Da li ćemo uskoro voziti automobile sa prednjim stop svetlom?

Prednje stop svetlo biće namenjeno pešacima na prelazima, kao i biciklistima, ali i drugim vozačima.

Podeli
Foto: frontbrakelights.com promo
Foto: frontbrakelights.com promo

Jedno od glavnih pravila bezbednosti na putevima je videti i biti viđen. Ovaj moto sledi i Lumaco Innovations AG, koji je osmislio sistem prednjih stop svetala koja se pale kada vozač pritisne papučicu kočnice.

Osnivač kompanije je Lubomir Marjak iz Slovačke, koji ima i evropski patent za ovu tehnologiju, a koji očekuje da će prednje stop svetlo smanjiti broj saobraćajnih nezgoda i ublažiti njihove posledice.

Foto: frontbrakelights.com promo
Foto: frontbrakelights.com promo

Sistem funkcioniše pomoću zelene LED trake koja se nalazi na prednjem delu automobila, a svetli zajedno sa zadnjim stop svetlima kada se pritisne papučica kočnice. Zelena boja je odabrana jer je nedvosmislena i brzo prepoznatljiva, i još se ne koristi u automobilskoj industriji, piše Slovakia Postsen.

Prednje stop svetlo biće namenjeno pešacima na prelazima, kao i biciklistima, ali i drugim vozačima, koji će biti sigurni da vozač automobila koji im se približava koči zbog nečega.

Osim toga, prednje svetlo kočnice moglo bi postati koristan asistent u budućnosti, kada će u saobraćaj verovatno biti uključena i autonomna vozila.

Foto: frontbrakelights.com promo
Foto: frontbrakelights.com promo

Međutim, da bi se prednje svetlo kočnice moglo primeniti u praksi, predstavnici Evropske komisije i Evropskog parlamenta zahtevaju rezultate testova u realnim uslovima vožnje.

Glavno testiranje održaće se u regiji Trenčin i delimično u regiji Žilina. Zelenim prednjim stop svetlima biće opremljeni autobusi, vozila putarskih preduzeća (automobili, privredna vozila i kamioni) ili službeni automobili državnih organa regije ili njenih predstavnika.

U testiranju ukupno učestvuje nekoliko stotina vozila, a trajaće do 22. juna 2023.

Osim toga, u ovaj međunarodni projekat uključeni su saobraćajna policija Slovačke i univerziteti u Bonu i Žilini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 66 idi na stranu