Kako je Ford ispustio istorijsku šansu zvanu Volkswagen

Ford je nakon Drugog svetskog rata propustio istorijsku priliku da bez finansijske nadoknade postane vlasnik Volkswagena.

Automobili

Izvor: B92

Nedelja, 29.01.2023.

09:30

Kako je Ford ispustio istorijsku šansu zvanu Volkswagen
Foto: VW promo

Kompanija iz Wolfsburga je bila na nesigurnom terenu i u ruševinama. Nakon kraćeg razmišljanja Fordove uprave ponuda je odbijena.

ordu je sugerisamo da preuzme VW nakon Drugog svetskog rata, kada je nemački div bio patuljak u ruševinama, navodi Revija HAK. Postojao je samo nacrt i skromni proizvodni proces nečega što se zvalo KdF-Wagen i proizvedeno je u svega 210 primeraka pre nego što je fabrika prestala s radom zbog savezničkog bombardovanja i ratne prenamene.

Snaga kroz užitak je prevod skraćenice KdF osmišljene u kancelariji nacističkog diktatora Adolfa Hitlera, a nakon rata nije bilo ni snage ni užitka. Fabrika u Wolfsburgu je završila u britanskom sektoru, a interesa za kupovinu gotovo besplatne kompanije nije bilo.

Za preuzimanje su 1947. godine prvo upitani ljudi iz Rootes grupe (proizvođači Hilmana, Humbera i Sunbeama), ali njih nije zanimala nemačka avantura, a u KdF-Wagenu nisu videli komercijalni potencijal.

Britanska uprava nije znala šta da učini s fabrikom pa su 1948. godine uspostavljeni kontakti s Fordom. Henry Ford II i predsednik uprave kompanije Ernest Breech su došli na sastanak s Britancima i potonji je u jednom trenutku rekao vlasniku:

- Gospodine Ford, mislim da ovo što su nam ponudili ne vredi ništa!

Sada bi bilo najlakše tadašnje Fordove šefove optužiti za diletantizam, ali treba biti iskren i napomenuti da je fabrika u Wolfsburgu bila udaljena samo nekoliko kilometara od sovjetske okupacione zone, a planirati geografski riskantan biznis u vreme Hladnog rata koji je imao tendenciju usijanja nije imalo smisla.

Britanci su fabriku predali na upravljanje nemačkom inženjeru Heinrichu Nordhoffu, a sve ostalo nakon toga je priča o uspehu. KdF Wagen je postao Buba, došao je Golf…

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: