Ko je prvi dodao zvuk uz migavce

Pokazivači pravca su se prvi put pojavili na automobilima 1909. godine, ali klik nije dodat sve do 1930-ih.

Automobili

Izvor: Izvor: Revijahak.hr

Četvrtak, 26.01.2023.

09:12

Ko je prvi dodao zvuk uz migavce
Foto: kryzhov/Shutterstock

Svima nam je poznat specifičan zvuk migavca, koji je danas prisutan u svakom automobilu. A da li ste se ikada zapitali o istoriji migavaca i zašto oni proizvode taj karakterističan zvuk kliktanja?

Pokazivači pravca su se prvi put pojavili na automobilima 1909. godine, ali klik nije dodat sve do 1930-ih.

Pronalazač Džozef Bel patentirao je mali elektronski uređaj koji usmerava struju na spoljne pokazivače pravca. Uređaj je kliknuo.

Buick je bio prvi proizvođač automobila koji je dodao ovu novu tehnologiju svojim automobilima 1939. godine.
Foto: Bjoern Wylezich/Shutterstock
Dakle, šta je uzrokovalo taj određeni zvuk kliktanja? Električna energija teče kroz uređaj, koji sadrži bimetalnu oprugu.

Kada uključite migavac, struja se šalje kroz bimetalnu oprugu i ona se zagreva. Dva metala unutar opruge se zagrevaju različitim brzinama, prisiljavajući ih da se savijaju na određeni način.

Ovo savijanje radi dve stvari: uključuje sijalicu pokazivača pravca i stvara zvuk kliktanja.

U novijim vozilima, posebno onima proizvedenim ranih 1990-ih i kasnije, verovatno ćete naći sistem elektronskog releja. Ovim sistemom upravljaju mikročip i elektromagnet.

Najnovija vozila se oslanjaju na sistem pokazivača pravca koji je u potpunosti kontrolisan čipom. Nema pokretnih delova, što znači da nema bimetalnih opruga, ali i dalje stvaraju taj zvuk kliktanja. Kako?

To je veštački generisan zvuk i tu je samo zato što to očekujemo i daje nam do znanja da nam je pokazivač pravca uključen, piše qualityplusautomotive.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: