Prva vožnja: Toyota Corolla Cross

Najprodavaniji automobil svih vremena sada je dobio brata: iako mlađi, novi član porodice je i veći, i snažniji, i napredniji.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 07.12.2022.

12:30

Prva vožnja: Toyota Corolla Cross

• Tekst - Dejan Danilović; Izvor - Auto Magazin; Foto - Auto Magazin

Šta smo ono beše imali? Dakle, u prethodnih par godina, Toyota je zaokružila kros sekciju svojih manjih automobila.

Redom: gradski Aygo dobio je verziju pretočenu u novi model sa oznakom X (iako se jasno radi o kros filozofiji), zatim je transformaciju lika i imena doživeo (među)gradski Yaris, dobivši većeg brata takođe sa oznakom kros, a ove jeseni je i legendarna Corolla postala dvojna ličnost – pojavila se Corolla Cross.
Iako su i (uslovno rečeno) bazični modeli bivali s vremenom sve veći, tek im je porodica kros verzija podarila gabarite koji su ih po dimenzijama praktično odveli za pola klase više, kao što je to slučaj sa novopridošlom Corollom Cross koja se po dimenzijama gotovo izjednačila se prethodnom generacijom modela RAV4 .
Teško je precizno kategorisati Corollu Cross. Iako je Toyota svrstava u SUV kategoriju C segmenta, pre bismo rekli da je, pre svega po mogućnostima ovde reč o "lakom" SUV automobilu.

U odnosu na standardnu Corollu, Cross je porastao u sva tri pravca, izgleda ozbiljno, deluje ubedljivo i po svojoj suštini se razlikuje od modela čiji je izdanak.
Nastala je proverenoj GA-C platformi, pa su nadogradnja i unapređenja bila relativno jednostavna, a primena novih tehnoloških rešenja laka.

Ono što u nekoliko rečenica objašnjava iskorak jesu hibridna tehnologija pete generacije, unapređenje vožnje, primena svih naprednih multimedijalnih rešenja, i, na kraju ali ne i najmanje važno, sveobuhvatni sistemi aktivne i pasivne bezbednosti.

Ako se tome doda i japanska posvećenost smanjenju potrošnje i zagađenja, onda imamo pred sobom tehnički savremeno delo koje sa pravom nosi porodično ime Corolle nastale pre nešto više od 55 godina.
Spolja, Corolla Cross se nepogrešivo prepoznaje kao Toyota – to su trapezoidne forme farova, prednje rešetke, donji deo branika, uz istovetne linije elemenata na zadnjem delu.

Čak i bočni zaštitni paneli prate tu dizajnersku ideju. Glavna svetla (u svim paketima opreme) imaju bi-led tehnologiju. Auto je dug 4,46 m, i po dimenzijama je smešten između modela C-HR i RAV4.

Da bi sve bilo lepo zaokruženo (da ne kažemo skockano), predviđeno je nekoliko opcija alu felni, prečnika 17 i 18 inča, u nekoliko nijansi i nekoliko kombinacija izgleda i broja paoka.
Novi model namenjen je porodičnim ljudima, kojima je potreban komfor, prostor za decu, ali i dovoljno mesta za stvari u prtljažniku.

Zapremina prtljažnog prostora je 433 litara, a obaranjem naslona zadnjih sedišta dobija se 900 litara dodatnog prostora.
Srce tehnologije jeste najnovija, peta generacija hibridnog sistema. Radi se o samopunjivoj tehnologiji baterija, nastaloj još pre 25 godina.

Svakim unapređenjem hibridi postaju sve bolji, donoseći više snage, uz manju potrošnju i emisiju gasova.

Potpuno je nova i hibridna, litijum-jonska baterija: pored toga, manja je i lakša, uz kapacitet koji je veći za 14 odsto.
Što se tiče samih benzinskih motora, u ponudi su dva – 1.8 i 2.0 litarski koji se ugrađuju u verzije sa prednjim pogonom, a mogućnost inteligentnog pogona na sve točkove (AWD-i) predviđena je jedino sa jačim agregatom.

Ipak, za sada je spremna isporuka samo verzije sa dvolitarskim motorom, dok se automobili sa mašinom manjeg kapaciteta očekuju uskoro, verovatno na proleće.

Dok on ne stigne na puteve, samo nekoliko osnovnih podataka o performansama jačeg motora: njegova tačna zapremina je 1987 ccm, a maksimalna snaga (objedinjena sa elektro motorom) iznosi 197 KS, i maksimalnog ubrzanja od oko 7,5 sekunde do 100 km/h.
Važna stavka ovog automobila jeste predviđena opcija pametnog pogona na sve točkove.

Iako Corolla Cross nije primer klasičnog automobila za sve terene, mogućnost raspodele prenosa na prednje i zadnje točkove dobro će doći u situacijama gubljenja dobrog kontakta sa podlogom, prilikom skretanja ili ubrzanja.

U uobičajenim režimima vožnje, snaga se prenosi samo na prednju osovinu, smanjujući tako i potrošnju.
A, ako postoji zaštitni znak Toyote, onda je to bezbednost i gotovo beskonačna lista sistema koji čuvaju vozača i putnike.

Polazna tačka je Toyotina tehnologija pod imenom T-Mate, koja obuhvata zaštite od gotovo svih rizika, od upozorenja na mogućnost sudara, pomoći u vožnji, uočavanja pešaka ili biciklista, prepreka na putu, pa sve do asistencije prilikom parkiranja ili isparkiravanja, ili navigacije u realnom vremenu.
Susret uživo sa Corollom Cross je iznenađenje, ne samo zbog veličine automobila, već karaktera koji prikazuje. Automobil izgleda snažno, ali i elegantno, veliki koliko i skladan.

Njegova visina olakšava pristup sa svih strana, ulazak u kabinu je lak i praktičan, Unutra, udobna sedišta, upravljač optimalnih dimenzija u prečniku i obimu.

Ispred vozača dominira digitalna instrument tabla (12,3 inča), čiji prikaz možete postaviti na bezbroj načina, bilo da se radi o podacima koje želite pred očima, ili boji.

Još je dominantniji veliki ekran multimedijalnog sistema, dijagonale 10,5 inča. Treba li reći da radi brže, bolje, više…
Corolla Cross je samouverena na putu. Tiha, sa brzim odgovorom na papučici gasa, sa ravnomernim ubrzanjem koje neprimetno podiže brzinu, uveravajući vas tako da će vam potrebna snaga uvek biti na raspolaganju. I kočenje je ravnomerno, mirno, čak i pri većim brzinama vas neće pogurati iz sedišta.

Jednom rečju, udobnost je zagarantovana, kako za vozača, tako i za putnike, i napred i pozadi. Mesta je više nego dovoljno, a ni zabave neće nedostajati.

Multimedija sa mogućnostima povezivanja preko aplikacija, muzika, bežični punjač mobilnog telefona, automatska klima ili USB priključci…
Uvođenjem Corolle Cross u asortiman, Toyota je zaokružila svoju gamu praktičnih SUV vozila.

Novi model već je stigao u Srbiju, očekujemo ga uskoro i na test vožnji, koja će biti prilika da detaljnije upoznamo model koji obećava lepe trenutke za volanom, ali i obavezu da ispuni visoke kriterijume na koje su navikli kupci japanske marke.

Pomoć

Corolla Cross je opremljena inovativnim rešenjima iz paketa T-Mate za pomoć pri vožnji i parkiranju: to su funkcije naprednog parkiranja, kontrola mrtvog ugla, pomoć pri bezbednom izlasku vozila i podsetnik na stvari ili osobe na zadnjim sedištima.

Navodimo samo neke funkcije koje mogu dati samopouzdanje vozaču, čineći vožnju i parkiranje bezbednijim za vas, ali i za ostale učesnike u saobraćaju.

Prostorno planiranje

Pogodna visina utovara i prostor u prtljažniku znače da ćete imati mesta za sve, od prevoza dece, pa do uživanja u vikendima.

Želite još prostora? Nema problema! Deljenje zadnjih preklopivih sedišta u odnosu 60/40 začas obezbeđuju mesto za kofere, bicikle i sve ostalo što treba da ponesete na put.

Praktični prostor za sitnice, uključujući kasetu ispred suvozača i držač za šest šolja, garantuju da ćete imati mesta za sve i svakoga.

Aplikacija MyToyota

Kada ste zauzeti ili vozite, aplikacija MyT na pametnom telefonu pruža inteligentnu vezu između pametnog telefona i automobila, MyT radi sve, od planiranja putovanja do kuće, do slanja ažuriranja i obaveštenja o servisnom održavanju.

Funkcija Hybrid Coaching analizira vožnju i govori vam kako na putu možete da poboljšate efikasnost u potrošnji goriva.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

Toyota Corolla Corss: Specifikacije

Motor: 1.8 Hybrid 2.0 Hybrid 2.0 Hybrid AWD
Zapremina (ccm) 1798 1987 1987
Snaga benzinca (kW/KS) pri o/min 72/98 pri 5200 112/152 pri 6000 112/152 pri 6000
Maks. o. moment (Nm) pri o/min 142 pri 3600 190 pri 4400-5200 190 pri 4400-5200
Elektromotori: sinhroni, sa stalnim magnetom
Snaga prednjeg (kW/KS) 70/94 83/111 83/111
Maks. o. moment prednjeg (Nm) 185 206 206
Snaga zadnjeg (kW/KS) - - 30/41
Maks. o. moment zadnjeg (Nm) - - 84
Ukupna snaga sistema (kW/KS) 103/140 145/197 145/197
Baterije Litijum-jonske
Broj ćelija baterije 56 60 60
Nominalni napon (V) 3,7
Kapacitet baterije (Ah) 4,08
Menjač e-CVT
Dimenzije D/Š/V (mm) 4460/1825/1620
Međuos. rastojanje (mm) 2640
Zapremina prtljažnika 433/1337
Rezervoar (l) 43
Maks. brzina (km/h) 170 180 180
Ubrzanje 0-100 km/h (s) 9,9 7,6 7,5
Potrošnja (l/100 km) 4,9-5,3 5,0-5,3 5,3-5,6
Emisija CO2 (g/km) 112-121 113-120 119-127

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: