Test: Citroen C3 Aircross (redizajn)

Redizajnirani Citroen C3 Aircross dobio je više opreme i zadržao epitet najmekšeg u klasi.

Automobili

Izvor: Izvor: Auto magazin

Petak, 02.06.2023.

12:00

Test: Citroen C3 Aircross (redizajn)
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4160/1756/1637 mm. Meðuosovinsko rastojanje: 2604 mm

• Tekst - Aleksandar Bursać; Izvor - Auto Magazin; Foto - Auto Magazin

Gotovo da ne postoji osoba koja ne bi znala odgovor na pitanje koja marka proizvodi najudobnije automobile.

Komfor je postao sinonim za Citroene, ne samo zbog najmekšeg ogibljenja već i zbog specijalnih sedišta obloženih memorijskom penom i drugim inovativnim materijalima.
Citroen C3 Aircross 1.2 PureTech 110: zapremina 1199 ccm; snaga 81 kW (110 KS) pri 5500 o/min; maks. o. mom. 205 Nm pri 1750 o/min
Tu svakako treba dodati i sjajnu zvučnu izolaciju kao i izolaciju protiv vibracija.

Ovo su činjenice koje važe za sve modele u gami, od najmanjeg do najvećeg.
Ovaj put, testiramo C3 Aircross, koji predstavlja krosover verziju gradskog hečbeka C3.

Kao što to najčešće biva u ovoj klasi, automobil je dosta povećan u odnosu na model na čijoj platformi je razvijen.

Tako je C3 Aircross sa ponudom prostora zašao u klasu iznad.
Možda na fotografijama ne deluje tako, ali uživo je mnogo veći nego što se očekuje. To se pogotovo odnosi na visinu.

Ako budete hteli da stavljate krovni kofer ili nešto drugo na nosače, moraćete da se popnete na pragove.

Na žalost, visina odstojanja od tla nije navedena u fabričkim specifikacijama ali je sasvim jasno da je auto više nego dovoljno visok i za vožnju van asfalta.
Nema bojazni da ćete zakačiti karter ili neki drugi deo ako put postane prilično neravan. Isto se odnosi i na visoke ivičnjake po gradu.

Naravno, ovo nije ofroud vozilo, već auto koji pruža komfor svima onima koji vole visoko sedenje.

Lako se postavljaju dečija sedišta a nećete imati problem ni prilikom izlaska iz auta, jer je dovoljno samo da pružite nogu preko praga.
Koliko je Citroen C3 Aircross veliki, postaje jasno i kada sednete za volan i shvatite da je ozbiljan prostor između vas i prednjeg kraja automobila.

Njegova zaobljenost ume da prevari, a u stvari je ispred vozača dosta lima, pa i plastike.

Kabina je projektovana tako da je ovo kombinacija krosover i MPV karaktera, pa otuda duboka komandna tabla i prilično udaljen vetrobran.
S obzirom da je test primerak u Shine paketu, oprema je prilično bogata. Odmah smo primetili veliki displej dijagonale devet inča koji je jedan od noviteta u redizajnu.

Posebno se ističe prednji deo vozila sa novom maskom i LED farovima sa tehnologijom reflektora, koja uključuje i duga svetla.

Sa zadnje strane se ističu atraktivna LED svetla sa trodimenzionalnim efektom. Nema bočnih lajsni u "AirBumper" stilu, ali su zato dominantni ofroud detalji poput plastičnih rubova točkova i štitnika praga.
Lepa vest je da je u ponudi zadržan dizel motor zapremine 1.5 litara sa 110 konjskih snaga, ali kako se stvari menjaju na Zapadu, tako se polako i naše tržište prilagođava, pa su benzinci postali dominantni.

C3 Aircross pokreće trocilindarski turbo-benzinac sa 110 i 130 "konja", s tim što je snažnija varijanta rezervisana samo za kombinaciju sa automatskim menjačem.

Mi smo vozili slabiju varijantu sa manuelnim.
Auto je vrlo tih i dobro izolovan, tako da se vibracije ne osećaju ali se tu i tamo po zvuku prepozna da auto ima tri cilindra.

U vožnji nemam nikakvih poteškoća. Ovo je jedan od onih motora koji zaista mogu da se pohvale sjajnom elastičnošću, čak i pri niskim obrtajima.

I u tim uslovima neće stvarati dodatne vibracije, tako da će vam oprostiti ako zaboravite da prebacite stepen naniže.
Njegovih 110 "konja" na papiru ne deluje razmetljivo ali je u praksi iznad svih očekivanja. Snažno ubrzava, omogućavajući bezbedna preticanja.

Po gradu i na magistrali nismo bili u situaciji da nam je nedostajalo snage, dok na auto-putu brzine do 150 km/h lako podnosi.
Najsnažniji utisak na nas je ostavio položaj sedenja. Osećaj je kao da vozite zavaljeni u fotelju, što i nije daleko od istine.

Specifična konstrukcija sedišta je istovremeno i meka i ergonomski idealno zamišljena, pa je telo u blago zavaljenom položaju sa savijenim nogama – baš kao kad se zavalite u najudobniju fotelju.

Interesantno je to da obično volan izvlačimo do kraja i najčešće ga spuštamo u potpunosti. Ovde smo morali malo da ga uvučemo.
Jednostavno, pozicija sedišta je takva da morate da se pomerite malo unapred kako biste dohvatili nožne komande, a samim tim ste i bliže volanu.

Naravno, za sve je "krivac" visoka pozicija sedenja, što je karakteristično za krosovere. Pri svemu tome, ništa manje nije interesantna ručica menjača. Prilično je duga i visoka, ali i precizna.

I dalje nam je potreban period privikavanja na komande tempomata koje su već godinama sakrivene iza obruča upravljača. Na svu sreću, kada se čovek jednom navikne, koriste se lako i intuitivno.
Prtljažnik: 410 l
Najmanji SUV Citroena može da se pohvali i vrlo prostranim zadnjim sedištima, sa obiljem mesta za noge i hlavu. Do "neba" ima više od čitave pesnice.

Nasloni se lako obaraju, stvarajući ravan pod u varijanti kada je polica duplog dna na gornjem nivou.

Inače, polica može da se spusti i na donji nivo.

Podešavanja zadnjih sedišta po dužini nema. To i nije neophodno na ovom Citroenu jer je prtljažnik sa svojih 410 litara vrlo prostran i upotrebljiv zahvaljujući pravilnom obliku i niskoj ivici za utovar.
Za one koji vole da kače kese i torbe za bokove gepeka da se stvari iz njih ne bi ispreturale, tu su dve zakačaljke. Umesto rezervnog točka isporučuje se set za popravku gume.

Pregrada za sitnice ima dovoljno. Ispred suvozača je velika polica sa gumiranom podlogom na koju lepo može da stane i mobilni telefon. Ispred ručice menjača je velika pregrada u kojoj smo najčešće držali telefon, dok je iznad nje još jedna manja. Ona je prilično plitka i ne naročito upotrebljiva.

Između prednjih sedišta su dodatne pregrade, kao i veća polica sa rolo poklopcem. Očekivali smo više USB priključaka, međutim, u autu je samo jedan, i to napred.

Za putnike na zadnjim sedištima je postavljena utičnica od 12 volti.
Citroen C3 Aircross je auto koji će svakako privući pažnju svojim dizajnom ali i bogatom ponudom prostora.

Zanimljiva je i obilna primena sunđeraste tkanine u vratima, mada je komandna tabla u potpunosti od tvrde plastike.

Bez obzira na to kvalitet završne obrade je izuzetno visok, gotovo na nivou premijum automobila.

Uz dobru opremu i specifičnu udobnost, C3 Aircross je među najpristupačnijim porodičnim automobilima na našem tržištu, sa cenom koja počinje od 19.490 evra.

Veliki displej

Jedna od najvećih novina uvedenih u redizajnu je novi displej multimedije dijagonale devet inča.

Grafika i interfejs su manje-viša slični kao ranije; prvo morate da odaberete u meniju kojim stavkama želite da upravljate, bilo da su to "klima", navigacija, telefon ili parametri vozila.

Neki će reći da su to jedan klik više u odnosu na tradicionalne komande, ali je zato činjenica da tabla ovako deluje čistije, sa akcentom na dizajn pa i umetnost u oblasti industrijskog dizajna.

Reflektorska LED tehnologija

LED farovi su standard u najvišem paketu opreme.

Imaju reflektorsku tehnologiju što znači da su same svetlosne diode sakrivene a njihovo svetlo usmeravaju u snop reflektori.

Farovi na ključu

U meniju multimedijalnog displeja su brojna podešavanja, pa i ona koja se odnose na trajanje svetala dobrodošlice.

Čim otključate auto, pale se farovi ako je auto parkiran u mraku, i isto tako se odloženo gase, kako bi vas otpratili.

Posebno, preko tastera na ključu, možete da aktivirate farove kad god želite.

Jedna kamera za prikaz od 360 stepeni

Zadnja kamera se dobija uz doplatu. Omogućava prikaz od 360 stepeni tako što je potrebno da "skenira" prostor oko vozila.

Dakle, tek kad krenete unazad, "pamti" prostor oko auta, beležeći sliku na displeju.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

Citroen C3 Aircross 1.2 PureTech 110 Shine: Specifikacije

Motor: 3 cil, zapremina 1199 ccm, snaga 81 kW (110 KS) pri 5500 o/min, maks. o. moment 205 Nm pri 1750 o/min, menjač manuelni, 6 stepeni

Dimenzije: D/Š/V 4160/1756/1637 mm, međuos. rastojanje 2604 mm, prtljažnik 410 l, rezervoar 45 l, masa 1179 kg, pneumatici 205/60 R16

Performanse: maks. brzina 182 km/h, ubrzanje 0-100 km/h 10,1 s, potrošnja (WLTP) 5,0-7,0 l/100 km, emisija CO2 137 g/km

Oprema

Standard: automatsko kočenje, prepoznavanje saobraćajnih znakova, upozorenje na napuštanje trake, LED farovi i zadnja svetla sa 3D efektom, senzor za kišu i farove, alu-felne 16 inča, krovni nosači, prednji naslon za ruke, multimedija 9 inča sa navigacijom, automatski podizači prozora napred i pozadi, automatski klima-uređaj, el. preklopivi retrovizori, zadnji parking senzori, dodatno zatamnjena zadnja stakla, osvetljen predeo oko nogu napred i nazad, digitalni radio, Android Auto i Apple Car Play

Opcije: dvobojni krov, kamera za vožnju unazad

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: