Ispunjenje nacionalnog sna: Velike ambicije prvog turskog proizvođača automobila

Gurcan Karakas, direktor prvog turskog proizvođača automobila Togg, govorio je o ambicioznim ciljevima ove kompanije čija će vozila početi da se prodaju sledeće godine.

Podeli
Foto: TOGG promo
Foto: TOGG promo

Masovna proizvodnja prve serije Toggovog modela, električnog SUV vozila je počela u oktobru i trebalo bi da biti završena u prvom kvartalu 2023. Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan ranije je kazao da se zemlja time približava ispunjenju dugogodišnjeg sna, a to je da ima domaći automobilski brend.

Karakas je istakao da je reč o tehnološki naprednom vozilu čija će cena biti poznata u februaru 2023. godine, piše Klix.ba.

"Togg će imati konkurentnu cenu u svojoj klasi, što se odnosi i na vozila koja imaju motor sa unutrašnjim sagorevanjem. Prednarudžbine će se primati od februara 2023.", izjavio je novinarima u Toggovoj fabrici u regiji Bursa, koja se nalazi na severozapadu Turske.

Najavio je i da će prvi primerci na putu biti u martu.

Foto: TOGG promo
Foto: TOGG promo

Vozilo proizvodi konzorcijum pet turskih kompanija, a koji je nazvan Inicijativa automobilske grupacije Turske (Togg). Partner im je Zajednica komora i robnih rezervi Turske.

Karakas je naglasio da je ovaj projekat investicija od 3,5 milijardi evra, koja će se realizovati u sledećih 15 godina. Od navedenog iznosa, do kraja sledeće godine biće investirano 1,8 milijardi evra.

Osim SUV-a, Togg će do 2030. početi da proizvodi još četiri modela - limuzinu, hečbek, B-SUV i B-MPV. Cilj je da se u narednih osam godina proizvede milion vozila.

Karakas je najavio da će 30.000 automobila do 2035. biti prodato turskim javnim institucijama i ustanovama.

Prema njegovim rečima, trenutni proizvodni kapacitet je 100.000 vozila godišnje a očekuje se da će biti povećan na 175.000, što će biti puni proizvodni kapacitet. Time bi broj radnika trebalo da se poveća sa trenutnih 1.400 na 4.300.

Tvrdi se da je 51 odsto delova za turski automobil proizvedeno u Turskoj i da je 75 odsto dobavljača iz Turske. Kao još jedan cilj je istakao to da u sledeće tri godine bude 61 odsto delova domaće proizvodnje.

Foto: TOGG promo
Foto: TOGG promo

Sledeće godine trebalo bi da bude isporučeno 20.000 automobila.

Togg SUV je dizajnirala svetski poznata italijanska dizajnerska kuća Pininfarina koja je, između ostalih, dizajnirala i pojedine Ferrarijeve modele.

Turski proizvođač ima ugovor sa još jednom svetskom kompanijom, Farasisom za izgradnju fabrike baterija u Bursi.

Togg će u Turskoj napraviti mrežu stanica za punjenje vozila, a mrežu će činiti više od 1.000 stanica, piše list Daily Sabah.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 68 idi na stranu