Debitovao Teslin električni kamion: "Kao da se slon kreće poput geparda"

Tesla predstavila produkcijsku verziju svog prvog električnog kamiona za koji Mask tvrdi da "izgleda kao da je iz budućnosti".

Automobili

Izvor:

Petak, 02.12.2022.

11:23

Debitovao Teslin električni kamion:
Screenshot YouTube

Kompanija Tesla predstavila je u četvrtak produkcijsku verziju svog prvog kamiona na baterije, Semi (kamion poluprikolica), otprilike tri godine nakon što je prvobitnotno najavljen.

Ilon Mask je na promociji ovog vozila u Nevadi sa oduševljenjem rekao da "izgleda kao da je došao iz budućnosti", prenosi DW.

Pogledajte video (prezentacija počinje oko 21. minuta): Mask, koji se pojavio na pozornici na događaju u Teslinoj fabrici u Nevadi, rekao je da će kamion za duge relacije na baterijski pogon smanjiti emisije štetnih gasova na auto-putevima i nadmašiti postojeće dizel modele u pogledu snage i bezbednosti.

"Ako ste vozač kamiona i želite najopakiji kamion na putu, to je to", rekao je Mask ističući da je prošlo pet godina otkako je Tesla najavila da razvija potpuno električni kamion.

Mask je prvi put predstavio prototip Semija 2017. i kazao da će izaći na tržište 2019. Ali, do trogodišnjeg odlaganja došlo je zbog problema sa ograničenjima baterije.

Cena se još ne zna

Mask je kazao da Semi sa jednim punjenjem baterije može da pređe oko 800 kilometara ako vuče teret od 37.000 kilograma.

Dodao je da ovaj kamion ima tri puta veću snagu od onoga sa dizel motorom.

Ipak, stručnjaci u industriji i dalje su skeptični u pogledu toga mogu li električni kamioni na baterije ekonomično podneti napor vuče velikih tereta stotinama kilometara.

Proizvođači velikih kamiona sa pogonom na vodonik doveli su u pitanje njihovu isplativosti u slučaju električnog baterijskog pogona. Tvrde da će za prevoznike na dugim relacijama punjenje ovih ogromnih baterija trajati veoma dugo i da je bolje koristiti kamione na vodonik.

Za sada nije poznato koliko će Tesla Semi koštati. Obično električni kamioni koštaju oko 70% više od onih na dizel. Međutim, oni su dugoročno znatno ekonomičniji, kada se gleda ušteda na gorivu i ceni održavanja.

"Kao da se slon kreće poput geparda"

Kamioni u kategoriji modela Semi predstavljaju samo 1% prodaje vozila u SAD, ali su odgovorni za 20 odsto ukupnih emisija vozila, navodi Tesla.

Tesla je rekla da će druga, buduća vozila koristiti tehnologiju pogonskog sklopa razvijenu za Semi, ali nije iznela pojedinosti o tome.

Semi koristi tri elektromotora, od kojih je samo jedan uključen pri krstarećim brzinama auto-putu, a dva su u rezervi kada kamion treba da ubrza, što je stavka koja kamion čini energetski efikasnijim, rekao je Mask.

"Ova stvar ima ludu snagu u odnosu na dizelski kamion. U osnovi je to kao da se slon kreće poput geparda", kazao je Mask.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: