Supertest: Dacia Sandero Stepway (1. deo)

Novi Sandero Stepway stigao je u redakciju Auto magazina na tromesečni supertest! Iako je i dalje među najjeftinijim automobilima na našem tržištu, više nije auto na kome se štedelo na opremi, materijalima, voznim karakteristikama, i što je najvažnije, na bezbednosti.

Automobili

Izvor: B92

Nedelja, 31.10.2021.

11:00

Supertest: Dacia Sandero Stepway (1. deo)
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4099/1848/1535 mm. Meðuosovinsko rastojanje: 2604 mm

Tekst - Aleksandar Bursać; Izvor - Auto Magazin; Foto - Auto Magazin

Spisak automobila koji koštaju ispod 15.000 evra sve je kraći, pogotovo onih sa maksimalnom opremom. Zapravo, mogu da se izbroje na prste.

U poslednje vreme nam se javilo mnogo čitalaca kako bismo im preporučili auto upravo u cenovnom rangu između 12 i 15 hiljada evra.

Izbor je zaista sužen, ali se Dacia apsolutno izdvojila po mnogim parametrima kao jedna od najboljih kupovina.
Dacia Sandero Stepway Eco-G 100: zapremina 999 ccm; snaga 74 kW (100 KS) pri 4600-5000 o/min; maks. o. mom. 170 Nm pri 2000-3500 o/min
Pre svega, to više nije brend koji asocira na uštedu. Ranije su modeli rumunskog proizvođača koristili tehnička rešenja koje je Renault primenjivao na modelima prethodnih generacija, a sada su ta rešenja u rangu sa najnovijim vozilima francuske marke.

Konkretno, Sandero je konstruisan na mehaničkoj platformi koju deli sa najnovijim Cliom 5.

I ne samo to; čak i u bazičnoj verziji ima bolju opremu od mnogih drugih automobila koji koštaju daleko više.
Na primer, svaki Sandero Stepway, pa i najjeftiniji od 10.990 evra, ima radarski senzor za automatsko kočenje, šest vazdušnih jastuka i LED farove. Da ne spominjemo ostale sisteme bezbednosti i najmoderniju konstrukciju karoserije sa programiranim zonama deformacije.

Svemu tome treba dodati najnoviju multimediju sa Android Auto i Apple Car Play povezivanjem ali i veoma bitnu stavku za naše uslove – fabrički ugrađen gasni uređaj.

Zato smo odlučili da Sandero Stepway testiramo na duže staze, da se detaljno upoznamo sa svim novitetima i da utvrdimo šta sve nudi u odnosu na konkurente. Tokom tromesečnog supertesta testiraćemo i gasni uređaj, da proverimo koliko se vožnja na plin isplati i koliko život olakšava činjenica da je ugrađen fabrički.
Neki od čitalaca su pitali zašto nema "obične" verzije Sandera, s obzirom da bi po logici stvari trebalo da bude jeftinija od varijante Stepway.

Odgovor, na žalost, leži u našim propisima, po kojima se za auto proizveden van EU naplaćuje carina. Upravo to bi bio slučaj sa Sanderom, koji se pravi u Maroku.

Bio bi skuplji ili bi koštao isto kao Stepway, povišena i atraktivnija verzija, koja dolazi iz fabrike u Rumuniji.

Još jedna specifičnost je to da u ponudi više nema dizel motora, već je za pogon zadužen isključivo trocilindarski turbo-benzinac zapremine 999 kubika, sa 95 konjskih snaga.
Ukoliko je u pitanju verzija sa pogonom na tečni naftni gas, ima pet "konja" više. Upravo takav Stepway na plin smo preuzeli na tromesečni supertest, i to u najvišem paketu sa dosta dodatne opreme.

Test primerak bez doplata košta 13.690 evra (sa plinom), a ako u cenu uključimo i dodatnu opremu, dolazimo do zbira od 14.550 evra.

Bez TNG-a, sa svim dodacima, Sandero Stepway košta 13.850 evra. Za nekoga je možda mnogo, a za nekoga i nije, s obzirom da bi svi ovi dodaci kod drugih brendova koštali daleko više.

U svakom slučaju, u ponudi su tri paketa opreme od 10.990, 11.690 i 12.990 evra.
Razlika u odnosu na prethodnika je ogromna. Dizajn je vrlo atraktivan, sa detaljima čija estetika podseća na Lamborghini modele. Tu, pre svega, mislimo na farove.

Ne možemo a da ne primetimo i lep gest proizvođača u vidu pneumatika premijum proizvođača.

Felne su, verovali ili ne, čelične. Konstruisane su tako da ratkapne deluju kao da su aluminijumske felne.

U odnosu na prethodnika unapređen je doživljeni osećaj kvaliteta. Već prilikom otvaranja vrata očigledno je da je sve na mnogo višem nivou, počevši od novih kvaka i graničnika. Istina, ponekad nam se činilo da graničnici vrata imaju previše snažan otpor, ali zato drže i pod velikim nagibom.

Gepek više nema mehaničku, već elektronsku bravicu. U istoriju je otišlo podešavanje farova po visini preko sajle, dok je umesto hidrauličnog servo volana ugrađen električni.
Sandero Stepway po svojim dimenzijama pripada "B" ili potkompaktnom segmentu. U odnosu na konkurenciju ima prostraniju karoseriju ali i prtljažnik.

Mnogo je veći nego ranije; sa sve TNG rezervoarom umesto rezervnog točka ima zapreminu od 328 litara, što je donedavno bio standard klase iznad.

Alata nema; zbog TNG uređaja auto stiže sa kompletom za popravku pneumatika. U zidu gepeka je samo poluga za vuču koja se uvrće u branik.

Unutrašnjost automobila je definitivno u vrhu liste presudnih stavki prilikom donošenja odluke da se kupi Stepway. Prvo smo primetili tkaninu na komandnoj tabli i u tapacirunzima vrata, koja još više pojačava osećaj kvaliteta.

Tu je i veliki displej multimedije koji ostavlja utisak visoke tehnologije. Možda će nekima zvučati sarkastično, ali zaista je tako. Na primer, povezivanje preko Android Auto aplikacije omogućilo nam je i korišćenje govornih Google servisa, jednostavnim klikom tastera na volanu.
Potpuno druga priča je i sedenje. Za volanom je sada dosta komfornije; volan se podešava i po dubini a ne samo po visini.

Nema više ni onog osećaja da zadnjica klizi unapred, s obzirom da je donji deo lagano nagnut.

Primetili smo i dosta praktičnih pregrada, među kojima je i zakačaljka za kese i torbe ugrađena u centralni greben, odmah uz noge suvozača.

Zadnja sedišta su takođe veliko iznenađenje. Dosta se visoko sedi, pa je optimalna podrška celom dužinom butine.
Bez obzira na visoko sedenje i napred i pozadi, putnici prosečne visine na zadnjim sedištima imaju čak desetak centimetara prostora do krova, što je zaista retko ne samo u B već i u C segmentu. Pritom, za kolena ima sasvim dovoljno mesta.

Moramo da pohvalimo i dobru lumbalnu podršku na zadnjim sedištima. Uopšte je nismo očekivali pozadi, pogotovo ne u jednoj Daciji.

Već smo zaboravili da su tasteri podizača prozora do sada bili na centralnoj konzoli. Sada svako ima svoj prekidač u vratima, s tim što je automatika rezervisana samo za vozača.
Prtljažnik: 328/1108 l
Vreme je da krenemo na prvu vožnju. Spuštamo vozačevo sedište do kraja; bez obzira na to i dalje sedimo prilično visoko.

Preglednost i osećaj za volanom je kao u nekom od najnovijih krosovera, poput Renaulta Captur.

Neobično nam je što Daciju palimo na dugme. Sve je podešeno tako da se startuje na benzin, a odmah zatim se automatski prebacuje na gas.

Auto smo testirali u letnjem periodu, pa se prebacivanjeobavlja već posle nekoliko stotina metara vožnje nezagrejanog motora. Sam trenutak prelaska sa benzina na plin je potpuno neosetan.
TNG instalacija je u potpunosti fabrièka, košta 700 evra sa sve atestom i ukljuèena je u cenu od 13.690 evra
Odmah primećujemo i veoma dobru zvučnu izolaciju. Motor je prilično utišan. To što ima tri cilindra se uopšte ne čuje na nižim obrtajima.

Kako stvari stoje u početku, nismo ni imali neke potrebe da ga zavrtimo. Startan je i elastičan.

U odnosu na stari turbo-benzinski motor od 899 kubika, novi od 999 ima daleko manju turbo-rupu, koja je jedva primetna. Prašta greške, pa možete sebi da dozvolite luksuz da zaboravite da prešaltate u brzinu niže.

Bez problema će povući i sa manje od 1500 obrtaja. Tek tada će se malo pojačati vibracije, ali ne zadugo
Možda najdominantniji utisak je lakoća kojom se auto vozi. Komande su izuzetno lagane, uključujući i volan, sa već pomenutim električnim servom. Nije baš za okorele "sportiste" koji vole da na volanu osete glazuru premaza horizontalne signalizacije, ali će prosečan vozač svakako umeti da ceni lakoću upravljanja, posebno prilikom parkiranja.

Tu dolazi do još jednog iznenađenja – Dacia ima i prednje i zadnje parking senzore i kameru za vožnju unazad! Svesni smo da to nije nikakva novost u auto-industriji, ali ovde pričamo o najjeftinijem automobilu na tržištu!

Stepway kao da je pravljen za naše puteve. Ogibljenje je prilično meko podešeno, u nekim situacijama možda i previše, s obzirom da karoserija ume da se zaljulja preko većih neravnina.

Udarne rupe efikasno neutrališe, bez osećaja da ćete uskoro morati na centriranje trapa i ispravljanje felni

. Fabričke šesnaestice su relativno visokog profila, što dodatno utiče na udobnost. Istovremeno, čelične felne su prava stvar, jer su mnogo čvršće od aluminijumskih, pa ni oko toga nema mnogo brige.
Prvi utisci su više nego pozitivni. Sandero Stepway nudi mnogo više nego što smo očekivali.

Ipak, do kraja supertesta treba preći još mnogo kilometara, pa se nadamo da neće biti neprijatnih iznenađenja.

U svakom slučaju, detaljno ćemo vam preneti iskustva sa novom Dacijom koja je postala najprodavaniji model u Evropi!

Auto ćemo voziti po gradu i na otvorenom, na kraće i na duže staze, a pozabavićemo se i svim relevantnim činjenicama vezanim za servis i održavanje, uključujući i pogon na tečni naftni gas.

Takođe, detaljno ćemo testirati multimedijalni sistem, kao i sve praktične aspekte, među kojima su i krovni nosači koji bi trebalo jednostavno da se skinu i rotiraju za 90 stepeni…

Ključ-kartica

Neobično nam je što u jednoj Daciji koristimo karticu za beskontaktno otključavanje i startovanje motora. Zapravo, ne vadimo je iz džepa.

Auto se automatski otključava čim se priđe vratima. Za zaključavanje je dovoljno da se udaljite od vozila. Zvuk potvrde možete da uključite ili isključite u meniju.

Čelične felne

Felne prečnika 16 inča izgledaju kao da su aluminijumske. Tek kada se priđe blizu, postaje jasno da je reč o ratkapnama, koje idealno naležu na specijalno dizajnirane krake felni.

To je idealno rešenje za naše puteve jer su čelične felne daleko čvršće i samim tim manje podložne krivljenju.

Radarski senzor

Još jednu veliku novinu, pa i veliko iznenađenje, predstavlja radarski senzor koji se standardno isporučuje bez obzira na paket opreme.

Nema adaptivni tempomat, ali zato obezbeđuje automatsko kočenje u slučaju da vozač ne odreaguje na vreme, čime se izbegava potencijalni sudar ili umanjuju njegove posledice.

Topla atmosfera

Kabina je daleko komfornija nego ranije. Za ugođaj se pobrinula i zanimljiva tkanina kojom su presvučeni tapacirunzi u prednjim vratima i komandna tabla.

Istina, tvrda plastika je i dalje prisutna, ali je opšti utisak neuporedivo bolji u odnosu na prethodne generacije.

LED farovi su standard

LED farove kao standardni deo opreme i dalje nemaju svi proizvođači automobila, ali ih zato Dacia ima.

Reč je o reflektorskoj tehnologiji gde se LED elementi ne vide, već se njihova svetlost odbija od reflektore.

U istoj tehnologiji su i dnevna svetla sa čuvenom "Lambo" estetikom. Na žalost, duga svetla i dalje imaju halogenu sijalicu.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

Dacia Sandero Stepway Eco-G 100 Comfort - specifikacije

Motor: 3 cil, zapremina 999 ccm, snaga benzin 67 kW (90 KS) pri 4800-5000 o/min, TNG 74 kW (100 KS) pri 4600-5000 o/min, maks. o. moment benzin 160 Nm pri 2100-3750 o/min, TNG 170 Nm pri 2000-3500 o/min, menjač manuelni, 6 stepeni

Dimenzije: D/Š/V 4099/1848/1535 mm, međuos. rastojanje 2604 mm, prtljažnik 328/1108 l, rezervoar benzin 50 l, TNG 40 l korisne zapremine, masa 1154 kg, pneumatici 205/60 R16

Performanse: maks. brzina benzin 173 km/h, 177 km/h TNG, ubrzanje 0-100 km/h 11,9 s, potrošnja međugradska (WLTP) benzin 5,8 l/100 km, 7,4 l/100 km TNG

Oprema

Standard: automatsko kočenje, upozorenje na sudar, start-stop sistem, bočni vazd. jastuci i vazd. zavese, senzor za kišu i farove, el. podizači svih prozora, LED dnevna i srednja svetla, krovni nosači, tempomat, maglenke, klima-uređaj, prednji naslon za ruku, zadnji parking senzori, senzor za kišu i svetla, el. podesivi i grejani spoljni retrovizori, automatska „klima“, volan podesiv po visini i dubini, el. podizači prednjih i zadnjih prozora, dva USB priključka, tkanina u vratima i na komandnoj tabli, modularni krovni nosači, multimedija 8 inča sa DAB radijom

Opcije: prednji parking senzori, rikverc kamera, kontrola mrtvog ugla, beskontaktno otključavanje, duplo dno prtljažnika, navigacija

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

146 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: