Test: Hyundai Tucson Hybrid 4WD

Popriličan broj tradicionalnih kupaca premijum automobila ionako je poslednjih godina svoje pare ostavljao kod Korejaca, a sudeći po novoj generaciji Hyundaija Tucson, takvih odluka će biti sve više.

Podeli
Hyundai Tucson HEV 1.6 T-GDI 4WD: zapremina 1598 ccm; ukupna snaga sistema 169 kW (230 KS); maks. o. moment sistema 265 pri 1500-4500 o/min
Hyundai Tucson HEV 1.6 T-GDI 4WD: zapremina 1598 ccm; ukupna snaga sistema 169 kW (230 KS); maks. o. moment sistema 265 pri 1500-4500 o/min

Tekst - Aleksandar Bursać; Izvor - Auto Magazin; Foto - Auto Magazin

Teško je poverovati šta su sve Korejci postigli za samo dve decenije. Skromno i nenametljivo započeli su svoju bitku na svetskom tržištu, da bi danas stali rame uz rame sa tradicionalnim evropskim i japanskim proizvođačima.

I to ne bilo kojim, već i onim iz premijum segmenta. Najbolji primer je novi Hyundai Tucson, koji ima toliko naprednih rešenja da bi mu pozavideli i modeli čuvene nemačke trojke.

Dimenzije (dužina/širina/visina): 4500/1865/1650 mm. Međuosovinsko rastojanje: 2680 mm
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4500/1865/1650 mm. Međuosovinsko rastojanje: 2680 mm

Novi broj Auto magazina je u prodaji, pročitajte utiske iz vožnje najnovijih modela automobila.

Već prve fotografije ukazivale su da se radi o nesvakidašnjem modelu. Čuvena prednja maska i dnevna svetla sastavljena iz nekoliko elemenata sa efektom dijamanta samo su neka od rešenja koja privlače pažnju.

Zadnja su spojena LED elementima koji se protežu celom širinom automobila.

Unutrašnjost je takođe "svemirska", ne samo zbog velikih displeja već i zbog specifične estetike u vidu dvostruke aluminijumske lajsne koja se takođe prostire celom širinom kabine.

Tokom decenija testiranja naučili smo da o automobilu ne treba suditi na osnovu dizajna, ali novi Tucson nas je uverio da je i kao auto dobar baš koliko dobro i izgleda.

Na test smo dobili hibridnu verziju, koja predstavlja veliku novinu u gami.

Da ne bude zabune, u ponudi su i varijante sa tehnologijom lakog hibrida; za razliku od njih, auto koji vam predstavljamo ima punu hibridnu tehnologiju, što znači da može da ide samo na struju.

Za razliku od nekih konkurenata koji preferiraju kombinaciju atmosferskih benzinaca i elektromotora, Hyundai se odlučio da SUS motor bude 1.6 turbo. Time je postignut još bolji osećaj ubrzanja i "zakucavanja" za sedište u kome svi uživamo.

Druga velika razlika je menjač. Dok neki pribegavaju CVT tehnologiji, ovde je ugrađen automatizovani sa dve lamele i šest brzina.

Zašto samo šest? Zato što mu elektromotor od 60 "konja" toliko efikasno asistira da jednostavno nije potrebno rascepkati prenosni opseg menjača kako bi se postigla maksimalna efikasnost motora.

Uz sve to, Tucson Hybrid je dostupan sa prednjim i pogonom na sva četiri točka. Ima klasičan kardan, ali ne računajte na mehaničku blokadu diferencijala koja je postojala na prethodim generacijama.

Ovde tu ulogu preuzima elektronika; vozač može da odabere režim vožnje u skladu sa vrstom podloge, kao što su sneg, blato i pesak. Dakle, Tucson Hybrid vas neće ostaviti na cedilu na nezgodnoj podlozi.

Naravno, nije zamišljen za neki ozbiljniji ofroud, ali je svakako namenjen onima koji uživaju u odlasku u prirodu, ili žive u sredinama gde moraju da prođu putem pre dolaska grtalice.

Način i lakoća korišćenja Tucsona Hybrid je nešto što ostavlja najveći utisak. Uvek nam bar poneka sitnica smeta, ali ovde je zaista teško naći neku ozbiljniju manu.

Pre svega, tu su nove komande menjača. Umesto klasične ručice, postavljeni su P-R-N-D dugmići.

Ovo rešenje vrlo lepo izgleda, mada zahteva da svaki put spustite pogled kako biste videli šta pritiskate, dok je kod klasične ručice situacija takva da je bez gledanja povučete u krajnji zadnji položaj.

Sedi se vrlo udobno, poluzavaljeno. Moramo da pohvalimo tradicionalno dobro profilisan obruč upravljača, sa sjajnom podrškom za palčeve.

Displej instrumenata je na prvi pogled deluje da bi mogao biti i veći, ali utisak vara pre svega zato što nije pod senilom, već je dizajniran kao samostojeći tablet.

Zapravo, njegova dijagonala od 10,25 inča je praktično standard u auto-industriji. Kada smo već kod standarda, bitno je reći da i osnovna oprema ima digitalne instrumente.

Možete da odaberete nekoliko vrsta dizajna, mada se suštinski razlikuju samo po estetici i bojama a ne i po sadržaju.

Ono što je zanimljivo je možete da odaberete u kom režimu vožnje će se videti obrtomer umesto ekonometra. Mi smo podesili da se vidi samo u "sport" modu. Inače, sam ekonometar nema oznaku do koje granice možete da zahtevate snažno ubrzanje pre nego što će se aktivirati benzinac.

Svakako, nismo razmišljali o štednji, već smo auto potpuno normalno vozili. Snažan elektromotor je idealna dopuna inače sjajnom turbo-benzincu.

Sa ovakvom kombinacijom auto je vrlo brz, što dokazuje i ubrzanje do "stotke" od 8,3 sekunde. I ne samo to, reakcija na komandu gasa je trenutna.

Prtljažnik: 616/1795 l
Prtljažnik: 616/1795 l

Pritom, nije bilo lako isprogramirati automatizovani menjač u ovakvoj postavci gde imate dva karakterno potpuno različita motora. Inženjeri su i ovde uradili dobar posao, pa logici i brzini rada menjača apsolutno nema šta da se zameri.

Zapravo, promena brzina je vrlo neosetna. U odnosu na CVT se "ne dere" prilikom naglih ubrzanja, već je situacija sasvim prirodna uz progresivno podizanje obrtaja prilikom ubrzanja kao kod konvencionalnih automobila.

Tucson Hybrid ima još jednu specifičnost a to je da, kada su baterije poprilično pune (tokom procesa rekuperacije ili tokom korišćenja "sport" moda), iznenađujuće snažno ubrzava samo na struju. Tada lepo možete da osetite i promenu brzina, koja nije baš uobičajena za električni pogon.

Suština svega je, naravno ekologija.

U ovom trenutku vlasnici Tucsona Hybrid u našoj zemlji mogu da računaju samo na neplaćanje godišnjeg poreza na upotrebu motornog vozila koji iznosi 5.750 dinara za hibridne automobile do 1600 kubika (državna subvencija od 2.500 evra nije moguća za 4WD verziju, jer auto emituju više od dozvoljenih 140 g/km CO2/km, dok se odobrava za 2WD model).

Ipak, prednost ovakvog pogona je ne samo u još boljim performansama u odnosu na standardni 1.6 turbo, već i u daleko nižoj potrošnji. Umesto da troši 12 litara po gradu, Tucson Hybrid bez paženja i maženja troši oko 7,0 l/100 km po gradu.

Ukoliko ste pažljiviji sa ubrzanjem, a vreme je toplije, cifra lako pada na 5,6 l/100 km. Otprilike, što je veća gužva, auto više ide na struju i manje troši, pogotovo u stani-kreni vožnji.

Na auto-putu je već drugačija priča; pri 130 km/h se "vrti" na oko 2500 obrtaja i troši oko 8,7 l/100 km.

Za pohvalu je i veoma dobra upravljivost, kao i udobno podešeno ogibljenje koje ne lupa i nežno upija sitne neravnine.

Prostranost je takođe veliki plus, pogotovo na zadnjim sedištima koja imaju grejače, podešavanje nagiba naslona i treću zonu "klime".

Osoba prosečne visine do "neba" ima jednu i po pesnicu, a širina je dovoljna za tri dečija sedišta…

Novi Hyundai Tucson je dostupan u Srbiji po ceni od 23.990 evra. Čak i prvi po redu paket opreme je izuzetno bogat. Pod haubom je takođe 1.6 turbo-benzinac ali sa 150 "konja".

Dizelaš zapremine 1.6 litara sa 115 KS startuje od 24.990 evra, dok hibridi kreću od 36.490 evra za prednji i 38.290 za verziju sa pogonom na sva četiri točka.

Trozonski klima-uređaj

Na spisku standardne opreme je i trozonski klima-uređaj. Na žalost, nema opcije "zaključavanja" tastera, što je korisno kada se pozadi voze deca.

Takođe, vozač i suvozač nemaju mogućnost da podese temperaturu na zadnjim sedištima u nekom od menija multimedije.

Bezbedno pri skretanju

Hyundai nas je zaista iznenadio nekim rešenjima koje nemaju tek tako ni premijum modeli. Dve od četiri HD kamere koje inače služe za prikaz od 360 stepeni su iskorišćene da pokažu situaciju bočno od auta prilikom skretanja.

Čim date migavac, na toj strani se umesto jednog od instrumenata aktivira prikaz sa kamere. Na taj način vozač ima još bolji uvid u ivičnjake i prepreke oko vozila.

Naravno, retrovizori su i dalje nezamenljivi.

Brže punjenje telefona uz hlađenje

Bežični punjači polako postaju standard u novim automobilima. Ipak, Hyundai je otišao korak dalje, pa je ugradio punjač snage 15 vati koji brže puni bateriju.

I ne samo to, podloga ima perforacije sa hlađenjem za telefone koji se greju zbog bržeg punjenja.

Zvuci prirode

Po prvi put tokom testa nismo slušali muziku već smo uživali u relaksirajućim zvucima prirode.

Oni su fabrički "ugrađeni" u multimediju i lako se biraju među podešavanjima za izvor zvuka.

Dostupni su zvuk pucketanja vatre u kaminu, žagor kafića, kiša, morski talasi i šumska atmosfera sa cvrkutanjem ptica.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

Hyundai Tucson HEV 1.6 T-GDI 4WD: Specifikacije

Motor: zapremina 1598 ccm, ukupna snaga sistema 169 kW (230 KS), maks. o. moment sistema 265 pri 1500-4500 o/min, menjač automatizovani, 6 stepeni

Elektro-motor: sinhroni sa stalnim magnetom, snaga 44,2 kW (60 KS), baterije litijum-jon polimer, kapacitet 1,49 kWh, napon 270 V

Dimenzije: D/Š/V 4500/1865/1650 mm, međuos. rastojanje 2680 mm, klirens 170 mm, prtljažnik 616/1795 l, rezervoar 54 l, masa 1622 kg, pneumatici 235/50 R19

Performanse: maks. brzina 193 km/h, ubrzanje 0-100 km/h 8,3 s, prosečna potrošnja (WLTP) 6,6 l/100 km, emisija CO2 149 g/km

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu