Od Tesle do kineskih aduta: EuroNCAP testirao bezbednost 16 novih modela

Sve sami odlikaši, samo jedan vrlo dobar – i to evropski model.

Izvor: B92

Četvrtak, 17.11.2022.

11:46

Od Tesle do kineskih aduta: EuroNCAP testirao bezbednost 16 novih modela
Nio ET7 (Foto: Nio promo)

U najnovijem ciklusu testova bezbednosti EuroNCAP je ispitao dosad najveću seriju od čak 16 automobilskih modela.

Među njima je bilo i nekoliko električnih moderla, uključujući dva ljuta rivala, Nio ET7 i Tesla Model S, koji uprkos godinama i dalje pruža zavidan nivo bezbednosti. Dobra vest je da su oba osvojila maksimalne ocene.

U stvari, svi testirani modeli su osvojili pet zvezdica, osim jednog. Među odlično ocijenjenima su tako i Toyotini aduti, električni bZ4X, njegov klon iz Subarua (Solterra), te Corolla Cross, model koji je stigao i na naše tržište. Razloga za brigu nemate ni ako kupujete Nissanove novitete, modele X-Trail i Ariya koji su takođe stigli do maksimalnih ocena.

Pohvale je zaslužio i Hyundai Ioniq 6, sa odličnom zaštitom za odrasle putnike. Naslednik modela Koleos, Renault Austral je takođe položio sa odličnim uspehom.

Konačno, na testu su se našli i premijum modeli Range Rover i Range Rover Sport, a razlika među njima u pogledu bezbednosti je minimalna.
Izvor: EuroNCAP
Iz Kine su stigla tri modela. Osim spomenutog Nia, na testu su bili novi Smart#1, te luksuzni Wey Coffee 02. Svi su bili izvrsni.

Smart se pokazao odličnim u oblasti zaštite odraslih putnika, baš kao i Wey Coffee.

Verovali ili ne, jedini koji je "ispustio" jednu zvezdicu je najprestižniji model PSA koncerna, DS9. Automobil je kažnjen jer je u frontalnom sudaru bio suviše poguban, kako za ostale učesnike u saobraćaju, tako i za same putnike.
DS9 (Foto: DS promo)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: