U Tesli se gomilaju problemi

Zatvaranje usled Covida u Kini dovelo je do retkog pada proizvodnje i prodaje automobila Tesla u drugom tromesečju. Proizvođač električnih automobila je izvestio da je kompletna prodaja pala za skoro 18 odsto, na oko 255.000 vozila u drugom kvartalu u poređenju sa prva tri meseca ove godine. Proizvodnja je pala za 15 odsto na 259.000.

Automobili

Izvor: B92

Nedelja, 03.07.2022.

19:15

U Tesli se gomilaju problemi
Foto: Tesla promo

Fabrika kompanije u Šangaju bila je zatvorena na nekoliko nedelja u aprilu zbog mera zatvaranja u gradu. Cilj je bio suzbijanje porasta slučajeva Covida. Problemi sa nabavkom delova od Teslinih dobavljača takođe su ograničili Teslinu proizvodnju, čak i nakon ponovnog otvaranja fabrike. Zatvaranja su verovatno koštala kompaniju proizvodnju oko 70.000 vozila u kvartalu, kazao je Dan Ives, tehnički analitičar za Wedbush Securities.

U saopštenju kompanije se navodi da su problemi sa kojima se Tesla suočila u prvim mesecima kvartala sada uglavnom iza nje, piše CNN.

“Uprkos tekućim izazovima u lancu snabdevanja i zatvaranju fabrika van naše kontrole, jun 2022. je bio mesec najveće proizvodnje vozila u Teslinoj istoriji“, navodi se u saopštenju.

Kompanija prvi put zabeležila pad od početka 2020.

Tesla ne objavljuje geografsku analizu prodaje u svom mesečnom izveštaju o prodaji i proizvodnji. Samo 45 odsto prihoda prošle godine došlo je od prodaje u SAD, prema podacima kompanije. Prodaja automobila u većem delu Kine stala je tokom većeg dela tromesečja zbog zatvaranja. Većina Tesline prodaje van SAD dolazi od vozila proizvedenih u Šangaju.

Ipak, to je prvi put od početka 2020. godine da je kompanija doživela pad bilo prodaje ili proizvodnje u odnosu na prethodni kvartal. Taj pad prodaje takođe je bio posledica zatvaranja povezanih sa ranom globalnom epidemijom Covida.

Takvi padovi su bili retki u brzorastućoj kompaniji. Čak i sa padom proizvodnje i prodaje u poređenju sa prvim kvartalom 2022. godine, obe brojke su porasle u odnosu na prethodne godine. Kompanija je zabeležila povećanje proizvodnje od 25 odsto i povećanje isporuka od 27 odsto.

Analitičari, koje je anketirao Refinitiv, očekivali su da će kompanija ostvariti povećanje prihoda od 46 odsto u kvartalu u odnosu na pre godinu dana i skok prilagođenog prihoda od 51 odsto. Skromniji porast prodaje u odnosu na prethodnu godinu mogao bi da ublaži ta očekivanja, kao i da izvrši dalji pritisak na cenu akcija kompanije. Akcije Tesle su ove godine pale za 35 odsto.

Kompanija je otvorila dve nove fabrike u ovom kvartalu. Jednu u Nemačkoj i drugu u Teksasu. Međutim, problemi sa povećanjem proizvodnje u tim fabrikama značili su da je proizvodnja u tim fabrikama bila “mala“ u prva dva meseca kvartala, rekao je izvršni direktor Tesle Ilon Mask u nedavnom intervjuu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: