Ovo je novi Maserati FOTO

Maserati je otkrio novi Gran Turismo i razveselio svoje brojne poklonike.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 03.10.2022.

18:00

Ovo je novi Maserati FOTO
Foto: Maserati

Maserati GranTurismo se vratio, ali njegov poznati izgled ne treba da vas zavara. Iako izgleda kao stari, to je u stvari namerna odluka kompanije, a ono što je važno krije se ispod elegantnog dizajna.

Iako GranTurismo deli dizajn s modelom prethodne generacije, oni ipak ne dele panele karoserije. Novi GT ima dugu haubu, kompaktnu unutrašnjost i nizak je, a poseduje vertikalno orijentisana prednja svetla poput onih koje ima superautomobil MC20.

Jedna od istaknutih stilskih karakteristika je Cofango, unificirani deo dizajna koji predstavlja kombinaciju haube i prednjih blatobrana u jedan element. Ovaj dizajn pomera liniju reza s vrha haube na bočnu stranu vozila urezujući prostor za točkove.

GranTurismo će biti dostupan u šest boja karoserije i sedam boja kočionih klešta. Maseratijev program Fuoriserie će ponuditi još više opcija.

Novi GT pokreće 3,0 litarski Nettuno V6 motor koji uveden s modelom MC20 i koji je opremljen tehnologijom deaktivacije cilindara. Pogon na sva četiri točka je standardan. Motor isporučuje 489KS i 600 Nm obrtnog momenta u verziji Modena, odnosno 550KS i 650 Nm obrtnog momenta u verziji Trofeo.

Električni GranTurismo Folgore pokreću tri električna motora, jedan je smešten napred, a dva pozadi. Ovaj pogonski sklop razvija 750KS i 1.350 Nm obrtnog momenta, a napaja ga baterija kapaciteta 92,5 kWh u obliku slova T, koja je smeštena u centralni deo automobila. Sva snaga se prenosi na zadnju osovinu.

Iz Maseratija kažu da Folgore od 0 do 100 km/h ubrzava za 2,7 sekundi i da postiže maksimalnu brzinu od 320 km/h. Trofeo ima istu maksimalnu brzinu, ali do "stotke" stiže za 3,5 sekundi. Modena isti zadatak obavlja za 3,9 sekundi, dok je maksimalna brzina ograničena na 302 km/h.

Novi GranTurismo će se u prodaji naći u drugom kvartalu 2023. godine, a prvo stižu Modena i Trofeo. Električni Folgore se očekuje nakon toga, ali zvaničnog datuma nema. GranCabrio Cabriolet takođe dolazi sledeće godine s konvencionalnim i električnim pogonom.
Foto: Maserati
Foto: Maserati
Foto: Maserati
Foto: Maserati
Foto: Maserati
Foto: Maserati
Foto: Maserati
Foto: Maserati
Foto: Maserati

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: