Kinezi dolaze, a da li su jeftini kao što se očekivalo: Geely stigao u Srbiju FOTO

Na beogradskom sajmu automobila premijerno se predstavlja kineski automobilski brend Geely.

Izvor:

Sreda, 22.03.2023.

11:47

Kinezi dolaze, a da li su jeftini kao što se očekivalo: Geely stigao u Srbiju FOTO
Foto: NÆ/B92

Kompanija Geely Automobile (deo Geely Holding Group), osnovana je 1997. godine. Geely je bio prvi kineski automobilski brend sa 10 miliona prodatih automobila, a već pet godina zaredom je najprodavaniji kineski brend putničkih vozila (1,43 miliona prodatih vozila u 2023. godini).

Njegov poslovni uspeh potvrđuje činjenica da se Geely već deset godina zaredom nalazi na prestižnoj listi najvećih svetskih kompanija "Fortune 500"

Njegove četiri modularne mehaničke platforme BMA (B-segment Modular Architecture), CMA (Compact Modular Architecture), SPA (Scalable Platform Architecture) i SEA (Sustainable Experience Architecture) razvijene kao plod saradnje četiri globalna centra za istraživanje i razvoj i tri globalna dizajnerska centra, zajedno sa opsežnim znanjem i iskustvom započinju novu eru "Geely 4.0", kažu u toj kompaniji.

Moćna automobilska divizija sa brojnim brendovima

Foto: NÆ/B92
Automobilsku diviziju čine Geely Auto Group (Geely Auto, Lynk&Co, Geometry, Livan, Proton), Volvo Car Group (Volvo, Polestar), Zeekr Intelligent Technology, Lotus, LEVC, Radar Auto, smart Automobile (joint venture s Daimlerom).

U Geely centrima za istraživanja i razvoj u Kini, Švedskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu zaposleno je oko 20.000 istraživača, a kompanija ima i više dizajnerskih centara (Barselona, Geteborg, Milano, Šangaj, Koventri).

U skladu sa svojim korporativnim ciljevima Geely Auto će do 2025. smanjiti emisije CO2 za 25%, a do 2045. kompanija će dostići ugljeničnu neutralnost, tvrde u toj kompaniji.

Prvi model u ponudi u Srbiji je SUV Atlas PRO

Foto: NÆ/B92
U našoj zemlji će na početku u ponudi biti ovaj kompaktni SUV (dužina 4.544, širina 1.713, visina 1.831 mm) koji pokreće 1.5 TGDI benzinac sa 177 konjskih snaga, a u skladu sa najnovijim trendom automobilske industrije model nudi "laki" hibrid sa 48-voltnom sinergijom elektromotora (EMS) i belt-starter generatora (BSG).

Turbo-benzinski motor sa direktnim ubrizgavanjem ima maksimalni obrtni moment 300 Nm već pri 1.500 o./min.
Foto: Geely promo
U ponudi će biti sa pogonom na prednje točkove (2WD) ili pogonom na sva četiri točka (AWD). Glavninu prodaje će predstavljati opreme Flagship i Flagship plus kod kojih će prenos obavljati 7DCT menjač sa duplim kvačilom, dok će u ponudi u standardnoj opremi (Luxury) prenos obavljati 6-stepeni automatski menjač (6AT).

Atlas PRO donosi bogatu standardnu opremu koju čine: full LED farovi, digitalna instrument tabla (7-inčni ekran), multimedijalni sistem sa 12,3-inčnim ekranom osetljivim na dodir, Bluetooth vezom i 8 zvučnika.
Foto: Geely promo
Omogućena je i projekcija ekrana pametnog telefona na multimedijalni ekran preko USB-a (podržava Android auto, iOS Car play), a tu su i sistem kamera za pogled od 360° oko vozila, 18-inčne alu felne, grejanje prednjih i zadnjih sedišta, grejanje obruča upravljača, spoljašnji elektropodesivi retrovizori (grejani, sa automatskim zatamnjivanjem i električnim preklapanjem), start/stop sistem rada motora, inteligentna kontrola dugih svetala, bežično punjenje mobilnih uređaja, elektropokretano vozačevo sedište u 6 smerova, pomoć pri kretanju uzbrdo i pomoć pri spuštanju nizbrdo (HHC, HDC), elektronska kontrola stabilnosti (ESC), sistem kontrole proklizavanja (TCS), prednji i zadnji parking senzori, grejane mlaznice za pranje vetrobrana i grejanje pozicije brisača u stanju mirovanja...

Atlas PRO ima i najnaprednije bezbednosne tehnologije: inteligentni tempomat (ICC), automatsko kočenje u slučaju nužde sa detekcijom pešaka (AEB), upozorenje o napuštanju saobraćajne trake (LDV), pomoć pri održavanju vozila na saobraćajnoj traci, sistem za prepoznavanje saobraćajnih znakova (SLIF) i još mnogo toga.

Koliko to košta

Foto: Geely promo
Geely je objavio i cene svog prvog modela koji prodaje u Srbiji. Tako Atlas PRO sa 1.5 turbobenzincem od 177 "konja", sa prednjim pogonom i 6-stepenim automatskim menjačem, u standardnoj opremi (paket Luxury), startuje od 29.900 evra.

Ovo je redovna cena, a kako kaže prodavac ovog brenda, svim kupcima koji kupe novo Geely vozilo za vreme trajanja Međunarodnog sajma automobila u Beogradu, odobrava se dodatni popust na redovne cene u visini do 3.000 evra. Popust važi do 31. marta, pa će u tom periodu Atlas PRO Luxury koštati 26.900 evra.

Kada je reč o bogatije opremljenim verzijama, koje pokreće isti motor, ali uz 7-stepeni menjač sa duplim kvačilom i pogon 4WD, Flagship ima redovnu cenu od 32.900 evra (29.900 evra uz sajamski popust), a laki hibrid Flagship Plus košta 34.900 evra (31.900 evra uz popust).
Foto: Geely promo
Foto: Geely promo
Foto: Geely promo

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: