Zbog ovoga se u Evropi godišnje potroši tri milijarde litara goriva više

Jednostavna provera dva puta mesečno donosi uštedu u potrošnji goriva.

Podeli
Foto: ifong/Shutterstock
Foto: ifong/Shutterstock

Svake godine u Evropi se potroši tri milijarde litara goriva više, a razlog je – nedovoljan pritisak u gumama automobila.

Prema stručnjacima nemačkog auto-kluba ADAC, pritisak u gumama bi trebalo bi se meri na svake dve nedelje. Čak i pola bara niža vrednost od propisane menja vozne karakteristike automobila, npr. produžava se zaustavni put prilikom kočenja, a pogoršava se i prolazak kroz krivine.

Ako je pritisak u gumama previsok, to negativno utiče na udobnost vožnje, a trošenje pneumatika je neravnomerno.

Informaciju o tome koliki je ispravan pritisak u gumama možete pronaći na nekoliko mesta: u korisničkom priručniku, na B-stubu vozačevih vrata, na nalepnici u pretincu za rukavice i na veb stranici proizvođača.

"Zbog udobnosti proizvođači obično navode samo minimalni pritisak. Povećanje od 0,2 bara u odnosu na navedeni minimalni pritisak jedva je primetno u smislu udobnosti, ali smanjuje potrošnju goriva bez žrtvovanja bezbednosti", savetuje ADAC-ov stručnjak Rupret Miler, a prenosi Revijahak.

Kako navodi, pritisak u gumama najbolje je izmeriti pre vožnje ili nakon nekoliko pređenih kilometara. Idealna spoljna temperatura za merenje je 20 stepeni Celzijusa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 17 idi na stranu