Pola piješ, pola u rezervoar sipaš: Mleko će pokretati benzince i dizelaše?

Proizvođači mleka iz Mičigena u saradnji sa kanadskom destilerijom proizvode etanol iz mlečnog nusproizvoda koji se zove permeat mleka, piše Autonews.

Automobili

Izvor:

Četvrtak, 08.06.2023.

10:32

Pola piješ, pola u rezervoar sipaš: Mleko će pokretati benzince i dizelaše?
Foto: Svjetlana Peric/Shutterstock

Mlečni permeat je šećerna voda koja se uklanja iz mleka tokom obrade, a fabrika za preradu mleka iz Ontarija (Dairy Distillery) radila je sa Univerzitetom u Otavi na kreiranju procesa fermentacije.

Destilerija obično koristi ovaj proces za pravljenje votke na bazi mleka pod nazivom Vodkow. Tokom pandemije Covid-19, Dairy Distillery je čak koristila mlečni permeat za pravljenje sredstva za dezinfekciju ruku za lokalnu zajednicu.

Međutim, nedavno je osnivač fabrike, Omid Mekdonald, shvatio da etanol na bazi permeata mleka može imati i druge primene.

"Postoji samo određena količina votke koju ljudi mogu popiti", rekao je Mekdonald za WOOD TV 8 u Grand Rapidsu u Mičigenu.

"Pitali smo se – gde su ostale velike količine mlečnih proizvoda? Tada smo počeli da razmišljamo o biogorivu."

Sada je Udruženje farmera mleka iz Mičigena pokrenulo zajedničko preduzeće sa fabrikom Dairy Distillery, koja planira da izgradi pogon za preradu u kome će pretvarati mlečni permeat u etanol za automobile.

Kako navodi Craine's Detroit Business, ovo postrojenje bi moglo proizvesti do 8,3 miliona litara etanola godišnje i tako neutralisati do 14.000 tona emisije ugljenika godišnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: