devojci. Ona ne samo da je prekrsila nas dogovor da u stanu bude minimum godinu dana, nego je posle sest meseci samo isparila, nije smela ni da mi kljuceve u ruke da nego ih je ostavila kod Upravnice zgrade, nije platila dve kirije, dva meseca Infostana i struju. A stan je ostavila u takvom stanju da sam molera morala da zovem i nedelju dana sam ga prala i cistila. Tako da nemojte sve na strance, i mi imamo “fine” devojke i momke. Sada mi je u stanu zaista dobar mladic iz Zajecara i ne pada mi na pamet da mu povecam kiriju niti da mu otkazem.

rvat

pre 1 godinu

Zato stanodavci trebate iznajmljivati stanove kao svuda u Svetu, Nemackoj, Australiji itd. Tri kapare unapred a od namestaja samo kuhinja. Imaju Ikeu pa neka kupuju. Svakome je dobro.

Slepac

pre 1 godinu

Stanovala mi jedna devojka preko 10 godina u stanu, u kome je mogla cela porodica da zivi. Nju dotirali njeni. Ja mislio sama je, manje ce habati stvari u stanu. Kirija bila ispod svake cene. Na sve to, sijalicu o svom trosku nije zamenila nikad. Na kraju kad je krenula korona nismo se videli par meseci. Mislio sam posle toliko godina da imamo prijateljski odnos. Naravno, nestala sa neplacenim kirijama i racunima. Stan ruiniran, moralo skoro komlet renoviranje da padne. Verujem da bi sa Aboridzinima imao manje problema nego sa nasim ljudima.Nas covek se orodi sa tobom ako si blagonaklon i ima koristi od tebe. Cim toga nema zaboravi da si mu ikad ista ucinio. Zato ova prica moze da vazi i za bilo kog domaceg zakupca stana.

sofronije

pre 1 godinu

Ispade da su nasi domaci podstanari cvecke... Ja sam jednom morao kompletno renoviranje stana da radim nakon tih dobrih podstanara i zamislite bili su nasi, Srbi... Sada imam Ruse, nisam im odvalio cenu i oni su zahvalni i zadovoljni kao i ja sa njima, odrzavaju stan bolje nego sto ja odrzavam svoj u kom zivim...

Perica

pre 1 godinu

Racune uracunati u kiriju i na kraju godine uraditi paravnanje, namestaj osiguratii, uzeti bar jednu kiriju unapred, od stranca traziti dà firma u kojoj radi bude garant
I..sta je problem. A da, problem je sto stanodavac nece dodatni trosak da bi osigurao namestaj, nece da gubi vreme da nadje pouzdanog podstanara..onda rizikuj, uzmi prvog koji se pojavi i moli boga da ce sve biti OK

EU Citizen

pre 1 godinu

Nisu Rusi i Ukrajinci svakako ništa gori nego domaći, ali oni koji su se polakomili za lakom zaradom očigledno ne shvataju osnove ovog biznisa: neko ko je spreman da plati više od tržišne cene, ili će zahtevati dosta viši standard ovog i onog za te pare ili će biti na neki način problematičan (bahat, nepouzdan, kriminalan...). To nema veze sa nacionalnošću, već sa ljudskom prirodom i tržišnim zakonitostima.

ij29

pre 1 godinu

Živim u Beogradu u prvoj zoni GSP-a i plaćam 150€ gardonjeru već tri godine. Stan je sređen i dobro opremljen. Moja prijateljica dve ulice od mene plaća 120€. Ne morate verovati, ali postoji.

Zambezi

pre 1 godinu

Nije mi jasno kako neko može da ne plaća račune. Kao podstanar svaki put sam se dogovorio da uz kiriju donesem i plaćene račune. Isto to traže i moji roditelji koji izdaju stan u BG nekoliko godina.

