Prva vožnja: Mazda CX-60 – raskoš u svakom pogledu

Mazda se pridružila proizvođačima koji nude veliki SUV po evropskim, odnosno srednji SUV po američkim standardima. U Leverkuzenu smo testirali najsnažniju verziju koja je ujedno i najjača serijska Mazda svih vremena.

Izvor: B92

Četvrtak, 20.10.2022.

13:51

Prva vožnja: Mazda CX-60 – raskoš u svakom pogledu

• Tekst - Aleksandar Bursać; Izvor - Auto Magazin; Foto - Auto Magazin

Poslednjih godina bilo je očigledno da Mazda teži premijum segmentu i to je zaista postala, ne samo u pogledu luksuza, kvaliteta završne obrade, bogate opreme, već i na planu tehnologije.

Čuvena je po tehničkim rešenjima koja prkose opštim trendovima; onda kada su svi forsirali daunsajzing, Mazda je povećavala zapreminu motora.

Danas svi slede korake Mazdinih inženjera, dok oni u svojim laboratorijama spremaju koncept koji ozbiljno uznemirava ostale premijum proizvođače.
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4745/1890/1685 mm. Meðuosovinsko rastojanje: 2870 mm
Da bi nam pokazali o čemu se radi, Mazda nas je pozvala u svoju evropsku centralu, u Leverkuzen.

Na parkingu nas je dočekao veliki broj primeraka najnovijeg modela – Mazde CX-60.

Pre vožnje, održana nam je kratka prezentacija na kojoj smo upoznati sa tehnologijom. Ovde je definitivno jasno da se radi o premijum pristupu.
Mazda je za ovaj model razvila potpuno novu mehaničku platformu sa uzdužno postavljenim motorom i primarno zadnjim pogonom.

Naravno, u ponudi su verzije sa pogonom na sva četiri točka. Tu nije kraj demonstraciji moći.

Za ovu platformu, pa i Mazdu CX-60, predviđeni su motori velike zapremine! Biće to trolitarski e-Skyactiv X benzinac i 3.3 litarski e-Skyactiv D dizelaš.

Oba imaju po šest cilindara i tehnologiju lakog hibrida sa naponom od 48 volti.
Dok specifikacije za benzinca još uvek nisu poznate, za dizelaša jesu. Imaće dva nivoa snage. Slabiji, od 200 KS, imaće zadnji pogon, dok će snažniji od 254 "konja" biti dosupan isključivo sa pogonom na sva četiri točka.

Ni tu nije kraj specijalitetima; svi ovi motori imaće potpuno novi osmostepeni automatski menjač bez konvertera obrtnog momenta.

Ono što je Mazda spremila za kratku novinarsku probu je CX-60 sa plag-in hibridnom kombinacijom atmosferskog benzinca zapremine 2.5 litra sa 191 KS i elektromotora sa 175 KS.

Ukupna snaga sistema je 327 "konja", pa je tako postala najsnažnija serijska Mazda svih vremena.
Prtljažnik: 570/1726 l
Odmah po završetku prezentacije sedamo u auto. Tačnije, penjemo se u njega, s obzirom da je prilično visok.

Ovo je sada najveći SUV model brenda u Evropi. Mazda CX-60 je po svojim dimenzijama pozicionirana iznad Mazde CX-5, što se i te kako oseti ne samo u pogledu dužine, već i širine.

To je možda najlakše vidljivo na zaista širokom centralnom grebenu između vozača i suvozača, dok putnici na prednjim sedištima imaju 44 mm više za ramena a oni pozadi čak 50 mm više.
Kada smo već kod razlike u dimenzijama, treba reći i da je u zadnjem delu Mazda CX-60 veća od CX-5, pa su vrata prtljažnika šira 35 mm.

Prtljažnik nudi 570 litara zapremine, što je više nego dovoljno za velike količine prtljaga.

Kabina je definitivno premijum kvaliteta; svuda su tapacirane površine uključujući i one obložene pravim drvetom, sa dosta materijala zanimljive teksture, pogotovo na komandnoj tabli.

Finoća detalja i završne obrade takođe ostavlja najviši utisak.
Već podešavanja pozicije vozača nam daje do znanja da je tehnologija na vrhunskom nivou; kao kod nekih nemačkih brendova, ovde se unosi visina vozača, a senzori obavljaju ostatak posla i u skladu sa visinom očiju podešavaju idealnu poziciju sedišta, volana, retrovizora i hed-ap displeja.

Odmah povezujemo i telefon; ovo je prva Mazda sa bežičnim Android Auto povezivanjem.
Veće dimenzije su posebno uočljive u gradskoj vožnji, a kamera i sistemi za parkiranje su od velike pomoći prilikom manevrisanja.

Plag-in hibrid, težak oko dve tone, ne oseća se baš kao kod kuće na neravnim gradskim putevima, što zbog točkova sa niskoprofilnim gumama prečnika 20 inča, što zbog ogibljenja, koje je bez adaptivnih amortizera nešto tvrđe nego što bismo očekivali.

Upravljač je iznenađujuće direktan za jedan SUV, što se posebno oseti kada se izađe na krivudavi seoski put ili na auto-put. Ovo je vrlo bitno, posebno ako se ima na umu maksimalnih 327 "konja", koliko je vozaču na raspolaganju.
Upravo zbog snažnih motora ali i povišenog koncepta, Mazda je razvila novi sistem vektorisanja obrtnog momenta.

Ni u jednom trenutku se ne oseća da "nos" ili zadnji kraj beže, čak i pri dodavanju gasa u krivini.

Štaviše, putanja u krivini se koriguje neprimetnom aktivacijom kočnice na određenom točku, koju vozač nikako ne primećuje ali ozbiljno utiče na stabilnost.
Može se reći da je ovo sjajna kombinacija SUV, sportskog i ekološkog vozila. Snaga se prenosi na sva četiri točka ali tako što je zadnji pogon primaran.

Tek ako se pokaže potreba, do 50 posto se prebacuje na prednju osovinu.

Ovo važi za sve režime, od čisto električnog pa do klasičnog, kada je aktiviran SUS motor.

S obzirom da vozimo automobile koji su praktično probne serije, na trenutak se oseti blago trzanje prilikom promene režima, odnosno prilikom prelaska sa čisto električnog na benzinski i obrnuto.
Generalno, u kabini je vrlo tiho zbog sjajne zvučne izolacije, a tišinu može da remeti samo veoma kvalitetno ozvučenje marke Bose, sa dobro projektovanom akustikom.

Test ruta je bila kratka, pa nismo imali prilike da se uverimo u stvaran domet samo na struju, pogotovo što smo se vozili većim delom lokalnim putevima.

Mazda obećava do 68 kilometra po gradu i 63 na magistralnim putevima, što nije baš vrhunski rezultat, ali je za većinu kupaca sasvim dovoljno za svakodnevnu vožnju.

Inače, elektromotor je u menjaču, tako da je kompletna konstrukcija vrlo kompaktna.
U cilju spuštanja težišta, baterije su ugrađene u pod. Sve to je uticalo i na vozne karakteristike.

Osim na magistralnim putevima sa ograničenjem od 100 km/h, pravi poligon za ekstremno testiranje Mazde CX-60 je "autoban".

Pogađate, sa nestrpljenjem smo čekali deonicu bez ograničenje brzine. Iako su vrlo kratke zbog velike gužve, sasvim su dovoljne da hibridni pogon dovedemo do limita.

Pun gas i četvorocilindarski benzinac u kombinaciji sa elektromotorom daju svoj maksimum. Tek sada se nešto izraženije čuje benzinac, i to prilično moćnim zvukom, što obično nije slučaj kod hibrida.
Do "patosiranja" gasa bio je relativno neprimetan, ali sada… Jednostavno se oseća impozantna snaga koja preko dve tone težak auto do "stotke" ubrzava za samo 5,8 sekundi.

Koliko je snaga sistema velika, govori i podatak da snažno ubrzava sve do elektronski ograničenih 200 km/h, a onda sledi nagli prekid, kao kada podesite limiter brzine.

Ovo i nije tako loše, većina je počela da ograničava brzinu na 180 km/h…
Dok ne stignu veliki šestocilindarski benzinci i dizelaši, plag-in hibrid je jedina i ujedno najsnažnija i najbrža opcija.

Za koju god opciju da se odlučite, očekuju vas i niski troškovi registracije, s obzirom da nema poreza na upotrebu motornih vozila za hibride, makar bili i laki hibridi.

U svakom slučaju, Mazda je definitivno obezbedila svojim kupcima maksimalan ugođaj, praktično na nivou koji nudi čuvena nemačka trojka i to po zaista povoljnim cenama.

Još nije poznato koliko će koštati kod nas, ali je izvesno da će biti jeftinija nego u Nemačkoj, gde će koštati od 47.390 evra.

Na struju do 140 km/h

S obzirom da je plag-in hibrid, Mazda CX-60 omogućava vožnju samo na struju sa dometom od 68 kilometara gradskog ciklusa po WLTP standardum odnosno 63 kilometra na lokalnim putevima.

Naravno, ako budete vozili 140 km/h, što je maksimum na struju, domet će biti i nešto manji.

Prvi model na novoj mehaničkoj platformi

Mazda CX-60 je tek prvi model na novoj platformi sa uzdužno postavljenim motorom i primarno zadnjim pogonom.

Uskoro se očekuje duža Mazda CX-80 sa sedam sedišta, ali i drugi modeli iznenađenja.

Brzo punjenje

Kao i većina plag-in hibrida, CX-60 omogućava punjenje na punjačima od 11 kW snagom do 7,2 kW.

Potpuno prazna baterija do 100 posto puni se za dva sata i 20 minuta, što je sasvim dovoljno da se dobar deo kapaciteta dopuni dok ste u šopingu.

Na kućnoj šuko utičnici u garaži punjenje je duže, ali je sigurno da može da se napuni tokom noći.

Inače, maksimalan domet od 63, odnosno 68 kilometara dometa na struju po gradu ulazi u prosek potrošnje benzina, pa otuda deklarisan 1,5 litar na 100 kilometar.

Specifičan menjač

Mazda je razvila specifičan osmostepeni automatski menjač specijalno za ovu platformu koji je karakterističan po tome što nema konverter obrtnog momenta.

Ipak, njegov način rada je sličan - menja brzine preko planetarnih zupčanika i kvačila sa više lamela, ali nema hidrauliku konvertera kao ulazno kvačilo, već tu funkciju obavlja višelamelno kvačilo u kombinaciji sa integrisanim elektro-motorom i generatorom.

Zamenom pretvarača obrtnog momenta kvačilom, obrtni moment se prenosi direktno, slično manuelnom menjaču. Pored toga, prenos trenja i hlađenje kvačila je evoluiralo da bi se postiglo glatko pokretanje i visoka efikasnost.
Hibridni pogonski sklop Mazde CX-60 omogućava nezavisno kombinovanje snage benzinskog i elektromotora.

Na primer, u vožnji na struju se nežno oseti promena brzina, baš kao u vožnji na benzin, ili uz pomoć oba motora istovremeno.

Ovakvim rešenjem je omogućena i velika ušteda u prostoru.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

Specifikacije

Mazda CX-60 E-Skyactiv PHEV AWD

Motor: 4 cilindra, uzdužno postavljen

Zapremina: 2488 ccm

Snaga: 141 kW (191 KS) pri 6000 o/min

Maks. o. moment: 261 Nm pri 4000 o/min

Snaga el. motora: 129 kW (175 KS) pri 5500 o/min

Maks. o. moment el. motora: 270 Nm

Ukupna snaga sistema: 241 kW (327 KS) pri 6000 o/min

Maks. o. moment sistema: 500 Nm pri 4000 o/min

Baterija: Li-Ion, 17,8 kWh

Masa baterije: 176 kg

Napon baterije: 355 V

Menjač: automatski, 8 stepeni

Dimenzije (D/Š/V): 4745/1890/1685 mm

Međuos. rastojanje: 2870 mm

Prtljažnik: 570/1726 l

Rezervoar: 50 l Masa: 2055 kg

Maks. brzina: 200 km/h

Ubrzanje 0-100 km/h: 5,8 l/100 km

Kombinovana potrošnja: 1,5 l/100 km

Emisija CO2: 33 g/km

Domet na struju: 68 km grad, 63 km van grada

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

73 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

22 h

Podeli: