Ponedeljak, 06.02.2023.

17:01

Bakšiš na fiskalnom računu u Srbiji? Glavna dilema – da li da bude obavezan ili dobrovoljan

Bakšiš bi uskoro i u Srbiji mogao da se nađe kao stavka na fiskalnom računu.

Izvor: Euronews/Z.R.

Bakšiš na fiskalnom raèunu u Srbiji? Glavna dilema – da li da bude obavezan ili dobrovoljan IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

106 Komentari

Sortiraj po:

Baksis

pre 1 godinu

Napojnica ide konobaru. Ako ide u kasu, onda ide gazdi
To je kao da biras da li hoces da rucas po visoj ili manjoj ceni, a onda pravac u maxi, dok hos traje akcija sa 5% popusta.
Bez veze.
U mek-donaldsu niko ne ostavlja napojnice, a tamo posluzitelji rade 3 puta vise nego u restoranu/kafani.
Ja napojnicu ostavljam samo kad zaokruzujem racun sa npr 4785 dinara na 5000,i placam novcanicama, inace sam uveren da ljudi, ako nisu zadovoljni platom, treba da promene firmu ili posao.
Ovih dana su keramicari za kupatila jako trazeni i sjajno placeni. 2000te nine bilo tako

Legionar

pre 1 godinu

"Pametnjaković" koji je došao na ovu ideju, prvo neka pogleda definiciju bakšiša. Bakšiš prestaje da bude bakšiš ako se smatra obaveznim, to se onda drugačije zove, svi znamo kako.

MiKajlo

pre 1 godinu

komplikujemo stvari-kao i obično...
Pa ne dajem ja bakšiš da računam koliko je 10% ili 15% ili 7% od 7856 dinara neko ostavim 300-500 dinara ili koliko imam u tim apoenima...uglavnom zaokružim cifru zbog kusura..!
Šta da radim, da opet čekam da mi izbroji posle plaćanja ''obaveznog'' bakšiša?
Ne volem ništa da je obavezno!

Sizif

pre 1 godinu

Ovo je rešeno pre X godina u USA. Kad plaćaš karticom, automat za kartice te pita "bakšiš - da ili ne", ako izabereš "da", on ti da opciju "10%, 15%, 20%", klikneš na cifru i vozi.

Toliko jednostavno, i sve lepo, čisto i legalno.

krugodvojkas

pre 1 godinu

Samo nam komplikujete zivot, nek gazda digne cene za 10 %, pa nek se on s radnicima posle kusura... ja u restoran idem da se opustim, a ne da radim matematiku

banconi

pre 1 godinu

Svakako treba da bude dobrovoljan, a svaka zemlja ima svoju malo drugačiju kulturu odnosa prema bakšišu, tako da nema kategoričkih zaključaka. Negde se podrazumeva i zna se da je to osnovni izvor prihoda konobaru, negde je dodatno, a negde se smatra budalaštinom.
U svakom od tri slučaja, na ukupnom nivou, obrt novca pojedinačnog ugostiteljskog radnika je ranga nečije plate, tako da je oporezovanje bakšiša prirodna stvar. Naših 20 ili 200 dinara nečije zarade, za ceo dan, za mesec dana, prelaze u dobit od 50-100 hiljada mesečno, što svakako po svim idejama funkcionisanja društva treba da bude oporezovano.

vvll

pre 1 godinu

Čime se ova država zamlaćuje!!!!
Stvarno ako nam je jedini problem u funkcionisanju drzave i ekonomije da li i kako da se daje bakšiš konobaru...onda stvarno živimo u raju!!!

Поп

pre 1 godinu

Колико је мени познато бакшиш је добровољно давање. Иначе келнерима је још у бившој Југи била плата мала баш због тог бакшиша. Како кажу како се келнер труди и бакшиш расте. Данас више то и није тако јер се променио и кадар и народ и клијенти.

Драгољуб Бг

pre 1 godinu

Argument da im inspekcija nalazi višak novca u kasi je apsurdan....čak i da se uvede obavezan bakiš i sa tim % ukupan račun iznosi 5837,00 rsd, neko će zaokružiti...i...eto opet viška!!
Argument je providan!
Lično ostavim 10% bakšiša kada sam baš zadovoljan uslugom, obzirom da je usluga ugostiteljskog objekta već ukalkulisana u cenovnik. Uvođenjem obaveznog bakšiša smanjili bi broj gostiju, ali bi mnogim firmama to odgovaralo, tj.direktorima, plaćaš bakšiš na račun firme, ne iz svog džepa.
Kako bi to poreska gledala to je druga priča, ali tek bi se tu muljalo.

Gradjanin

pre 1 godinu

Vlasnici kafića, restorana.. ima da se ovajde, drzava da ubere jos veci harac, a najgore ce biti po radnika, dinar nece videti od tog baksisa. Tako da sam protiv ovoga, ko je zadovoljan neka da baksis i da radnik uzme direktno.

mlata

pre 1 godinu

bakšiš je nešto što je u regionu (možda i šire) doprinelo korupciji! Bakšiš se davao kada ste zadovoljni uslugom, a to je jako podiglo očekivanja kod ljudi sa malom platom. Nažalost u takvoj smo situaciji bili 90ih a i duže... Davali smo bakšiš i čast kome god smo stigli od konobara do doktora i naravno da je u nekom trenutku krenulo razmišljanje kod radnika ako zna da će biti bakšiša ili čašćenja taj "kupac" ima prednost. To vodi do situacije gde konobar leti oko jednog stola a drugi ni ne pogleda a "logično" je da ćeš da častiš babicu,anesteziologa,doktora itd. U ljudskoj prirodi, nažalost proizvod sistema, je da bude alav na novac i jednostavni bakšiš ili čast je pretvoren u "obavezu". Radio sam xyz poslova i u manje od 3% slučajeva dobio bakšiš ili čast... Zašto se to praktikuje samo u određenim zanimanjima?

Damir

pre 1 godinu

Svakako omoguciti da se baksis ostavlja i putem kartica, ne samo gotovinom, a da li da bude obavezan, naravno da ne. To i nije ideja. Baksis je nagrada za kvalitetnu uslugu zar ne?

GoranH

pre 1 godinu

Razlog je kažu višak u kasi koji inspekcija ne toleriše. A šta će bakšiš u kasi, u kasu ide ono što je na računu a bakšiš u džep i nema problema. Ko hoće ostaviće kolko hoće.

vlada

pre 1 godinu

Posao konobar je kao i svaki drugi, za to prima platu. U redu, izvrsio je uslugu, tj. usluzio vas. Pa i radnici u posti, opstini, prodavnici... vas usluze. Da li treba svakom dati baksis ko vas usluzi?!

navijac

pre 1 godinu

Baksis da bude dobrovoljan, i oporezovan naravno! Ali isto tako uvedite i muzicarima, da na sav baksis moraju da plate porez na doprinose! Ja sam za to da se kompletna crna ekonomika suzbije, pa cak i za potpuno ukidanje kesha!

Lopovluk

pre 1 godinu

Baksis u americi je nastao kao odgovor na ekonomsku krizu i nemastinu poslodavaca (nemogucnost da plate konkurentno kelnera) pa je dogovor postao osnova + baksis. Kada je kriza prosla lopovi su nastavili trend a trosak plate preneli na radnika. (zajedno sa svim rizicima). Tako da ovo bi moralo biti zabranjeno. A baksis dobrovoljan. Takodje na poklon (baksis) nema poreza (kako videh predlazu neki pametni).

Aka

pre 1 godinu

U tom slucaju, neka ugostitelji uvedu predracun za placanje svakoj musteriji. Kada musterija zahteva racun, konobar mu donese predracun za placanje sa napomenom da ce dobiti fiskalni nakon placanja. Ako si zadovoljan uslugom ostavis baksis, pa neka ugostitelj na fiskalnom racunu upise sve ono sto je preko iznosa predracuna, kao servis, baksis...sta god hoce. Ako placas karticom, a baksis ostavljas u kesu, samo neka naprave dodatni racun za baksis.

Milojko

pre 1 godinu

Opet kopirate zapad! Bakšiš je kod nas dobrovoljan (uvek je bio) kao zahvalnost dobroj usluzi! Sa ovim dajete mogućnost gazdama da smanje zaradu konobarima, a državi da oporezuje (pljačka) iste! Sram vas bilo! Dokle će te da udarate harač na sve i svašta!!!!!!

nikola

pre 1 godinu

Genov kaže da je zapravo cilj da konobari na ovaj način budu stimulisani i da ne "beže" u inostranstvo.
P daj mu platu pa neće da beži

ozb lik

pre 1 godinu

Juce pio sa drugom 2 ture piva, uredno dobijemo fisklani. treca tura, nema cure 5 min, vraca se bez fiskalnog i vrv ispretakala ispljuvke ostalih piva iz smene i dodala penu preko. Treba u zatvor ici zbog toga

Quartz

pre 1 godinu

Bili smo par dana u toku januara u Budimpešti i u jednom od lokala je servis konobara bio naplaćen 10%
kao servis, obavezno uz račun što nam je bilo lično bilo i previše sa obzirom da cene u tom lokalu ionako bile već visoke.U drugom lokalu prilikom plaćanja na pos terminalu bilo nam je ponuđeno da ostavim napojnicu 5,10 ili 15% naravno ako želim.Ugostiteljstvom se bavim preko 20 godina i verujte da je kriza u ovom poslu što se tiče radnika ogromna.Sve manje ljudi želi da radi ovaj posao.Pre su konobari živeli od bakšiša a plata im je bila ušteđevina.
Mislim da je to pametno da se uvede kao opcija na računu i pos aparatu i bude dodatni stimulans za zaposlene.

Marko

pre 1 godinu

Poenta bakšiša je da on bude dobrovoljan, to plaćamo ako smo više nego zadovoljni uslugom i predstavlja nagradu prema toj nekoj osobi koja je uložila ekstra zalaganje iznad prosečnog za svoj posao. Ako bi bilo obavezno, onda se gubi smisao. To je onda klasično poskupljenje.

Макарије

pre 1 godinu

Једини смисао овога је да сиромашни власници, кафића, ресторана и хотела још мање прихода издвајају на своје раднике.
Него, не знам шта се чудите, па они нам и пишу законе.
Ако је нешто сигурно, то је да им је увијек мало.

neutralni felš

pre 1 godinu

Baksis je sasvim normalna stvar i ugostitelji, pa cak i frizeri na zapadu zive od istog. U nekim zemljama ako placate karticom ukucavate sami zeljeni iznos u pos terminal, negde je izrazen cak i u procentima, 10, 15, 20%....Zivimo u Evropi, ne u Aziji, drugacija kultura.

Daj dinar daj dva

pre 1 godinu

Davanje baksisa zavisi od lokalnih obicaja. U nekim zemljama je obavezan a u nekima je uvreda. Kod nas po licnom raspolozenju i postenju, uglavnom ili da se zaokruzi, ili oko 10%, i ako sam raspolozen da to platim karticom, onda zelim takvu mogucnost. Znaci, ako ja hocu da ukljucim baksis jer je konobar super, ja hocu da budem taj koji casti a ne da mi gazde kafana ili neki zakoni to izbijaju iz dzepa, jer je to onda obicno poskupljenje usluge.

zum

pre 1 godinu

Ali najjaci su mi ovi sto pricaju kako onda i apotekarima i rsdnicima ns pijaci i kasirkama onda da se uvede obavezan baksis...pa druze u sve te prodavnice, apoteke, butike, pijace i sta ti ja znam u nekom trenutko moras da odes. Da kupis hleb, voce, povrce, da se obuces, da se lecis...a u kafic ne mooraas, ne moras da ides. Tamo ides iz zadovoljstva, da popijes pice, vidis se s dragim ljudima, da uzivas u muzici, da sedis, da te drugi usluzi da bi se ti osecao prijatno. I nijedan nagon za prezivljavanjem nece da te odvede u kafic ili restoran.
Uostalom, niko vam ne brani da apotekarki ili kasirki ostavite bar neki dinar, da zaokruzite racun.
I da kazem jos, iako sam dugogodisnji ugostiteljski radnik, ja nisam za obavezan bakšiš jer i ja sigurno ne bih ostavio ni dinara ako je usluga bila loša. Prosto.

Bole

pre 1 godinu

Valda se baksis ostavlja ako si zadovoljan uslugom ...ovako ce to biti samo nacin da Ti naplate vise nego sto treba ..a i inace je preskupo kapucino u bg skuplji nego u Milanu A koliko ima platu konobar u Italiji

Alex

pre 1 godinu

Onda može i frizer da traži bakšiš za dobronobavljen posao, apotekari, kasirke u prodavnicama, pekari, ćevapdžinice,auto perionice, svi koji vas na neki način usluže. Nema šanse to da plaćam kao obavezno.

Nikola

pre 1 godinu

Genov: Dva modela za rešavanje problema bakšiša

Ne postoji problem bakšiša, ne plaćam bakšiš mojoj zubarki, pa ne vidim zašto bi nekom konobaru.

Nikola

pre 1 godinu

Napojnica je tu da motiviše zaposlenog da dobro i savesno obavlja svoj posao. Da bude u najmanju ruku prijatan prema klijentu. Stavljanje obavezne napojnice izjednačava dobro i loše osoblje i to nikako nije dobar potez.

Marko

pre 1 godinu

Obavezan 10-15%
Da se na razglasu objavi ko je dao i koliko, kao na svadbama.
Da se oceni rad konobara u posebnoj rubrici pa ce vlasnik da bira i menja osoblje.
Hocete da zivite kao u Americi, onda i kultura placanja onog ko te sluzi da bude kao tamo.
Sta gost koji trazi ljubaznost nudi za uzvrat- izmislja recepture kafe sa koliko mleka,pene,...
Onda da se i uvede ljubaznost gostiju, i koliko su potrosili novca za provedeno vreme.
U protivnom, sedite kuci, ni tamo nije lose.

Panzer

pre 1 godinu

Kategoricno sam protiv obaveznog baksisa, jer u tom slucaju, to nije baksis, nego namet. Pored toga, ako je usluga losa, zasto bi musterije obavezno nagradjivale nekvalitetan rad? Trece, od obaveznog baksisa ce najvise koristi imati gazda, jer ce placati konobare jos manje. Slazem se da su zarade u ugostiteljstvu niske, ali ovo nije nacin. Musteriji koja je po pravilu "uvek u pravu", treba ostaviti opciju da ostavi ili ne ostavi baksis u iznosu koji zeli.

mile

pre 1 godinu

kroz cene u restoranima su pokriveni svi troskovi pa i zarada konobara.
ako neko hoće da ostavi bakšiš ok ali to ne sme da bude obavezno.
eventualno omoguciti da se bakšiš plati isto karticom u iznosu koji gost zeli.
a ne da bude obavezan jer će to ici svakako gazdi onda. bar veci deo.

Milica

pre 1 godinu

Bakšiš ima smisla ako je dobrovoljan. A ako meni zahtijavaju da već skupu kafu od 200 dinara platim 220, piću je kod kuće, nije problem. Gazda od te kafe ima nenormalan procenat, pa neka bolje plati radnike.

Black

pre 1 godinu

Jednostavno, ako je baksis onda nije obaveza, ako je obaveza onda je neka vrsta poreza. Da li uzme taj novac drzava ili restoran, nije ni bitno. Isto bi bilo i kada bi podigli sve cene za 10% u svim ugostiteljskim ustanovama i rekli da je zabranjeno davanje baksisa. Isti iznos bi placao gost. Cak bi bilo i ociglednije, a ne ovako da moras da sam racunas koliko je 10% na tvoj iznos. Baksis treba da bude dobrovoljan. Ko ima i koliko god zeli ostavi. Nekada se zaokruzi neki iznos ili da malo ili malo vise. Jos je gluplje uvesti tu stavku na racun kao obavezu, ali kao ako neces ne moras da platis. Znaci niko nece biti zadovoljan i osecace se lose.

Nina

pre 1 godinu

'Napominje da i dalje postoji dilema da li bi napojnica trebalo da se uvede kao obavezan deo računa ili da gost ima pravo da izabere da li će da je plati, odnosno da ima mogućnost da je ne ostavi, ako nije zadovoljan uslugom.'

Zasto bi neko uopste pomislio da stavi napojnicu kao OBAVEZAN deo racuna?! To tako jedino funkcionise u SAD-u i to zbog njihovog nakaradnog (od strane ostatka sveta kritikovanog) zakona kojim je dozvoljeno da poslodavac konobare placa ispod zakonskog minimuma, a da 'ostatak' plate dobiju od gostiju. Ukratko, oni su omogucili poslodavcima da trosak konobara prebace na potrosace zato je kod njih baksis obavezan i zna se koliki procenat je propisan, mislim da je 20% trenutno.
Kod nas konobari imaju bar minimalnu zagarantovanu zaradu, tako da baksis treba biti kao i do sad opcioni da bude u visini koju gost proceni. Slazem se da plate u ugostiteljstvu nisu neke ali nisu ni na mnogim drugim radnim mestima a manje vise oni su jedini kojima i ostavljamo baksis generalno. A svi koji nisu zadovoljni platom uvek mogu da potraze neki drugi posao.

Bruno Guimares Legenda NUFC

pre 1 godinu

letos sam radio za Volt
nosio sam bifteke i kavijar i nije bilo bakšiša
a onda odnesem dva meka i dobijem 400 din bakšiša
porudžbina 8000 i nema bakšiša
nek se uvede procenat 5-10% i nek bude obavezan za sve preko 2500 dinara npr

Marko

pre 1 godinu

Ne bi smelo da bude propisano koliko je baksis u smislu procenta ( npr 10, 20 % ) niti bi smeo da bude obavezan.
Inace uvek ostavim baksis, ako su u pitanju odlazak na pice u dvoje i racun do 1000 dinara, ostavim uvek 50-100 dobara zavisi koliko sitnisa imam i cesto zaokruzim racun tip 750 dinara ja ostavim 800, ili 930 onda ostavim 1000. Ako je u pitanju rucak za dvoje i racun oko 3000- 5000 dinara onda ostavim oko 200 dinara. Ako je neka manja proslava gde potrosim oko 200-300 evra, onda ostavim do oko 500 dinara.
Ok mi je ostavljanje baksisa ali samo ukoliko neko zeli i koliko zeli.

Ivan

pre 1 godinu

Nikako obavezan jer onda gubi smisao a gazde i ovako daju minimalne zarade konobarima, ovako bi bilo jos gore.A i tu je srpski inat kada ga neko tera na nesto

hb

pre 1 godinu

Radio sam godinama kao trgovac bele tehnike, it opreme...
Na svaku trgovinu imaš odobrenje bez da pitaš bilo koga na 3% popusta stranci ako to zahteva. Aj na račun da nam daju tih 3% jer to svakako mogu.

djenka

pre 1 godinu

U Pragu su mi se konobari popenjali na glavu sa tim baksisem na pos aparatu . Kada naplacuju uvek se nasmeju i kazu koliko posto baksisa dajete?! Na kraju smo isli u jedan skupi restoran svaki dan jer je tamo gazda sluzio i nije pitao baksis a jeftinije nam je dokazilo kod njega neko kod ovih derikoža. Ruzan obicaj jako

igg

pre 1 godinu

"Potrošačima bi u suštini bilo isto,...


Ne, ne bi bilo isto. Na ovaj način sam prisiljen da dam bakšiš 10%. Šta ako želim da ostavim npr. 5%?

Znači da ako ne želim da ostavim 10%, onda ću moći da izaberem da ne ostavim ništa. Ok. Hvala. Imao sam dobru volju da ostavim 5%, ali zakon to ne dozvoljava. Zahvalim se konobaru i izadjem.

Inače uvek ostavljam bakšiš u vrednosti 5-7% računa.

Marko8913

pre 1 godinu

Ma da bre najbolje obavezan baksis a to da se nadje nacin da poslodavci daju normalne plate to nista a.
Ma i da bude obavezan necu ostaviti. Sve je otislo po 40-50% gore a nesto i vise i sad jos i obavezan baksis i bolje receno nametanje baksisa.
Bezobrazluk!

Lemi

pre 1 godinu

Da bi se ovo uvelo potrebno je informisati stanovnistvo i edukovati u vezi ove mere. Navescu primer kada sam radio u Americi jos dok sam bio student, jer tamo je ova mera vec visedecenijska praksa.
Ukoliko osoba ne upise procenat napojnice i ostavi na slipu taj deo prazan, mi smo imali pravo da upisemo 18% maksimalnu napojnicu ako se dobro secam, jer je to zakon dozvoljavao. To znaci ako je neko imao racun 100$ i platio karticom a da nije prekrizio polje za napojnicu ili sam uneo procenat koji zeli da mi da, ja sam mogao samostalno da upisem 18% i to bi mu se posle odbilo.
Ne moram objasnjavati da smo svi jedva cekali da vidimo prazno polje na slipu i da smo svi upisivali maksimalni procenat za napojnice.

E sada zamislite tako nesto u Srbiji. Ne bi uopste bilo naivno da covek plati ceh u restoranu 10.000 rsd i da mu neko jos uzme napojnicu od 1800rsd na to.

Dragan

pre 1 godinu

Kako moze baksis da bude obavezan? Poenta baksisa je da ga dajes ako si zadovoljan uslugom u iznosu koji ti zelis. Ovako si maltene u obavezi, jer niko nece reci racun je 2200 ali necu da platim tih 200. Bolje neka sve poskupi 10%, makar znas sta placas

Јабучило

pre 1 godinu

Искључиво добровољан. Зашто да обавезно платим могућу лошу услугу. На крају, нека газда да радницима бољу плату. Довољно зарађује.

Alien Shooter

pre 1 godinu

А зашто бих ја давао бакшиш и ако ради за плату ако сам задовољан услугом ја ћу да похвалим конобара и сво особље итд...

exaltedflesh

pre 1 godinu

Neko sam ko uvek ostavlja bakšiš, čak i nerezonoski veliki. Ali umesto da primoravate ljude da to rade, bolje nadjite način da naterate poslodavce da im daju platu koja nije sramotno mala, bakšiš će im biti nebitan u tom slučaju

neko iz mase

pre 1 godinu

Baksis mora uvek da bude dobrovoljan. Ako ja nisam zadovoljan uslugom mozda i ne zelim da ostavim baksis, a ako je obavezan onda me teraju da platim nesto sto mozda i ne zelim ili mozda na primer ne zelim da dam ili nemam da dam procenat koji su oni odredili.
Radnik je placan da usluzi gosta sve ostalo je dobra volja gosta da li zeli, moze ili ne da ostavi baksis.

Randy Marsh

pre 1 godinu

Pa ako je obavezan, to onda nije bakšiš, već namet.
A naravno da treba ostaviti da pojedinac odlučuje da li i koliko daje kom konobaru. Niti svi daju isto, niti svi zaslužuju isto.
I super ako bude moglo da se i karticom plaća bakšiš.

Darko

pre 1 godinu

Ne može da bude obavezan.
Jednostavno je, ako nisam zadovoljan usugom neću ti ni dinar preko ostaviti.
Ako sam zadovoljan onda ću ostaviti onoliko koliko lično smatram da treba i to je to, a da li je to 100, 200, 500 ili 1000 dinara, to zavisi samo od mene, a ne da taj bakšiš ide ko zna kome.

Rajko M

pre 1 godinu

Ostavljam 5-10% jer je proizvoljno. Onog momenta kada pokušaju da uvedu obavezno neću ostavljati iz principa.

Možete da ukalkulište u cenu same hrane pa da izaberem da li ću da jedem kod vas ili ne, ali da mi stavljate 10% za uslugu ne da nema smisla, nego me ne zanimate.

lavazz

pre 1 godinu

Nije tacno da je to razlog zasto trazimo baksis....vec je glavni razlog zato sto su plate male u ugoatiteljstvu i nema ko da radi,ljudi su sve bahatiji i razmazeniji,200 casa vode,dve trecine soljice da bude puna,jedna osmina i sl....e pa za takva izvoljevanja i treba da se da baksis coveku koji sve to spremi, donese, prinese i udovolji zeljama

Da se zna

pre 1 godinu

Baksis ostavljam SAMO konobaru/ici.
Mozete da se slikate sa tim.
Nikad necu ostaviti nista sto se vidi na fiskalnom racunu.
Posle ce da se dosete,pa na tu stavku dodaju PDV + porez + ko zna kakve namete.
Hteli biste da zagrabite jos novca od potrosaca.
Alavoj drzavi i vlasnicima nikad dosta.
Puna podrska konobarima i konobaricama.

,,

pre 1 godinu

Bakšiš je jedna od najvećih gluposti koje je čovek izmislio. Svako tamo radi za platu i ako im se ne sviđa posao, mogu lepo da idu u rudnik i na mešalicu, pa da traže i tamo bakšiš...

Rajko M

pre 1 godinu

Ostavljam 5-10% jer je proizvoljno. Onog momenta kada pokušaju da uvedu obavezno neću ostavljati iz principa.

Možete da ukalkulište u cenu same hrane pa da izaberem da li ću da jedem kod vas ili ne, ali da mi stavljate 10% za uslugu ne da nema smisla, nego me ne zanimate.

,,

pre 1 godinu

Bakšiš je jedna od najvećih gluposti koje je čovek izmislio. Svako tamo radi za platu i ako im se ne sviđa posao, mogu lepo da idu u rudnik i na mešalicu, pa da traže i tamo bakšiš...

Darko

pre 1 godinu

Ne može da bude obavezan.
Jednostavno je, ako nisam zadovoljan usugom neću ti ni dinar preko ostaviti.
Ako sam zadovoljan onda ću ostaviti onoliko koliko lično smatram da treba i to je to, a da li je to 100, 200, 500 ili 1000 dinara, to zavisi samo od mene, a ne da taj bakšiš ide ko zna kome.

exaltedflesh

pre 1 godinu

Neko sam ko uvek ostavlja bakšiš, čak i nerezonoski veliki. Ali umesto da primoravate ljude da to rade, bolje nadjite način da naterate poslodavce da im daju platu koja nije sramotno mala, bakšiš će im biti nebitan u tom slučaju

Јабучило

pre 1 godinu

Искључиво добровољан. Зашто да обавезно платим могућу лошу услугу. На крају, нека газда да радницима бољу плату. Довољно зарађује.

Panzer

pre 1 godinu

Kategoricno sam protiv obaveznog baksisa, jer u tom slucaju, to nije baksis, nego namet. Pored toga, ako je usluga losa, zasto bi musterije obavezno nagradjivale nekvalitetan rad? Trece, od obaveznog baksisa ce najvise koristi imati gazda, jer ce placati konobare jos manje. Slazem se da su zarade u ugostiteljstvu niske, ali ovo nije nacin. Musteriji koja je po pravilu "uvek u pravu", treba ostaviti opciju da ostavi ili ne ostavi baksis u iznosu koji zeli.

Nikola

pre 1 godinu

Genov: Dva modela za rešavanje problema bakšiša

Ne postoji problem bakšiša, ne plaćam bakšiš mojoj zubarki, pa ne vidim zašto bi nekom konobaru.

Da se zna

pre 1 godinu

Baksis ostavljam SAMO konobaru/ici.
Mozete da se slikate sa tim.
Nikad necu ostaviti nista sto se vidi na fiskalnom racunu.
Posle ce da se dosete,pa na tu stavku dodaju PDV + porez + ko zna kakve namete.
Hteli biste da zagrabite jos novca od potrosaca.
Alavoj drzavi i vlasnicima nikad dosta.
Puna podrska konobarima i konobaricama.

vlada

pre 1 godinu

Posao konobar je kao i svaki drugi, za to prima platu. U redu, izvrsio je uslugu, tj. usluzio vas. Pa i radnici u posti, opstini, prodavnici... vas usluze. Da li treba svakom dati baksis ko vas usluzi?!

Nikola

pre 1 godinu

Napojnica je tu da motiviše zaposlenog da dobro i savesno obavlja svoj posao. Da bude u najmanju ruku prijatan prema klijentu. Stavljanje obavezne napojnice izjednačava dobro i loše osoblje i to nikako nije dobar potez.

Milica

pre 1 godinu

Bakšiš ima smisla ako je dobrovoljan. A ako meni zahtijavaju da već skupu kafu od 200 dinara platim 220, piću je kod kuće, nije problem. Gazda od te kafe ima nenormalan procenat, pa neka bolje plati radnike.

Daj dinar daj dva

pre 1 godinu

Davanje baksisa zavisi od lokalnih obicaja. U nekim zemljama je obavezan a u nekima je uvreda. Kod nas po licnom raspolozenju i postenju, uglavnom ili da se zaokruzi, ili oko 10%, i ako sam raspolozen da to platim karticom, onda zelim takvu mogucnost. Znaci, ako ja hocu da ukljucim baksis jer je konobar super, ja hocu da budem taj koji casti a ne da mi gazde kafana ili neki zakoni to izbijaju iz dzepa, jer je to onda obicno poskupljenje usluge.

Marko

pre 1 godinu

Ne bi smelo da bude propisano koliko je baksis u smislu procenta ( npr 10, 20 % ) niti bi smeo da bude obavezan.
Inace uvek ostavim baksis, ako su u pitanju odlazak na pice u dvoje i racun do 1000 dinara, ostavim uvek 50-100 dobara zavisi koliko sitnisa imam i cesto zaokruzim racun tip 750 dinara ja ostavim 800, ili 930 onda ostavim 1000. Ako je u pitanju rucak za dvoje i racun oko 3000- 5000 dinara onda ostavim oko 200 dinara. Ako je neka manja proslava gde potrosim oko 200-300 evra, onda ostavim do oko 500 dinara.
Ok mi je ostavljanje baksisa ali samo ukoliko neko zeli i koliko zeli.

Marko

pre 1 godinu

Poenta bakšiša je da on bude dobrovoljan, to plaćamo ako smo više nego zadovoljni uslugom i predstavlja nagradu prema toj nekoj osobi koja je uložila ekstra zalaganje iznad prosečnog za svoj posao. Ako bi bilo obavezno, onda se gubi smisao. To je onda klasično poskupljenje.

Dragan

pre 1 godinu

Kako moze baksis da bude obavezan? Poenta baksisa je da ga dajes ako si zadovoljan uslugom u iznosu koji ti zelis. Ovako si maltene u obavezi, jer niko nece reci racun je 2200 ali necu da platim tih 200. Bolje neka sve poskupi 10%, makar znas sta placas

Alex

pre 1 godinu

Onda može i frizer da traži bakšiš za dobronobavljen posao, apotekari, kasirke u prodavnicama, pekari, ćevapdžinice,auto perionice, svi koji vas na neki način usluže. Nema šanse to da plaćam kao obavezno.

nikola

pre 1 godinu

Genov kaže da je zapravo cilj da konobari na ovaj način budu stimulisani i da ne "beže" u inostranstvo.
P daj mu platu pa neće da beži

Ivan

pre 1 godinu

Nikako obavezan jer onda gubi smisao a gazde i ovako daju minimalne zarade konobarima, ovako bi bilo jos gore.A i tu je srpski inat kada ga neko tera na nesto

mile

pre 1 godinu

kroz cene u restoranima su pokriveni svi troskovi pa i zarada konobara.
ako neko hoće da ostavi bakšiš ok ali to ne sme da bude obavezno.
eventualno omoguciti da se bakšiš plati isto karticom u iznosu koji gost zeli.
a ne da bude obavezan jer će to ici svakako gazdi onda. bar veci deo.

Макарије

pre 1 godinu

Једини смисао овога је да сиромашни власници, кафића, ресторана и хотела још мање прихода издвајају на своје раднике.
Него, не знам шта се чудите, па они нам и пишу законе.
Ако је нешто сигурно, то је да им је увијек мало.

djenka

pre 1 godinu

U Pragu su mi se konobari popenjali na glavu sa tim baksisem na pos aparatu . Kada naplacuju uvek se nasmeju i kazu koliko posto baksisa dajete?! Na kraju smo isli u jedan skupi restoran svaki dan jer je tamo gazda sluzio i nije pitao baksis a jeftinije nam je dokazilo kod njega neko kod ovih derikoža. Ruzan obicaj jako

Lopovluk

pre 1 godinu

Baksis u americi je nastao kao odgovor na ekonomsku krizu i nemastinu poslodavaca (nemogucnost da plate konkurentno kelnera) pa je dogovor postao osnova + baksis. Kada je kriza prosla lopovi su nastavili trend a trosak plate preneli na radnika. (zajedno sa svim rizicima). Tako da ovo bi moralo biti zabranjeno. A baksis dobrovoljan. Takodje na poklon (baksis) nema poreza (kako videh predlazu neki pametni).

Milojko

pre 1 godinu

Opet kopirate zapad! Bakšiš je kod nas dobrovoljan (uvek je bio) kao zahvalnost dobroj usluzi! Sa ovim dajete mogućnost gazdama da smanje zaradu konobarima, a državi da oporezuje (pljačka) iste! Sram vas bilo! Dokle će te da udarate harač na sve i svašta!!!!!!

Black

pre 1 godinu

Jednostavno, ako je baksis onda nije obaveza, ako je obaveza onda je neka vrsta poreza. Da li uzme taj novac drzava ili restoran, nije ni bitno. Isto bi bilo i kada bi podigli sve cene za 10% u svim ugostiteljskim ustanovama i rekli da je zabranjeno davanje baksisa. Isti iznos bi placao gost. Cak bi bilo i ociglednije, a ne ovako da moras da sam racunas koliko je 10% na tvoj iznos. Baksis treba da bude dobrovoljan. Ko ima i koliko god zeli ostavi. Nekada se zaokruzi neki iznos ili da malo ili malo vise. Jos je gluplje uvesti tu stavku na racun kao obavezu, ali kao ako neces ne moras da platis. Znaci niko nece biti zadovoljan i osecace se lose.

GoranH

pre 1 godinu

Razlog je kažu višak u kasi koji inspekcija ne toleriše. A šta će bakšiš u kasi, u kasu ide ono što je na računu a bakšiš u džep i nema problema. Ko hoće ostaviće kolko hoće.

Bole

pre 1 godinu

Valda se baksis ostavlja ako si zadovoljan uslugom ...ovako ce to biti samo nacin da Ti naplate vise nego sto treba ..a i inace je preskupo kapucino u bg skuplji nego u Milanu A koliko ima platu konobar u Italiji

Lemi

pre 1 godinu

Da bi se ovo uvelo potrebno je informisati stanovnistvo i edukovati u vezi ove mere. Navescu primer kada sam radio u Americi jos dok sam bio student, jer tamo je ova mera vec visedecenijska praksa.
Ukoliko osoba ne upise procenat napojnice i ostavi na slipu taj deo prazan, mi smo imali pravo da upisemo 18% maksimalnu napojnicu ako se dobro secam, jer je to zakon dozvoljavao. To znaci ako je neko imao racun 100$ i platio karticom a da nije prekrizio polje za napojnicu ili sam uneo procenat koji zeli da mi da, ja sam mogao samostalno da upisem 18% i to bi mu se posle odbilo.
Ne moram objasnjavati da smo svi jedva cekali da vidimo prazno polje na slipu i da smo svi upisivali maksimalni procenat za napojnice.

E sada zamislite tako nesto u Srbiji. Ne bi uopste bilo naivno da covek plati ceh u restoranu 10.000 rsd i da mu neko jos uzme napojnicu od 1800rsd na to.

Nina

pre 1 godinu

'Napominje da i dalje postoji dilema da li bi napojnica trebalo da se uvede kao obavezan deo računa ili da gost ima pravo da izabere da li će da je plati, odnosno da ima mogućnost da je ne ostavi, ako nije zadovoljan uslugom.'

Zasto bi neko uopste pomislio da stavi napojnicu kao OBAVEZAN deo racuna?! To tako jedino funkcionise u SAD-u i to zbog njihovog nakaradnog (od strane ostatka sveta kritikovanog) zakona kojim je dozvoljeno da poslodavac konobare placa ispod zakonskog minimuma, a da 'ostatak' plate dobiju od gostiju. Ukratko, oni su omogucili poslodavcima da trosak konobara prebace na potrosace zato je kod njih baksis obavezan i zna se koliki procenat je propisan, mislim da je 20% trenutno.
Kod nas konobari imaju bar minimalnu zagarantovanu zaradu, tako da baksis treba biti kao i do sad opcioni da bude u visini koju gost proceni. Slazem se da plate u ugostiteljstvu nisu neke ali nisu ni na mnogim drugim radnim mestima a manje vise oni su jedini kojima i ostavljamo baksis generalno. A svi koji nisu zadovoljni platom uvek mogu da potraze neki drugi posao.

neko iz mase

pre 1 godinu

Baksis mora uvek da bude dobrovoljan. Ako ja nisam zadovoljan uslugom mozda i ne zelim da ostavim baksis, a ako je obavezan onda me teraju da platim nesto sto mozda i ne zelim ili mozda na primer ne zelim da dam ili nemam da dam procenat koji su oni odredili.
Radnik je placan da usluzi gosta sve ostalo je dobra volja gosta da li zeli, moze ili ne da ostavi baksis.

Marko8913

pre 1 godinu

Ma da bre najbolje obavezan baksis a to da se nadje nacin da poslodavci daju normalne plate to nista a.
Ma i da bude obavezan necu ostaviti. Sve je otislo po 40-50% gore a nesto i vise i sad jos i obavezan baksis i bolje receno nametanje baksisa.
Bezobrazluk!

Randy Marsh

pre 1 godinu

Pa ako je obavezan, to onda nije bakšiš, već namet.
A naravno da treba ostaviti da pojedinac odlučuje da li i koliko daje kom konobaru. Niti svi daju isto, niti svi zaslužuju isto.
I super ako bude moglo da se i karticom plaća bakšiš.

Alien Shooter

pre 1 godinu

А зашто бих ја давао бакшиш и ако ради за плату ако сам задовољан услугом ја ћу да похвалим конобара и сво особље итд...

ozb lik

pre 1 godinu

Juce pio sa drugom 2 ture piva, uredno dobijemo fisklani. treca tura, nema cure 5 min, vraca se bez fiskalnog i vrv ispretakala ispljuvke ostalih piva iz smene i dodala penu preko. Treba u zatvor ici zbog toga

igg

pre 1 godinu

"Potrošačima bi u suštini bilo isto,...


Ne, ne bi bilo isto. Na ovaj način sam prisiljen da dam bakšiš 10%. Šta ako želim da ostavim npr. 5%?

Znači da ako ne želim da ostavim 10%, onda ću moći da izaberem da ne ostavim ništa. Ok. Hvala. Imao sam dobru volju da ostavim 5%, ali zakon to ne dozvoljava. Zahvalim se konobaru i izadjem.

Inače uvek ostavljam bakšiš u vrednosti 5-7% računa.

hb

pre 1 godinu

Radio sam godinama kao trgovac bele tehnike, it opreme...
Na svaku trgovinu imaš odobrenje bez da pitaš bilo koga na 3% popusta stranci ako to zahteva. Aj na račun da nam daju tih 3% jer to svakako mogu.

Gradjanin

pre 1 godinu

Vlasnici kafića, restorana.. ima da se ovajde, drzava da ubere jos veci harac, a najgore ce biti po radnika, dinar nece videti od tog baksisa. Tako da sam protiv ovoga, ko je zadovoljan neka da baksis i da radnik uzme direktno.

zum

pre 1 godinu

Ali najjaci su mi ovi sto pricaju kako onda i apotekarima i rsdnicima ns pijaci i kasirkama onda da se uvede obavezan baksis...pa druze u sve te prodavnice, apoteke, butike, pijace i sta ti ja znam u nekom trenutko moras da odes. Da kupis hleb, voce, povrce, da se obuces, da se lecis...a u kafic ne mooraas, ne moras da ides. Tamo ides iz zadovoljstva, da popijes pice, vidis se s dragim ljudima, da uzivas u muzici, da sedis, da te drugi usluzi da bi se ti osecao prijatno. I nijedan nagon za prezivljavanjem nece da te odvede u kafic ili restoran.
Uostalom, niko vam ne brani da apotekarki ili kasirki ostavite bar neki dinar, da zaokruzite racun.
I da kazem jos, iako sam dugogodisnji ugostiteljski radnik, ja nisam za obavezan bakšiš jer i ja sigurno ne bih ostavio ni dinara ako je usluga bila loša. Prosto.

navijac

pre 1 godinu

Baksis da bude dobrovoljan, i oporezovan naravno! Ali isto tako uvedite i muzicarima, da na sav baksis moraju da plate porez na doprinose! Ja sam za to da se kompletna crna ekonomika suzbije, pa cak i za potpuno ukidanje kesha!

Aka

pre 1 godinu

U tom slucaju, neka ugostitelji uvedu predracun za placanje svakoj musteriji. Kada musterija zahteva racun, konobar mu donese predracun za placanje sa napomenom da ce dobiti fiskalni nakon placanja. Ako si zadovoljan uslugom ostavis baksis, pa neka ugostitelj na fiskalnom racunu upise sve ono sto je preko iznosa predracuna, kao servis, baksis...sta god hoce. Ako placas karticom, a baksis ostavljas u kesu, samo neka naprave dodatni racun za baksis.

krugodvojkas

pre 1 godinu

Samo nam komplikujete zivot, nek gazda digne cene za 10 %, pa nek se on s radnicima posle kusura... ja u restoran idem da se opustim, a ne da radim matematiku

Damir

pre 1 godinu

Svakako omoguciti da se baksis ostavlja i putem kartica, ne samo gotovinom, a da li da bude obavezan, naravno da ne. To i nije ideja. Baksis je nagrada za kvalitetnu uslugu zar ne?

Marko

pre 1 godinu

Obavezan 10-15%
Da se na razglasu objavi ko je dao i koliko, kao na svadbama.
Da se oceni rad konobara u posebnoj rubrici pa ce vlasnik da bira i menja osoblje.
Hocete da zivite kao u Americi, onda i kultura placanja onog ko te sluzi da bude kao tamo.
Sta gost koji trazi ljubaznost nudi za uzvrat- izmislja recepture kafe sa koliko mleka,pene,...
Onda da se i uvede ljubaznost gostiju, i koliko su potrosili novca za provedeno vreme.
U protivnom, sedite kuci, ni tamo nije lose.

lavazz

pre 1 godinu

Nije tacno da je to razlog zasto trazimo baksis....vec je glavni razlog zato sto su plate male u ugoatiteljstvu i nema ko da radi,ljudi su sve bahatiji i razmazeniji,200 casa vode,dve trecine soljice da bude puna,jedna osmina i sl....e pa za takva izvoljevanja i treba da se da baksis coveku koji sve to spremi, donese, prinese i udovolji zeljama

MiKajlo

pre 1 godinu

komplikujemo stvari-kao i obično...
Pa ne dajem ja bakšiš da računam koliko je 10% ili 15% ili 7% od 7856 dinara neko ostavim 300-500 dinara ili koliko imam u tim apoenima...uglavnom zaokružim cifru zbog kusura..!
Šta da radim, da opet čekam da mi izbroji posle plaćanja ''obaveznog'' bakšiša?
Ne volem ništa da je obavezno!

Legionar

pre 1 godinu

"Pametnjaković" koji je došao na ovu ideju, prvo neka pogleda definiciju bakšiša. Bakšiš prestaje da bude bakšiš ako se smatra obaveznim, to se onda drugačije zove, svi znamo kako.

Bruno Guimares Legenda NUFC

pre 1 godinu

letos sam radio za Volt
nosio sam bifteke i kavijar i nije bilo bakšiša
a onda odnesem dva meka i dobijem 400 din bakšiša
porudžbina 8000 i nema bakšiša
nek se uvede procenat 5-10% i nek bude obavezan za sve preko 2500 dinara npr

vvll

pre 1 godinu

Čime se ova država zamlaćuje!!!!
Stvarno ako nam je jedini problem u funkcionisanju drzave i ekonomije da li i kako da se daje bakšiš konobaru...onda stvarno živimo u raju!!!

mlata

pre 1 godinu

bakšiš je nešto što je u regionu (možda i šire) doprinelo korupciji! Bakšiš se davao kada ste zadovoljni uslugom, a to je jako podiglo očekivanja kod ljudi sa malom platom. Nažalost u takvoj smo situaciji bili 90ih a i duže... Davali smo bakšiš i čast kome god smo stigli od konobara do doktora i naravno da je u nekom trenutku krenulo razmišljanje kod radnika ako zna da će biti bakšiša ili čašćenja taj "kupac" ima prednost. To vodi do situacije gde konobar leti oko jednog stola a drugi ni ne pogleda a "logično" je da ćeš da častiš babicu,anesteziologa,doktora itd. U ljudskoj prirodi, nažalost proizvod sistema, je da bude alav na novac i jednostavni bakšiš ili čast je pretvoren u "obavezu". Radio sam xyz poslova i u manje od 3% slučajeva dobio bakšiš ili čast... Zašto se to praktikuje samo u određenim zanimanjima?

Baksis

pre 1 godinu

Napojnica ide konobaru. Ako ide u kasu, onda ide gazdi
To je kao da biras da li hoces da rucas po visoj ili manjoj ceni, a onda pravac u maxi, dok hos traje akcija sa 5% popusta.
Bez veze.
U mek-donaldsu niko ne ostavlja napojnice, a tamo posluzitelji rade 3 puta vise nego u restoranu/kafani.
Ja napojnicu ostavljam samo kad zaokruzujem racun sa npr 4785 dinara na 5000,i placam novcanicama, inace sam uveren da ljudi, ako nisu zadovoljni platom, treba da promene firmu ili posao.
Ovih dana su keramicari za kupatila jako trazeni i sjajno placeni. 2000te nine bilo tako

neutralni felš

pre 1 godinu

Baksis je sasvim normalna stvar i ugostitelji, pa cak i frizeri na zapadu zive od istog. U nekim zemljama ako placate karticom ukucavate sami zeljeni iznos u pos terminal, negde je izrazen cak i u procentima, 10, 15, 20%....Zivimo u Evropi, ne u Aziji, drugacija kultura.

Драгољуб Бг

pre 1 godinu

Argument da im inspekcija nalazi višak novca u kasi je apsurdan....čak i da se uvede obavezan bakiš i sa tim % ukupan račun iznosi 5837,00 rsd, neko će zaokružiti...i...eto opet viška!!
Argument je providan!
Lično ostavim 10% bakšiša kada sam baš zadovoljan uslugom, obzirom da je usluga ugostiteljskog objekta već ukalkulisana u cenovnik. Uvođenjem obaveznog bakšiša smanjili bi broj gostiju, ali bi mnogim firmama to odgovaralo, tj.direktorima, plaćaš bakšiš na račun firme, ne iz svog džepa.
Kako bi to poreska gledala to je druga priča, ali tek bi se tu muljalo.

Quartz

pre 1 godinu

Bili smo par dana u toku januara u Budimpešti i u jednom od lokala je servis konobara bio naplaćen 10%
kao servis, obavezno uz račun što nam je bilo lično bilo i previše sa obzirom da cene u tom lokalu ionako bile već visoke.U drugom lokalu prilikom plaćanja na pos terminalu bilo nam je ponuđeno da ostavim napojnicu 5,10 ili 15% naravno ako želim.Ugostiteljstvom se bavim preko 20 godina i verujte da je kriza u ovom poslu što se tiče radnika ogromna.Sve manje ljudi želi da radi ovaj posao.Pre su konobari živeli od bakšiša a plata im je bila ušteđevina.
Mislim da je to pametno da se uvede kao opcija na računu i pos aparatu i bude dodatni stimulans za zaposlene.

Sizif

pre 1 godinu

Ovo je rešeno pre X godina u USA. Kad plaćaš karticom, automat za kartice te pita "bakšiš - da ili ne", ako izabereš "da", on ti da opciju "10%, 15%, 20%", klikneš na cifru i vozi.

Toliko jednostavno, i sve lepo, čisto i legalno.

Поп

pre 1 godinu

Колико је мени познато бакшиш је добровољно давање. Иначе келнерима је још у бившој Југи била плата мала баш због тог бакшиша. Како кажу како се келнер труди и бакшиш расте. Данас више то и није тако јер се променио и кадар и народ и клијенти.

banconi

pre 1 godinu

Svakako treba da bude dobrovoljan, a svaka zemlja ima svoju malo drugačiju kulturu odnosa prema bakšišu, tako da nema kategoričkih zaključaka. Negde se podrazumeva i zna se da je to osnovni izvor prihoda konobaru, negde je dodatno, a negde se smatra budalaštinom.
U svakom od tri slučaja, na ukupnom nivou, obrt novca pojedinačnog ugostiteljskog radnika je ranga nečije plate, tako da je oporezovanje bakšiša prirodna stvar. Naših 20 ili 200 dinara nečije zarade, za ceo dan, za mesec dana, prelaze u dobit od 50-100 hiljada mesečno, što svakako po svim idejama funkcionisanja društva treba da bude oporezovano.

Bruno Guimares Legenda NUFC

pre 1 godinu

letos sam radio za Volt
nosio sam bifteke i kavijar i nije bilo bakšiša
a onda odnesem dva meka i dobijem 400 din bakšiša
porudžbina 8000 i nema bakšiša
nek se uvede procenat 5-10% i nek bude obavezan za sve preko 2500 dinara npr

Marko

pre 1 godinu

Obavezan 10-15%
Da se na razglasu objavi ko je dao i koliko, kao na svadbama.
Da se oceni rad konobara u posebnoj rubrici pa ce vlasnik da bira i menja osoblje.
Hocete da zivite kao u Americi, onda i kultura placanja onog ko te sluzi da bude kao tamo.
Sta gost koji trazi ljubaznost nudi za uzvrat- izmislja recepture kafe sa koliko mleka,pene,...
Onda da se i uvede ljubaznost gostiju, i koliko su potrosili novca za provedeno vreme.
U protivnom, sedite kuci, ni tamo nije lose.

lavazz

pre 1 godinu

Nije tacno da je to razlog zasto trazimo baksis....vec je glavni razlog zato sto su plate male u ugoatiteljstvu i nema ko da radi,ljudi su sve bahatiji i razmazeniji,200 casa vode,dve trecine soljice da bude puna,jedna osmina i sl....e pa za takva izvoljevanja i treba da se da baksis coveku koji sve to spremi, donese, prinese i udovolji zeljama

zum

pre 1 godinu

Ali najjaci su mi ovi sto pricaju kako onda i apotekarima i rsdnicima ns pijaci i kasirkama onda da se uvede obavezan baksis...pa druze u sve te prodavnice, apoteke, butike, pijace i sta ti ja znam u nekom trenutko moras da odes. Da kupis hleb, voce, povrce, da se obuces, da se lecis...a u kafic ne mooraas, ne moras da ides. Tamo ides iz zadovoljstva, da popijes pice, vidis se s dragim ljudima, da uzivas u muzici, da sedis, da te drugi usluzi da bi se ti osecao prijatno. I nijedan nagon za prezivljavanjem nece da te odvede u kafic ili restoran.
Uostalom, niko vam ne brani da apotekarki ili kasirki ostavite bar neki dinar, da zaokruzite racun.
I da kazem jos, iako sam dugogodisnji ugostiteljski radnik, ja nisam za obavezan bakšiš jer i ja sigurno ne bih ostavio ni dinara ako je usluga bila loša. Prosto.

neutralni felš

pre 1 godinu

Baksis je sasvim normalna stvar i ugostitelji, pa cak i frizeri na zapadu zive od istog. U nekim zemljama ako placate karticom ukucavate sami zeljeni iznos u pos terminal, negde je izrazen cak i u procentima, 10, 15, 20%....Zivimo u Evropi, ne u Aziji, drugacija kultura.

Quartz

pre 1 godinu

Bili smo par dana u toku januara u Budimpešti i u jednom od lokala je servis konobara bio naplaćen 10%
kao servis, obavezno uz račun što nam je bilo lično bilo i previše sa obzirom da cene u tom lokalu ionako bile već visoke.U drugom lokalu prilikom plaćanja na pos terminalu bilo nam je ponuđeno da ostavim napojnicu 5,10 ili 15% naravno ako želim.Ugostiteljstvom se bavim preko 20 godina i verujte da je kriza u ovom poslu što se tiče radnika ogromna.Sve manje ljudi želi da radi ovaj posao.Pre su konobari živeli od bakšiša a plata im je bila ušteđevina.
Mislim da je to pametno da se uvede kao opcija na računu i pos aparatu i bude dodatni stimulans za zaposlene.

navijac

pre 1 godinu

Baksis da bude dobrovoljan, i oporezovan naravno! Ali isto tako uvedite i muzicarima, da na sav baksis moraju da plate porez na doprinose! Ja sam za to da se kompletna crna ekonomika suzbije, pa cak i za potpuno ukidanje kesha!

,,

pre 1 godinu

Bakšiš je jedna od najvećih gluposti koje je čovek izmislio. Svako tamo radi za platu i ako im se ne sviđa posao, mogu lepo da idu u rudnik i na mešalicu, pa da traže i tamo bakšiš...

Alien Shooter

pre 1 godinu

А зашто бих ја давао бакшиш и ако ради за плату ако сам задовољан услугом ја ћу да похвалим конобара и сво особље итд...

vlada

pre 1 godinu

Posao konobar je kao i svaki drugi, za to prima platu. U redu, izvrsio je uslugu, tj. usluzio vas. Pa i radnici u posti, opstini, prodavnici... vas usluze. Da li treba svakom dati baksis ko vas usluzi?!

Nikola

pre 1 godinu

Genov: Dva modela za rešavanje problema bakšiša

Ne postoji problem bakšiša, ne plaćam bakšiš mojoj zubarki, pa ne vidim zašto bi nekom konobaru.

Lemi

pre 1 godinu

Da bi se ovo uvelo potrebno je informisati stanovnistvo i edukovati u vezi ove mere. Navescu primer kada sam radio u Americi jos dok sam bio student, jer tamo je ova mera vec visedecenijska praksa.
Ukoliko osoba ne upise procenat napojnice i ostavi na slipu taj deo prazan, mi smo imali pravo da upisemo 18% maksimalnu napojnicu ako se dobro secam, jer je to zakon dozvoljavao. To znaci ako je neko imao racun 100$ i platio karticom a da nije prekrizio polje za napojnicu ili sam uneo procenat koji zeli da mi da, ja sam mogao samostalno da upisem 18% i to bi mu se posle odbilo.
Ne moram objasnjavati da smo svi jedva cekali da vidimo prazno polje na slipu i da smo svi upisivali maksimalni procenat za napojnice.

E sada zamislite tako nesto u Srbiji. Ne bi uopste bilo naivno da covek plati ceh u restoranu 10.000 rsd i da mu neko jos uzme napojnicu od 1800rsd na to.

ozb lik

pre 1 godinu

Juce pio sa drugom 2 ture piva, uredno dobijemo fisklani. treca tura, nema cure 5 min, vraca se bez fiskalnog i vrv ispretakala ispljuvke ostalih piva iz smene i dodala penu preko. Treba u zatvor ici zbog toga

Sizif

pre 1 godinu

Ovo je rešeno pre X godina u USA. Kad plaćaš karticom, automat za kartice te pita "bakšiš - da ili ne", ako izabereš "da", on ti da opciju "10%, 15%, 20%", klikneš na cifru i vozi.

Toliko jednostavno, i sve lepo, čisto i legalno.

Marko

pre 1 godinu

Ne bi smelo da bude propisano koliko je baksis u smislu procenta ( npr 10, 20 % ) niti bi smeo da bude obavezan.
Inace uvek ostavim baksis, ako su u pitanju odlazak na pice u dvoje i racun do 1000 dinara, ostavim uvek 50-100 dobara zavisi koliko sitnisa imam i cesto zaokruzim racun tip 750 dinara ja ostavim 800, ili 930 onda ostavim 1000. Ako je u pitanju rucak za dvoje i racun oko 3000- 5000 dinara onda ostavim oko 200 dinara. Ako je neka manja proslava gde potrosim oko 200-300 evra, onda ostavim do oko 500 dinara.
Ok mi je ostavljanje baksisa ali samo ukoliko neko zeli i koliko zeli.

exaltedflesh

pre 1 godinu

Neko sam ko uvek ostavlja bakšiš, čak i nerezonoski veliki. Ali umesto da primoravate ljude da to rade, bolje nadjite način da naterate poslodavce da im daju platu koja nije sramotno mala, bakšiš će im biti nebitan u tom slučaju

djenka

pre 1 godinu

U Pragu su mi se konobari popenjali na glavu sa tim baksisem na pos aparatu . Kada naplacuju uvek se nasmeju i kazu koliko posto baksisa dajete?! Na kraju smo isli u jedan skupi restoran svaki dan jer je tamo gazda sluzio i nije pitao baksis a jeftinije nam je dokazilo kod njega neko kod ovih derikoža. Ruzan obicaj jako

Rajko M

pre 1 godinu

Ostavljam 5-10% jer je proizvoljno. Onog momenta kada pokušaju da uvedu obavezno neću ostavljati iz principa.

Možete da ukalkulište u cenu same hrane pa da izaberem da li ću da jedem kod vas ili ne, ali da mi stavljate 10% za uslugu ne da nema smisla, nego me ne zanimate.

Darko

pre 1 godinu

Ne može da bude obavezan.
Jednostavno je, ako nisam zadovoljan usugom neću ti ni dinar preko ostaviti.
Ako sam zadovoljan onda ću ostaviti onoliko koliko lično smatram da treba i to je to, a da li je to 100, 200, 500 ili 1000 dinara, to zavisi samo od mene, a ne da taj bakšiš ide ko zna kome.

Aka

pre 1 godinu

U tom slucaju, neka ugostitelji uvedu predracun za placanje svakoj musteriji. Kada musterija zahteva racun, konobar mu donese predracun za placanje sa napomenom da ce dobiti fiskalni nakon placanja. Ako si zadovoljan uslugom ostavis baksis, pa neka ugostitelj na fiskalnom racunu upise sve ono sto je preko iznosa predracuna, kao servis, baksis...sta god hoce. Ako placas karticom, a baksis ostavljas u kesu, samo neka naprave dodatni racun za baksis.

Alex

pre 1 godinu

Onda može i frizer da traži bakšiš za dobronobavljen posao, apotekari, kasirke u prodavnicama, pekari, ćevapdžinice,auto perionice, svi koji vas na neki način usluže. Nema šanse to da plaćam kao obavezno.

hb

pre 1 godinu

Radio sam godinama kao trgovac bele tehnike, it opreme...
Na svaku trgovinu imaš odobrenje bez da pitaš bilo koga na 3% popusta stranci ako to zahteva. Aj na račun da nam daju tih 3% jer to svakako mogu.

Dragan

pre 1 godinu

Kako moze baksis da bude obavezan? Poenta baksisa je da ga dajes ako si zadovoljan uslugom u iznosu koji ti zelis. Ovako si maltene u obavezi, jer niko nece reci racun je 2200 ali necu da platim tih 200. Bolje neka sve poskupi 10%, makar znas sta placas

Milica

pre 1 godinu

Bakšiš ima smisla ako je dobrovoljan. A ako meni zahtijavaju da već skupu kafu od 200 dinara platim 220, piću je kod kuće, nije problem. Gazda od te kafe ima nenormalan procenat, pa neka bolje plati radnike.

Panzer

pre 1 godinu

Kategoricno sam protiv obaveznog baksisa, jer u tom slucaju, to nije baksis, nego namet. Pored toga, ako je usluga losa, zasto bi musterije obavezno nagradjivale nekvalitetan rad? Trece, od obaveznog baksisa ce najvise koristi imati gazda, jer ce placati konobare jos manje. Slazem se da su zarade u ugostiteljstvu niske, ali ovo nije nacin. Musteriji koja je po pravilu "uvek u pravu", treba ostaviti opciju da ostavi ili ne ostavi baksis u iznosu koji zeli.

mile

pre 1 godinu

kroz cene u restoranima su pokriveni svi troskovi pa i zarada konobara.
ako neko hoće da ostavi bakšiš ok ali to ne sme da bude obavezno.
eventualno omoguciti da se bakšiš plati isto karticom u iznosu koji gost zeli.
a ne da bude obavezan jer će to ici svakako gazdi onda. bar veci deo.

GoranH

pre 1 godinu

Razlog je kažu višak u kasi koji inspekcija ne toleriše. A šta će bakšiš u kasi, u kasu ide ono što je na računu a bakšiš u džep i nema problema. Ko hoće ostaviće kolko hoće.

Ivan

pre 1 godinu

Nikako obavezan jer onda gubi smisao a gazde i ovako daju minimalne zarade konobarima, ovako bi bilo jos gore.A i tu je srpski inat kada ga neko tera na nesto

Nina

pre 1 godinu

'Napominje da i dalje postoji dilema da li bi napojnica trebalo da se uvede kao obavezan deo računa ili da gost ima pravo da izabere da li će da je plati, odnosno da ima mogućnost da je ne ostavi, ako nije zadovoljan uslugom.'

Zasto bi neko uopste pomislio da stavi napojnicu kao OBAVEZAN deo racuna?! To tako jedino funkcionise u SAD-u i to zbog njihovog nakaradnog (od strane ostatka sveta kritikovanog) zakona kojim je dozvoljeno da poslodavac konobare placa ispod zakonskog minimuma, a da 'ostatak' plate dobiju od gostiju. Ukratko, oni su omogucili poslodavcima da trosak konobara prebace na potrosace zato je kod njih baksis obavezan i zna se koliki procenat je propisan, mislim da je 20% trenutno.
Kod nas konobari imaju bar minimalnu zagarantovanu zaradu, tako da baksis treba biti kao i do sad opcioni da bude u visini koju gost proceni. Slazem se da plate u ugostiteljstvu nisu neke ali nisu ni na mnogim drugim radnim mestima a manje vise oni su jedini kojima i ostavljamo baksis generalno. A svi koji nisu zadovoljni platom uvek mogu da potraze neki drugi posao.

Nikola

pre 1 godinu

Napojnica je tu da motiviše zaposlenog da dobro i savesno obavlja svoj posao. Da bude u najmanju ruku prijatan prema klijentu. Stavljanje obavezne napojnice izjednačava dobro i loše osoblje i to nikako nije dobar potez.

Јабучило

pre 1 godinu

Искључиво добровољан. Зашто да обавезно платим могућу лошу услугу. На крају, нека газда да радницима бољу плату. Довољно зарађује.

igg

pre 1 godinu

"Potrošačima bi u suštini bilo isto,...


Ne, ne bi bilo isto. Na ovaj način sam prisiljen da dam bakšiš 10%. Šta ako želim da ostavim npr. 5%?

Znači da ako ne želim da ostavim 10%, onda ću moći da izaberem da ne ostavim ništa. Ok. Hvala. Imao sam dobru volju da ostavim 5%, ali zakon to ne dozvoljava. Zahvalim se konobaru i izadjem.

Inače uvek ostavljam bakšiš u vrednosti 5-7% računa.

Da se zna

pre 1 godinu

Baksis ostavljam SAMO konobaru/ici.
Mozete da se slikate sa tim.
Nikad necu ostaviti nista sto se vidi na fiskalnom racunu.
Posle ce da se dosete,pa na tu stavku dodaju PDV + porez + ko zna kakve namete.
Hteli biste da zagrabite jos novca od potrosaca.
Alavoj drzavi i vlasnicima nikad dosta.
Puna podrska konobarima i konobaricama.

Black

pre 1 godinu

Jednostavno, ako je baksis onda nije obaveza, ako je obaveza onda je neka vrsta poreza. Da li uzme taj novac drzava ili restoran, nije ni bitno. Isto bi bilo i kada bi podigli sve cene za 10% u svim ugostiteljskim ustanovama i rekli da je zabranjeno davanje baksisa. Isti iznos bi placao gost. Cak bi bilo i ociglednije, a ne ovako da moras da sam racunas koliko je 10% na tvoj iznos. Baksis treba da bude dobrovoljan. Ko ima i koliko god zeli ostavi. Nekada se zaokruzi neki iznos ili da malo ili malo vise. Jos je gluplje uvesti tu stavku na racun kao obavezu, ali kao ako neces ne moras da platis. Znaci niko nece biti zadovoljan i osecace se lose.

Milojko

pre 1 godinu

Opet kopirate zapad! Bakšiš je kod nas dobrovoljan (uvek je bio) kao zahvalnost dobroj usluzi! Sa ovim dajete mogućnost gazdama da smanje zaradu konobarima, a državi da oporezuje (pljačka) iste! Sram vas bilo! Dokle će te da udarate harač na sve i svašta!!!!!!

Damir

pre 1 godinu

Svakako omoguciti da se baksis ostavlja i putem kartica, ne samo gotovinom, a da li da bude obavezan, naravno da ne. To i nije ideja. Baksis je nagrada za kvalitetnu uslugu zar ne?

Baksis

pre 1 godinu

Napojnica ide konobaru. Ako ide u kasu, onda ide gazdi
To je kao da biras da li hoces da rucas po visoj ili manjoj ceni, a onda pravac u maxi, dok hos traje akcija sa 5% popusta.
Bez veze.
U mek-donaldsu niko ne ostavlja napojnice, a tamo posluzitelji rade 3 puta vise nego u restoranu/kafani.
Ja napojnicu ostavljam samo kad zaokruzujem racun sa npr 4785 dinara na 5000,i placam novcanicama, inace sam uveren da ljudi, ako nisu zadovoljni platom, treba da promene firmu ili posao.
Ovih dana su keramicari za kupatila jako trazeni i sjajno placeni. 2000te nine bilo tako

Randy Marsh

pre 1 godinu

Pa ako je obavezan, to onda nije bakšiš, već namet.
A naravno da treba ostaviti da pojedinac odlučuje da li i koliko daje kom konobaru. Niti svi daju isto, niti svi zaslužuju isto.
I super ako bude moglo da se i karticom plaća bakšiš.

Bole

pre 1 godinu

Valda se baksis ostavlja ako si zadovoljan uslugom ...ovako ce to biti samo nacin da Ti naplate vise nego sto treba ..a i inace je preskupo kapucino u bg skuplji nego u Milanu A koliko ima platu konobar u Italiji

banconi

pre 1 godinu

Svakako treba da bude dobrovoljan, a svaka zemlja ima svoju malo drugačiju kulturu odnosa prema bakšišu, tako da nema kategoričkih zaključaka. Negde se podrazumeva i zna se da je to osnovni izvor prihoda konobaru, negde je dodatno, a negde se smatra budalaštinom.
U svakom od tri slučaja, na ukupnom nivou, obrt novca pojedinačnog ugostiteljskog radnika je ranga nečije plate, tako da je oporezovanje bakšiša prirodna stvar. Naših 20 ili 200 dinara nečije zarade, za ceo dan, za mesec dana, prelaze u dobit od 50-100 hiljada mesečno, što svakako po svim idejama funkcionisanja društva treba da bude oporezovano.

krugodvojkas

pre 1 godinu

Samo nam komplikujete zivot, nek gazda digne cene za 10 %, pa nek se on s radnicima posle kusura... ja u restoran idem da se opustim, a ne da radim matematiku

Marko8913

pre 1 godinu

Ma da bre najbolje obavezan baksis a to da se nadje nacin da poslodavci daju normalne plate to nista a.
Ma i da bude obavezan necu ostaviti. Sve je otislo po 40-50% gore a nesto i vise i sad jos i obavezan baksis i bolje receno nametanje baksisa.
Bezobrazluk!

Lopovluk

pre 1 godinu

Baksis u americi je nastao kao odgovor na ekonomsku krizu i nemastinu poslodavaca (nemogucnost da plate konkurentno kelnera) pa je dogovor postao osnova + baksis. Kada je kriza prosla lopovi su nastavili trend a trosak plate preneli na radnika. (zajedno sa svim rizicima). Tako da ovo bi moralo biti zabranjeno. A baksis dobrovoljan. Takodje na poklon (baksis) nema poreza (kako videh predlazu neki pametni).

vvll

pre 1 godinu

Čime se ova država zamlaćuje!!!!
Stvarno ako nam je jedini problem u funkcionisanju drzave i ekonomije da li i kako da se daje bakšiš konobaru...onda stvarno živimo u raju!!!

neko iz mase

pre 1 godinu

Baksis mora uvek da bude dobrovoljan. Ako ja nisam zadovoljan uslugom mozda i ne zelim da ostavim baksis, a ako je obavezan onda me teraju da platim nesto sto mozda i ne zelim ili mozda na primer ne zelim da dam ili nemam da dam procenat koji su oni odredili.
Radnik je placan da usluzi gosta sve ostalo je dobra volja gosta da li zeli, moze ili ne da ostavi baksis.

Daj dinar daj dva

pre 1 godinu

Davanje baksisa zavisi od lokalnih obicaja. U nekim zemljama je obavezan a u nekima je uvreda. Kod nas po licnom raspolozenju i postenju, uglavnom ili da se zaokruzi, ili oko 10%, i ako sam raspolozen da to platim karticom, onda zelim takvu mogucnost. Znaci, ako ja hocu da ukljucim baksis jer je konobar super, ja hocu da budem taj koji casti a ne da mi gazde kafana ili neki zakoni to izbijaju iz dzepa, jer je to onda obicno poskupljenje usluge.

mlata

pre 1 godinu

bakšiš je nešto što je u regionu (možda i šire) doprinelo korupciji! Bakšiš se davao kada ste zadovoljni uslugom, a to je jako podiglo očekivanja kod ljudi sa malom platom. Nažalost u takvoj smo situaciji bili 90ih a i duže... Davali smo bakšiš i čast kome god smo stigli od konobara do doktora i naravno da je u nekom trenutku krenulo razmišljanje kod radnika ako zna da će biti bakšiša ili čašćenja taj "kupac" ima prednost. To vodi do situacije gde konobar leti oko jednog stola a drugi ni ne pogleda a "logično" je da ćeš da častiš babicu,anesteziologa,doktora itd. U ljudskoj prirodi, nažalost proizvod sistema, je da bude alav na novac i jednostavni bakšiš ili čast je pretvoren u "obavezu". Radio sam xyz poslova i u manje od 3% slučajeva dobio bakšiš ili čast... Zašto se to praktikuje samo u određenim zanimanjima?

Драгољуб Бг

pre 1 godinu

Argument da im inspekcija nalazi višak novca u kasi je apsurdan....čak i da se uvede obavezan bakiš i sa tim % ukupan račun iznosi 5837,00 rsd, neko će zaokružiti...i...eto opet viška!!
Argument je providan!
Lično ostavim 10% bakšiša kada sam baš zadovoljan uslugom, obzirom da je usluga ugostiteljskog objekta već ukalkulisana u cenovnik. Uvođenjem obaveznog bakšiša smanjili bi broj gostiju, ali bi mnogim firmama to odgovaralo, tj.direktorima, plaćaš bakšiš na račun firme, ne iz svog džepa.
Kako bi to poreska gledala to je druga priča, ali tek bi se tu muljalo.

Макарије

pre 1 godinu

Једини смисао овога је да сиромашни власници, кафића, ресторана и хотела још мање прихода издвајају на своје раднике.
Него, не знам шта се чудите, па они нам и пишу законе.
Ако је нешто сигурно, то је да им је увијек мало.

Marko

pre 1 godinu

Poenta bakšiša je da on bude dobrovoljan, to plaćamo ako smo više nego zadovoljni uslugom i predstavlja nagradu prema toj nekoj osobi koja je uložila ekstra zalaganje iznad prosečnog za svoj posao. Ako bi bilo obavezno, onda se gubi smisao. To je onda klasično poskupljenje.

nikola

pre 1 godinu

Genov kaže da je zapravo cilj da konobari na ovaj način budu stimulisani i da ne "beže" u inostranstvo.
P daj mu platu pa neće da beži

Gradjanin

pre 1 godinu

Vlasnici kafića, restorana.. ima da se ovajde, drzava da ubere jos veci harac, a najgore ce biti po radnika, dinar nece videti od tog baksisa. Tako da sam protiv ovoga, ko je zadovoljan neka da baksis i da radnik uzme direktno.

Поп

pre 1 godinu

Колико је мени познато бакшиш је добровољно давање. Иначе келнерима је још у бившој Југи била плата мала баш због тог бакшиша. Како кажу како се келнер труди и бакшиш расте. Данас више то и није тако јер се променио и кадар и народ и клијенти.

MiKajlo

pre 1 godinu

komplikujemo stvari-kao i obično...
Pa ne dajem ja bakšiš da računam koliko je 10% ili 15% ili 7% od 7856 dinara neko ostavim 300-500 dinara ili koliko imam u tim apoenima...uglavnom zaokružim cifru zbog kusura..!
Šta da radim, da opet čekam da mi izbroji posle plaćanja ''obaveznog'' bakšiša?
Ne volem ništa da je obavezno!

Legionar

pre 1 godinu

"Pametnjaković" koji je došao na ovu ideju, prvo neka pogleda definiciju bakšiša. Bakšiš prestaje da bude bakšiš ako se smatra obaveznim, to se onda drugačije zove, svi znamo kako.