Sale

pre 1 godinu

Uvek ima problematicnih, verivatno i.medju Rusima. Ja izdajem stan na dan, ove godine je prodefilovalo bar 10tak, nisam imao nikakvih problema. Jedna Ruskinja je cak oprala prozore ( jesu bili malo musavi :) )

Francisco Goya junior

pre 1 godinu

"Mom prijatelju su skidali uljane slike sa zida i koristili ih kao podmetače za jelo"

Vjerujem 100%. Samo budala moze objesiti vrijednu sliku u stanu koji izdaje.

neko iz Nis

pre 1 godinu

Jedanaest godina sam se bavio izdavanjem apartmana,tezak je to leba,kakve sam samo stresove imao,a uvek bio pun. Nema nista lako,ali nista gore od stresa!Batalio sam,priznajem imam manje novca,al sam miran.

Hrabri krojac

pre 1 godinu

U Nemackoj, kada trazis stan, potencijalnom stanodavcu izmedju ostalog moras maltene i zubni karton da stavis na uvid a kod nas, ako ce da plati, ne interesuje te ni iz koje je zemlje...

Goran

pre 1 godinu

Najbolje resenje je izdavanje praznog stana sto je u svetu obicaj pa neka unistavaju svoj namestaj koliko hoce. I da, da se svi rezijski troskovi vode na onoga ko zivi a ne na vlasnika.

nekoizmase

pre 1 godinu

Niko ne vidi ovde glavni problem. Nisu stranci podigli cene, nije ni vecina stanodavac dosla na tu ideju samostalno, vec silne agencije. Pokupe sve stanove za izdavanje sa trzista, vlasnicima napricaju bajke sa vecim cenama i onda izdaj strancima bez ikakve provere. Uzmu sebi u dzep 50% kirije i vise ih ne zanima ni stranac ni stanodavac. I onda djavo kriv halapljivim stanodavcima za muke sa strancima. A agencija nikad lakse do para preko tudje grbace, kao da je tesko napraviti 10 slika stana i postaviti samostalno na sajt za izdavanje, mada u stiuaciji kakva je vestacki napravljena da nema stanova za izdavanje u normalnom cenovnom rangu stanovi se izdaju i od usta do usta, ne treba Vam ni sajt.

Vanja

pre 1 godinu

A ja sa vlasnicom stana koji zakupljujem imam takav odnos da se uvek posvadjamo ko će da reši problem sa kvarom na nekom aparatu. Ja insistiram da ću ja, ona insistira da je to njen posao. Ugovorom nismo definisale ko je dužan da popravi kvarove, ona je to smatrala nebitnim.

Antikroasan

pre 1 godinu

Hahaha redit priča isfrustriranih zakupaca. Oni bi da određuju visinu zakupa a ne tržište. Pazi još...ponovo aktiviraju reči buržuji. Pa goljo ovo je kapitalizam da kadete i otimate ponovo neće moći. Krv sam propljuvao u inostranstvu da kupim stan u Beogradu koji će da mi bude penzija i ti bi da mi određuješ koliko treba da bude zakup. Da izdajem ga trenutno Rusima ( mladi bračni par sa detetom) za 40% više nego ranije sa depozitom 3X. Izuzetno sam zadovoljan njima evo već šesti mesec. Pre toga sam imao neke naše prevarante ( u pokušaju) ali kod mene uvek depozit3X, ugovor overen, porez plaćen, računi moraju da se dostave do kraja meseca ili...raus. Tako da ostavite vaše frustracije i naviknete se konačno na kapitalizam. Ako vam ne valja ovde idite kao ja trbuhom za kruhom pa ćete ako ste vredni za 20-30 godina izdavati svoj stan.

Opali ne žali.

pre 1 godinu

Nemojte da verujete u te propagande.
Izdao sam stan čoveku iz Rusije u kraljice Natalije. 60kv za 1200 eura sve uredno još od Marta. Pazi stan daleko bolje od naših za 350 eur.

Laki

pre 1 godinu

Izdajem stan vec dugo. Nema pravila ni garancija za bilo koga.
Stanodavci i stanoprimci su isti ljudi. Svi imaju svoje interese i svoje probleme.
Pitanje je dobre procene i srece.
Kao i u ostalim poslovnim odnosima korektni partneri nsjbolje prolaze.

Goran

pre 1 godinu

Sad nešto računam, sa trenutnom cenom nekretnina u centru BG-a, izdavanjem se vraća 1m2-1,5m2 godišnje, plus obavezno sredjivsnje celog stana nakon 10 godina, po meni se ne isplati.
(zigi, 28. novembar 2022 18:05)

Jeste druže, ali ti ta ista nekretnina ne gubi vrednost, uvek imaš te pare. Ako smatraš da je malo, izvoli pokreni neki biznis pa zaradi više, prosto je.

bane

pre 1 godinu

Postoje u svetu resenja za ove probleme koja odlicno funkcionisu i nema potrebe da se izmislja topla voda;
-stanodavac sa stanarom potpisuje ugovor o iznajmljivanju stana na najmanje godinu dana
-stanar uplacuje stanarinu za prvi i zadnji mesec odmah,a osatlo se placa mesecno,svakog 1. (stanarina za zadnji mesec je sigurnosni depozit ako stanar prestane da placa ili osteti stan)
-za vreme trajanja ugovora stanodavac nema pravo da podize cenu
-obnova ugovora ili otkazni rok daje se najmanje 3 meseca pre isteka vazeceg ugovora tako da i jedna i druga strana imaju dovoljno vremena da se organizuju
-zabraniti stanodavcima da ukoliko obnavljaju ugovor sa istim stanarom, podizu rentu za vise od 10% (ukoliko zele da vrate stan na market za izdavanje jer zele vise da dobiju, to mora biti deo pomenutog otkaznog roka 3 meseca pre okoncanja ugovora)
-omoguciti stanarima da se na osnovu ugovora o rentanju prijave kod EPS-a i ostalih servisa i sami placaju racune. Ovim se skida odgovornost sa stanodavca.
I naravno, stanodavci da plate porez na prihod.( PDV 20%, sta fali. Uracunajte taj trosak kad iznajmljujete i prilagodite cenu tako da dobijete za stan onoliko koliko zelite,a da drzava dobije svoje i dobro i vama i stanaru i drzavi.
Za neke je ovo suvise komplikovano jer kako bi mogli da zavrnu ako je sve regulisano jel,te....

mileeeeee

pre 1 godinu

Kolega je izdavao stan za 250 evra na N.Bgd nasem coveku, koji je posle nekog vremena prestao da placa stanarinu i racune, kolega je jedva uspeo da ga iseli, ostali dugovi od preko 1500 evra i stan unisten. Sredio ga i sad izdaje Rusima za 500 evra, za sad ga nisu unistili i placaju redovno. Sa izdavanjem stanova je uvek lutrija, nema veze ko je odakle...

uh

pre 1 godinu

Izdajem stan u Nišu godinama. Prošli su razni, ali jedan par, devojka napucana, silikoni i gde treba i gde ne treba, ...godinu i više živeli, kiriju, račune plaćali, stan ostavili, kao da su svinje i ovce u njemu čuvali,...smrad, đubre, štroka, nije moglo da se uđe...servis za čišćenje radio 3 dana da bi ga doveo kolko tolko u red...
Nije bitno koje si nacionalnosti, nego osnovno vaspitanje i higijena...

trst

pre 1 godinu

Ja iznajmljujem stan jednom ukrajinskom mladom paru, oni praktički nisu izbjeglice nego rade ovdje kod nas u Slavonskom Brodu, dobro zarađuju, znam da on ima plaću oko 2000 eura a za nju neznam, mislim da nema veću od 800 eura. Uredno sve plaćaju i paze na sve kao i da je njihovo. Nema problema da plate i ako se ne
pto slućajno uništi. E sad vjerojatno je to samo stvar sreće, na koga naletiš. Ja nemam loša iskustva.