"Klima" u novom Volkswagenu prati položaj Sunca VIDEO

Volkswagen je nedavno najavio novi električni model ID.7 pokazujući kamufliranu spoljašnjost, a sada otkriva detalje iz kabine.

Automobili

Izvor:

Subota, 21.01.2023.

08:45

Foto: VW promo

Već neko vreme u fokusu dizajnera i konstruktora novih automobila su sve više multimedijalni sistemi, sistemi asistencije vozaču i sl.

Volkswagen ide u istom pravcu, pa umesto, na primer, vremena potrebnog za punjenje baterija i autonomije u vožnji, najpre otkriva šta sve može klima-uređaj u njihovom najvećem članu porodice ID. Novina je automatizovan rad klima-uređaja i u smislu usmeravanja strujanja vazduha. Naime, sistem za nadzor klima-uređaja može da pomera krilca ventilacionih otvora.

A pre toga, sistem odmah počinje da radi nakon što detektuje ključ automobila u blizini. Rezultat je da će vozača dočekati već delimično rashlađena/zagrejana atmosfera u kabini.
Foto: VW promo
Nema problema ni sa prečicama: 15-inčni ekran multimedijalnog sistema je dovoljno veliki da omogući jednostavne prečice do kontrola ventilacije.

Postoji i glasovna kontrola, koja uključuje grejače volana i sedišta. Na primer, ako vozač kaže "Hallo Volkswagen, my hands are cold", sistem će odmah početi da zagreva volan.

Još impresivnije je to što je u vetrobransko staklo ugrađen senzor koji prati ugao sunčevih zraka, što u kombinaciji sa spoljnom temperaturom omogućava odvojenu regulaciju temperature u delu kabine koji je u hladu i delu koji je izloženi sunčevim zracima.
Foto: VW promo
Bez sumnje, biće zanimljivo videti koliko će ovaj sistem biti efikasan u svakodnevnoj upotrebi.

Podsećanja radi, Volkswagen ID.7 će biti predstavljen u drugom kvartalu ove godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: