Za zatvor: Hrvatski električni automobil jurio 328 km/h zagrebačkom obilaznicom VIDEO

Rimčeva Nevera kretala se preko 300 na sat javnom saobraćajnicom, u prisustvu zvaničnika kompanije, deonicom gde je u najboljem slučaju maksimalna dozvoljena brzina 130 km/h.

Automobili

Izvor: Izvor: B92, Index.hr

Petak, 07.10.2022.

11:06

Za zatvor: Hrvatski električni automobil jurio 328 km/h zagrebačkom obilaznicom VIDEO
Foto: dencg/Shutterstock

Nakon dubrovačke epizode u kojoj je navodno sada već bivši direktor prodaje jurio Neverom 232 km/h, i slučaja gdj je ista osoba divljala američkim ulicama, sada se pojavio i snimak divljanja Neverom u Zagrebu.

Tačnije na zagrebačkoj obilaznici gde je na poziv Rimca stigao gost Stiv Hamilton, koji stojni iza Jutjub kanala Hamilton Collection.
Foto: Rimac Automobili promo
Iako se veći deo videa bavi konfiguracijom automobila, nakon početnog upoznavanja sa Neverom na stazi u Mičevcu, američki gosti su imali priliku da uživaju u drifterskim mogućnostima automobila uz pomoć zvaničnog test-vozača Rimca, Miroslava Zrnčevića poznatog kao Mrgud.

Nakon što su "spaljenim" setom guma začinili test vožnju, izašli su na zagrebačku obilaznicu. Stiv je poželeo da vozi 200 milja na sat, odnosno 320 km/h, a Rimčev domaćin Mrgud mu je to dozvolio, dodatno ga podstrekujući informacijom da "ovde nema policije".

Vozili su 204 milje na sat, ili gotovo 330 km/h! Ponovimo još jednom, javnom saobraćajnicom u prisustvu zvaničnika kompanije, na deonici gde je u najboljem slučaju maksimalna dozvoljena brzina 130 km/h, piše Index.hr.

Ima li mnogo policije na ovom putu?

I Mate Rimac se na Fejsbuku pohvalio fotografijama.

"Super je videti nasmejane klijente kako se zabavljaju", napisao je.

Ovako je tekao razgovor u kabini Nevere tokom jurnjave:

"Sto dvadeset milja na sat (193 km/h.)…, ako stisneš papučicu gasa…", govori Zrnčević.

"Ima li mnogo policije na ovom putu", pita Stiv.

"Ne, ne… ", kaže Zrnčević.

"Wow, 205, u redu, samo sam želeo postići 200 mph (322 km/h)", kaže Stiv. "Ludo brzo, 200 milja na sat", dodaje.

Dobra vest je da u ovom najblaže rečeno nepromišljenom i i te kako opasnom testu ništa nije pošlo po zlu. Niti je auto izgubio kontrolu, niti se zapalio niti je udario u neki od sporijih automobila koji su se našli na putu.

Index.hr je poslao upit zagrebačkoj policiji i Rimac Automobilima u vezi sa snimkom, a za sada čekaju odgovor.

"Hrvatska je banana-država"

Slučaj je na Autoportalu komentarisao Željko Marušić.

"Hrvatska je banana-država u kojoj zakoni za odabrane ne važe. To smo već pokazali u maju 2021, sumanutom jurnjavom brzinom 232 km/h Jadranskom magistralom iznad Dubrovnika, u svrhu promocije, ne mareći za pogibeljnost tog poduhvata, a sada smo nadmašili sebe. Na Zagrebačkoj obilaznici jurili smo 328 km/h…, otprilike bi se mogla interpretirati scenografija celog slučaja, koji je kvalitetno snimljen i - u sklopu sa snimkom drifta na test stazi u Mičevcu i razgovora o tehničkim karakteristikama i performansama Rimac Nevere - 5. oktobra 2022. postavljen na Jujub kanal", piše Marušić.

"Ova neshvatljivo neodgovorna i opasna, hazarderska vožnja, samo srećom nije imala tragičan epilog. Šta bi se desilo da je sumanuto jureća Nevera pri brzini od 328 km/h naletela na porodični automobil koji je vozio 100 km/h? Ne, pritom ne bi bio udarac brzinom od 228 km/h, koliko bi iznosila razlika brzina vozila. Energija sudara bila bi mnogo veća, jer kinetička energija raste sa kvadratom brzine. To bi bilo kao da porodični auto stoji na mestu, a Nevera ga udara otpozadi brzinom od 312 km/h!"

Otvaraju se pitanja...

"A šta bi se tek desilo da je pri 328 km/h vozač Rimac Nevere izgubio kontrolu i da je 2,3 tone ukupne mase sa visokozapaljivim baterijama probilo zaštitnu ogradu i završilo na suprotnoj strani obilaznice? Masakr."

"Nije samo reč o ekstremnom, najtežem ikad zabeleženom kršenju saobraćajnih propisa u Hrvatskoj. Ovim se, očigledno, u privatne svrhe, ismevaju saobraćajni i pravni propisi Republike Hrvatske i ugrožavaju nacionalni interesi. I zbog ovoga ne treba da se čudimo što u Hrvatskoj na putevima, srazmerno, gine 70 odsto više ljudi od proseka Evropske unije."

"Otvaraju se pitanja: Zašto kažnjavati vozače za prekoračenja od 10, 20, 30 km/h, kad se ugrožavanje bezbednosti pritom meri promilima u odnosu na opasnost koju je napravila sumanuto jureća Rimac Nevera na Zagrebačkoj obilaznici?", pita se na kraju Marušić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

77 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: