Subota, 30.07.2022.

10:54

Novi sistem merenja prosečne brzine na auto-putu biće teže prevariti VIDEO

Izvor: B92

Novi sistem merenja proseène brzine na auto-putu biæe teže prevariti VIDEO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

181 Komentari

Sortiraj po:

Borisha

pre 1 godinu

Zašto se prave automobili koji idu brže od 130km/h? Ako je zaista do bezbednosti o kojoj se toliko priča čemu opcija da auto ide brže. Briga njih za besbednost, samo ih novac interesuje, da zarade na konto bezbednosti.

Borisha

pre 1 godinu

Zašto se prave automobili koji idu brže od 130km/h? Ako je zaista do bezbednosti o kojoj se toliko priča čemu opcija da auto ide brže. Briga njih za besbednost, samo ih novac interesuje, da zarade na konto bezbednosti.

Marko

pre 1 godinu

Pre sam pravio pauze,sada se sporo putuje i ne mogu da gubim vreme da stajem. A i ovi sto stede vreme pa idu 50-60km/h bas prave problem poginuce neko

Toma

pre 1 godinu

@ Ivica

Ako neko poštuje zakon i vozi po propisu 130km/h uopšte nije imbecil ili ne zna kako se vozi. Naprotiv, TI i takvi slični tebi koji gaze auto su sa nekim poremećajem u mozgu i dokazuju se najviše sebi a i drugima da su neko i nešto. I ja imam auto od preko 200ks pa retko vozim preko dozvoljenog, ne zato što ne znam da vozim kao što ti kažeš ili mi je skupo gorivo, već zato što smatram da je to dovoljno. I poštujem zakon. Svako vozi kako hoće, i ne pravi se mnogo pametan, mnogi kao ti što se bahate su završili svoju vožnju zauvek. A da kojim slučajem tako voziš po USA na primer, ni auto ni dozvolu ne bi video očima. Leči svoje komplekse na nekom drugom mestu, ili kod doktora, a ne na autoputu.

xYx

pre 1 godinu

@cika Bosko, po kojim kriterijumima se klasifikujete kao neko ko zna da vozi? nema dobrog vozaca i plivaca, ginu i tope se oni "najbolji" ...

gigi

pre 1 godinu

Čika Boško

Ne bi vas niko slao u DE na pregled zato što vozite 130 na autobahn. Tu je 130 sigurno sasvim ok brzina. Ko želi, može više, nije zabranjeno.

Ja prvi volim da nagazim, ali nisam od onih kojima smetaju ovi ostali koji voze sporije. Kakvi su uslovi, tako vozim. Shvatite da niste sami na putu i da to što vi radite, a prema našim pravilima je protivzakonito, svaki vozač sa pravom može i treba da kritikuje, zato što ga ugrožavate. Taj princip "imam dobar auto i (mislim da) znam da vozim", ostavite za stazu. Eno ga NAVAK, Nirburing pa slobodno pun gas. Mada mi se čini i da na Nirburingu zna da bude velika gužva, bar prema snimcima koji se mogu naći na YT. Višak adrenalina (i nervoze, rekao bih) se ne oslobađa za volanom na javnim putevima. Svako dobro.

gigi

pre 1 godinu

Ivice, Ivice... Neka ti znaš kako se vozi i u levoj i u desnoj... Najbolje bi bilo da ti, blago nama, izgradiš sam sebi autoput, pa vozi 160 i levom i desnom. Ko sve danas nije na cesti... Dobro smo mi čitavi, kakvi sve voze. Šta da ti kažem, stići ćeš tamo gde si krenuo i sa manje od 160.

Čika Boško

pre 1 godinu

Čitam ove komentare i ne razumem zašto se javljaju oni koji kritikuju brze vozače... Jedini razlog čini se da nisu dobri vozači, ili voze krševe... Jer dobar vozač se ne plaši brzine od 160 km kada uslovi to dozvoljavaju!
Ko se boji brzine nije vešt vozač, a nevešt kada nešto radi, opasan je i po sebe i po druge.
Normalno ovde nije reč o ludacima, bahatim, pijanim i sličnim i ne treba sa njima izjednačavati ljude koji vole i znaju da voze brže i da vladaju automobilom...
Na kraju šta bi radili ovoliki kritičari kada bi se slučajno našli na nemačkom auto banu, ili živeli u Nemačkoj? Vozili 120 na sat? Pa prva patrola bi vas poslala na proveru sposobnosti za vožnju automobila...
Stvarno ljudi, šta biste radili kada bi pored vas jurili poršei, mečke, BMW-ei sa 200 i više kilometara na sat... Ukakili u gaće?

Ivica

pre 1 godinu

@Lex

Ti si verovatno sa nekom krntijom i jedva doguras do 120km a i benzin ti je preskup pa stedis na autoputu. Ne znas ti kako se vozi, a jos manje kako se nov auto ponasa na brzinama do 160km. Ali kad idijoti ukljuce tempomat na 130km i naprave kolonu i u levoj i u desnoj, a onda se cude kad im neko svira i blica. Ako si spor drzi se desne trake, ako neko ide brze u levoj ima dobar razlog za to i nije na svakom idijotu vozacu da regulise saobracaj vec na ovlascenim sluzbenim licima. Pici ti 100km na sat, drzi se desne i ne brigaj za vece brzine i nove automobile, nije to za tebe.

asfalt

pre 1 godinu

"Na zalost, jul i avgust su najbolji za asfaltiranje: moze da se koristi dosta jeftiniji asfalt"

Nije zbog toga, temperatura na kojoj se radi ne utice da li bolji ili losiji asfalt se ugradjuje. Temp. asfalta kad se ugradjuje je koliko se secam oko 160 stepeni... sustina je da se asfalt naravno hladi, kad je napolju 20 stepeni brze nego kad je 40. Od toga zavisi i koliko udaljena je asfaltna baza, tj postrojenje, zatim transport... Ne mozes voziti 200km asfalt... ohladice se, i onda se put raspadne za 2 meseca. Leti je naravno lakse, nema toliko pritiska za vreme da se ugradi a da se ne ohladi. jednostavno lakse je. Osim nesrecnim radnicima. Bio sam jednom poslom na asfaltiranju na finiseru. To je strasno. Vrucina od gore, vrucina od dole, smrad bitumena koji ti udje u kozu. I sledeci dan smrdis na asfalt.

Boban

pre 1 godinu

Daj bre pustite nas normalne da vozimo... Opet će isti praviti prekršaje i izvlačiti se sa istim, opet ćemo mi normalni koji na čistini pustimo gas da plaćamo kazne, a mamini i tatini sinovi će leteti pored nas i slati policiju advokatima. Tuga šta radite... Povećajte dozvoljenu brzinu za 20km/h, i ko je prekrši oderite mu kožu sa leđa...

Lex

pre 1 godinu

@Dzoni
Buraz, takve kao tebe treba isključiti iz saobraćaja. Ti si vjerovatno onaj tip nekulturnog vozača koji se zapiči sa zada i blica autu ispred sebe u lijevoj traci dok je čovjek u po preticanja. Vjetovatno očekujući da se zabije u auto desno samo da se nekoj ludi skloni s puta.

gigi

pre 1 godinu

Furda

Priča je istinita, ali nisu išli do Grčke, nego na Zlatibor, ibarskom magistralom. Imali su neki dogovor sa saobraćajnom policijom. Nisu poštovali ograničenja, ali su preticali samo gde je dozvoljeno. Razlika je bila oko 20 minuta na 3 i po sata vožnje. Bio sam kod njih na obuci pa su mi pričali.

Dzoni

pre 1 godinu

U redu je kontrolisati, ali na auto putu treba da si opusten a ne da vozis kao na magistralnom putu dok ocekujes da te iza svake krivine nahvata radar. Ili neki idijoti koji stave tempomat na 110km/h ili 120km/h pa naprave karavan i pokoce ceo saobracaj.
A ovi stranci, koliko za njih iznose kazne, oni sibaju 160km/h i vise, mislim hocu i ja brze da stignem na odrediste, sto su oni pametniji.
Realno max 140km/h ili 150km/h, kome je to puno nek se vuce u desnoj traci. Autoput sluzi da brze i bezbednije stignes a ne da se vucaras do sudnjega dana i glumis malog uplasenog Pericu.

gigi

pre 1 godinu

@Sve je relativno

Konkretno tada sam na granici prošao glat, bukvalno sam došao odmah na red. Jednostavno, uslovi na putu ne dozvoljavaju da se konstantno drži 130, negde malo gužva/zastoj, negde neki sitni radovi i eto, padne prosek za čas. Naravno, ne možete sigurno 5-6 sati konstantno da vozite u levoj traci. Ovi što im je problem merenje prosečne brzine su uglavnom oni što koriste autoput cca 20km pa bi da taj deo jure 160 prosek. Ko god vozi malo više, zna da to nije realno i takvo merenje ga ne dotiče. Srećan put svima.

serbiko

pre 1 godinu

Gadi mi se ova zemlja
(KraljevinaSrbija, 30. jul 2022 15:13)

Mi te ne bi zadrzavali, brate, putuj! Samo, gde god da odes, postoji ogranicenje brzine i to manje od 130, svuda mora da se veze pojas, a telefon ne sme da bude u ruci. Probaj sa Indijom, Pakistanom, tamo mozes da vozis kako ti volja, mada i tamo postoje ogranicenja, a kaznjavaju na licu mesta, biju motkama, pa sad, ti vidi...

Čika Boško

pre 1 godinu

Može li taj sistem, koji snima i meri prosečnu brzinu, vezivanje pojasa i korišćenje mobilnog telefona, da snimi i divlje šlep-službe na autoputu?
(Aki, 31. jul 2022 12:42)

Nisu, prijatelju to divljaci... Svi imaju ugovore sa AMSS... Znači licenca državna, a ponašanje i cene ostale divljačke.

pera ždera

pre 1 godinu

Ne znam zašto ste se svi uhvatili za ograničenje od 130km/h. Pa ima toliko delova svakog autoputa gde je ograničenje 110, 100, u tunelima 80. Tako da možete platiti kaznu i sa prosečnom brzinom od 125km/h.

hm

pre 1 godinu

Vozim bmw x5 m5.0d, vrlo jak auto, od 2020. .... Sad zbog cene goriva vozim u eco modu s tempomatom na 130, ponekad malo ubrzam ako upadnem u gužvu na autoputu, do Krfa, Halkidika i nazad potrošnja 8.6 litara. Moje iskustvo kaže vozite brzo ako vam se baš žuri ali pazite, a ako vas i kazne nije prevelika kazna, ali zapravo vozite 130 jer troši se mnogo manje i manje se umarate.

Moje iskustvo kaže, vozi dovoljno jak, normalan auto (a ima ih kod bilo kog brenda) i do Krfa, Halkidikija i nazad neće da pređe 6 l/100 km

Aki

pre 1 godinu

U Italiji auto-put bez krivine, samo pravac, i svi voze 120 km/h. Zato što na svaka dva kilometra stoji kamera koja meri brzinu, jasno označena.

Aki

pre 1 godinu

Može li taj sistem, koji snima i meri prosečnu brzinu, vezivanje pojasa i korišćenje mobilnog telefona, da snimi i divlje šlep-službe na autoputu?

Nuklearni mravojed

pre 1 godinu

378 km /h - 1h 00 min.
Ako želite da presudite sami sebi.
(Tek onako, 31. jul 2022 10:15)

Bas da vidim to komercijalno dostupno vozilo koje moze sat vremena da se vozi 378 kmh BEZ dopune goriva...

Stratus

pre 1 godinu

3. Izračunavanje nekakve "prosečne brzine (kretanja vozila) na auto-putu", je možda matematički tačno, ali se zasniva na nizu nedokazivih pretpostavki, pa bi zbog toga sa objektivnog pravnog gledišta bilo neosnovano za izricanje bilo kakve kaznene mere...
(FUJ...!, 30. jul 2022 13:15)

Sasvim pogresna tvrdnja. Nema apsolutno nikakvih pretpostavki u utvrdjivanju prosecne brzine - ona je jednostavno predjeni put kroz vreme za koje je vozac presao taj put. Pri tome je bitno samo jedno: ako je prosek bio iznad dozvoljene brzine, onda je vozac sigurno na barem jednom delu puta vozio iznad dozvoljene brzine. Time je neoborivo dokazano da je dozvoljena brzina prekoracena!

onako

pre 1 godinu

Celo leto ludim gledajući automobile sa srpskim tablicama koje voze do 130 na sat i strane table koje juracaju preko 160. Na naplatnim rampama zaustave i kazne 5% od tih stranih tablica. Sistem je sasvim nekorektan i neefikasan
(Kiza, 30. jul 2022 21:14)

Nek jure Turci, šta to nama smeta. Mi vozimo da sačuvamo i naše i tuđe živote da budemo odgovorni. Da budemo ljudi, od malih stvari pa na dalje. Treba se takmičiti u drugim stvarima, a ne u brzini na autoputu.

Tek onako

pre 1 godinu

Daljina 378 km.
Brzina i potrebno vreme:
150 km/h -2h 31 min
140 km/h -2h 41 min
130 km/h -2h 54 min
120 km/h -3h 09min
110 km/h -3h 26 min
100 km/h -3h 46 min
Pa presudite sami.
(onako, 30. jul 2022 19:11)

378 km /h - 1h 00 min.
Ako želite da presudite sami sebi.

Xli

pre 1 godinu

Ovo mi je smesno zato sto u Cacku vise ne postoji nijedna linija na ulicama, sve su se izbrisale, ukljucujuci i pesacke prelaze. Kada misle da ih iscrtaju opet pojma nemam, verovatno kada naplate kazne od ovih sto prekorace prosecnu za 1km/h.

Prolaznik

pre 1 godinu

Kako nam je policija top, kad treba izvući lovu od onih koji se luksuziraju vožnjom po autoputu, a kad treba snimak sa naplatne u Doljevcu, onda ga ni tužilaštvo ne dobije. Nikada ovom zemljom nije vladala veća bagra.

DrKadzija

pre 1 godinu

još da smisle zakoski okvir koji nije u suprotnosti s ustavom kako će to da rade, jer sem policije bilo koje 3 lice koje nameravaju da uključe (JP Putevi Srbije) nema prava da raspolaže i deli vaše lične podatke bez pismene saglasnosti. Već sam imao 2 slučaja zbog istekle saobraćajne nalepnice i u postupku koji su pokrenili, kad su shvatili da sam malo "pismeniji" i ko zna kako će da se ti procesi završe po njih, ladno su izazvali da rokovi isteknu i dodje do zastarevanja slučaja u oba puta.

milan

pre 1 godinu

Vozim bmw x5 m5.0d, vrlo jak auto, od 2020. Samo jednom sam dobio kaznu za prosečnu brzinu, bila je 144 na Milošu Velikom, prošle godine se uveče vraćao iz CG nije bilo nigde nikog i vozio sam uglavnom oko 160-170. Kazna je bila 5000 dinara, dakle ništa preveliko. Potrošnja mi je bila oko 12 litara. Sad zbog cene goriva vozim u eco modu s tempomatom na 130, ponekad malo ubrzam ako upadnem u gužvu na autoputu, do Krfa, Halkidika i nazad potrošnja 8.6 litara. Moje iskustvo kaže vozite brzo ako vam se baš žuri ali pazite, a ako vas i kazne nije prevelika kazna, ali zapravo vozite 130 jer troši se mnogo manje i manje se umarate.

Bojan

pre 1 godinu

Da se prikaže statistika za poslednjih 10 godina sa brojem nesreća koje su izazvane prekoračenjem brzine na autoputu bilo bi jasno koliko je ovaj zakon besmislen.
Cilj nije bezbednost - cilj je punjenje budžeta.

onako

pre 1 godinu

Isli ovi iz SAT patrole do Grcke. Sa dva ista auta. Jedan divljao, preticao, jurio, krsio razna ogranicenja. Drugi vozio sve po znakovima. Dosli na parking hotela u 20 minuta razlike. Svako ko juri je obicna budala. Idi brate negde u sumu pa se rokni pistoljem u glavu. Sto maltretiras narod oko sebe i dovodis ga u opasnost.
(Furda, 30. jul 2022 15:11)

Slatko si me nasmejao… čuj, ovi iz SATa divljali… Ovaj sto je divljao, sigurno je jurio 80…
(H H, 30. jul 2022 20:30)

Evo ga neki šmeker koji sigurno na svaku temu zna svaki odgovor!

Ivan

pre 1 godinu

Jeste da građevinska sezona obuhvata leto, ali za radove na autoputevima ima više nego sovoljno lepog vremena, van pika turističke sezone. Nemojte da relativizujete problem. Mi više nemamo ni oštre zime, tako da je jako malo dana u toku kalendarske godine kada građevinski radovi ne mogu da se izvode. Veći je poblem što je na M. Velikom zatvorena leva deonice malo ispred petlje Lajskovac,iz smrera od Beograda, jer je nov autoput već propao u toj meri da se više kilometara trake zatvori zbog sanacije.
(hm, 30. jul 2022 18:16)

Na zalost, jul i avgust su najbolji za asfaltiranje: moze da se koristi dosta jeftiniji asfalt koji drzi jako dobro bas zato sto se asfaltira po velikim vrucinama. Valjda se polako hladi sto mu je jako vazno. Ne znam razlog, ali sam razumeo da zato svi asfaltiraju tada. I meni bi vise odgovaralo da se asfaltira u aprilu-maju.

Obilazim_srednjom_trakom

pre 1 godinu

Prvo vi da postavite obaveštenja da kamere snimaju prosečnu brzinu na određenim deonicama, pa ćemo onda i mi da poštujemo to. Ovako, šiomigaDjura...
Btw, sve i da vozite 140, zbog radova i gužvi nema sile da ubodete više od 110 prosek od jedne do druge naplatne rampe.

Zoran

pre 1 godinu

Džaba vam sve kad postoje grupe na društvenim mrežama koje cinkare-Levak policije.To treba ukinuti jer voze propisno dok prodje kontrola a onda po starom.

Ja

pre 1 godinu

Srpska policija zaustavio me mnogo puta,ali nikad nisam bio kod sudia.Sve je završeno plati nešto po policiskom zakonu Srbije za strance.

El_presidente

pre 1 godinu

(Čika Boško, 30. jul 2022 22:03)

Isto, kao prilikom ulaska na auto put, sto ti kamera ocita tablicu, tako i na tim mestima, koje sam pomenuo, ti se ocita registracija. Zna se koliko si vremena potrosio da dodjes od prethodnog iskljucenja i na osnovu toga sistem meri prosecnu brzinu

Solarnaut

pre 1 godinu

Da li se strani vozači, na ulazu u našu zemlju, obaveštavaju o merenju prosečne brzine ?
(Radoznalost je ubila mačku, 30. jul 2022 13:43)

Da li se ti na ulasku u Evropsku uniju obavestavas o merenju brzine, naravno da ne, postoji nesto sto se zove saobracajni znak koji jasno pokazuje ogranicenje brzine i od vozaca se ocekuje da ga postuje, ukoliko nepostuje saobracajni znak ide kazna logicno zar ne???

Vozi Misko

pre 1 godinu

Dnevno se iz Srbije odseli preko 100 ljudi. Šta vlast radi povodom toga?
(Nikola, 30. jul 2022 20:26)

Kako sta radi, pa mase im i kezi se sa svoja tri zuba u glavi.

Milos Radulovic

pre 1 godinu

Ја лично и на најбољем путу углавном возим око 100км на сат, без обзира да ли би могао законски да идем и брже. Невидим потребу да негде стигнем брже 15-30 мин, а да притом пуно тога буде несигурнује, безбедније и на крају скупље. П.С. сва та јурцања су одраз незрелости и инфантилности, на првом месту, а притом могу веома скупо да коштају.

sve je relativno

pre 1 godinu

Nije mi najjasnije zašto se uvek napravi polemika kada se priča o prosečnoj brzini. Rekao bi čovek da je to s ima problem, a istina je daleko od toga. Ja sam često na dužim relacijama gledao prosečnu i to u praksi bude mnogo niže nego što mislite. Npr. Beč - BG, vozio sam 130-140 kada god je moglo, ali je prosek na kraju bio nešto sitno preko 100 za celu deonicu. Jednostavno, put nije prazan i to što vi idete 150 kad god možete, neće vam toliko podići prosečnu brzinu...

Nemoguće da si vozio 130-140 Beč-Bg, a da je prosek malo preko 100 za celu deonicu. Zaboravio si da uključiš čekanje na granici. Jedne godine sam vozio prosečno do grčke granice 103 km/h, to je skoro 600 km, recimo kao i Beč Beograd. Posmatrao sam kako prosek pada sa čekanjem, 5 minuta na granici, prosek pada par km, tako da nema šanse da si vozio 130-140, a da je bez većih zastoja i čekanja toliko pao prosek vožnje.

Zoran

pre 1 godinu

130km na sat Subotica- Novi Sad- Beograd kao da idem peške !!!!
(pedja, 30. jul 2022 13:25)

Gledaj na to s lepše strane. Upoznaj zemlju da bi je više voleo. Kad juriš ne vidiš.

KraljevinaSrbija

pre 1 godinu

@Rodion Gataulin Ma druže sve si dobro napisao,iznervirala me vest,društvo grca u problemima a ovi navlače od nas normalnih dok drugi voze po trotoaru i kako hoće..

Evo, samo što nije

pre 1 godinu

pa ako je dozvoljeno ne znaci da je i obavezno, uostalom kao i sada iako je dozvoljeno 130 ti zbog stvari koej pominjes u nekim trenucima ne mozes da vozis ni 100 ... i to je normalno za 99.9posto vozaca ... 150 je brzina koju bi velika vecina vozaca pozdravila i smatrala normalnom na auto putu i vecina je ne bi prekoracila obizrom na konstrukciju novijih automobila, koji su uglavnom bazdareni da do 140 funkcionisu sasvim lepo
(marica, kriv, razumevanje..., 30. jul 2022 22:54)

Zaboravljaš gde živimo. I pored svih tih okolnosti koje obojica navodimo ovde ljudi kukaju da je 130 malo. Da je ograničenje 150,ne da bi vozili 150, nego bi vozili i preko toga i kukali da ni to nije dovoljno.
Takođe, većina automobila je najefikasnija na brzinama 120-130km/h dok preko toga potrošnja raste drastično. To je i logično kada se uzme u obzir da je, osim na nekim delovima nemačkog autobahna, u celom svetu ogranicenje brzine manje od 130km/h.

marica, kriv, razumevanje...

pre 1 godinu

@evo samo sto nije

pa ako je dozvoljeno ne znaci da je i obavezno, uostalom kao i sada iako je dozvoljeno 130 ti zbog stvari koej pominjes u nekim trenucima ne mozes da vozis ni 100 ... i to je normalno za 99.9posto vozaca ... 150 je brzina koju bi velika vecina vozaca pozdravila i smatrala normalnom na auto putu i vecina je ne bi prekoracila obizrom na konstrukciju novijih automobila, koji su uglavnom bazdareni da do 140 funkcionisu sasvim lepo

Čika Boško

pre 1 godinu

Pogledaj na svakom izlazu sa autoputa na znak koji se direktno nalazi iznad autoputa.
Tu imas za svaku traku po jednu kameru koja ce, izgleda, da meri prosecnu brzinu od izlaza pre.
(El_presidente, 30. jul 2022 18:08)

Jesili ti, prijatelju siguran u to? A šta ako menjam trake usput...?
Ili su to kamere koje snimaju kad neko uleti pa pobije ljude.... Pa zafale dva minuta...

miskic

pre 1 godinu

Strancima ne stizu kazne, njima policija oduzima dokumenta i ona ih cekaju kod prekrsajnog sudije u fioci. Kad donese uplatnicu dobije ih nazad, i tako je bilo jos od devedesetih

Čika Boško

pre 1 godinu

Мене ово не дотиче јер возим у ограничењу увек. Ставим темпомат на 125кмч и лагано...

A šta radiš dok ne zadremaš...?

gigi

pre 1 godinu

Nije mi najjasnije zašto se uvek napravi polemika kada se priča o prosečnoj brzini. Rekao bi čovek da je to s ima problem, a istina je daleko od toga. Ja sam često na dužim relacijama gledao prosečnu i to u praksi bude mnogo niže nego što mislite. Npr. Beč - BG, vozio sam 130-140 kada god je moglo, ali je prosek na kraju bio nešto sitno preko 100 za celu deonicu. Jednostavno, put nije prazan i to što vi idete 150 kad god možete, neće vam toliko podići prosečnu brzinu. A voziti 150 na našim autoputevima, kada ima saobraćaja, zaista je naporno. Za većinu ste prebrzi, pa morate stalno da usporavate, jer neki pretiču i sa 110 ili manje (kamioni npr). A uvek imate i one što hoće po svaku cenu da vas obiđu pa vam voze "u gepeku" i kada idete 180. Uglavnom, skontao sam da najmanje volim da idem relacijom BG-ČA jer se tuda, naročito petkom i nedeljom, u najmanju ruku divlja. Na ostalim autoputevima je mislim bolje.

miskic

pre 1 godinu

3. Izračunavanje nekakve "prosečne brzine (kretanja vozila) na auto-putu", je možda matematički tačno, ali se zasniva na nizu nedokazivih pretpostavki, pa bi zbog toga sa objektivnog pravnog gledišta bilo neosnovano za izricanje bilo kakve kaznene mere...
(FUJ...!, 30. jul 2022 13:15)
Nedokaziva pretpostavka da je 2+2=4?

kole

pre 1 godinu

Setam po naselju pre neko vece i zacujem neku graju, kad na tu prometnu saobracajnicu kojom jurcaju sleperi i druga vozila iz sporedne ulice ulazi Reno Klio pun nekih klinaca, a dvojica leze na haubi i drze se za brisace. Muzika tresti i svi u glas vriste, smeju se i ludo zabavljaju. Potegnem telefon da snimim i turim na ju tjub, ali odmakose mi. Posle razmisljam, sta ti njima da pricas i kako da ih edukujes kad tu mozga nema ni ulicu da predju kako valja, a ne da ozbiljno postuju propise i sacuvaju kako svoje tako i tudje zivote.

Tačno, ali delimično

pre 1 godinu

Ugrozavas osiguravajucu kucu, jer su isplate za lakse povrede daleko manje nego za teske povrede ili invaliditet! Ili za smrt vozaca ili putnika! Plus troskovi lecenja za povredjene o trosku obaveznog zdravstvenog osiguranja! Pravilo uvedeno da zaštiti vozaca i putnike, ali po diktatu i lobiranju osiguravajucih kuca!
(sir oliver, 30. jul 2022 19:53)

Hmmm...ima tu istine, ali nije cela istina.
Ako imate državno zdravstveno osiguranje (kao kod nas), samoj državi je u interesu da smanji broj teških telesnih povreda jer je lečenje dugorajno, rehabilitacija još duža, a eventalni invaliditet će državu koštati mnogo više nego što ste uplatili u fond.

Igor

pre 1 godinu

@Vozaci iz Srbije prvo da nauce da je leva traka na auto putu preticajna i kao sto samo ime kaze u njoj se vrsi preticanje posle kojeg se vratis u desnu ili ti sporiju traku...
(Dejan, 30. jul 2022 18:47)

Apsolutno je nemoguce tako voziti zbog Velikog broja kamion I autoput u srednjoj traci. Mislim da je jasno sta hocu da kažem, ja namestim adaptions temporal na 140 I vozim levom trakom, ostalo bi bilo mucenje.

sve je relativno

pre 1 godinu

Razlog akcije pojačane kontrole saobraćaja su gužve koje se ovog vikenda očekuju zbog smene turista u jeku letnje sezone, a sa druge strane u prethodnih 20-ak i više dana smo imali zaista nepovoljno stanje bezbednosti saobraćaja - od početka jula čak 48 poginulih učesnika u saobraćaju.

@ja

U pravu si, oni "brinu" za nas i to je razlog pojačane kontrole ja autoputu. Ko je pratio vesti poslednjih mesec dana, većina poginulih su mladi u povratku iz provoda u jutarnjim satima, na magistralnim i još više lokalnim putevima. Stradalo je dosta pešaka, a i biciklista, pogotovo noću (verovatno i delimično svojom krivicom, odnosno neinvestiranjem u život kupovinom osvetljenja za par stotina dinara).
Na autoputu je poginulo nekoliko ljudi, od toga čini mi se dvojica čini u zaustavnoj traci, na koje su naleteli automobili, tako da to nema nikakve veze sa merenjem prosečne brzine i manjim brojem poginulih na autoputu.

Skoro se desila banalna situacija u Hrvatskoj na autoputu na području Like. Stariji bračni par je poginuo u Oktaviji, kada je na njih naleteo kombi. Vozaču je pukla guma u preticajnoj traci, i on se tu zaustavio??? Kako je padala kiša, ostali su u vozilu da ne pokisnu??? Tablice Ogulin, malo mesto, moguće da nema naviku vožnje autoputem, ko zna kada je polagao vozač, verovatno dok nije ni bilo autoputa u bivšoj Jugi.
I šta sada, Hrvati treba da spuste brzinu na 110 km/h na autoputu zbog toga, a poznato je da do 150 km/h tolerišu sa presretačima, iako je 130 km/h ograničenje.
Poenta je nevoziti rizično, biti skoncentrisan, nikako umoran, pospan, pogotovo pijan i drogiran, jer glupost možeš napraviti i na 50 km/h.

Molis

pre 1 godinu

Sve sistem do sistema za uzimanje para, pa mi smo prestigli Nrmacku po sistemima za otimanje para vozacima. Dajte nam bar 10 procenata zapadnih puteva

MisterNo

pre 1 godinu

Dajte, ko jos vozi 180 pa sedne i pije kafu? Mozda 1 od hiljadu. Vozi se brzo da se brze stigne (ja mogu 7 sati do Paralije i slicne price)

Petar Golemi

pre 1 godinu

Čini mi se da su ponovo tutubsni iz Puteva Srbije potpomognuti nekim cudacims uz uprave saobraćajne policije bacili pare......Ozbiljne sisteme treba da uspostavljaju provereni i dokazani stručnjaci iz Kupa i drugih organizacija. A posao države je da postavi sposobne na pozicije rukovođenja a ne poslušnike t.j. neoboljsevike.

vlajko

pre 1 godinu

Mene interesuje da li iko meri brzinu motociklista? Oni su najveća opasnost u saobraćaju. Vozim 120/h, a on samo prozuji pored mene, ni ne vidim odakle se stvorio. Obuzdajte motocikliste!
(Deja_Vu, 30. jul 2022 20:03)
ne generalizuj, nego gledaj retrovizor.

Čika Boško

pre 1 godinu

Ma dajte bre manite taj auto put više...!
Ljudi ginu kao muve po lokalnim džadama, i ulicama, a policija opsednuta auto putem.
Vozim danas iz Užica prema Čačku, ljudi pretiču preko pune linije samo teko... A policija 'vata radarom na ulasku u Beograd na Čukarici...
Uhvate nekog sirotan koji je vozio 70, a dozvoljeno 60...

Kiza

pre 1 godinu

Celo leto ludim gledajući automobile sa srpskim tablicama koje voze do 130 na sat i strane table koje juracaju preko 160. Na naplatnim rampama zaustave i kazne 5% od tih stranih tablica. Sistem je sasvim nekorektan i neefikasan

Alex

pre 1 godinu

Slatko si me nasmejao… čuj, ovi iz SATa divljali… Ovaj sto je divljao, sigurno je jurio 80…
(H H, 30. jul 2022 20:30)

A ti si neki opasan? Pa podji malo na navak da objasnis Alvirovicu na M3 i M4 kako se vozi. Bas me zanima kako bi to izgledalo. Vas napaljene klincobere odrasle na raznim petrolheadsima i autoanalizama bih za pocetak malo u skolu pa sve onda drugo po redu, pa onda na stazu sa cistite sneg. Kao sto je onaj vas iz petrolheadsa i zavrsio u SAT-u da malo nauci nesto.

Zacvo

pre 1 godinu

Ovo naravno nije tacno. U Italiji imas Tutor koji meri prosecnu brzinu od checkpointa do checkpointa (vidljive su kamere i pise upozorenje pre kamere) i funkcionise tako sto dozvoljava prekoracenje od samo 5kmh prosecne brzine, sve preko toga sistem cuva sa fotkom automobila, vozaca i tablica i automatski salje kaznu (u Italiji naravno). Isto imas i u Sloveniji ali je jasno obelezeno. Sve po zakonu. U Italiji je sistem Tutor smanjio broj nesreca za 52 procenta!
(Pilot, 30. jul 2022 19:08)

Pa upravo si dokazao da taj sistem i ovaj naš nisu isti. Naš je nelegalan po svim standardima EU. Ne sme se snimati, a da to nije unapred rečeno, odnosno da ne piše pre kamere. U tome i jeste problem sa ovim sistemom i svim kamerama za saobraćaj uopšte u Srbiji. Zato stranci i ne plaćaju kazne jer smo, kako neko reče, dobili packu od EU.

H H

pre 1 godinu

Isli ovi iz SAT patrole do Grcke. Sa dva ista auta. Jedan divljao, preticao, jurio, krsio razna ogranicenja. Drugi vozio sve po znakovima. Dosli na parking hotela u 20 minuta razlike. Svako ko juri je obicna budala. Idi brate negde u sumu pa se rokni pistoljem u glavu. Sto maltretiras narod oko sebe i dovodis ga u opasnost.
(Furda, 30. jul 2022 15:11)

Slatko si me nasmejao… čuj, ovi iz SATa divljali… Ovaj sto je divljao, sigurno je jurio 80…

Deja_Vu

pre 1 godinu

Mene interesuje da li iko meri brzinu motociklista? Oni su najveća opasnost u saobraćaju. Vozim 120/h, a on samo prozuji pored mene, ni ne vidim odakle se stvorio. Obuzdajte motocikliste!

Mitar

pre 1 godinu

Tacno je sto rece Pilot- Tutor sistem u Italiji funkcionise, ranije se po njihovim autoputevima letelo (dosta njih 140, 150 i vise kmh, subjektivno iz ugla nekog ko se krece 130), a godinama unazad, otkako je taj sistem aktivan, uglavnom vecina vozi oko 130kmh, uz poneke izuzetke.

kognitivna disonanca

pre 1 godinu

@Pilot:

Ja kroz Sloveniju prošao sa col tablicama iz Švicarske, vozeći prosečno 160 km/h i nisu imali primedbi. Kroz Kroaciju isto tako. Sve jako ljubazni ljudi, na naplatnim rampama, na granici. Nijesam imao primedbi!

rani

pre 1 godinu

Ja se izjasnim da je moj drug sa Kosova vozio moj auto i? Sa Kosovom nemamo nikakvu policijsku ili bilo koju drugu saradnju i tu je daljoj priči kraj.
(Kinšasa, 30. jul 2022 15:31)

Ti stvarno mislis da ces tako da prevaris sistem ili se zezas? Samo ti postuj tih 130 i vezi taj pojas, bice ti pametnije.

Evo, samo što nije

pre 1 godinu

A da dignete brzinu na autoputu na 150, što bi sa savremenim vozičima bilo jedino normačno, pa da onda globite i maktretirate vozače? Kog đavola i prabite auoputeve ako treba da se mili.
(EU Citizen, 30. jul 2022 17:38)

Može!
Čim dodaju bar još jednu traku. :)
150 km/h na našem autoputu sa samo dve trake i puno kamiona i autobusa je čista ludost.

Oki

pre 1 godinu

Uopšte mi nisu jasni ljudi koji prekoračuju brzinu stavljajući u opasnost druge nedužne ljude i onda sednu na pumpu da izravnaju prosečnu brzinu. Dakle stigneš za isto vreme, a usput se cimaš sa stajanjem, izlaženjem, trošenjem para na kafu. Ti ljudi imaju poseban mentalni sklop koji je spreman za psihijatriju

Ako su ruze, procvetace...

pre 1 godinu

u austriji tempomat na 141,
u madjarskoj na 144,
u srbiji na 149 do bga,od bga 144.
i tako godinama.
nikad kaznu nisam dobio.
jedino se trudim da drzim odstojanje 3+sec.

Zacvo

pre 1 godinu

Sezona građevinskih radova se poklapa sa sezonom godišnjih odmora. Kukate svi kako nam je autoput los, a kad se radi na sređivanju opet kukate. U Makedoniji ima radova oko Skoplja. Mada kakvo je stanje autoputa kod njih i Grka trebalo bi da rade non stop na saniranju. Naš autoput je odličan. I ostala je samo deonica od Paraćina do Leskovca da se komplet sredi pa će biti kao pista.
(Mima, 30. jul 2022 16:34)

Nije tačno. Sezona građevinskih radova traje od marta do novembra, a sezona godišnjih odmora samo jul i avgust,taka da se baš i ne poklapaju. Zašto nije bilo ovoliko radova u aprilu ili maju? Kao građevinac znam da je kad su najveće vručine i najmanji obim radova zbog potrošnje radova i problema sa materijalom na visokim temperaturama.
Problem je taj što su oni koji planiraju i ugovaraju poslove nesposobni. Oni uvek planiraju da radovi počnu u martu ali zbog njihove nesposobnosti počnu i junu što nas kao građane košta puno više zbog povećanih troškova.
Osim toga, sve i da nije tako, ne bi smeli da naplaćuju pun iznos putarine jer nisu pružili uslugu koju treba.
Inače i ovaj novi sistem merenja brzine je uveden upravo zbog radova. Silno vreme se izgubi u čepovima koje izazivaju radovi tako da ste ostatak mogli ići i 200km/h ne bi prekoračili prosečnu brzinu

Zohan

pre 1 godinu

Kada je vidljivo i prazno 160 mi je sasvim ok brzina sa modernim automobilima. Problem je sto je javasluk. Neko ide 80 neko 200. I jedne i druge bih odstranio. Drugi problem je sto je realnost da je prosecan vozac jako los vozac. Mislim na kognitivne i motoricke sposobnosti. I opet voze brze nego sto umeju, pricaju telefonon, spavaju na semaforu itd. Tako da je 130 za vecinu i previse. Vecina vozaca ne zna sta da radi kad im auto izgubi trakciju, to te niko ne uci. Nije voznja samo PSP, kvacilo i migavac. Obuka nalik onoj koju Navak ima bi trebalo da bude obavezna. Sto se tice kaznjavanja tice, svi vec odavno znamo da se u bezbednost gradjana ulaze tamo gde se moze najvise puniti budzet.

Pilot

pre 1 godinu

Ovaj sistem su ukinule gotove sve Evropske zemlje jer je nezakonit. Svaki nadzor građana sa fisknim kamerama u EU mora biti jasno označen. Ako se kamere za snimanje brzine jasno obeleže onda gube svrhu.
(Zakon, 30. jul 2022 15:42)

Ovo naravno nije tacno. U Italiji imas Tutor koji meri prosecnu brzinu od checkpointa do checkpointa (vidljive su kamere i pise upozorenje pre kamere) i funkcionise tako sto dozvoljava prekoracenje od samo 5kmh prosecne brzine, sve preko toga sistem cuva sa fotkom automobila, vozaca i tablica i automatski salje kaznu (u Italiji naravno). Isto imas i u Sloveniji ali je jasno obelezeno. Sve po zakonu. U Italiji je sistem Tutor smanjio broj nesreca za 52 procenta!

katić

pre 1 godinu

Sram vas bilo, živite od ovog naroda a samo smišljate kako da mu otmete ono što zaradi i to sve radite kao za naše dobro( što je klasična laž) Vi i našu decu " volite" više nego mi sami, sram vas bilo još jednom!!!!!

Rodion Gataulin

pre 1 godinu

@Vozaci iz Srbije prvo da nauce da je leva traka na auto putu preticajna i kao sto samo ime kaze u njoj se vrsi preticanje posle kojeg se vratis u desnu ili ti sporiju traku...
(Dejan, 30. jul 2022 18:47)

Problem čini oko 30-40% "vozača" iz srbije, ali 100% "VOZAČA" IZ TURSKE, a "naša" "država" se tim povodom takođe pravi mrtva...

sir oliver

pre 1 godinu

Prekoračenje brzine, alkohol i korišćenje telefona sa jedne, i nevezivanje pojasa sa druge strane.
Pitam se po čemu je nevezivanje pojasa opasno po druge učesnike u saobraćaju?
Zašto se to toliko potencira?
Svako odgovara za svoju sigurnost.
Ako ja ne vežem pojas, koga ugrožavam osim sebe?
Najgluplje pravilo od svih izmišljenih...
(iskreno, 30. jul 2022 14:30)
Ugrozavas osiguravajucu kucu, jer su isplate za lakse povrede daleko manje nego za teske povrede ili invaliditet! Ili za smrt vozaca ili putnika! Plus troskovi lecenja za povredjene o trosku obaveznog zdravstvenog osiguranja! Pravilo uvedeno da zaštiti vozaca i putnike, ali po diktatu i lobiranju osiguravajucih kuca!

onako

pre 1 godinu

Uzecu za primer voznju od Beograda do granicnog prelaza Presevo.
Daljina 378 km.
Brzina i potrebno vreme:
150 km/h -2h 31 min
140 km/h -2h 41 min
130 km/h -2h 54 min
120 km/h -3h 09min
110 km/h -3h 26 min
100 km/h -3h 46 min
Pa presudite sami.

Mentor

pre 1 godinu

@bauhaus, 30. jul 2022 16:05
Maturski rad u jednoj našoj gimnaziji pre 7 godina. Simulacoja za dane koji su tada bili najfrekventniji, 100000 auta, random uključenja, random isključenja, random brzine, random tablice... 20 "kamera".

BoHuT

pre 1 godinu

Nisu ginuli zbog nekoga u Srbiji, svi su ginuli zbog svojih okolnosti - da li je to neprimerena brzina, umor ili koriscenje mobilnog telefona to je upitno ali je pretezno ovo razlog te iz tog razloga podici cenu kazni i pojacati kontrole za te tri stvari pa dok se ne opamete…

hm

pre 1 godinu

@Mima
Jeste da građevinska sezona obuhvata leto, ali za radove na autoputevima ima više nego sovoljno lepog vremena, van pika turističke sezone. Nemojte da relativizujete problem. Mi više nemamo ni oštre zime, tako da je jako malo dana u toku kalendarske godine kada građevinski radovi ne mogu da se izvode. Veći je poblem što je na M. Velikom zatvorena leva deonice malo ispred petlje Lajskovac,iz smrera od Beograda, jer je nov autoput već propao u toj meri da se više kilometara trake zatvori zbog sanacije.

Alex

pre 1 godinu

Može li neko da objasni kako je to moguće?
(Domaćin, 30. jul 2022 13:04)

Pa nikako, da oni znaju rekli bi ovde. Nego eto igramo se kao profesora i djaka pa nas oni navlace. Merenje prosecne je najveca glupost izmisljena poslednjih 20 godina a bilo je prilicno gluposti. Autoput osrednje auto 150km/h ne oseti, a ovako sam u situaciji da vozim na tempomatu 130 i tako se sretne nekoliko nas tamo i klajimo jedni iza drugih prilicno blizu gde ako se desi nesto lancano svi izginusmo. To je kao bezbedno a nije da neko stisne gas i da se oslobodi haosa oko sebe i onda normalno vozi, a da ne gnjavi. Nek stave kamere na autoput i pecaju divljake koji voze po 170 i vise i resen problem, a sve ispod kad je covek normalan u glavi koristi pametno i mogucnost da nekad moze i preko dozvoljenog, ali za svoju a samim tim i bezbednost drugih oko sebe.

Alex

pre 1 godinu

(Mima, 30. jul 2022 16:34)

Ne znam kojim ti to putem vozis pa je pista. Pogotovo kad se vracas odozdo ka BG-u kao da susfujes na talasima. I jos jednom ovima sto su jedva presli dva puta grcku granicu i tu odma se uvaljali u neko blato od mora, da ne pricaju nesto o cemu pojma nemaju. Podjite malo dalje od Soluna, prema Atini recimo, pa da vidite sta je autoput pa ga uporedite sa nasim putevima. O magistralama da ne govorim, kroz planincuge i klance po tri trake siroke kao nase 4, vozis nigde rizicne situacije.

hm

pre 1 godinu

@Mima
Jeste da građevinska sezona obuhvata leto, ali za radove na autoputevima ima više nego sovoljno lepog vremena, van pika turističke sezone. Nemojte da relativizujete problem. Mi više nemamo ni oštre zime, tako da je jako malo dana u toku kalendarske godine kada građevinski radovi ne mogu da se izvode. Veći je poblem što je na M. Velikom zatvorena leva deonice malo ispred petlje Lajskovac,iz smrera od Beograda, jer je nov autoput već propao u toj meri da se više kilometara trake zatvori zbog sanacije.

El_presidente

pre 1 godinu

(Domaćin, 30. jul 2022 13:04)

Pogledaj na svakom izlazu sa autoputa na znak koji se direktno nalazi iznad autoputa.
Tu imas za svaku traku po jednu kameru koja ce, izgleda, da meri prosecnu brzinu od izlaza pre.

Dejan

pre 1 godinu

Vozaci iz Srbije prvo da nauce da je leva traka na auto putu preticajna i kao sto samo ime kaze u njoj se vrsi preticanje posle kojeg se vratis u desnu ili ti sporiju traku...

Sitna Slova

pre 1 godinu

Prateci crnu hroniku najvise poginulih na autoputu je zbog zaustavjanja u zutoj traci! (zena dojla dete, kamion naleteo na kombi sa radnicima, promena pneumatika i pomaganje prilikom saobracajne nezgode) Ostale teske nesrece na autoputu desile su se dva puta zbog magle kada vozaci nisu prilagodili voznju uslovima na putu. Slobodno mogu reci da prekoracenje brzine od 130km/h nije uzrok saobracajnih nesreca.

nikos

pre 1 godinu

"Prednost novog sistema je i ta što su sekvence na kojima će biti merena srednja brzina kraće."

Prvo, sve ste ovde utrpali sta vam je palo na pamet ali ... niste objasnili KAKO ce to biti CINJENO. Ovo mi polako ide u domen "okultne saconometrije". Odakle vam pravo da SNIMATE ljude sve vreme puta (inace kako znate da je koristio mobilni telefon)?
Drugo, srednja vrednost se u nauci IZRACUNAVA a NE meri.
A iz citirane recenice sa pocetka, KO odredjuje duzinu sekvence i njihov broj?
I trece, ako povecate dovoljno broj sekvenci na kojima cete "meriti" srednju brzinu, i posledicno, smanjite njihovo trajanje, onda ste prekrsitelja "uhvatili RADAROM u REALNOM VREMENU ... a to vec ima ZAKONSKU podlogu ... za razliku od ovog najavljenog!

Marko

pre 1 godinu

Ja sam vozio 140-150 na autoputu, verovatno bi na nekim dužim distancama prosek bio ispod 130, jer su uvek neki radovi, kamion, itd. pa se uspori.

Medjutim, jako mi se svidja kako ljudi voze 130 nakon uvodjenja ovog sistema, pa tako i ja. Ne mislim da je zbog malo niže brzine to naročito bezbednije, ali jeste bezbednije jer mnogo više ljudi vozi istim tempom. Daleko je manje onih koji se zalete u branik i blicaju jer je za njihovih 180 vaših 140 sporo…

Prema tome, puna podrška za ovu meru. Meni koji vozim stalno autoputem to je učinilo da sa njega izlazim mnogo odmorniji i sa manje stresa. A “izgubim” možda 5 minuta… ponavljam, ne zbog brzine kao takve, već jednog zajednickog tempa za veliku većinu vozača.

Naravno, uvek je drama vikendima leti kad se pojave Turci i ostali, ali šta ćete, meni je važno i kako se vozi preostalih 350 dana u godini.

ako ga imate...

pre 1 godinu

Gomila njih na ovom portalu kuka kako je ovo država bezakonja. Onda pročitaš komentare na ovu vest i vidiš da se sad kuka što postoji zakon. Gomila vas se poziva na brzinu kojom voze stranci sve u stilu kako oni mogu a mi ne možemo. Oa neko može da bude i narko diler. To ne znači da i vi trebate da budete narko dileri. Valjda je cilj da se razlikujete od baraba, da pokažete kućno vaspitanje.

ni levo, ni desno

pre 1 godinu

(FUJ...!, 30. jul 2022 13:15)

Uvek uživam da čitam komentare "stručnjaka" iz raznih oblasti. Ti si "stručnjak" za matematiku i pravo. Da ovo postoji samo kod nas tvoj komentar bi imao smisla.

Ako su ruze, procvetace...

pre 1 godinu

najbolji sistem je merenje odstojanja, postaviti senzore, i ko drzi odstojanje manje od 2sec na 2/3 chekpoint, kazna,astronomska.
nedrzanje odstojanja je mnogo rizicnije nego prekoracenje brzine.

EU Citizen

pre 1 godinu

A da dignete brzinu na autoputu na 150, što bi sa savremenim vozičima bilo jedino normačno, pa da onda globite i maktretirate vozače? Kog đavola i prabite auoputeve ako treba da se mili.

serbiko

pre 1 godinu

Meni, stvarno, nije jasna ova pobuna u komentarima!? Gde je problem, ljudi? Vezes pojas i vozis 130km/h i to je to. Gde na svetu moze brze i bez pojasa, sem na par deonica u Nemackoj? Daleko manja dozvoljena brzina je u SAD, Britaniji, Holandiji, Belgiji, Svajcarskoj, sto se tamo ne bunite? Cuj da se dozvoli 160km/h, pa ni ovih 130 mnogi ne umeju da voze, nemaju ispravna vozila za tih 130, voze sa zimskim gumama i starim letnjim. Juce je lik prosao sa krsinom od BMW pored mene sa 180 minimum, kasnije ga vidim na pumpi, sipa obicnu vodu u sistem, pogledam gume, stare zimske, pa taj nije za saobracaj uopste, a ne da se krece auto putem i to 180. Uzas.

Čikatilo

pre 1 godinu

Od Nisa do Beograda 3x4km radovi u JEKU sezone, a uredno naplatis putarinu. U Makedoniji nema nijedan zastoj, u Grckoj do Keramotija takodje nijedan. Drzava pajaca.
(Kukatilo, 30. jul 2022 15:13)

Ako se ne popravlja put, zašto se ne popravlja. Ako se popravlja, zašto se popravlja. Ko da ugodi našem narodu? I još navedeš primer Grčke kao zemlje u kojoj nema zastoja. Jesi li probao da uključiš mozak pa da razmisliš ima li to neke veze s klimom?

zato treba bežati iz Srbije

pre 1 godinu

Da li može neko da mi kaže koji je zakonski osnov po kom JP putevi srbije prosleđuju podatke o ličnosti Mup-u bez saglasnosti o obradi ? Jer nije krivično delo.
(Milojko ludi, 30. jul 2022 14:46)

Ne postoji pravni osnov. To je izmislila naša država. Kamere na putevima, merenje brzine, vezivanje pojaseva, zabrana korišćenja mobilnog u toku vožnje itd. ne postoji nigde nego kod nas.

Brutal Deluxe

pre 1 godinu

Cek, niko od poginulih nije stradao zbog loseg stanja puteva ili losih vozila (zbog nedostatka novca, naravno), svi su stradali jer voze brzo? Dakle, vise kazni ce resiti problem saobracaja? Zgodno.
(Dex, 30. jul 2022 15:51)

Naravno da nije. Put i vozilo nije razuman entitet, već vozač. Ako je put loš, prilagodi brzinu njegovom kvalitetu, ako ti je vozilo neispravno, nemoj da ga voziš dok ga ne popraviš. Krajnje je vreme da odrasteš, saobraćajna policija ti nije tata i mama.

Dragan

pre 1 godinu

Ovaj sistem su ukinule gotove sve Evropske zemlje jer je nezakonit. Svaki nadzor građana sa fisknim kamerama u EU mora biti jasno označen. Ako se kamere za snimanje brzine jasno obeleže onda gube svrhu.
(Zakon, 30. jul 2022 15:42)

Ne gube svrhu. Svrha nije kaznjavanje, vec voznja brzinom do maksimalne. U policijskim drzavama je svrha kaznjavanje. Ovi lopovi bi morali da jasno obaveste javnost gde su kamere i da ih vidno obeleze.

X

pre 1 godinu

100 komentara i nijedan da objasni.

Reseno je na sledeci nacin, cak su sistem instalirali pre vise godina ali ne znam zasto nije funkcionisao: na svakom (za sad nije svaki ali vecina jeste pokrivena) znaku ispred svakog izlaza sa autoputa primeticete 2 kamerice iznad obe vozne trake. Znaci merice od izlaza do izlaza i naravno od prve do poslednje rampe.

Za one koji se pitaju da li su stranci obavesteni, jesu. Juce sam isao iz Subotice i pre rampe, na info tabli pise "speed section control".

žex

pre 1 godinu

stranci divljaju nasim autoputevima, nihde nema nikakv znak da se meei brzina. A stranci kos i jako donrl znaku da nase kazne na njih ne deluju (sem na one sto ih uhvati presretac).

El kapitano

pre 1 godinu

Autoput od Bg prema Nisu je blago receno katastrofalan. Gde odlaze silni novci od putarina (Bg-Nis preko 1500din) nije mi jadno. Bas me briga bre za novi sistem kad uopste ne spadam u tu kategoriju vozaca kao i 90% ljudi koji voze. Oformite novi sistem za popravku puteva pa ce biti manja smrtnost i onda naplacujte kazne.

LuKa

pre 1 godinu

Dao bog da nam se raspadnu ti autoputevi.Sve neke kontrole u zemlji koja ne moze da se kontrolise.Ko kontrolise sto uvozimo struju, sto nemamo nuklearke, sto nemamo nove elektrane.Sto je bivsi ministar sundjer bob (rostilj majstor).Odsustvo zdravog razuma i logike al cemo da kontrolisemo saobracaj.Uvedi bre obavezni preventivni pregled srca i krvnih susdova srca skenerom.

bauhaus

pre 1 godinu

Više neće biti onih situacija koje su ranije komentarisane, da vozač koji uđe na auto-put može da vozi nedozvoljenom brzinom a onda sedne na benzinsku pumpu, napravi pauzu i time srednju brzinu smanji.

Može li neko da objasni kako je to moguće?
(Domaćin, 30. jul 2022 13:04)
Mislim da nije moguće već će možda samo biti kamere na svakih 50km koje će da usnime trenutnu brzinu. Jer da bi merile prosek izmedju "checkpointa" sistem bi morao da snima tablice svakog automobila koji prodje i onda za svaki automobil ponaosob da računa proseke po deonicama, što na dnevnu frekvenciju od nekoliko hiljada automobila mi deluje teško za poverovati.

Miki

pre 1 godinu

Da li se strani vozači, na ulazu u našu zemlju, obaveštavaju o merenju prosečne brzine ?
(Radoznalost je ubila mačku, 30. jul 2022 13:43)
Piše na onim portalima i na engleskom da se meri prosečna brzina. A ima lepo kod svake petlje znak 130 pa nek poštuju to i nece imati problema.

Nenad

pre 1 godinu

Ja se izjasnim da je moj drug sa Kosova vozio moj auto i? Sa Kosovom nemamo nikakvu policijsku ili bilo koju drugu saradnju i tu je daljoj priči kraj.
(Kinšasa, 30. jul 2022 15:31)
Tako se drug u nemačkoj izjasnio da mu je brat iz Srbije vozio, pa kad je posle par godina dolazio kod njega dobio je kaznu sa kamatom naravno i platio... Samo kažem...

dojč

pre 1 godinu

130km na sat Subotica- Novi Sad- Beograd kao da idem peške !!!!
Sve ravno i monotono. Svaki put se smorim.
A pre toga sam vozio 600km bez problema.
Ne kazem da treba brže mada bi moglo barem 140-150.
Ipak su ova nova auta bezbednija za vožnju malo većom brzinom.
Adaptivni tempomat, senzori za sve živo itd.
Pa nisu Nemci ludi i glupi pa da puste da im narod gine a nešto ne vidim da ih gine više nego kod nas.
(pedja, 30. jul 2022 13:25)

Evo druže ja već punih 7god bukvalno živim na autobanu, i čega sam se sve nagledao daleko ga bilo. Jeste sve to lepo, brza vožnja po top putu, ali reci mi na šta liči Porsche koji se pri brzini od preko 200kmh skuca u auto koji je u koloni od 100kmh i manje. Ne liči ni na šta, zato sto ga nema, i plus još par auta koje je pokupio. To “bez ogranicenja” dovodi do toga da kada imaš udes, nemaš nikakve šanse da preživis. Mogu ova nova auta da budu vrh bezbedna, ali kakve sam vidjao po autoputu, iz takvih živ ne izlazi. U Nemačkoj se za jedan dan desi više udesa nego u Srbiji za pola godine.
Tako da naše ograničenje od 130kmh je i više nego dovoljno, s’obzirom na stanje naših autoputeva, kao i na mentalnu ograničenost pojedinih vozača na istim (i naročito stranih koji prolaze kroz našu zemlju). Do te brzine postoji i velika šansa za preživljavanje nakon udesa, sve preko toga šanse se drasticno smanjuju ma sta god vozio.

Rodion Gataulin

pre 1 godinu

@Gadi mi se ova zemlja
(KraljevinaSrbija, 30. jul 2022 15:13)

I meni, tera na povraćanje čim pogledaš oko sebe ili upališ TV, ali iz 1000000 razloga drugih, a ne zbog average speed check koji postoji u velikom broju zemalja (gde se, uzgred budi rečeno, ljudi ponašaju 1000000 puta kulturnije u saobraćaju). Samo treba znacima obeležiti "average speed check" i TAČNA POLJA na kolovozu koje zahvata kamera, jer je smisao kamera i ograničenja PREVENCIJA, a NE KAŽNJAVANJE. I još nešto, ako ovim sistemom (koji je dobar i koristan sam po sebi) NE UDARE PRVO KRDA TURAKA u migraciji, nego domaću sirotinju, treba podići oružani ustanak.

Opsta mesta koja nista ne znace

pre 1 godinu

Nije precizirano od 48 poginulih koliko je poginulih na autoputevima.
Prekoracenje brzine je pre svega problem na magistralnim putevima, gde je i najvise poginulih zbog iste.

Dr Mr

pre 1 godinu

@ kinshasa
Mislili su na takve kao sto si ti, to je moglo pre da prodje . Sad taj neko mora kod notara da potpise izjavu da je on upravljao vozilom, a ako nece, ne moze, nije u drzavi, nije na planeti zemlji, ti placas kaznu i snosis sve konsekvence…

Mima

pre 1 godinu

Od Nisa do Beograda 3x4km radovi u JEKU sezone, a uredno naplatis putarinu. U Makedoniji nema nijedan zastoj, u Grckoj do Keramotija takodje nijedan. Drzava pajaca.
(Kukatilo, 30. jul 2022 15:13)
Sezona građevinskih radova se poklapa sa sezonom godišnjih odmora. Kukate svi kako nam je autoput los, a kad se radi na sređivanju opet kukate. U Makedoniji ima radova oko Skoplja. Mada kakvo je stanje autoputa kod njih i Grka trebalo bi da rade non stop na saniranju. Naš autoput je odličan. I ostala je samo deonica od Paraćina do Leskovca da se komplet sredi pa će biti kao pista.

lobotom

pre 1 godinu

@ iskreno

Zar je na Balkanu stvarno toliko teško staviti pojas? Pogledaj statistiku smrtnih udesa u Njemačkoj prije obaveznog vezanja i dvije (početkom osamdesetih) godine nakon uvođenja obaveznog vezanja i sve će ti biti jasno.
I da, pojas često odlučuje da li ćeš iz auta izaći zdrav ili ćeš na dugogodišnju rehabilitaciju na državne troškove, samim time je obavezno vezanje i više nego opravdano. Ili da li će ti djeca ostati siročad.

Комша

pre 1 godinu

Мене ово не дотиче јер возим у ограничењу увек. Ставим темпомат на 125кмч и лагано. А да би неко ишао просечно више од 130, то значи да је баш добро јурцао много више од 130, па можда и 150кмч. Ако ти се жури крени раније. Тако је мени мој деда иначе профи возач говорио.

Nemanja

pre 1 godinu

@ Prekoračenje brzine, alkohol i korišćenje telefona sa jedne, i nevezivanje pojasa sa druge strane.
Pitam se po čemu je nevezivanje pojasa opasno po druge učesnike u saobraćaju?
Zašto se to toliko potencira?
Svako odgovara za svoju sigurnost.
Ako ja ne vežem pojas, koga ugrožavam osim sebe?
Najgluplje pravilo od svih izmišljenih...
(iskreno, 30. jul 2022 14:30)

Evo da ti odgovorim...Apsolutno netacno! Ako se desi nezgoda verovatnoca za povredom i smrtnim ishodom je drasticno veca. U tom slucaju, ko placa izlazak tuzioca recimo, koji ne bi izlazio da je samo materijalna steta? Svi mi koji placamo porez! Ko placa izlazak hitne pomoci, lecenje u bolnici itd.? Opet svi mi a ne ti! Ko ce nadoknaditi za izgubljenu produktivnost (drzava placala skolovanje, zdravstvo a ne moze da povrati od tebe kroz poreze itd.) ako recimo pogines zbog toga sto se nisi vezao? Nece tvoja porodica, komsija ili prijatelj nego svi mi. Nadam se da sada razumes da to nije tako jednostavno kao sto mislis. Da ne pricam o psihickim efektima na osobu sa kojom si se sudario, gde je ona bila vezana i prezivela a ti poginuo... Makar i da si ti kriv, traume ostaju ceo zivot. Zato ne filozofiraj i vezi se, da ne bi drugi (i tvoji najmiliji) ispastali zbog radnje koja traje 2 sekunde.

S

pre 1 godinu

... najbolje je da se na svakih 150 metara na auto putu postavi po jedna kineska kamera za merenje brzine .. ili da na auto put dozvole ulaz samo jugićima ...

wer

pre 1 godinu

@ Ne kazem da treba brže mada bi moglo barem 140-150.

da da,
da je ogranicenje 150, svi bi isli 170-180
i kmecali bi na isti nacin, "nova auta" "ja sam bezbedan vozac"

imaj na umu da ogranicenje brzine postoji
upravo zbog bezrepe marve za volanom

Realan

pre 1 godinu

"...Novi sistem merenja prosečne brzine na auto-putu..."

Za vašu informaciju i edukaciju:
1. Takozvana "prosečna brzina" (bilo čega i bilo gde), NE MOŽE da bude izmerena, nego samo proračunata (izračunata) primenom neke od matematičkih metoda...
2. Da bi se izrekla nekakva kazna (za bilo kakvo počinjeno delo koje podleže kažnjavanju), mora postojati eksplicitni dokaz o počinjenju dela, a pretpostavke nisu prihvatljive...
3. Izračunavanje nekakve "prosečne brzine (kretanja vozila) na auto-putu", je možda matematički tačno, ali se zasniva na nizu nedokazivih pretpostavki, pa bi zbog toga sa objektivnog pravnog gledišta bilo neosnovano za izricanje bilo kakve kaznene mere...
(FUJ...!, 30. jul 2022 13:15)

E i zbog toga za drzavljane EU zemalja ne vazi kaznjavanje u srbiji i smeju da voze koliko hoce. Samo ako ih radar slika tek tad mogu da im pisu kaznu. Nasi su lepo dobili cusku po usima od EU samo par meseci nakon uvodjenja prvog merenja. A o tom niko nikad nije obavestio gradjane. Tako da lepo kaznis naseg coveka zbog peoseka 131 al turcina koji voze u koloni 150 jedan za drugim nista.
Tako je kad smo ovce za sisanje

Mare

pre 1 godinu

Ja vas ništa nisam razumeo. Da razjasnite vi meni to novo čudo tehnike.
I dodatni pitanje imam. Ako vozim manje od 120 da li smem da čačkam nos i na kojoj deonici?

ja

pre 1 godinu

A koliko je od tih na zalost poginulih ljudi stradalo na auto putu, a koliko na lokalnim putevima, raskrsnicama, zbog pijanstva...
Mislim da je debilno da su nemci proracunali da je sigurno imati autoputeve bez ogranicenja cak, a kod nas se jurcanje sa autoputeva koji su ipak sigurniji za brzu voznju(ne moze da ti izleti pesak, biciklista, neko da isparkirava, kao po gradu)prebacuje na lokalne puteve. Jer uvak postoji neko ko nece postovati, i onda sad imamo milion snimaka na lokalnim putevima gde ljudi divljaju i obilaze kako ne treba jer tu ih niko ne snima, da isprobaju svoje masine, umesto na praznom autoputu nocu kao pre

viva72

pre 1 godinu

Onda je najbolje ukinuti saobraćaj u Srbiji pa nećemo imati poginulih.Ili da ubacimo tahografe u vozila.Na žalost i ta brojka poginulih je dokaz razvoja zemlje, veći standard, više novca, bolji automobili, više se vozi, veća je gužva i onda je veća šansa za saob.nezgode.Ja bi obratio pažnjiu na vozače koji na magistralnim putevima gde je ograničenje 80 voze 60, valjda plašeći se radara, što je sigurno, sigurno, kilave, stvaraju kolone... takoïe su i oni opasnost na putu.A stranci su priča za sebe, vozim 150-160km/h a oni pored mene samo prozuje, ko njih kontroliše, plaćaju li oni kazne?

Aleksandar

pre 1 godinu

Samo neke nove mere se uvode bez rezultata a u Beogradu se uopste više ne poštuje pravilo na autoputu da se vozi desnom trakom a pretiče levom. Kralj zauzme levu u nekom Jugiću i vozi tako do Šimanovaca

kwki

pre 1 godinu

Na autoputevima se skoro nikada ne gine, jako retko. Kako ja vidim,prosecno vreme puta ce sada biti duze pa ce se onda upravo desiti da ljudi zbog duze voznje na autoputu, moraju duze da voze magistralinm putevima kada se se iskljuce a jedino sto je sigurno u toj situaciji je upravo umor i nervoza zbog previse vremena u automobilu. Molim boga da ovi Rusi nastave sto je dublje moguce prema fasistickoj evropi i sistemu koji se mesa i svaki segment zivota

faca011

pre 1 godinu

u UK na auto-putu,svako ukljucenje i iskljucenje ima kamere, i tako prate prosecnu brzinu,bez obzira da li je pumpa,parking,petlja ili nesto deseto... dakle zezanja nema! a vidim ovog jednog strucnjaka sto pise da je prosecna brzina PRETPOSTAVKA,pa kao takva ne moze da se tumaci kao prekrsaj jer nije direktno registrovan. malo ti je logika losa... fizika kaze od tacke A do tacke B za toliko vremena,tolikom brzinom...i koga briga sto ti nije slikao brzinu, slikan si u tacki A i u tacki B,sasvim dovoljan dokaz. ili treba da ulazimo u neku dublju teoriju kakve su to nauke matematika i fizika,i sta je broj uopste... a sto se tice samih ogranicenja na nasim putevima... kakvi su nam putevi,ogranicenja su jos i super...

Petar

pre 1 godinu

@FUJ!
Druže jesi ti normalan?
Vidim smeta ti što hoće da kažnjavaju one koji voze prebrzo. To je isto kao da ti smeta što hoće da kažnjavaju lopove..

Šta ti nije jasno u teksu?
Neće više kažnjavati na osnovu prosečne brzine kojom si stigao do sledeće naplatne rampe nego će postaviti kamere i duž puta. Snimiće ti tablicu i sistem će uporediti vreme kada si ušao na taj deo auto puta. To je dovoljan dokaz. Već je eksplicitno. Ti se buni i plači koliko hoćeš. I treba da te kazne za prebrzu vožnju.

U normalnim zemljama kažnjavaju za sve i svašta pa ljudi voze pažljivije i kulturnije.

Pera

pre 1 godinu

U startu je osudjeno na propast. Kao i sve kod nas uradjeno je napola i ofrlje. Sto mislite koliko ce vremena trebati dok saobracajna policija sprovede prekrsitelja do suca za prekrsaje? Proci ce sati. Govorim iz iskustva. Za to vreme 2000 vozila sa stranim tablicama ce proleteti autoputem brzinom vecom od ogranicene. Uzalud potroseno vreme i policije i tog vozaca. Da ne kazem da stranac tek tada ulazi u problem jer mora da nadje banku gde moze da plati kaznu. A sve je moglo biti reseno sa mobilnim terminalom za bankovne kartice i naplaceno na licu mesta. Ali kome pricati.

Kinšasa

pre 1 godinu

Ja se izjasnim da je moj drug sa Kosova vozio moj auto i? Sa Kosovom nemamo nikakvu policijsku ili bilo koju drugu saradnju i tu je daljoj priči kraj.

Zakon

pre 1 godinu

Ovaj sistem su ukinule gotove sve Evropske zemlje jer je nezakonit. Svaki nadzor građana sa fisknim kamerama u EU mora biti jasno označen. Ako se kamere za snimanje brzine jasno obeleže onda gube svrhu.

Furda

pre 1 godinu

Isli ovi iz SAT patrole do Grcke. Sa dva ista auta. Jedan divljao, preticao, jurio, krsio razna ogranicenja. Drugi vozio sve po znakovima. Dosli na parking hotela u 20 minuta razlike. Svako ko juri je obicna budala. Idi brate negde u sumu pa se rokni pistoljem u glavu. Sto maltretiras narod oko sebe i dovodis ga u opasnost.

Dex

pre 1 godinu

Cek, niko od poginulih nije stradao zbog loseg stanja puteva ili losih vozila (zbog nedostatka novca, naravno), svi su stradali jer voze brzo? Dakle, vise kazni ce resiti problem saobracaja? Zgodno.

Vozač

pre 1 godinu

Da li iko zna kako se tretira jurcanje stranaca? Npr, da li isti placaju kaznu zajedno sa putarinom na naplatnoj rampi ili se totalno ignorisu njihova divljanja (osim onih koje uhvati presretac)?
(Dusko, 30. jul 2022 13:57)

Naravno da ne, ponekad će biti patrola na rampi koja naplaćuje, a najčešće nikom ništa. Ali zato ako prekoračite brzinu negde u Eu, može se desiti da baš sa njima imamo potpisan sporazum o davanju podataka pa će vam uplatnica stići u Srbiju.

mikloš

pre 1 godinu

Nemam reči, to je najveći problem, a ne krateri, šahte, kvalitet asfalta koji traje godinu dana, neobeleženost, nebulozan raspored punih i isprekidanih linija itd itd da ne nabrajam dalje… Ovo veze sa bezbednošću učesnika u saobraćaju nema samo izbijanje građanima para iz džepova i to skupim sistemima koje su isti ti građani platili. LOPOVI! Sve ove stvari i metode su se u svetu već pokazale kao potpuno beskorisne za poboljšanje bezbednosti… Džeremi Klarkson je u Top Gearu još pre 20 godina pričao o ovim problemima u Engleskoj prezentujući neoborive dokaze da se ovo radi samo da bi se punio državni budžet, a broj nesreća ne da se nije smanjio već se i neznatno povećao, ko hoće neka pogleda ima na YT materijala koliko hoće…

Milojko ludi

pre 1 godinu

Da li može neko da mi kaže koji je zakonski osnov po kom JP putevi srbije prosleđuju podatke o ličnosti Mup-u bez saglasnosti o obradi ? Jer nije krivično delo.

Srđan

pre 1 godinu

(Domaćin, 30. jul 2022 13:04)

Samo mala dopuna, ranije se merilo od rampe do rampe, pa su ljudi koji vole da voze brzo, da ne bi bili kažnjavani, između dve rampe, na pumpi, pravili pauzu i tako bili na proseku od npr. 130kmh.
Ništa brže nisu stizali na cilj, ali su prevelikom brzinom ugrožavali druge u saobraćaju. Jednostavno postoje ljudi koji vole brzu vožnju, a ne vole da plate kaznu :-) pa su nalazili način da je iznegnu.

Srbin iz RS

pre 1 godinu

"Može li neko da objasni kako je to moguće?
(Domaćin, 30. jul 2022 13:04)"

Kamere i na putu, prate prolazak i računaju prosjek brzine i u međuvremenu, ne samo na početku i na kraju. Često su na nadvožnjacima, ali ima i posebnih konstrukcija gdje su montirane. Postoje rješenja drugdje, znam za Italiju npr.

Moram da kažem

pre 1 godinu

Može li neko da objasni kako je to moguće?
(Domaćin, 30. jul 2022 13:04)

Pa meni pada na pamet da postoje checkpoint kamere, koje su raspoređene na svakih 50 km.
I kad uđete na naplatnu rampu vi imate vreme ulaska a kompjuteri mere vaše prolazno vreme na svakih 50km te se dolazi do prosečne brzine,.
E sad ako ovo želite da zaobiđete, moraćete da znate sve kamere i sva parkirališta pre njih...

iskreno

pre 1 godinu

Prekoračenje brzine, alkohol i korišćenje telefona sa jedne, i nevezivanje pojasa sa druge strane.
Pitam se po čemu je nevezivanje pojasa opasno po druge učesnike u saobraćaju?
Zašto se to toliko potencira?
Svako odgovara za svoju sigurnost.
Ako ja ne vežem pojas, koga ugrožavam osim sebe?
Najgluplje pravilo od svih izmišljenih...

Vozač

pre 1 godinu

Da je pameti, ograničenje bi bilo 150 ili 160 km/h kako bi se potrošilo više goriva i naplatilo više pdv-a. Ovako se samo terorišu domaći vozači i po koji stranac.

Jvn

pre 1 godinu

Sistem za uzimanje para, klasika. Naravno da treba kaznjavati vozace koji voze 200km/h po autoputu, ali zasto bi neko dobio kaznu za 140-150 npr? U gradu se najviše divlja i bahato ponasa, a najveći je rizik, pogotovo u Beogradu. Tu treba da se pojača kontrola, a ne na putu koji je projektovan da se ide brzo. Veci je problem kada vozis 80 po gradu, nego 150 na autoputu.

Mali Radojica

pre 1 godinu

Jutros sam došao u Bg autoputem iz pravca Niša. Niko od Turaka ne vozi ispod 150, a svaki treći bar 180. Toliko o sistemu. Ako važi samo za domaću raju, onda je ok.

Srđan

pre 1 godinu

(Domaćin, 30. jul 2022 13:04)

Objašnjeno je u tekstu. Neće se više kontrolisati od rampe do rampe, nego će merači bi nasumično raspoređeni usput. Tako će ti snimiti registarski broj kad uzmeš karticu ili prođeš kroz rampu, a sledeće merenje će biti negde usput, možda baš ispred pumpe.
Stvar je jednostavna, postave uređaj koji te u jednom trenutku snimi izdaleka dok nailaziš, u sistemu si već registrovan u koje vreme si prošao rampu, kompjuter u sekundi izračuna prosečnu brzinu i to je to.

serbiko

pre 1 godinu

Da li se strani vozači, na ulazu u našu zemlju, obaveštavaju o merenju prosečne brzine ?
(Radoznalost je ubila mačku, 30. jul 2022 13:43)

Cim se udje u nasu zemlju, postoji tabla sa dozvoljenim brzinama na svim putevima, i tu jasno stoji da je na nasem auto putu ogranicenje 130km/h. Odmah nakon toga, opet stoji znak dozvoljene brzine i tako stalno posle svakog ukljucenja i iskljucenja. Sta vise od toga treba? Ko obavestava u Svajcarskoj sem znaka, pa svi znaju da ni u ludilu ne prekoracavaju brzinu? Vezes pojas i vozis 130, gde je tu problem?

miskic

pre 1 godinu

Više neće biti onih situacija koje su ranije komentarisane, da vozač koji uđe na auto-put može da vozi nedozvoljenom brzinom a onda sedne na benzinsku pumpu, napravi pauzu i time srednju brzinu smanji.

Može li neko da objasni kako je to moguće?
(Domaćin, 30. jul 2022 13:04)

Jedino ako vise puta izmere srednju brzinu a ne samo na izlazu ko do sada....nepotrebno skroz jer glavni uzrocnici udesa su umor i pad koncentracije

Dr Mr

pre 1 godinu

i treba kaznjavati.za 1h danas voznje u beogradu, moja kamera u autu ke snimila 4 sigirna prolaska na crveno, jedno 50 p
losih prestrojavanja, a svaki treci prica tel...prekoracenja ne znam koliko...zamislite da se priznaje privatna kamera kao dokaz...

Dusko

pre 1 godinu

Da li iko zna kako se tretira jurcanje stranaca? Npr, da li isti placaju kaznu zajedno sa putarinom na naplatnoj rampi ili se totalno ignorisu njihova divljanja (osim onih koje uhvati presretac)?

Srki

pre 1 godinu

Više neće biti onih situacija koje su ranije komentarisane, da vozač koji uđe na auto-put može da vozi nedozvoljenom brzinom a onda sedne na benzinsku pumpu, napravi pauzu i time srednju brzinu smanji.

Može li neko da objasni kako je to moguće?
(Domaćin, 30. jul 2022 13:04)

Ako si trol, svaka cast, a ako nisi, onda da te ispostujem. Sistem uporedjuje vreme za koje si presao put izmedju dve naplatne rampe (kada si uzeo karticu i kada si je predao na naplatu) i ima podatke o udaljenosti izmedju istih, te deljenjem ta dva broja dobija prosecnu brzinu kojom si se kretao. Prosecna brzina se dakle po definiciji racuna kao predjeni put u jedinici vremena. To znaci da ako vozis 200km/h sat vremena i onda odmaras na pumpi sat vremena imas istu prosecnu brzinu kao i onaj koji je tokom ta dva sata vozio 100km/h, pa su nadlezni shvatili manu ovakvog nacina utvrdjivanja prosecne brzine i smanjili razmak izmedju referentnih tacaka.

FUJ...!

pre 1 godinu

"...Novi sistem merenja prosečne brzine na auto-putu..."

Za vašu informaciju i edukaciju:
1. Takozvana "prosečna brzina" (bilo čega i bilo gde), NE MOŽE da bude izmerena, nego samo proračunata (izračunata) primenom neke od matematičkih metoda...
2. Da bi se izrekla nekakva kazna (za bilo kakvo počinjeno delo koje podleže kažnjavanju), mora postojati eksplicitni dokaz o počinjenju dela, a pretpostavke nisu prihvatljive...
3. Izračunavanje nekakve "prosečne brzine (kretanja vozila) na auto-putu", je možda matematički tačno, ali se zasniva na nizu nedokazivih pretpostavki, pa bi zbog toga sa objektivnog pravnog gledišta bilo neosnovano za izricanje bilo kakve kaznene mere...

Domaćin

pre 1 godinu

Više neće biti onih situacija koje su ranije komentarisane, da vozač koji uđe na auto-put može da vozi nedozvoljenom brzinom a onda sedne na benzinsku pumpu, napravi pauzu i time srednju brzinu smanji.

Može li neko da objasni kako je to moguće?

pedja

pre 1 godinu

130km na sat Subotica- Novi Sad- Beograd kao da idem peške !!!!
Sve ravno i monotono. Svaki put se smorim.
A pre toga sam vozio 600km bez problema.
Ne kazem da treba brže mada bi moglo barem 140-150.
Ipak su ova nova auta bezbednija za vožnju malo većom brzinom.
Adaptivni tempomat, senzori za sve živo itd.
Pa nisu Nemci ludi i glupi pa da puste da im narod gine a nešto ne vidim da ih gine više nego kod nas.

Domaćin

pre 1 godinu

Više neće biti onih situacija koje su ranije komentarisane, da vozač koji uđe na auto-put može da vozi nedozvoljenom brzinom a onda sedne na benzinsku pumpu, napravi pauzu i time srednju brzinu smanji.

Može li neko da objasni kako je to moguće?

Dusko

pre 1 godinu

Da li iko zna kako se tretira jurcanje stranaca? Npr, da li isti placaju kaznu zajedno sa putarinom na naplatnoj rampi ili se totalno ignorisu njihova divljanja (osim onih koje uhvati presretac)?

Realan

pre 1 godinu

"...Novi sistem merenja prosečne brzine na auto-putu..."

Za vašu informaciju i edukaciju:
1. Takozvana "prosečna brzina" (bilo čega i bilo gde), NE MOŽE da bude izmerena, nego samo proračunata (izračunata) primenom neke od matematičkih metoda...
2. Da bi se izrekla nekakva kazna (za bilo kakvo počinjeno delo koje podleže kažnjavanju), mora postojati eksplicitni dokaz o počinjenju dela, a pretpostavke nisu prihvatljive...
3. Izračunavanje nekakve "prosečne brzine (kretanja vozila) na auto-putu", je možda matematički tačno, ali se zasniva na nizu nedokazivih pretpostavki, pa bi zbog toga sa objektivnog pravnog gledišta bilo neosnovano za izricanje bilo kakve kaznene mere...
(FUJ...!, 30. jul 2022 13:15)

E i zbog toga za drzavljane EU zemalja ne vazi kaznjavanje u srbiji i smeju da voze koliko hoce. Samo ako ih radar slika tek tad mogu da im pisu kaznu. Nasi su lepo dobili cusku po usima od EU samo par meseci nakon uvodjenja prvog merenja. A o tom niko nikad nije obavestio gradjane. Tako da lepo kaznis naseg coveka zbog peoseka 131 al turcina koji voze u koloni 150 jedan za drugim nista.
Tako je kad smo ovce za sisanje

pedja

pre 1 godinu

130km na sat Subotica- Novi Sad- Beograd kao da idem peške !!!!
Sve ravno i monotono. Svaki put se smorim.
A pre toga sam vozio 600km bez problema.
Ne kazem da treba brže mada bi moglo barem 140-150.
Ipak su ova nova auta bezbednija za vožnju malo većom brzinom.
Adaptivni tempomat, senzori za sve živo itd.
Pa nisu Nemci ludi i glupi pa da puste da im narod gine a nešto ne vidim da ih gine više nego kod nas.

Dr Mr

pre 1 godinu

i treba kaznjavati.za 1h danas voznje u beogradu, moja kamera u autu ke snimila 4 sigirna prolaska na crveno, jedno 50 p
losih prestrojavanja, a svaki treci prica tel...prekoracenja ne znam koliko...zamislite da se priznaje privatna kamera kao dokaz...

Rodion Gataulin

pre 1 godinu

@Gadi mi se ova zemlja
(KraljevinaSrbija, 30. jul 2022 15:13)

I meni, tera na povraćanje čim pogledaš oko sebe ili upališ TV, ali iz 1000000 razloga drugih, a ne zbog average speed check koji postoji u velikom broju zemalja (gde se, uzgred budi rečeno, ljudi ponašaju 1000000 puta kulturnije u saobraćaju). Samo treba znacima obeležiti "average speed check" i TAČNA POLJA na kolovozu koje zahvata kamera, jer je smisao kamera i ograničenja PREVENCIJA, a NE KAŽNJAVANJE. I još nešto, ako ovim sistemom (koji je dobar i koristan sam po sebi) NE UDARE PRVO KRDA TURAKA u migraciji, nego domaću sirotinju, treba podići oružani ustanak.

dojč

pre 1 godinu

130km na sat Subotica- Novi Sad- Beograd kao da idem peške !!!!
Sve ravno i monotono. Svaki put se smorim.
A pre toga sam vozio 600km bez problema.
Ne kazem da treba brže mada bi moglo barem 140-150.
Ipak su ova nova auta bezbednija za vožnju malo većom brzinom.
Adaptivni tempomat, senzori za sve živo itd.
Pa nisu Nemci ludi i glupi pa da puste da im narod gine a nešto ne vidim da ih gine više nego kod nas.
(pedja, 30. jul 2022 13:25)

Evo druže ja već punih 7god bukvalno živim na autobanu, i čega sam se sve nagledao daleko ga bilo. Jeste sve to lepo, brza vožnja po top putu, ali reci mi na šta liči Porsche koji se pri brzini od preko 200kmh skuca u auto koji je u koloni od 100kmh i manje. Ne liči ni na šta, zato sto ga nema, i plus još par auta koje je pokupio. To “bez ogranicenja” dovodi do toga da kada imaš udes, nemaš nikakve šanse da preživis. Mogu ova nova auta da budu vrh bezbedna, ali kakve sam vidjao po autoputu, iz takvih živ ne izlazi. U Nemačkoj se za jedan dan desi više udesa nego u Srbiji za pola godine.
Tako da naše ograničenje od 130kmh je i više nego dovoljno, s’obzirom na stanje naših autoputeva, kao i na mentalnu ograničenost pojedinih vozača na istim (i naročito stranih koji prolaze kroz našu zemlju). Do te brzine postoji i velika šansa za preživljavanje nakon udesa, sve preko toga šanse se drasticno smanjuju ma sta god vozio.

miskic

pre 1 godinu

Više neće biti onih situacija koje su ranije komentarisane, da vozač koji uđe na auto-put može da vozi nedozvoljenom brzinom a onda sedne na benzinsku pumpu, napravi pauzu i time srednju brzinu smanji.

Može li neko da objasni kako je to moguće?
(Domaćin, 30. jul 2022 13:04)

Jedino ako vise puta izmere srednju brzinu a ne samo na izlazu ko do sada....nepotrebno skroz jer glavni uzrocnici udesa su umor i pad koncentracije

Opsta mesta koja nista ne znace

pre 1 godinu

Nije precizirano od 48 poginulih koliko je poginulih na autoputevima.
Prekoracenje brzine je pre svega problem na magistralnim putevima, gde je i najvise poginulih zbog iste.

Furda

pre 1 godinu

Isli ovi iz SAT patrole do Grcke. Sa dva ista auta. Jedan divljao, preticao, jurio, krsio razna ogranicenja. Drugi vozio sve po znakovima. Dosli na parking hotela u 20 minuta razlike. Svako ko juri je obicna budala. Idi brate negde u sumu pa se rokni pistoljem u glavu. Sto maltretiras narod oko sebe i dovodis ga u opasnost.

Nemanja

pre 1 godinu

@ Prekoračenje brzine, alkohol i korišćenje telefona sa jedne, i nevezivanje pojasa sa druge strane.
Pitam se po čemu je nevezivanje pojasa opasno po druge učesnike u saobraćaju?
Zašto se to toliko potencira?
Svako odgovara za svoju sigurnost.
Ako ja ne vežem pojas, koga ugrožavam osim sebe?
Najgluplje pravilo od svih izmišljenih...
(iskreno, 30. jul 2022 14:30)

Evo da ti odgovorim...Apsolutno netacno! Ako se desi nezgoda verovatnoca za povredom i smrtnim ishodom je drasticno veca. U tom slucaju, ko placa izlazak tuzioca recimo, koji ne bi izlazio da je samo materijalna steta? Svi mi koji placamo porez! Ko placa izlazak hitne pomoci, lecenje u bolnici itd.? Opet svi mi a ne ti! Ko ce nadoknaditi za izgubljenu produktivnost (drzava placala skolovanje, zdravstvo a ne moze da povrati od tebe kroz poreze itd.) ako recimo pogines zbog toga sto se nisi vezao? Nece tvoja porodica, komsija ili prijatelj nego svi mi. Nadam se da sada razumes da to nije tako jednostavno kao sto mislis. Da ne pricam o psihickim efektima na osobu sa kojom si se sudario, gde je ona bila vezana i prezivela a ti poginuo... Makar i da si ti kriv, traume ostaju ceo zivot. Zato ne filozofiraj i vezi se, da ne bi drugi (i tvoji najmiliji) ispastali zbog radnje koja traje 2 sekunde.

FUJ...!

pre 1 godinu

"...Novi sistem merenja prosečne brzine na auto-putu..."

Za vašu informaciju i edukaciju:
1. Takozvana "prosečna brzina" (bilo čega i bilo gde), NE MOŽE da bude izmerena, nego samo proračunata (izračunata) primenom neke od matematičkih metoda...
2. Da bi se izrekla nekakva kazna (za bilo kakvo počinjeno delo koje podleže kažnjavanju), mora postojati eksplicitni dokaz o počinjenju dela, a pretpostavke nisu prihvatljive...
3. Izračunavanje nekakve "prosečne brzine (kretanja vozila) na auto-putu", je možda matematički tačno, ali se zasniva na nizu nedokazivih pretpostavki, pa bi zbog toga sa objektivnog pravnog gledišta bilo neosnovano za izricanje bilo kakve kaznene mere...

Srđan

pre 1 godinu

(Domaćin, 30. jul 2022 13:04)

Samo mala dopuna, ranije se merilo od rampe do rampe, pa su ljudi koji vole da voze brzo, da ne bi bili kažnjavani, između dve rampe, na pumpi, pravili pauzu i tako bili na proseku od npr. 130kmh.
Ništa brže nisu stizali na cilj, ali su prevelikom brzinom ugrožavali druge u saobraćaju. Jednostavno postoje ljudi koji vole brzu vožnju, a ne vole da plate kaznu :-) pa su nalazili način da je iznegnu.

Mali Radojica

pre 1 godinu

Jutros sam došao u Bg autoputem iz pravca Niša. Niko od Turaka ne vozi ispod 150, a svaki treći bar 180. Toliko o sistemu. Ako važi samo za domaću raju, onda je ok.

Dejan

pre 1 godinu

Vozaci iz Srbije prvo da nauce da je leva traka na auto putu preticajna i kao sto samo ime kaze u njoj se vrsi preticanje posle kojeg se vratis u desnu ili ti sporiju traku...

Srđan

pre 1 godinu

(Domaćin, 30. jul 2022 13:04)

Objašnjeno je u tekstu. Neće se više kontrolisati od rampe do rampe, nego će merači bi nasumično raspoređeni usput. Tako će ti snimiti registarski broj kad uzmeš karticu ili prođeš kroz rampu, a sledeće merenje će biti negde usput, možda baš ispred pumpe.
Stvar je jednostavna, postave uređaj koji te u jednom trenutku snimi izdaleka dok nailaziš, u sistemu si već registrovan u koje vreme si prošao rampu, kompjuter u sekundi izračuna prosečnu brzinu i to je to.

rani

pre 1 godinu

Ja se izjasnim da je moj drug sa Kosova vozio moj auto i? Sa Kosovom nemamo nikakvu policijsku ili bilo koju drugu saradnju i tu je daljoj priči kraj.
(Kinšasa, 30. jul 2022 15:31)

Ti stvarno mislis da ces tako da prevaris sistem ili se zezas? Samo ti postuj tih 130 i vezi taj pojas, bice ti pametnije.

Evo, samo što nije

pre 1 godinu

A da dignete brzinu na autoputu na 150, što bi sa savremenim vozičima bilo jedino normačno, pa da onda globite i maktretirate vozače? Kog đavola i prabite auoputeve ako treba da se mili.
(EU Citizen, 30. jul 2022 17:38)

Može!
Čim dodaju bar još jednu traku. :)
150 km/h na našem autoputu sa samo dve trake i puno kamiona i autobusa je čista ludost.

Čika Boško

pre 1 godinu

Ma dajte bre manite taj auto put više...!
Ljudi ginu kao muve po lokalnim džadama, i ulicama, a policija opsednuta auto putem.
Vozim danas iz Užica prema Čačku, ljudi pretiču preko pune linije samo teko... A policija 'vata radarom na ulasku u Beograd na Čukarici...
Uhvate nekog sirotan koji je vozio 70, a dozvoljeno 60...

serbiko

pre 1 godinu

Da li se strani vozači, na ulazu u našu zemlju, obaveštavaju o merenju prosečne brzine ?
(Radoznalost je ubila mačku, 30. jul 2022 13:43)

Cim se udje u nasu zemlju, postoji tabla sa dozvoljenim brzinama na svim putevima, i tu jasno stoji da je na nasem auto putu ogranicenje 130km/h. Odmah nakon toga, opet stoji znak dozvoljene brzine i tako stalno posle svakog ukljucenja i iskljucenja. Sta vise od toga treba? Ko obavestava u Svajcarskoj sem znaka, pa svi znaju da ni u ludilu ne prekoracavaju brzinu? Vezes pojas i vozis 130, gde je tu problem?

Srbin iz RS

pre 1 godinu

"Može li neko da objasni kako je to moguće?
(Domaćin, 30. jul 2022 13:04)"

Kamere i na putu, prate prolazak i računaju prosjek brzine i u međuvremenu, ne samo na početku i na kraju. Često su na nadvožnjacima, ali ima i posebnih konstrukcija gdje su montirane. Postoje rješenja drugdje, znam za Italiju npr.

wer

pre 1 godinu

@ Ne kazem da treba brže mada bi moglo barem 140-150.

da da,
da je ogranicenje 150, svi bi isli 170-180
i kmecali bi na isti nacin, "nova auta" "ja sam bezbedan vozac"

imaj na umu da ogranicenje brzine postoji
upravo zbog bezrepe marve za volanom

kole

pre 1 godinu

Setam po naselju pre neko vece i zacujem neku graju, kad na tu prometnu saobracajnicu kojom jurcaju sleperi i druga vozila iz sporedne ulice ulazi Reno Klio pun nekih klinaca, a dvojica leze na haubi i drze se za brisace. Muzika tresti i svi u glas vriste, smeju se i ludo zabavljaju. Potegnem telefon da snimim i turim na ju tjub, ali odmakose mi. Posle razmisljam, sta ti njima da pricas i kako da ih edukujes kad tu mozga nema ni ulicu da predju kako valja, a ne da ozbiljno postuju propise i sacuvaju kako svoje tako i tudje zivote.

Jvn

pre 1 godinu

Sistem za uzimanje para, klasika. Naravno da treba kaznjavati vozace koji voze 200km/h po autoputu, ali zasto bi neko dobio kaznu za 140-150 npr? U gradu se najviše divlja i bahato ponasa, a najveći je rizik, pogotovo u Beogradu. Tu treba da se pojača kontrola, a ne na putu koji je projektovan da se ide brzo. Veci je problem kada vozis 80 po gradu, nego 150 na autoputu.

Dex

pre 1 godinu

Cek, niko od poginulih nije stradao zbog loseg stanja puteva ili losih vozila (zbog nedostatka novca, naravno), svi su stradali jer voze brzo? Dakle, vise kazni ce resiti problem saobracaja? Zgodno.

Sitna Slova

pre 1 godinu

Prateci crnu hroniku najvise poginulih na autoputu je zbog zaustavjanja u zutoj traci! (zena dojla dete, kamion naleteo na kombi sa radnicima, promena pneumatika i pomaganje prilikom saobracajne nezgode) Ostale teske nesrece na autoputu desile su se dva puta zbog magle kada vozaci nisu prilagodili voznju uslovima na putu. Slobodno mogu reci da prekoracenje brzine od 130km/h nije uzrok saobracajnih nesreca.

Комша

pre 1 godinu

Мене ово не дотиче јер возим у ограничењу увек. Ставим темпомат на 125кмч и лагано. А да би неко ишао просечно више од 130, то значи да је баш добро јурцао много више од 130, па можда и 150кмч. Ако ти се жури крени раније. Тако је мени мој деда иначе профи возач говорио.

H H

pre 1 godinu

Isli ovi iz SAT patrole do Grcke. Sa dva ista auta. Jedan divljao, preticao, jurio, krsio razna ogranicenja. Drugi vozio sve po znakovima. Dosli na parking hotela u 20 minuta razlike. Svako ko juri je obicna budala. Idi brate negde u sumu pa se rokni pistoljem u glavu. Sto maltretiras narod oko sebe i dovodis ga u opasnost.
(Furda, 30. jul 2022 15:11)

Slatko si me nasmejao… čuj, ovi iz SATa divljali… Ovaj sto je divljao, sigurno je jurio 80…

Srki

pre 1 godinu

Više neće biti onih situacija koje su ranije komentarisane, da vozač koji uđe na auto-put može da vozi nedozvoljenom brzinom a onda sedne na benzinsku pumpu, napravi pauzu i time srednju brzinu smanji.

Može li neko da objasni kako je to moguće?
(Domaćin, 30. jul 2022 13:04)

Ako si trol, svaka cast, a ako nisi, onda da te ispostujem. Sistem uporedjuje vreme za koje si presao put izmedju dve naplatne rampe (kada si uzeo karticu i kada si je predao na naplatu) i ima podatke o udaljenosti izmedju istih, te deljenjem ta dva broja dobija prosecnu brzinu kojom si se kretao. Prosecna brzina se dakle po definiciji racuna kao predjeni put u jedinici vremena. To znaci da ako vozis 200km/h sat vremena i onda odmaras na pumpi sat vremena imas istu prosecnu brzinu kao i onaj koji je tokom ta dva sata vozio 100km/h, pa su nadlezni shvatili manu ovakvog nacina utvrdjivanja prosecne brzine i smanjili razmak izmedju referentnih tacaka.

El kapitano

pre 1 godinu

Autoput od Bg prema Nisu je blago receno katastrofalan. Gde odlaze silni novci od putarina (Bg-Nis preko 1500din) nije mi jadno. Bas me briga bre za novi sistem kad uopste ne spadam u tu kategoriju vozaca kao i 90% ljudi koji voze. Oformite novi sistem za popravku puteva pa ce biti manja smrtnost i onda naplacujte kazne.

Zakon

pre 1 godinu

Ovaj sistem su ukinule gotove sve Evropske zemlje jer je nezakonit. Svaki nadzor građana sa fisknim kamerama u EU mora biti jasno označen. Ako se kamere za snimanje brzine jasno obeleže onda gube svrhu.

Deja_Vu

pre 1 godinu

Mene interesuje da li iko meri brzinu motociklista? Oni su najveća opasnost u saobraćaju. Vozim 120/h, a on samo prozuji pored mene, ni ne vidim odakle se stvorio. Obuzdajte motocikliste!

Mare

pre 1 godinu

Ja vas ništa nisam razumeo. Da razjasnite vi meni to novo čudo tehnike.
I dodatni pitanje imam. Ako vozim manje od 120 da li smem da čačkam nos i na kojoj deonici?

Aleksandar

pre 1 godinu

Samo neke nove mere se uvode bez rezultata a u Beogradu se uopste više ne poštuje pravilo na autoputu da se vozi desnom trakom a pretiče levom. Kralj zauzme levu u nekom Jugiću i vozi tako do Šimanovaca

Oki

pre 1 godinu

Uopšte mi nisu jasni ljudi koji prekoračuju brzinu stavljajući u opasnost druge nedužne ljude i onda sednu na pumpu da izravnaju prosečnu brzinu. Dakle stigneš za isto vreme, a usput se cimaš sa stajanjem, izlaženjem, trošenjem para na kafu. Ti ljudi imaju poseban mentalni sklop koji je spreman za psihijatriju

faca011

pre 1 godinu

u UK na auto-putu,svako ukljucenje i iskljucenje ima kamere, i tako prate prosecnu brzinu,bez obzira da li je pumpa,parking,petlja ili nesto deseto... dakle zezanja nema! a vidim ovog jednog strucnjaka sto pise da je prosecna brzina PRETPOSTAVKA,pa kao takva ne moze da se tumaci kao prekrsaj jer nije direktno registrovan. malo ti je logika losa... fizika kaze od tacke A do tacke B za toliko vremena,tolikom brzinom...i koga briga sto ti nije slikao brzinu, slikan si u tacki A i u tacki B,sasvim dovoljan dokaz. ili treba da ulazimo u neku dublju teoriju kakve su to nauke matematika i fizika,i sta je broj uopste... a sto se tice samih ogranicenja na nasim putevima... kakvi su nam putevi,ogranicenja su jos i super...

Pilot

pre 1 godinu

Ovaj sistem su ukinule gotove sve Evropske zemlje jer je nezakonit. Svaki nadzor građana sa fisknim kamerama u EU mora biti jasno označen. Ako se kamere za snimanje brzine jasno obeleže onda gube svrhu.
(Zakon, 30. jul 2022 15:42)

Ovo naravno nije tacno. U Italiji imas Tutor koji meri prosecnu brzinu od checkpointa do checkpointa (vidljive su kamere i pise upozorenje pre kamere) i funkcionise tako sto dozvoljava prekoracenje od samo 5kmh prosecne brzine, sve preko toga sistem cuva sa fotkom automobila, vozaca i tablica i automatski salje kaznu (u Italiji naravno). Isto imas i u Sloveniji ali je jasno obelezeno. Sve po zakonu. U Italiji je sistem Tutor smanjio broj nesreca za 52 procenta!

lobotom

pre 1 godinu

@ iskreno

Zar je na Balkanu stvarno toliko teško staviti pojas? Pogledaj statistiku smrtnih udesa u Njemačkoj prije obaveznog vezanja i dvije (početkom osamdesetih) godine nakon uvođenja obaveznog vezanja i sve će ti biti jasno.
I da, pojas često odlučuje da li ćeš iz auta izaći zdrav ili ćeš na dugogodišnju rehabilitaciju na državne troškove, samim time je obavezno vezanje i više nego opravdano. Ili da li će ti djeca ostati siročad.

gigi

pre 1 godinu

Nije mi najjasnije zašto se uvek napravi polemika kada se priča o prosečnoj brzini. Rekao bi čovek da je to s ima problem, a istina je daleko od toga. Ja sam često na dužim relacijama gledao prosečnu i to u praksi bude mnogo niže nego što mislite. Npr. Beč - BG, vozio sam 130-140 kada god je moglo, ali je prosek na kraju bio nešto sitno preko 100 za celu deonicu. Jednostavno, put nije prazan i to što vi idete 150 kad god možete, neće vam toliko podići prosečnu brzinu. A voziti 150 na našim autoputevima, kada ima saobraćaja, zaista je naporno. Za većinu ste prebrzi, pa morate stalno da usporavate, jer neki pretiču i sa 110 ili manje (kamioni npr). A uvek imate i one što hoće po svaku cenu da vas obiđu pa vam voze "u gepeku" i kada idete 180. Uglavnom, skontao sam da najmanje volim da idem relacijom BG-ČA jer se tuda, naročito petkom i nedeljom, u najmanju ruku divlja. Na ostalim autoputevima je mislim bolje.

Mima

pre 1 godinu

Od Nisa do Beograda 3x4km radovi u JEKU sezone, a uredno naplatis putarinu. U Makedoniji nema nijedan zastoj, u Grckoj do Keramotija takodje nijedan. Drzava pajaca.
(Kukatilo, 30. jul 2022 15:13)
Sezona građevinskih radova se poklapa sa sezonom godišnjih odmora. Kukate svi kako nam je autoput los, a kad se radi na sređivanju opet kukate. U Makedoniji ima radova oko Skoplja. Mada kakvo je stanje autoputa kod njih i Grka trebalo bi da rade non stop na saniranju. Naš autoput je odličan. I ostala je samo deonica od Paraćina do Leskovca da se komplet sredi pa će biti kao pista.

Ako su ruze, procvetace...

pre 1 godinu

najbolji sistem je merenje odstojanja, postaviti senzore, i ko drzi odstojanje manje od 2sec na 2/3 chekpoint, kazna,astronomska.
nedrzanje odstojanja je mnogo rizicnije nego prekoracenje brzine.

Kiza

pre 1 godinu

Celo leto ludim gledajući automobile sa srpskim tablicama koje voze do 130 na sat i strane table koje juracaju preko 160. Na naplatnim rampama zaustave i kazne 5% od tih stranih tablica. Sistem je sasvim nekorektan i neefikasan

Evo, samo što nije

pre 1 godinu

pa ako je dozvoljeno ne znaci da je i obavezno, uostalom kao i sada iako je dozvoljeno 130 ti zbog stvari koej pominjes u nekim trenucima ne mozes da vozis ni 100 ... i to je normalno za 99.9posto vozaca ... 150 je brzina koju bi velika vecina vozaca pozdravila i smatrala normalnom na auto putu i vecina je ne bi prekoracila obizrom na konstrukciju novijih automobila, koji su uglavnom bazdareni da do 140 funkcionisu sasvim lepo
(marica, kriv, razumevanje..., 30. jul 2022 22:54)

Zaboravljaš gde živimo. I pored svih tih okolnosti koje obojica navodimo ovde ljudi kukaju da je 130 malo. Da je ograničenje 150,ne da bi vozili 150, nego bi vozili i preko toga i kukali da ni to nije dovoljno.
Takođe, većina automobila je najefikasnija na brzinama 120-130km/h dok preko toga potrošnja raste drastično. To je i logično kada se uzme u obzir da je, osim na nekim delovima nemačkog autobahna, u celom svetu ogranicenje brzine manje od 130km/h.

onako

pre 1 godinu

Uzecu za primer voznju od Beograda do granicnog prelaza Presevo.
Daljina 378 km.
Brzina i potrebno vreme:
150 km/h -2h 31 min
140 km/h -2h 41 min
130 km/h -2h 54 min
120 km/h -3h 09min
110 km/h -3h 26 min
100 km/h -3h 46 min
Pa presudite sami.

Prolaznik

pre 1 godinu

Kako nam je policija top, kad treba izvući lovu od onih koji se luksuziraju vožnjom po autoputu, a kad treba snimak sa naplatne u Doljevcu, onda ga ni tužilaštvo ne dobije. Nikada ovom zemljom nije vladala veća bagra.

Pera

pre 1 godinu

U startu je osudjeno na propast. Kao i sve kod nas uradjeno je napola i ofrlje. Sto mislite koliko ce vremena trebati dok saobracajna policija sprovede prekrsitelja do suca za prekrsaje? Proci ce sati. Govorim iz iskustva. Za to vreme 2000 vozila sa stranim tablicama ce proleteti autoputem brzinom vecom od ogranicene. Uzalud potroseno vreme i policije i tog vozaca. Da ne kazem da stranac tek tada ulazi u problem jer mora da nadje banku gde moze da plati kaznu. A sve je moglo biti reseno sa mobilnim terminalom za bankovne kartice i naplaceno na licu mesta. Ali kome pricati.

Vozač

pre 1 godinu

Da li iko zna kako se tretira jurcanje stranaca? Npr, da li isti placaju kaznu zajedno sa putarinom na naplatnoj rampi ili se totalno ignorisu njihova divljanja (osim onih koje uhvati presretac)?
(Dusko, 30. jul 2022 13:57)

Naravno da ne, ponekad će biti patrola na rampi koja naplaćuje, a najčešće nikom ništa. Ali zato ako prekoračite brzinu negde u Eu, može se desiti da baš sa njima imamo potpisan sporazum o davanju podataka pa će vam uplatnica stići u Srbiju.

Brutal Deluxe

pre 1 godinu

Cek, niko od poginulih nije stradao zbog loseg stanja puteva ili losih vozila (zbog nedostatka novca, naravno), svi su stradali jer voze brzo? Dakle, vise kazni ce resiti problem saobracaja? Zgodno.
(Dex, 30. jul 2022 15:51)

Naravno da nije. Put i vozilo nije razuman entitet, već vozač. Ako je put loš, prilagodi brzinu njegovom kvalitetu, ako ti je vozilo neispravno, nemoj da ga voziš dok ga ne popraviš. Krajnje je vreme da odrasteš, saobraćajna policija ti nije tata i mama.

Rodion Gataulin

pre 1 godinu

@Vozaci iz Srbije prvo da nauce da je leva traka na auto putu preticajna i kao sto samo ime kaze u njoj se vrsi preticanje posle kojeg se vratis u desnu ili ti sporiju traku...
(Dejan, 30. jul 2022 18:47)

Problem čini oko 30-40% "vozača" iz srbije, ali 100% "VOZAČA" IZ TURSKE, a "naša" "država" se tim povodom takođe pravi mrtva...

Zacvo

pre 1 godinu

Sezona građevinskih radova se poklapa sa sezonom godišnjih odmora. Kukate svi kako nam je autoput los, a kad se radi na sređivanju opet kukate. U Makedoniji ima radova oko Skoplja. Mada kakvo je stanje autoputa kod njih i Grka trebalo bi da rade non stop na saniranju. Naš autoput je odličan. I ostala je samo deonica od Paraćina do Leskovca da se komplet sredi pa će biti kao pista.
(Mima, 30. jul 2022 16:34)

Nije tačno. Sezona građevinskih radova traje od marta do novembra, a sezona godišnjih odmora samo jul i avgust,taka da se baš i ne poklapaju. Zašto nije bilo ovoliko radova u aprilu ili maju? Kao građevinac znam da je kad su najveće vručine i najmanji obim radova zbog potrošnje radova i problema sa materijalom na visokim temperaturama.
Problem je taj što su oni koji planiraju i ugovaraju poslove nesposobni. Oni uvek planiraju da radovi počnu u martu ali zbog njihove nesposobnosti počnu i junu što nas kao građane košta puno više zbog povećanih troškova.
Osim toga, sve i da nije tako, ne bi smeli da naplaćuju pun iznos putarine jer nisu pružili uslugu koju treba.
Inače i ovaj novi sistem merenja brzine je uveden upravo zbog radova. Silno vreme se izgubi u čepovima koje izazivaju radovi tako da ste ostatak mogli ići i 200km/h ne bi prekoračili prosečnu brzinu

Nenad

pre 1 godinu

Ja se izjasnim da je moj drug sa Kosova vozio moj auto i? Sa Kosovom nemamo nikakvu policijsku ili bilo koju drugu saradnju i tu je daljoj priči kraj.
(Kinšasa, 30. jul 2022 15:31)
Tako se drug u nemačkoj izjasnio da mu je brat iz Srbije vozio, pa kad je posle par godina dolazio kod njega dobio je kaznu sa kamatom naravno i platio... Samo kažem...

sve je relativno

pre 1 godinu

Razlog akcije pojačane kontrole saobraćaja su gužve koje se ovog vikenda očekuju zbog smene turista u jeku letnje sezone, a sa druge strane u prethodnih 20-ak i više dana smo imali zaista nepovoljno stanje bezbednosti saobraćaja - od početka jula čak 48 poginulih učesnika u saobraćaju.

@ja

U pravu si, oni "brinu" za nas i to je razlog pojačane kontrole ja autoputu. Ko je pratio vesti poslednjih mesec dana, većina poginulih su mladi u povratku iz provoda u jutarnjim satima, na magistralnim i još više lokalnim putevima. Stradalo je dosta pešaka, a i biciklista, pogotovo noću (verovatno i delimično svojom krivicom, odnosno neinvestiranjem u život kupovinom osvetljenja za par stotina dinara).
Na autoputu je poginulo nekoliko ljudi, od toga čini mi se dvojica čini u zaustavnoj traci, na koje su naleteli automobili, tako da to nema nikakve veze sa merenjem prosečne brzine i manjim brojem poginulih na autoputu.

Skoro se desila banalna situacija u Hrvatskoj na autoputu na području Like. Stariji bračni par je poginuo u Oktaviji, kada je na njih naleteo kombi. Vozaču je pukla guma u preticajnoj traci, i on se tu zaustavio??? Kako je padala kiša, ostali su u vozilu da ne pokisnu??? Tablice Ogulin, malo mesto, moguće da nema naviku vožnje autoputem, ko zna kada je polagao vozač, verovatno dok nije ni bilo autoputa u bivšoj Jugi.
I šta sada, Hrvati treba da spuste brzinu na 110 km/h na autoputu zbog toga, a poznato je da do 150 km/h tolerišu sa presretačima, iako je 130 km/h ograničenje.
Poenta je nevoziti rizično, biti skoncentrisan, nikako umoran, pospan, pogotovo pijan i drogiran, jer glupost možeš napraviti i na 50 km/h.

mikloš

pre 1 godinu

Nemam reči, to je najveći problem, a ne krateri, šahte, kvalitet asfalta koji traje godinu dana, neobeleženost, nebulozan raspored punih i isprekidanih linija itd itd da ne nabrajam dalje… Ovo veze sa bezbednošću učesnika u saobraćaju nema samo izbijanje građanima para iz džepova i to skupim sistemima koje su isti ti građani platili. LOPOVI! Sve ove stvari i metode su se u svetu već pokazale kao potpuno beskorisne za poboljšanje bezbednosti… Džeremi Klarkson je u Top Gearu još pre 20 godina pričao o ovim problemima u Engleskoj prezentujući neoborive dokaze da se ovo radi samo da bi se punio državni budžet, a broj nesreća ne da se nije smanjio već se i neznatno povećao, ko hoće neka pogleda ima na YT materijala koliko hoće…

Zacvo

pre 1 godinu

Ovo naravno nije tacno. U Italiji imas Tutor koji meri prosecnu brzinu od checkpointa do checkpointa (vidljive su kamere i pise upozorenje pre kamere) i funkcionise tako sto dozvoljava prekoracenje od samo 5kmh prosecne brzine, sve preko toga sistem cuva sa fotkom automobila, vozaca i tablica i automatski salje kaznu (u Italiji naravno). Isto imas i u Sloveniji ali je jasno obelezeno. Sve po zakonu. U Italiji je sistem Tutor smanjio broj nesreca za 52 procenta!
(Pilot, 30. jul 2022 19:08)

Pa upravo si dokazao da taj sistem i ovaj naš nisu isti. Naš je nelegalan po svim standardima EU. Ne sme se snimati, a da to nije unapred rečeno, odnosno da ne piše pre kamere. U tome i jeste problem sa ovim sistemom i svim kamerama za saobraćaj uopšte u Srbiji. Zato stranci i ne plaćaju kazne jer smo, kako neko reče, dobili packu od EU.

Čika Boško

pre 1 godinu

Pogledaj na svakom izlazu sa autoputa na znak koji se direktno nalazi iznad autoputa.
Tu imas za svaku traku po jednu kameru koja ce, izgleda, da meri prosecnu brzinu od izlaza pre.
(El_presidente, 30. jul 2022 18:08)

Jesili ti, prijatelju siguran u to? A šta ako menjam trake usput...?
Ili su to kamere koje snimaju kad neko uleti pa pobije ljude.... Pa zafale dva minuta...

Milojko ludi

pre 1 godinu

Da li može neko da mi kaže koji je zakonski osnov po kom JP putevi srbije prosleđuju podatke o ličnosti Mup-u bez saglasnosti o obradi ? Jer nije krivično delo.

Petar

pre 1 godinu

@FUJ!
Druže jesi ti normalan?
Vidim smeta ti što hoće da kažnjavaju one koji voze prebrzo. To je isto kao da ti smeta što hoće da kažnjavaju lopove..

Šta ti nije jasno u teksu?
Neće više kažnjavati na osnovu prosečne brzine kojom si stigao do sledeće naplatne rampe nego će postaviti kamere i duž puta. Snimiće ti tablicu i sistem će uporediti vreme kada si ušao na taj deo auto puta. To je dovoljan dokaz. Već je eksplicitno. Ti se buni i plači koliko hoćeš. I treba da te kazne za prebrzu vožnju.

U normalnim zemljama kažnjavaju za sve i svašta pa ljudi voze pažljivije i kulturnije.

serbiko

pre 1 godinu

Meni, stvarno, nije jasna ova pobuna u komentarima!? Gde je problem, ljudi? Vezes pojas i vozis 130km/h i to je to. Gde na svetu moze brze i bez pojasa, sem na par deonica u Nemackoj? Daleko manja dozvoljena brzina je u SAD, Britaniji, Holandiji, Belgiji, Svajcarskoj, sto se tamo ne bunite? Cuj da se dozvoli 160km/h, pa ni ovih 130 mnogi ne umeju da voze, nemaju ispravna vozila za tih 130, voze sa zimskim gumama i starim letnjim. Juce je lik prosao sa krsinom od BMW pored mene sa 180 minimum, kasnije ga vidim na pumpi, sipa obicnu vodu u sistem, pogledam gume, stare zimske, pa taj nije za saobracaj uopste, a ne da se krece auto putem i to 180. Uzas.

miskic

pre 1 godinu

3. Izračunavanje nekakve "prosečne brzine (kretanja vozila) na auto-putu", je možda matematički tačno, ali se zasniva na nizu nedokazivih pretpostavki, pa bi zbog toga sa objektivnog pravnog gledišta bilo neosnovano za izricanje bilo kakve kaznene mere...
(FUJ...!, 30. jul 2022 13:15)
Nedokaziva pretpostavka da je 2+2=4?

Miki

pre 1 godinu

Da li se strani vozači, na ulazu u našu zemlju, obaveštavaju o merenju prosečne brzine ?
(Radoznalost je ubila mačku, 30. jul 2022 13:43)
Piše na onim portalima i na engleskom da se meri prosečna brzina. A ima lepo kod svake petlje znak 130 pa nek poštuju to i nece imati problema.

MisterNo

pre 1 godinu

Dajte, ko jos vozi 180 pa sedne i pije kafu? Mozda 1 od hiljadu. Vozi se brzo da se brze stigne (ja mogu 7 sati do Paralije i slicne price)

EU Citizen

pre 1 godinu

A da dignete brzinu na autoputu na 150, što bi sa savremenim vozičima bilo jedino normačno, pa da onda globite i maktretirate vozače? Kog đavola i prabite auoputeve ako treba da se mili.

Čika Boško

pre 1 godinu

Мене ово не дотиче јер возим у ограничењу увек. Ставим темпомат на 125кмч и лагано...

A šta radiš dok ne zadremaš...?

Molis

pre 1 godinu

Sve sistem do sistema za uzimanje para, pa mi smo prestigli Nrmacku po sistemima za otimanje para vozacima. Dajte nam bar 10 procenata zapadnih puteva

viva72

pre 1 godinu

Onda je najbolje ukinuti saobraćaj u Srbiji pa nećemo imati poginulih.Ili da ubacimo tahografe u vozila.Na žalost i ta brojka poginulih je dokaz razvoja zemlje, veći standard, više novca, bolji automobili, više se vozi, veća je gužva i onda je veća šansa za saob.nezgode.Ja bi obratio pažnjiu na vozače koji na magistralnim putevima gde je ograničenje 80 voze 60, valjda plašeći se radara, što je sigurno, sigurno, kilave, stvaraju kolone... takoïe su i oni opasnost na putu.A stranci su priča za sebe, vozim 150-160km/h a oni pored mene samo prozuje, ko njih kontroliše, plaćaju li oni kazne?

Bojan

pre 1 godinu

Da se prikaže statistika za poslednjih 10 godina sa brojem nesreća koje su izazvane prekoračenjem brzine na autoputu bilo bi jasno koliko je ovaj zakon besmislen.
Cilj nije bezbednost - cilj je punjenje budžeta.

Moram da kažem

pre 1 godinu

Može li neko da objasni kako je to moguće?
(Domaćin, 30. jul 2022 13:04)

Pa meni pada na pamet da postoje checkpoint kamere, koje su raspoređene na svakih 50 km.
I kad uđete na naplatnu rampu vi imate vreme ulaska a kompjuteri mere vaše prolazno vreme na svakih 50km te se dolazi do prosečne brzine,.
E sad ako ovo želite da zaobiđete, moraćete da znate sve kamere i sva parkirališta pre njih...

kognitivna disonanca

pre 1 godinu

@Pilot:

Ja kroz Sloveniju prošao sa col tablicama iz Švicarske, vozeći prosečno 160 km/h i nisu imali primedbi. Kroz Kroaciju isto tako. Sve jako ljubazni ljudi, na naplatnim rampama, na granici. Nijesam imao primedbi!

Aki

pre 1 godinu

Može li taj sistem, koji snima i meri prosečnu brzinu, vezivanje pojasa i korišćenje mobilnog telefona, da snimi i divlje šlep-službe na autoputu?

KraljevinaSrbija

pre 1 godinu

@Rodion Gataulin Ma druže sve si dobro napisao,iznervirala me vest,društvo grca u problemima a ovi navlače od nas normalnih dok drugi voze po trotoaru i kako hoće..

Kinšasa

pre 1 godinu

Ja se izjasnim da je moj drug sa Kosova vozio moj auto i? Sa Kosovom nemamo nikakvu policijsku ili bilo koju drugu saradnju i tu je daljoj priči kraj.

Dr Mr

pre 1 godinu

@ kinshasa
Mislili su na takve kao sto si ti, to je moglo pre da prodje . Sad taj neko mora kod notara da potpise izjavu da je on upravljao vozilom, a ako nece, ne moze, nije u drzavi, nije na planeti zemlji, ti placas kaznu i snosis sve konsekvence…

Vozi Misko

pre 1 godinu

Dnevno se iz Srbije odseli preko 100 ljudi. Šta vlast radi povodom toga?
(Nikola, 30. jul 2022 20:26)

Kako sta radi, pa mase im i kezi se sa svoja tri zuba u glavi.

katić

pre 1 godinu

Sram vas bilo, živite od ovog naroda a samo smišljate kako da mu otmete ono što zaradi i to sve radite kao za naše dobro( što je klasična laž) Vi i našu decu " volite" više nego mi sami, sram vas bilo još jednom!!!!!

sir oliver

pre 1 godinu

Prekoračenje brzine, alkohol i korišćenje telefona sa jedne, i nevezivanje pojasa sa druge strane.
Pitam se po čemu je nevezivanje pojasa opasno po druge učesnike u saobraćaju?
Zašto se to toliko potencira?
Svako odgovara za svoju sigurnost.
Ako ja ne vežem pojas, koga ugrožavam osim sebe?
Najgluplje pravilo od svih izmišljenih...
(iskreno, 30. jul 2022 14:30)
Ugrozavas osiguravajucu kucu, jer su isplate za lakse povrede daleko manje nego za teske povrede ili invaliditet! Ili za smrt vozaca ili putnika! Plus troskovi lecenja za povredjene o trosku obaveznog zdravstvenog osiguranja! Pravilo uvedeno da zaštiti vozaca i putnike, ali po diktatu i lobiranju osiguravajucih kuca!

miskic

pre 1 godinu

Strancima ne stizu kazne, njima policija oduzima dokumenta i ona ih cekaju kod prekrsajnog sudije u fioci. Kad donese uplatnicu dobije ih nazad, i tako je bilo jos od devedesetih

S

pre 1 godinu

... najbolje je da se na svakih 150 metara na auto putu postavi po jedna kineska kamera za merenje brzine .. ili da na auto put dozvole ulaz samo jugićima ...

LuKa

pre 1 godinu

Dao bog da nam se raspadnu ti autoputevi.Sve neke kontrole u zemlji koja ne moze da se kontrolise.Ko kontrolise sto uvozimo struju, sto nemamo nuklearke, sto nemamo nove elektrane.Sto je bivsi ministar sundjer bob (rostilj majstor).Odsustvo zdravog razuma i logike al cemo da kontrolisemo saobracaj.Uvedi bre obavezni preventivni pregled srca i krvnih susdova srca skenerom.

Mitar

pre 1 godinu

Tacno je sto rece Pilot- Tutor sistem u Italiji funkcionise, ranije se po njihovim autoputevima letelo (dosta njih 140, 150 i vise kmh, subjektivno iz ugla nekog ko se krece 130), a godinama unazad, otkako je taj sistem aktivan, uglavnom vecina vozi oko 130kmh, uz poneke izuzetke.

Alex

pre 1 godinu

Slatko si me nasmejao… čuj, ovi iz SATa divljali… Ovaj sto je divljao, sigurno je jurio 80…
(H H, 30. jul 2022 20:30)

A ti si neki opasan? Pa podji malo na navak da objasnis Alvirovicu na M3 i M4 kako se vozi. Bas me zanima kako bi to izgledalo. Vas napaljene klincobere odrasle na raznim petrolheadsima i autoanalizama bih za pocetak malo u skolu pa sve onda drugo po redu, pa onda na stazu sa cistite sneg. Kao sto je onaj vas iz petrolheadsa i zavrsio u SAT-u da malo nauci nesto.

Tačno, ali delimično

pre 1 godinu

Ugrozavas osiguravajucu kucu, jer su isplate za lakse povrede daleko manje nego za teske povrede ili invaliditet! Ili za smrt vozaca ili putnika! Plus troskovi lecenja za povredjene o trosku obaveznog zdravstvenog osiguranja! Pravilo uvedeno da zaštiti vozaca i putnike, ali po diktatu i lobiranju osiguravajucih kuca!
(sir oliver, 30. jul 2022 19:53)

Hmmm...ima tu istine, ali nije cela istina.
Ako imate državno zdravstveno osiguranje (kao kod nas), samoj državi je u interesu da smanji broj teških telesnih povreda jer je lečenje dugorajno, rehabilitacija još duža, a eventalni invaliditet će državu koštati mnogo više nego što ste uplatili u fond.

Marko

pre 1 godinu

Ja sam vozio 140-150 na autoputu, verovatno bi na nekim dužim distancama prosek bio ispod 130, jer su uvek neki radovi, kamion, itd. pa se uspori.

Medjutim, jako mi se svidja kako ljudi voze 130 nakon uvodjenja ovog sistema, pa tako i ja. Ne mislim da je zbog malo niže brzine to naročito bezbednije, ali jeste bezbednije jer mnogo više ljudi vozi istim tempom. Daleko je manje onih koji se zalete u branik i blicaju jer je za njihovih 180 vaših 140 sporo…

Prema tome, puna podrška za ovu meru. Meni koji vozim stalno autoputem to je učinilo da sa njega izlazim mnogo odmorniji i sa manje stresa. A “izgubim” možda 5 minuta… ponavljam, ne zbog brzine kao takve, već jednog zajednickog tempa za veliku većinu vozača.

Naravno, uvek je drama vikendima leti kad se pojave Turci i ostali, ali šta ćete, meni je važno i kako se vozi preostalih 350 dana u godini.

onako

pre 1 godinu

Isli ovi iz SAT patrole do Grcke. Sa dva ista auta. Jedan divljao, preticao, jurio, krsio razna ogranicenja. Drugi vozio sve po znakovima. Dosli na parking hotela u 20 minuta razlike. Svako ko juri je obicna budala. Idi brate negde u sumu pa se rokni pistoljem u glavu. Sto maltretiras narod oko sebe i dovodis ga u opasnost.
(Furda, 30. jul 2022 15:11)

Slatko si me nasmejao… čuj, ovi iz SATa divljali… Ovaj sto je divljao, sigurno je jurio 80…
(H H, 30. jul 2022 20:30)

Evo ga neki šmeker koji sigurno na svaku temu zna svaki odgovor!

vlajko

pre 1 godinu

Mene interesuje da li iko meri brzinu motociklista? Oni su najveća opasnost u saobraćaju. Vozim 120/h, a on samo prozuji pored mene, ni ne vidim odakle se stvorio. Obuzdajte motocikliste!
(Deja_Vu, 30. jul 2022 20:03)
ne generalizuj, nego gledaj retrovizor.

onako

pre 1 godinu

Celo leto ludim gledajući automobile sa srpskim tablicama koje voze do 130 na sat i strane table koje juracaju preko 160. Na naplatnim rampama zaustave i kazne 5% od tih stranih tablica. Sistem je sasvim nekorektan i neefikasan
(Kiza, 30. jul 2022 21:14)

Nek jure Turci, šta to nama smeta. Mi vozimo da sačuvamo i naše i tuđe živote da budemo odgovorni. Da budemo ljudi, od malih stvari pa na dalje. Treba se takmičiti u drugim stvarima, a ne u brzini na autoputu.

Stratus

pre 1 godinu

3. Izračunavanje nekakve "prosečne brzine (kretanja vozila) na auto-putu", je možda matematički tačno, ali se zasniva na nizu nedokazivih pretpostavki, pa bi zbog toga sa objektivnog pravnog gledišta bilo neosnovano za izricanje bilo kakve kaznene mere...
(FUJ...!, 30. jul 2022 13:15)

Sasvim pogresna tvrdnja. Nema apsolutno nikakvih pretpostavki u utvrdjivanju prosecne brzine - ona je jednostavno predjeni put kroz vreme za koje je vozac presao taj put. Pri tome je bitno samo jedno: ako je prosek bio iznad dozvoljene brzine, onda je vozac sigurno na barem jednom delu puta vozio iznad dozvoljene brzine. Time je neoborivo dokazano da je dozvoljena brzina prekoracena!

ja

pre 1 godinu

A koliko je od tih na zalost poginulih ljudi stradalo na auto putu, a koliko na lokalnim putevima, raskrsnicama, zbog pijanstva...
Mislim da je debilno da su nemci proracunali da je sigurno imati autoputeve bez ogranicenja cak, a kod nas se jurcanje sa autoputeva koji su ipak sigurniji za brzu voznju(ne moze da ti izleti pesak, biciklista, neko da isparkirava, kao po gradu)prebacuje na lokalne puteve. Jer uvak postoji neko ko nece postovati, i onda sad imamo milion snimaka na lokalnim putevima gde ljudi divljaju i obilaze kako ne treba jer tu ih niko ne snima, da isprobaju svoje masine, umesto na praznom autoputu nocu kao pre

Zohan

pre 1 godinu

Kada je vidljivo i prazno 160 mi je sasvim ok brzina sa modernim automobilima. Problem je sto je javasluk. Neko ide 80 neko 200. I jedne i druge bih odstranio. Drugi problem je sto je realnost da je prosecan vozac jako los vozac. Mislim na kognitivne i motoricke sposobnosti. I opet voze brze nego sto umeju, pricaju telefonon, spavaju na semaforu itd. Tako da je 130 za vecinu i previse. Vecina vozaca ne zna sta da radi kad im auto izgubi trakciju, to te niko ne uci. Nije voznja samo PSP, kvacilo i migavac. Obuka nalik onoj koju Navak ima bi trebalo da bude obavezna. Sto se tice kaznjavanja tice, svi vec odavno znamo da se u bezbednost gradjana ulaze tamo gde se moze najvise puniti budzet.

ako ga imate...

pre 1 godinu

Gomila njih na ovom portalu kuka kako je ovo država bezakonja. Onda pročitaš komentare na ovu vest i vidiš da se sad kuka što postoji zakon. Gomila vas se poziva na brzinu kojom voze stranci sve u stilu kako oni mogu a mi ne možemo. Oa neko može da bude i narko diler. To ne znači da i vi trebate da budete narko dileri. Valjda je cilj da se razlikujete od baraba, da pokažete kućno vaspitanje.

Alex

pre 1 godinu

(Mima, 30. jul 2022 16:34)

Ne znam kojim ti to putem vozis pa je pista. Pogotovo kad se vracas odozdo ka BG-u kao da susfujes na talasima. I jos jednom ovima sto su jedva presli dva puta grcku granicu i tu odma se uvaljali u neko blato od mora, da ne pricaju nesto o cemu pojma nemaju. Podjite malo dalje od Soluna, prema Atini recimo, pa da vidite sta je autoput pa ga uporedite sa nasim putevima. O magistralama da ne govorim, kroz planincuge i klance po tri trake siroke kao nase 4, vozis nigde rizicne situacije.

Ivan

pre 1 godinu

Jeste da građevinska sezona obuhvata leto, ali za radove na autoputevima ima više nego sovoljno lepog vremena, van pika turističke sezone. Nemojte da relativizujete problem. Mi više nemamo ni oštre zime, tako da je jako malo dana u toku kalendarske godine kada građevinski radovi ne mogu da se izvode. Veći je poblem što je na M. Velikom zatvorena leva deonice malo ispred petlje Lajskovac,iz smrera od Beograda, jer je nov autoput već propao u toj meri da se više kilometara trake zatvori zbog sanacije.
(hm, 30. jul 2022 18:16)

Na zalost, jul i avgust su najbolji za asfaltiranje: moze da se koristi dosta jeftiniji asfalt koji drzi jako dobro bas zato sto se asfaltira po velikim vrucinama. Valjda se polako hladi sto mu je jako vazno. Ne znam razlog, ali sam razumeo da zato svi asfaltiraju tada. I meni bi vise odgovaralo da se asfaltira u aprilu-maju.

Dragan

pre 1 godinu

Ovaj sistem su ukinule gotove sve Evropske zemlje jer je nezakonit. Svaki nadzor građana sa fisknim kamerama u EU mora biti jasno označen. Ako se kamere za snimanje brzine jasno obeleže onda gube svrhu.
(Zakon, 30. jul 2022 15:42)

Ne gube svrhu. Svrha nije kaznjavanje, vec voznja brzinom do maksimalne. U policijskim drzavama je svrha kaznjavanje. Ovi lopovi bi morali da jasno obaveste javnost gde su kamere i da ih vidno obeleze.

Petar Golemi

pre 1 godinu

Čini mi se da su ponovo tutubsni iz Puteva Srbije potpomognuti nekim cudacims uz uprave saobraćajne policije bacili pare......Ozbiljne sisteme treba da uspostavljaju provereni i dokazani stručnjaci iz Kupa i drugih organizacija. A posao države je da postavi sposobne na pozicije rukovođenja a ne poslušnike t.j. neoboljsevike.

marica, kriv, razumevanje...

pre 1 godinu

@evo samo sto nije

pa ako je dozvoljeno ne znaci da je i obavezno, uostalom kao i sada iako je dozvoljeno 130 ti zbog stvari koej pominjes u nekim trenucima ne mozes da vozis ni 100 ... i to je normalno za 99.9posto vozaca ... 150 je brzina koju bi velika vecina vozaca pozdravila i smatrala normalnom na auto putu i vecina je ne bi prekoracila obizrom na konstrukciju novijih automobila, koji su uglavnom bazdareni da do 140 funkcionisu sasvim lepo

Ako su ruze, procvetace...

pre 1 godinu

u austriji tempomat na 141,
u madjarskoj na 144,
u srbiji na 149 do bga,od bga 144.
i tako godinama.
nikad kaznu nisam dobio.
jedino se trudim da drzim odstojanje 3+sec.

Solarnaut

pre 1 godinu

Da li se strani vozači, na ulazu u našu zemlju, obaveštavaju o merenju prosečne brzine ?
(Radoznalost je ubila mačku, 30. jul 2022 13:43)

Da li se ti na ulasku u Evropsku uniju obavestavas o merenju brzine, naravno da ne, postoji nesto sto se zove saobracajni znak koji jasno pokazuje ogranicenje brzine i od vozaca se ocekuje da ga postuje, ukoliko nepostuje saobracajni znak ide kazna logicno zar ne???

Nuklearni mravojed

pre 1 godinu

378 km /h - 1h 00 min.
Ako želite da presudite sami sebi.
(Tek onako, 31. jul 2022 10:15)

Bas da vidim to komercijalno dostupno vozilo koje moze sat vremena da se vozi 378 kmh BEZ dopune goriva...

Aki

pre 1 godinu

U Italiji auto-put bez krivine, samo pravac, i svi voze 120 km/h. Zato što na svaka dva kilometra stoji kamera koja meri brzinu, jasno označena.

žex

pre 1 godinu

stranci divljaju nasim autoputevima, nihde nema nikakv znak da se meei brzina. A stranci kos i jako donrl znaku da nase kazne na njih ne deluju (sem na one sto ih uhvati presretac).

iskreno

pre 1 godinu

Prekoračenje brzine, alkohol i korišćenje telefona sa jedne, i nevezivanje pojasa sa druge strane.
Pitam se po čemu je nevezivanje pojasa opasno po druge učesnike u saobraćaju?
Zašto se to toliko potencira?
Svako odgovara za svoju sigurnost.
Ako ja ne vežem pojas, koga ugrožavam osim sebe?
Najgluplje pravilo od svih izmišljenih...

Xli

pre 1 godinu

Ovo mi je smesno zato sto u Cacku vise ne postoji nijedna linija na ulicama, sve su se izbrisale, ukljucujuci i pesacke prelaze. Kada misle da ih iscrtaju opet pojma nemam, verovatno kada naplate kazne od ovih sto prekorace prosecnu za 1km/h.

hm

pre 1 godinu

@Mima
Jeste da građevinska sezona obuhvata leto, ali za radove na autoputevima ima više nego sovoljno lepog vremena, van pika turističke sezone. Nemojte da relativizujete problem. Mi više nemamo ni oštre zime, tako da je jako malo dana u toku kalendarske godine kada građevinski radovi ne mogu da se izvode. Veći je poblem što je na M. Velikom zatvorena leva deonice malo ispred petlje Lajskovac,iz smrera od Beograda, jer je nov autoput već propao u toj meri da se više kilometara trake zatvori zbog sanacije.

Vozač

pre 1 godinu

Da je pameti, ograničenje bi bilo 150 ili 160 km/h kako bi se potrošilo više goriva i naplatilo više pdv-a. Ovako se samo terorišu domaći vozači i po koji stranac.

Čikatilo

pre 1 godinu

Od Nisa do Beograda 3x4km radovi u JEKU sezone, a uredno naplatis putarinu. U Makedoniji nema nijedan zastoj, u Grckoj do Keramotija takodje nijedan. Drzava pajaca.
(Kukatilo, 30. jul 2022 15:13)

Ako se ne popravlja put, zašto se ne popravlja. Ako se popravlja, zašto se popravlja. Ko da ugodi našem narodu? I još navedeš primer Grčke kao zemlje u kojoj nema zastoja. Jesi li probao da uključiš mozak pa da razmisliš ima li to neke veze s klimom?

Obilazim_srednjom_trakom

pre 1 godinu

Prvo vi da postavite obaveštenja da kamere snimaju prosečnu brzinu na određenim deonicama, pa ćemo onda i mi da poštujemo to. Ovako, šiomigaDjura...
Btw, sve i da vozite 140, zbog radova i gužvi nema sile da ubodete više od 110 prosek od jedne do druge naplatne rampe.

kwki

pre 1 godinu

Na autoputevima se skoro nikada ne gine, jako retko. Kako ja vidim,prosecno vreme puta ce sada biti duze pa ce se onda upravo desiti da ljudi zbog duze voznje na autoputu, moraju duze da voze magistralinm putevima kada se se iskljuce a jedino sto je sigurno u toj situaciji je upravo umor i nervoza zbog previse vremena u automobilu. Molim boga da ovi Rusi nastave sto je dublje moguce prema fasistickoj evropi i sistemu koji se mesa i svaki segment zivota

Alex

pre 1 godinu

Može li neko da objasni kako je to moguće?
(Domaćin, 30. jul 2022 13:04)

Pa nikako, da oni znaju rekli bi ovde. Nego eto igramo se kao profesora i djaka pa nas oni navlace. Merenje prosecne je najveca glupost izmisljena poslednjih 20 godina a bilo je prilicno gluposti. Autoput osrednje auto 150km/h ne oseti, a ovako sam u situaciji da vozim na tempomatu 130 i tako se sretne nekoliko nas tamo i klajimo jedni iza drugih prilicno blizu gde ako se desi nesto lancano svi izginusmo. To je kao bezbedno a nije da neko stisne gas i da se oslobodi haosa oko sebe i onda normalno vozi, a da ne gnjavi. Nek stave kamere na autoput i pecaju divljake koji voze po 170 i vise i resen problem, a sve ispod kad je covek normalan u glavi koristi pametno i mogucnost da nekad moze i preko dozvoljenog, ali za svoju a samim tim i bezbednost drugih oko sebe.

DrKadzija

pre 1 godinu

još da smisle zakoski okvir koji nije u suprotnosti s ustavom kako će to da rade, jer sem policije bilo koje 3 lice koje nameravaju da uključe (JP Putevi Srbije) nema prava da raspolaže i deli vaše lične podatke bez pismene saglasnosti. Već sam imao 2 slučaja zbog istekle saobraćajne nalepnice i u postupku koji su pokrenili, kad su shvatili da sam malo "pismeniji" i ko zna kako će da se ti procesi završe po njih, ladno su izazvali da rokovi isteknu i dodje do zastarevanja slučaja u oba puta.

BoHuT

pre 1 godinu

Nisu ginuli zbog nekoga u Srbiji, svi su ginuli zbog svojih okolnosti - da li je to neprimerena brzina, umor ili koriscenje mobilnog telefona to je upitno ali je pretezno ovo razlog te iz tog razloga podici cenu kazni i pojacati kontrole za te tri stvari pa dok se ne opamete…

ni levo, ni desno

pre 1 godinu

(FUJ...!, 30. jul 2022 13:15)

Uvek uživam da čitam komentare "stručnjaka" iz raznih oblasti. Ti si "stručnjak" za matematiku i pravo. Da ovo postoji samo kod nas tvoj komentar bi imao smisla.

hm

pre 1 godinu

@Mima
Jeste da građevinska sezona obuhvata leto, ali za radove na autoputevima ima više nego sovoljno lepog vremena, van pika turističke sezone. Nemojte da relativizujete problem. Mi više nemamo ni oštre zime, tako da je jako malo dana u toku kalendarske godine kada građevinski radovi ne mogu da se izvode. Veći je poblem što je na M. Velikom zatvorena leva deonice malo ispred petlje Lajskovac,iz smrera od Beograda, jer je nov autoput već propao u toj meri da se više kilometara trake zatvori zbog sanacije.

bauhaus

pre 1 godinu

Više neće biti onih situacija koje su ranije komentarisane, da vozač koji uđe na auto-put može da vozi nedozvoljenom brzinom a onda sedne na benzinsku pumpu, napravi pauzu i time srednju brzinu smanji.

Može li neko da objasni kako je to moguće?
(Domaćin, 30. jul 2022 13:04)
Mislim da nije moguće već će možda samo biti kamere na svakih 50km koje će da usnime trenutnu brzinu. Jer da bi merile prosek izmedju "checkpointa" sistem bi morao da snima tablice svakog automobila koji prodje i onda za svaki automobil ponaosob da računa proseke po deonicama, što na dnevnu frekvenciju od nekoliko hiljada automobila mi deluje teško za poverovati.

Igor

pre 1 godinu

@Vozaci iz Srbije prvo da nauce da je leva traka na auto putu preticajna i kao sto samo ime kaze u njoj se vrsi preticanje posle kojeg se vratis u desnu ili ti sporiju traku...
(Dejan, 30. jul 2022 18:47)

Apsolutno je nemoguce tako voziti zbog Velikog broja kamion I autoput u srednjoj traci. Mislim da je jasno sta hocu da kažem, ja namestim adaptions temporal na 140 I vozim levom trakom, ostalo bi bilo mucenje.

Milos Radulovic

pre 1 godinu

Ја лично и на најбољем путу углавном возим око 100км на сат, без обзира да ли би могао законски да идем и брже. Невидим потребу да негде стигнем брже 15-30 мин, а да притом пуно тога буде несигурнује, безбедније и на крају скупље. П.С. сва та јурцања су одраз незрелости и инфантилности, на првом месту, а притом могу веома скупо да коштају.

Zoran

pre 1 godinu

130km na sat Subotica- Novi Sad- Beograd kao da idem peške !!!!
(pedja, 30. jul 2022 13:25)

Gledaj na to s lepše strane. Upoznaj zemlju da bi je više voleo. Kad juriš ne vidiš.

Dzoni

pre 1 godinu

U redu je kontrolisati, ali na auto putu treba da si opusten a ne da vozis kao na magistralnom putu dok ocekujes da te iza svake krivine nahvata radar. Ili neki idijoti koji stave tempomat na 110km/h ili 120km/h pa naprave karavan i pokoce ceo saobracaj.
A ovi stranci, koliko za njih iznose kazne, oni sibaju 160km/h i vise, mislim hocu i ja brze da stignem na odrediste, sto su oni pametniji.
Realno max 140km/h ili 150km/h, kome je to puno nek se vuce u desnoj traci. Autoput sluzi da brze i bezbednije stignes a ne da se vucaras do sudnjega dana i glumis malog uplasenog Pericu.

nikos

pre 1 godinu

"Prednost novog sistema je i ta što su sekvence na kojima će biti merena srednja brzina kraće."

Prvo, sve ste ovde utrpali sta vam je palo na pamet ali ... niste objasnili KAKO ce to biti CINJENO. Ovo mi polako ide u domen "okultne saconometrije". Odakle vam pravo da SNIMATE ljude sve vreme puta (inace kako znate da je koristio mobilni telefon)?
Drugo, srednja vrednost se u nauci IZRACUNAVA a NE meri.
A iz citirane recenice sa pocetka, KO odredjuje duzinu sekvence i njihov broj?
I trece, ako povecate dovoljno broj sekvenci na kojima cete "meriti" srednju brzinu, i posledicno, smanjite njihovo trajanje, onda ste prekrsitelja "uhvatili RADAROM u REALNOM VREMENU ... a to vec ima ZAKONSKU podlogu ... za razliku od ovog najavljenog!

milan

pre 1 godinu

Vozim bmw x5 m5.0d, vrlo jak auto, od 2020. Samo jednom sam dobio kaznu za prosečnu brzinu, bila je 144 na Milošu Velikom, prošle godine se uveče vraćao iz CG nije bilo nigde nikog i vozio sam uglavnom oko 160-170. Kazna je bila 5000 dinara, dakle ništa preveliko. Potrošnja mi je bila oko 12 litara. Sad zbog cene goriva vozim u eco modu s tempomatom na 130, ponekad malo ubrzam ako upadnem u gužvu na autoputu, do Krfa, Halkidika i nazad potrošnja 8.6 litara. Moje iskustvo kaže vozite brzo ako vam se baš žuri ali pazite, a ako vas i kazne nije prevelika kazna, ali zapravo vozite 130 jer troši se mnogo manje i manje se umarate.

zato treba bežati iz Srbije

pre 1 godinu

Da li može neko da mi kaže koji je zakonski osnov po kom JP putevi srbije prosleđuju podatke o ličnosti Mup-u bez saglasnosti o obradi ? Jer nije krivično delo.
(Milojko ludi, 30. jul 2022 14:46)

Ne postoji pravni osnov. To je izmislila naša država. Kamere na putevima, merenje brzine, vezivanje pojaseva, zabrana korišćenja mobilnog u toku vožnje itd. ne postoji nigde nego kod nas.

Tek onako

pre 1 godinu

Daljina 378 km.
Brzina i potrebno vreme:
150 km/h -2h 31 min
140 km/h -2h 41 min
130 km/h -2h 54 min
120 km/h -3h 09min
110 km/h -3h 26 min
100 km/h -3h 46 min
Pa presudite sami.
(onako, 30. jul 2022 19:11)

378 km /h - 1h 00 min.
Ako želite da presudite sami sebi.

Ja

pre 1 godinu

Srpska policija zaustavio me mnogo puta,ali nikad nisam bio kod sudia.Sve je završeno plati nešto po policiskom zakonu Srbije za strance.

Boban

pre 1 godinu

Daj bre pustite nas normalne da vozimo... Opet će isti praviti prekršaje i izvlačiti se sa istim, opet ćemo mi normalni koji na čistini pustimo gas da plaćamo kazne, a mamini i tatini sinovi će leteti pored nas i slati policiju advokatima. Tuga šta radite... Povećajte dozvoljenu brzinu za 20km/h, i ko je prekrši oderite mu kožu sa leđa...

Toma

pre 1 godinu

@ Ivica

Ako neko poštuje zakon i vozi po propisu 130km/h uopšte nije imbecil ili ne zna kako se vozi. Naprotiv, TI i takvi slični tebi koji gaze auto su sa nekim poremećajem u mozgu i dokazuju se najviše sebi a i drugima da su neko i nešto. I ja imam auto od preko 200ks pa retko vozim preko dozvoljenog, ne zato što ne znam da vozim kao što ti kažeš ili mi je skupo gorivo, već zato što smatram da je to dovoljno. I poštujem zakon. Svako vozi kako hoće, i ne pravi se mnogo pametan, mnogi kao ti što se bahate su završili svoju vožnju zauvek. A da kojim slučajem tako voziš po USA na primer, ni auto ni dozvolu ne bi video očima. Leči svoje komplekse na nekom drugom mestu, ili kod doktora, a ne na autoputu.

Mentor

pre 1 godinu

@bauhaus, 30. jul 2022 16:05
Maturski rad u jednoj našoj gimnaziji pre 7 godina. Simulacoja za dane koji su tada bili najfrekventniji, 100000 auta, random uključenja, random isključenja, random brzine, random tablice... 20 "kamera".

Čika Boško

pre 1 godinu

Čitam ove komentare i ne razumem zašto se javljaju oni koji kritikuju brze vozače... Jedini razlog čini se da nisu dobri vozači, ili voze krševe... Jer dobar vozač se ne plaši brzine od 160 km kada uslovi to dozvoljavaju!
Ko se boji brzine nije vešt vozač, a nevešt kada nešto radi, opasan je i po sebe i po druge.
Normalno ovde nije reč o ludacima, bahatim, pijanim i sličnim i ne treba sa njima izjednačavati ljude koji vole i znaju da voze brže i da vladaju automobilom...
Na kraju šta bi radili ovoliki kritičari kada bi se slučajno našli na nemačkom auto banu, ili živeli u Nemačkoj? Vozili 120 na sat? Pa prva patrola bi vas poslala na proveru sposobnosti za vožnju automobila...
Stvarno ljudi, šta biste radili kada bi pored vas jurili poršei, mečke, BMW-ei sa 200 i više kilometara na sat... Ukakili u gaće?

El_presidente

pre 1 godinu

(Domaćin, 30. jul 2022 13:04)

Pogledaj na svakom izlazu sa autoputa na znak koji se direktno nalazi iznad autoputa.
Tu imas za svaku traku po jednu kameru koja ce, izgleda, da meri prosecnu brzinu od izlaza pre.

Lex

pre 1 godinu

@Dzoni
Buraz, takve kao tebe treba isključiti iz saobraćaja. Ti si vjerovatno onaj tip nekulturnog vozača koji se zapiči sa zada i blica autu ispred sebe u lijevoj traci dok je čovjek u po preticanja. Vjetovatno očekujući da se zabije u auto desno samo da se nekoj ludi skloni s puta.

Ivica

pre 1 godinu

@Lex

Ti si verovatno sa nekom krntijom i jedva doguras do 120km a i benzin ti je preskup pa stedis na autoputu. Ne znas ti kako se vozi, a jos manje kako se nov auto ponasa na brzinama do 160km. Ali kad idijoti ukljuce tempomat na 130km i naprave kolonu i u levoj i u desnoj, a onda se cude kad im neko svira i blica. Ako si spor drzi se desne trake, ako neko ide brze u levoj ima dobar razlog za to i nije na svakom idijotu vozacu da regulise saobracaj vec na ovlascenim sluzbenim licima. Pici ti 100km na sat, drzi se desne i ne brigaj za vece brzine i nove automobile, nije to za tebe.

El_presidente

pre 1 godinu

(Čika Boško, 30. jul 2022 22:03)

Isto, kao prilikom ulaska na auto put, sto ti kamera ocita tablicu, tako i na tim mestima, koje sam pomenuo, ti se ocita registracija. Zna se koliko si vremena potrosio da dodjes od prethodnog iskljucenja i na osnovu toga sistem meri prosecnu brzinu

serbiko

pre 1 godinu

Gadi mi se ova zemlja
(KraljevinaSrbija, 30. jul 2022 15:13)

Mi te ne bi zadrzavali, brate, putuj! Samo, gde god da odes, postoji ogranicenje brzine i to manje od 130, svuda mora da se veze pojas, a telefon ne sme da bude u ruci. Probaj sa Indijom, Pakistanom, tamo mozes da vozis kako ti volja, mada i tamo postoje ogranicenja, a kaznjavaju na licu mesta, biju motkama, pa sad, ti vidi...

gigi

pre 1 godinu

Furda

Priča je istinita, ali nisu išli do Grčke, nego na Zlatibor, ibarskom magistralom. Imali su neki dogovor sa saobraćajnom policijom. Nisu poštovali ograničenja, ali su preticali samo gde je dozvoljeno. Razlika je bila oko 20 minuta na 3 i po sata vožnje. Bio sam kod njih na obuci pa su mi pričali.

gigi

pre 1 godinu

Čika Boško

Ne bi vas niko slao u DE na pregled zato što vozite 130 na autobahn. Tu je 130 sigurno sasvim ok brzina. Ko želi, može više, nije zabranjeno.

Ja prvi volim da nagazim, ali nisam od onih kojima smetaju ovi ostali koji voze sporije. Kakvi su uslovi, tako vozim. Shvatite da niste sami na putu i da to što vi radite, a prema našim pravilima je protivzakonito, svaki vozač sa pravom može i treba da kritikuje, zato što ga ugrožavate. Taj princip "imam dobar auto i (mislim da) znam da vozim", ostavite za stazu. Eno ga NAVAK, Nirburing pa slobodno pun gas. Mada mi se čini i da na Nirburingu zna da bude velika gužva, bar prema snimcima koji se mogu naći na YT. Višak adrenalina (i nervoze, rekao bih) se ne oslobađa za volanom na javnim putevima. Svako dobro.

hm

pre 1 godinu

Vozim bmw x5 m5.0d, vrlo jak auto, od 2020. .... Sad zbog cene goriva vozim u eco modu s tempomatom na 130, ponekad malo ubrzam ako upadnem u gužvu na autoputu, do Krfa, Halkidika i nazad potrošnja 8.6 litara. Moje iskustvo kaže vozite brzo ako vam se baš žuri ali pazite, a ako vas i kazne nije prevelika kazna, ali zapravo vozite 130 jer troši se mnogo manje i manje se umarate.

Moje iskustvo kaže, vozi dovoljno jak, normalan auto (a ima ih kod bilo kog brenda) i do Krfa, Halkidikija i nazad neće da pređe 6 l/100 km

Čika Boško

pre 1 godinu

Može li taj sistem, koji snima i meri prosečnu brzinu, vezivanje pojasa i korišćenje mobilnog telefona, da snimi i divlje šlep-službe na autoputu?
(Aki, 31. jul 2022 12:42)

Nisu, prijatelju to divljaci... Svi imaju ugovore sa AMSS... Znači licenca državna, a ponašanje i cene ostale divljačke.

asfalt

pre 1 godinu

"Na zalost, jul i avgust su najbolji za asfaltiranje: moze da se koristi dosta jeftiniji asfalt"

Nije zbog toga, temperatura na kojoj se radi ne utice da li bolji ili losiji asfalt se ugradjuje. Temp. asfalta kad se ugradjuje je koliko se secam oko 160 stepeni... sustina je da se asfalt naravno hladi, kad je napolju 20 stepeni brze nego kad je 40. Od toga zavisi i koliko udaljena je asfaltna baza, tj postrojenje, zatim transport... Ne mozes voziti 200km asfalt... ohladice se, i onda se put raspadne za 2 meseca. Leti je naravno lakse, nema toliko pritiska za vreme da se ugradi a da se ne ohladi. jednostavno lakse je. Osim nesrecnim radnicima. Bio sam jednom poslom na asfaltiranju na finiseru. To je strasno. Vrucina od gore, vrucina od dole, smrad bitumena koji ti udje u kozu. I sledeci dan smrdis na asfalt.

X

pre 1 godinu

100 komentara i nijedan da objasni.

Reseno je na sledeci nacin, cak su sistem instalirali pre vise godina ali ne znam zasto nije funkcionisao: na svakom (za sad nije svaki ali vecina jeste pokrivena) znaku ispred svakog izlaza sa autoputa primeticete 2 kamerice iznad obe vozne trake. Znaci merice od izlaza do izlaza i naravno od prve do poslednje rampe.

Za one koji se pitaju da li su stranci obavesteni, jesu. Juce sam isao iz Subotice i pre rampe, na info tabli pise "speed section control".

Zoran

pre 1 godinu

Džaba vam sve kad postoje grupe na društvenim mrežama koje cinkare-Levak policije.To treba ukinuti jer voze propisno dok prodje kontrola a onda po starom.

pera ždera

pre 1 godinu

Ne znam zašto ste se svi uhvatili za ograničenje od 130km/h. Pa ima toliko delova svakog autoputa gde je ograničenje 110, 100, u tunelima 80. Tako da možete platiti kaznu i sa prosečnom brzinom od 125km/h.

gigi

pre 1 godinu

Ivice, Ivice... Neka ti znaš kako se vozi i u levoj i u desnoj... Najbolje bi bilo da ti, blago nama, izgradiš sam sebi autoput, pa vozi 160 i levom i desnom. Ko sve danas nije na cesti... Dobro smo mi čitavi, kakvi sve voze. Šta da ti kažem, stići ćeš tamo gde si krenuo i sa manje od 160.

xYx

pre 1 godinu

@cika Bosko, po kojim kriterijumima se klasifikujete kao neko ko zna da vozi? nema dobrog vozaca i plivaca, ginu i tope se oni "najbolji" ...

sve je relativno

pre 1 godinu

Nije mi najjasnije zašto se uvek napravi polemika kada se priča o prosečnoj brzini. Rekao bi čovek da je to s ima problem, a istina je daleko od toga. Ja sam često na dužim relacijama gledao prosečnu i to u praksi bude mnogo niže nego što mislite. Npr. Beč - BG, vozio sam 130-140 kada god je moglo, ali je prosek na kraju bio nešto sitno preko 100 za celu deonicu. Jednostavno, put nije prazan i to što vi idete 150 kad god možete, neće vam toliko podići prosečnu brzinu...

Nemoguće da si vozio 130-140 Beč-Bg, a da je prosek malo preko 100 za celu deonicu. Zaboravio si da uključiš čekanje na granici. Jedne godine sam vozio prosečno do grčke granice 103 km/h, to je skoro 600 km, recimo kao i Beč Beograd. Posmatrao sam kako prosek pada sa čekanjem, 5 minuta na granici, prosek pada par km, tako da nema šanse da si vozio 130-140, a da je bez većih zastoja i čekanja toliko pao prosek vožnje.

gigi

pre 1 godinu

@Sve je relativno

Konkretno tada sam na granici prošao glat, bukvalno sam došao odmah na red. Jednostavno, uslovi na putu ne dozvoljavaju da se konstantno drži 130, negde malo gužva/zastoj, negde neki sitni radovi i eto, padne prosek za čas. Naravno, ne možete sigurno 5-6 sati konstantno da vozite u levoj traci. Ovi što im je problem merenje prosečne brzine su uglavnom oni što koriste autoput cca 20km pa bi da taj deo jure 160 prosek. Ko god vozi malo više, zna da to nije realno i takvo merenje ga ne dotiče. Srećan put svima.

Marko

pre 1 godinu

Pre sam pravio pauze,sada se sporo putuje i ne mogu da gubim vreme da stajem. A i ovi sto stede vreme pa idu 50-60km/h bas prave problem poginuce neko

Borisha

pre 1 godinu

Zašto se prave automobili koji idu brže od 130km/h? Ako je zaista do bezbednosti o kojoj se toliko priča čemu opcija da auto ide brže. Briga njih za besbednost, samo ih novac interesuje, da zarade na konto bezbednosti.

Borisha

pre 1 godinu

Zašto se prave automobili koji idu brže od 130km/h? Ako je zaista do bezbednosti o kojoj se toliko priča čemu opcija da auto ide brže. Briga njih za besbednost, samo ih novac interesuje, da zarade na konto bezbednosti.

pedja

pre 1 godinu

130km na sat Subotica- Novi Sad- Beograd kao da idem peške !!!!
Sve ravno i monotono. Svaki put se smorim.
A pre toga sam vozio 600km bez problema.
Ne kazem da treba brže mada bi moglo barem 140-150.
Ipak su ova nova auta bezbednija za vožnju malo većom brzinom.
Adaptivni tempomat, senzori za sve živo itd.
Pa nisu Nemci ludi i glupi pa da puste da im narod gine a nešto ne vidim da ih gine više nego kod nas.

FUJ...!

pre 1 godinu

"...Novi sistem merenja prosečne brzine na auto-putu..."

Za vašu informaciju i edukaciju:
1. Takozvana "prosečna brzina" (bilo čega i bilo gde), NE MOŽE da bude izmerena, nego samo proračunata (izračunata) primenom neke od matematičkih metoda...
2. Da bi se izrekla nekakva kazna (za bilo kakvo počinjeno delo koje podleže kažnjavanju), mora postojati eksplicitni dokaz o počinjenju dela, a pretpostavke nisu prihvatljive...
3. Izračunavanje nekakve "prosečne brzine (kretanja vozila) na auto-putu", je možda matematički tačno, ali se zasniva na nizu nedokazivih pretpostavki, pa bi zbog toga sa objektivnog pravnog gledišta bilo neosnovano za izricanje bilo kakve kaznene mere...

Domaćin

pre 1 godinu

Više neće biti onih situacija koje su ranije komentarisane, da vozač koji uđe na auto-put može da vozi nedozvoljenom brzinom a onda sedne na benzinsku pumpu, napravi pauzu i time srednju brzinu smanji.

Može li neko da objasni kako je to moguće?

iskreno

pre 1 godinu

Prekoračenje brzine, alkohol i korišćenje telefona sa jedne, i nevezivanje pojasa sa druge strane.
Pitam se po čemu je nevezivanje pojasa opasno po druge učesnike u saobraćaju?
Zašto se to toliko potencira?
Svako odgovara za svoju sigurnost.
Ako ja ne vežem pojas, koga ugrožavam osim sebe?
Najgluplje pravilo od svih izmišljenih...

Igor

pre 1 godinu

@Vozaci iz Srbije prvo da nauce da je leva traka na auto putu preticajna i kao sto samo ime kaze u njoj se vrsi preticanje posle kojeg se vratis u desnu ili ti sporiju traku...
(Dejan, 30. jul 2022 18:47)

Apsolutno je nemoguce tako voziti zbog Velikog broja kamion I autoput u srednjoj traci. Mislim da je jasno sta hocu da kažem, ja namestim adaptions temporal na 140 I vozim levom trakom, ostalo bi bilo mucenje.

vlajko

pre 1 godinu

Mene interesuje da li iko meri brzinu motociklista? Oni su najveća opasnost u saobraćaju. Vozim 120/h, a on samo prozuji pored mene, ni ne vidim odakle se stvorio. Obuzdajte motocikliste!
(Deja_Vu, 30. jul 2022 20:03)
ne generalizuj, nego gledaj retrovizor.

EU Citizen

pre 1 godinu

A da dignete brzinu na autoputu na 150, što bi sa savremenim vozičima bilo jedino normačno, pa da onda globite i maktretirate vozače? Kog đavola i prabite auoputeve ako treba da se mili.

kwki

pre 1 godinu

Na autoputevima se skoro nikada ne gine, jako retko. Kako ja vidim,prosecno vreme puta ce sada biti duze pa ce se onda upravo desiti da ljudi zbog duze voznje na autoputu, moraju duze da voze magistralinm putevima kada se se iskljuce a jedino sto je sigurno u toj situaciji je upravo umor i nervoza zbog previse vremena u automobilu. Molim boga da ovi Rusi nastave sto je dublje moguce prema fasistickoj evropi i sistemu koji se mesa i svaki segment zivota

kognitivna disonanca

pre 1 godinu

@Pilot:

Ja kroz Sloveniju prošao sa col tablicama iz Švicarske, vozeći prosečno 160 km/h i nisu imali primedbi. Kroz Kroaciju isto tako. Sve jako ljubazni ljudi, na naplatnim rampama, na granici. Nijesam imao primedbi!

Dr Mr

pre 1 godinu

i treba kaznjavati.za 1h danas voznje u beogradu, moja kamera u autu ke snimila 4 sigirna prolaska na crveno, jedno 50 p
losih prestrojavanja, a svaki treci prica tel...prekoracenja ne znam koliko...zamislite da se priznaje privatna kamera kao dokaz...

Vozač

pre 1 godinu

Da je pameti, ograničenje bi bilo 150 ili 160 km/h kako bi se potrošilo više goriva i naplatilo više pdv-a. Ovako se samo terorišu domaći vozači i po koji stranac.

Mima

pre 1 godinu

Od Nisa do Beograda 3x4km radovi u JEKU sezone, a uredno naplatis putarinu. U Makedoniji nema nijedan zastoj, u Grckoj do Keramotija takodje nijedan. Drzava pajaca.
(Kukatilo, 30. jul 2022 15:13)
Sezona građevinskih radova se poklapa sa sezonom godišnjih odmora. Kukate svi kako nam je autoput los, a kad se radi na sređivanju opet kukate. U Makedoniji ima radova oko Skoplja. Mada kakvo je stanje autoputa kod njih i Grka trebalo bi da rade non stop na saniranju. Naš autoput je odličan. I ostala je samo deonica od Paraćina do Leskovca da se komplet sredi pa će biti kao pista.

H H

pre 1 godinu

Isli ovi iz SAT patrole do Grcke. Sa dva ista auta. Jedan divljao, preticao, jurio, krsio razna ogranicenja. Drugi vozio sve po znakovima. Dosli na parking hotela u 20 minuta razlike. Svako ko juri je obicna budala. Idi brate negde u sumu pa se rokni pistoljem u glavu. Sto maltretiras narod oko sebe i dovodis ga u opasnost.
(Furda, 30. jul 2022 15:11)

Slatko si me nasmejao… čuj, ovi iz SATa divljali… Ovaj sto je divljao, sigurno je jurio 80…

Srki

pre 1 godinu

Više neće biti onih situacija koje su ranije komentarisane, da vozač koji uđe na auto-put može da vozi nedozvoljenom brzinom a onda sedne na benzinsku pumpu, napravi pauzu i time srednju brzinu smanji.

Može li neko da objasni kako je to moguće?
(Domaćin, 30. jul 2022 13:04)

Ako si trol, svaka cast, a ako nisi, onda da te ispostujem. Sistem uporedjuje vreme za koje si presao put izmedju dve naplatne rampe (kada si uzeo karticu i kada si je predao na naplatu) i ima podatke o udaljenosti izmedju istih, te deljenjem ta dva broja dobija prosecnu brzinu kojom si se kretao. Prosecna brzina se dakle po definiciji racuna kao predjeni put u jedinici vremena. To znaci da ako vozis 200km/h sat vremena i onda odmaras na pumpi sat vremena imas istu prosecnu brzinu kao i onaj koji je tokom ta dva sata vozio 100km/h, pa su nadlezni shvatili manu ovakvog nacina utvrdjivanja prosecne brzine i smanjili razmak izmedju referentnih tacaka.

Furda

pre 1 godinu

Isli ovi iz SAT patrole do Grcke. Sa dva ista auta. Jedan divljao, preticao, jurio, krsio razna ogranicenja. Drugi vozio sve po znakovima. Dosli na parking hotela u 20 minuta razlike. Svako ko juri je obicna budala. Idi brate negde u sumu pa se rokni pistoljem u glavu. Sto maltretiras narod oko sebe i dovodis ga u opasnost.

Čika Boško

pre 1 godinu

Мене ово не дотиче јер возим у ограничењу увек. Ставим темпомат на 125кмч и лагано...

A šta radiš dok ne zadremaš...?

Petar

pre 1 godinu

@FUJ!
Druže jesi ti normalan?
Vidim smeta ti što hoće da kažnjavaju one koji voze prebrzo. To je isto kao da ti smeta što hoće da kažnjavaju lopove..

Šta ti nije jasno u teksu?
Neće više kažnjavati na osnovu prosečne brzine kojom si stigao do sledeće naplatne rampe nego će postaviti kamere i duž puta. Snimiće ti tablicu i sistem će uporediti vreme kada si ušao na taj deo auto puta. To je dovoljan dokaz. Već je eksplicitno. Ti se buni i plači koliko hoćeš. I treba da te kazne za prebrzu vožnju.

U normalnim zemljama kažnjavaju za sve i svašta pa ljudi voze pažljivije i kulturnije.

Kinšasa

pre 1 godinu

Ja se izjasnim da je moj drug sa Kosova vozio moj auto i? Sa Kosovom nemamo nikakvu policijsku ili bilo koju drugu saradnju i tu je daljoj priči kraj.

Zakon

pre 1 godinu

Ovaj sistem su ukinule gotove sve Evropske zemlje jer je nezakonit. Svaki nadzor građana sa fisknim kamerama u EU mora biti jasno označen. Ako se kamere za snimanje brzine jasno obeleže onda gube svrhu.

Srđan

pre 1 godinu

(Domaćin, 30. jul 2022 13:04)

Samo mala dopuna, ranije se merilo od rampe do rampe, pa su ljudi koji vole da voze brzo, da ne bi bili kažnjavani, između dve rampe, na pumpi, pravili pauzu i tako bili na proseku od npr. 130kmh.
Ništa brže nisu stizali na cilj, ali su prevelikom brzinom ugrožavali druge u saobraćaju. Jednostavno postoje ljudi koji vole brzu vožnju, a ne vole da plate kaznu :-) pa su nalazili način da je iznegnu.

viva72

pre 1 godinu

Onda je najbolje ukinuti saobraćaj u Srbiji pa nećemo imati poginulih.Ili da ubacimo tahografe u vozila.Na žalost i ta brojka poginulih je dokaz razvoja zemlje, veći standard, više novca, bolji automobili, više se vozi, veća je gužva i onda je veća šansa za saob.nezgode.Ja bi obratio pažnjiu na vozače koji na magistralnim putevima gde je ograničenje 80 voze 60, valjda plašeći se radara, što je sigurno, sigurno, kilave, stvaraju kolone... takoïe su i oni opasnost na putu.A stranci su priča za sebe, vozim 150-160km/h a oni pored mene samo prozuje, ko njih kontroliše, plaćaju li oni kazne?

zato treba bežati iz Srbije

pre 1 godinu

Da li može neko da mi kaže koji je zakonski osnov po kom JP putevi srbije prosleđuju podatke o ličnosti Mup-u bez saglasnosti o obradi ? Jer nije krivično delo.
(Milojko ludi, 30. jul 2022 14:46)

Ne postoji pravni osnov. To je izmislila naša država. Kamere na putevima, merenje brzine, vezivanje pojaseva, zabrana korišćenja mobilnog u toku vožnje itd. ne postoji nigde nego kod nas.

Jvn

pre 1 godinu

Sistem za uzimanje para, klasika. Naravno da treba kaznjavati vozace koji voze 200km/h po autoputu, ali zasto bi neko dobio kaznu za 140-150 npr? U gradu se najviše divlja i bahato ponasa, a najveći je rizik, pogotovo u Beogradu. Tu treba da se pojača kontrola, a ne na putu koji je projektovan da se ide brzo. Veci je problem kada vozis 80 po gradu, nego 150 na autoputu.

Realan

pre 1 godinu

"...Novi sistem merenja prosečne brzine na auto-putu..."

Za vašu informaciju i edukaciju:
1. Takozvana "prosečna brzina" (bilo čega i bilo gde), NE MOŽE da bude izmerena, nego samo proračunata (izračunata) primenom neke od matematičkih metoda...
2. Da bi se izrekla nekakva kazna (za bilo kakvo počinjeno delo koje podleže kažnjavanju), mora postojati eksplicitni dokaz o počinjenju dela, a pretpostavke nisu prihvatljive...
3. Izračunavanje nekakve "prosečne brzine (kretanja vozila) na auto-putu", je možda matematički tačno, ali se zasniva na nizu nedokazivih pretpostavki, pa bi zbog toga sa objektivnog pravnog gledišta bilo neosnovano za izricanje bilo kakve kaznene mere...
(FUJ...!, 30. jul 2022 13:15)

E i zbog toga za drzavljane EU zemalja ne vazi kaznjavanje u srbiji i smeju da voze koliko hoce. Samo ako ih radar slika tek tad mogu da im pisu kaznu. Nasi su lepo dobili cusku po usima od EU samo par meseci nakon uvodjenja prvog merenja. A o tom niko nikad nije obavestio gradjane. Tako da lepo kaznis naseg coveka zbog peoseka 131 al turcina koji voze u koloni 150 jedan za drugim nista.
Tako je kad smo ovce za sisanje

Brutal Deluxe

pre 1 godinu

Cek, niko od poginulih nije stradao zbog loseg stanja puteva ili losih vozila (zbog nedostatka novca, naravno), svi su stradali jer voze brzo? Dakle, vise kazni ce resiti problem saobracaja? Zgodno.
(Dex, 30. jul 2022 15:51)

Naravno da nije. Put i vozilo nije razuman entitet, već vozač. Ako je put loš, prilagodi brzinu njegovom kvalitetu, ako ti je vozilo neispravno, nemoj da ga voziš dok ga ne popraviš. Krajnje je vreme da odrasteš, saobraćajna policija ti nije tata i mama.

S

pre 1 godinu

... najbolje je da se na svakih 150 metara na auto putu postavi po jedna kineska kamera za merenje brzine .. ili da na auto put dozvole ulaz samo jugićima ...

Dex

pre 1 godinu

Cek, niko od poginulih nije stradao zbog loseg stanja puteva ili losih vozila (zbog nedostatka novca, naravno), svi su stradali jer voze brzo? Dakle, vise kazni ce resiti problem saobracaja? Zgodno.

Ako su ruze, procvetace...

pre 1 godinu

u austriji tempomat na 141,
u madjarskoj na 144,
u srbiji na 149 do bga,od bga 144.
i tako godinama.
nikad kaznu nisam dobio.
jedino se trudim da drzim odstojanje 3+sec.

wer

pre 1 godinu

@ Ne kazem da treba brže mada bi moglo barem 140-150.

da da,
da je ogranicenje 150, svi bi isli 170-180
i kmecali bi na isti nacin, "nova auta" "ja sam bezbedan vozac"

imaj na umu da ogranicenje brzine postoji
upravo zbog bezrepe marve za volanom

Комша

pre 1 godinu

Мене ово не дотиче јер возим у ограничењу увек. Ставим темпомат на 125кмч и лагано. А да би неко ишао просечно више од 130, то значи да је баш добро јурцао много више од 130, па можда и 150кмч. Ако ти се жури крени раније. Тако је мени мој деда иначе профи возач говорио.

Sitna Slova

pre 1 godinu

Prateci crnu hroniku najvise poginulih na autoputu je zbog zaustavjanja u zutoj traci! (zena dojla dete, kamion naleteo na kombi sa radnicima, promena pneumatika i pomaganje prilikom saobracajne nezgode) Ostale teske nesrece na autoputu desile su se dva puta zbog magle kada vozaci nisu prilagodili voznju uslovima na putu. Slobodno mogu reci da prekoracenje brzine od 130km/h nije uzrok saobracajnih nesreca.

Nemanja

pre 1 godinu

@ Prekoračenje brzine, alkohol i korišćenje telefona sa jedne, i nevezivanje pojasa sa druge strane.
Pitam se po čemu je nevezivanje pojasa opasno po druge učesnike u saobraćaju?
Zašto se to toliko potencira?
Svako odgovara za svoju sigurnost.
Ako ja ne vežem pojas, koga ugrožavam osim sebe?
Najgluplje pravilo od svih izmišljenih...
(iskreno, 30. jul 2022 14:30)

Evo da ti odgovorim...Apsolutno netacno! Ako se desi nezgoda verovatnoca za povredom i smrtnim ishodom je drasticno veca. U tom slucaju, ko placa izlazak tuzioca recimo, koji ne bi izlazio da je samo materijalna steta? Svi mi koji placamo porez! Ko placa izlazak hitne pomoci, lecenje u bolnici itd.? Opet svi mi a ne ti! Ko ce nadoknaditi za izgubljenu produktivnost (drzava placala skolovanje, zdravstvo a ne moze da povrati od tebe kroz poreze itd.) ako recimo pogines zbog toga sto se nisi vezao? Nece tvoja porodica, komsija ili prijatelj nego svi mi. Nadam se da sada razumes da to nije tako jednostavno kao sto mislis. Da ne pricam o psihickim efektima na osobu sa kojom si se sudario, gde je ona bila vezana i prezivela a ti poginuo... Makar i da si ti kriv, traume ostaju ceo zivot. Zato ne filozofiraj i vezi se, da ne bi drugi (i tvoji najmiliji) ispastali zbog radnje koja traje 2 sekunde.

Mare

pre 1 godinu

Ja vas ništa nisam razumeo. Da razjasnite vi meni to novo čudo tehnike.
I dodatni pitanje imam. Ako vozim manje od 120 da li smem da čačkam nos i na kojoj deonici?

mikloš

pre 1 godinu

Nemam reči, to je najveći problem, a ne krateri, šahte, kvalitet asfalta koji traje godinu dana, neobeleženost, nebulozan raspored punih i isprekidanih linija itd itd da ne nabrajam dalje… Ovo veze sa bezbednošću učesnika u saobraćaju nema samo izbijanje građanima para iz džepova i to skupim sistemima koje su isti ti građani platili. LOPOVI! Sve ove stvari i metode su se u svetu već pokazale kao potpuno beskorisne za poboljšanje bezbednosti… Džeremi Klarkson je u Top Gearu još pre 20 godina pričao o ovim problemima u Engleskoj prezentujući neoborive dokaze da se ovo radi samo da bi se punio državni budžet, a broj nesreća ne da se nije smanjio već se i neznatno povećao, ko hoće neka pogleda ima na YT materijala koliko hoće…

LuKa

pre 1 godinu

Dao bog da nam se raspadnu ti autoputevi.Sve neke kontrole u zemlji koja ne moze da se kontrolise.Ko kontrolise sto uvozimo struju, sto nemamo nuklearke, sto nemamo nove elektrane.Sto je bivsi ministar sundjer bob (rostilj majstor).Odsustvo zdravog razuma i logike al cemo da kontrolisemo saobracaj.Uvedi bre obavezni preventivni pregled srca i krvnih susdova srca skenerom.

Ako su ruze, procvetace...

pre 1 godinu

najbolji sistem je merenje odstojanja, postaviti senzore, i ko drzi odstojanje manje od 2sec na 2/3 chekpoint, kazna,astronomska.
nedrzanje odstojanja je mnogo rizicnije nego prekoracenje brzine.

Milos Radulovic

pre 1 godinu

Ја лично и на најбољем путу углавном возим око 100км на сат, без обзира да ли би могао законски да идем и брже. Невидим потребу да негде стигнем брже 15-30 мин, а да притом пуно тога буде несигурнује, безбедније и на крају скупље. П.С. сва та јурцања су одраз незрелости и инфантилности, на првом месту, а притом могу веома скупо да коштају.

Srđan

pre 1 godinu

(Domaćin, 30. jul 2022 13:04)

Objašnjeno je u tekstu. Neće se više kontrolisati od rampe do rampe, nego će merači bi nasumično raspoređeni usput. Tako će ti snimiti registarski broj kad uzmeš karticu ili prođeš kroz rampu, a sledeće merenje će biti negde usput, možda baš ispred pumpe.
Stvar je jednostavna, postave uređaj koji te u jednom trenutku snimi izdaleka dok nailaziš, u sistemu si već registrovan u koje vreme si prošao rampu, kompjuter u sekundi izračuna prosečnu brzinu i to je to.

Milojko ludi

pre 1 godinu

Da li može neko da mi kaže koji je zakonski osnov po kom JP putevi srbije prosleđuju podatke o ličnosti Mup-u bez saglasnosti o obradi ? Jer nije krivično delo.

dojč

pre 1 godinu

130km na sat Subotica- Novi Sad- Beograd kao da idem peške !!!!
Sve ravno i monotono. Svaki put se smorim.
A pre toga sam vozio 600km bez problema.
Ne kazem da treba brže mada bi moglo barem 140-150.
Ipak su ova nova auta bezbednija za vožnju malo većom brzinom.
Adaptivni tempomat, senzori za sve živo itd.
Pa nisu Nemci ludi i glupi pa da puste da im narod gine a nešto ne vidim da ih gine više nego kod nas.
(pedja, 30. jul 2022 13:25)

Evo druže ja već punih 7god bukvalno živim na autobanu, i čega sam se sve nagledao daleko ga bilo. Jeste sve to lepo, brza vožnja po top putu, ali reci mi na šta liči Porsche koji se pri brzini od preko 200kmh skuca u auto koji je u koloni od 100kmh i manje. Ne liči ni na šta, zato sto ga nema, i plus još par auta koje je pokupio. To “bez ogranicenja” dovodi do toga da kada imaš udes, nemaš nikakve šanse da preživis. Mogu ova nova auta da budu vrh bezbedna, ali kakve sam vidjao po autoputu, iz takvih živ ne izlazi. U Nemačkoj se za jedan dan desi više udesa nego u Srbiji za pola godine.
Tako da naše ograničenje od 130kmh je i više nego dovoljno, s’obzirom na stanje naših autoputeva, kao i na mentalnu ograničenost pojedinih vozača na istim (i naročito stranih koji prolaze kroz našu zemlju). Do te brzine postoji i velika šansa za preživljavanje nakon udesa, sve preko toga šanse se drasticno smanjuju ma sta god vozio.

katić

pre 1 godinu

Sram vas bilo, živite od ovog naroda a samo smišljate kako da mu otmete ono što zaradi i to sve radite kao za naše dobro( što je klasična laž) Vi i našu decu " volite" više nego mi sami, sram vas bilo još jednom!!!!!

Oki

pre 1 godinu

Uopšte mi nisu jasni ljudi koji prekoračuju brzinu stavljajući u opasnost druge nedužne ljude i onda sednu na pumpu da izravnaju prosečnu brzinu. Dakle stigneš za isto vreme, a usput se cimaš sa stajanjem, izlaženjem, trošenjem para na kafu. Ti ljudi imaju poseban mentalni sklop koji je spreman za psihijatriju

Deja_Vu

pre 1 godinu

Mene interesuje da li iko meri brzinu motociklista? Oni su najveća opasnost u saobraćaju. Vozim 120/h, a on samo prozuji pored mene, ni ne vidim odakle se stvorio. Obuzdajte motocikliste!

Alex

pre 1 godinu

Slatko si me nasmejao… čuj, ovi iz SATa divljali… Ovaj sto je divljao, sigurno je jurio 80…
(H H, 30. jul 2022 20:30)

A ti si neki opasan? Pa podji malo na navak da objasnis Alvirovicu na M3 i M4 kako se vozi. Bas me zanima kako bi to izgledalo. Vas napaljene klincobere odrasle na raznim petrolheadsima i autoanalizama bih za pocetak malo u skolu pa sve onda drugo po redu, pa onda na stazu sa cistite sneg. Kao sto je onaj vas iz petrolheadsa i zavrsio u SAT-u da malo nauci nesto.

Čika Boško

pre 1 godinu

Pogledaj na svakom izlazu sa autoputa na znak koji se direktno nalazi iznad autoputa.
Tu imas za svaku traku po jednu kameru koja ce, izgleda, da meri prosecnu brzinu od izlaza pre.
(El_presidente, 30. jul 2022 18:08)

Jesili ti, prijatelju siguran u to? A šta ako menjam trake usput...?
Ili su to kamere koje snimaju kad neko uleti pa pobije ljude.... Pa zafale dva minuta...

onako

pre 1 godinu

Celo leto ludim gledajući automobile sa srpskim tablicama koje voze do 130 na sat i strane table koje juracaju preko 160. Na naplatnim rampama zaustave i kazne 5% od tih stranih tablica. Sistem je sasvim nekorektan i neefikasan
(Kiza, 30. jul 2022 21:14)

Nek jure Turci, šta to nama smeta. Mi vozimo da sačuvamo i naše i tuđe živote da budemo odgovorni. Da budemo ljudi, od malih stvari pa na dalje. Treba se takmičiti u drugim stvarima, a ne u brzini na autoputu.

Čikatilo

pre 1 godinu

Od Nisa do Beograda 3x4km radovi u JEKU sezone, a uredno naplatis putarinu. U Makedoniji nema nijedan zastoj, u Grckoj do Keramotija takodje nijedan. Drzava pajaca.
(Kukatilo, 30. jul 2022 15:13)

Ako se ne popravlja put, zašto se ne popravlja. Ako se popravlja, zašto se popravlja. Ko da ugodi našem narodu? I još navedeš primer Grčke kao zemlje u kojoj nema zastoja. Jesi li probao da uključiš mozak pa da razmisliš ima li to neke veze s klimom?

onako

pre 1 godinu

Uzecu za primer voznju od Beograda do granicnog prelaza Presevo.
Daljina 378 km.
Brzina i potrebno vreme:
150 km/h -2h 31 min
140 km/h -2h 41 min
130 km/h -2h 54 min
120 km/h -3h 09min
110 km/h -3h 26 min
100 km/h -3h 46 min
Pa presudite sami.

Zacvo

pre 1 godinu

Ovo naravno nije tacno. U Italiji imas Tutor koji meri prosecnu brzinu od checkpointa do checkpointa (vidljive su kamere i pise upozorenje pre kamere) i funkcionise tako sto dozvoljava prekoracenje od samo 5kmh prosecne brzine, sve preko toga sistem cuva sa fotkom automobila, vozaca i tablica i automatski salje kaznu (u Italiji naravno). Isto imas i u Sloveniji ali je jasno obelezeno. Sve po zakonu. U Italiji je sistem Tutor smanjio broj nesreca za 52 procenta!
(Pilot, 30. jul 2022 19:08)

Pa upravo si dokazao da taj sistem i ovaj naš nisu isti. Naš je nelegalan po svim standardima EU. Ne sme se snimati, a da to nije unapred rečeno, odnosno da ne piše pre kamere. U tome i jeste problem sa ovim sistemom i svim kamerama za saobraćaj uopšte u Srbiji. Zato stranci i ne plaćaju kazne jer smo, kako neko reče, dobili packu od EU.

miskic

pre 1 godinu

Više neće biti onih situacija koje su ranije komentarisane, da vozač koji uđe na auto-put može da vozi nedozvoljenom brzinom a onda sedne na benzinsku pumpu, napravi pauzu i time srednju brzinu smanji.

Može li neko da objasni kako je to moguće?
(Domaćin, 30. jul 2022 13:04)

Jedino ako vise puta izmere srednju brzinu a ne samo na izlazu ko do sada....nepotrebno skroz jer glavni uzrocnici udesa su umor i pad koncentracije

Kiza

pre 1 godinu

Celo leto ludim gledajući automobile sa srpskim tablicama koje voze do 130 na sat i strane table koje juracaju preko 160. Na naplatnim rampama zaustave i kazne 5% od tih stranih tablica. Sistem je sasvim nekorektan i neefikasan

Zoran

pre 1 godinu

Džaba vam sve kad postoje grupe na društvenim mrežama koje cinkare-Levak policije.To treba ukinuti jer voze propisno dok prodje kontrola a onda po starom.

bauhaus

pre 1 godinu

Više neće biti onih situacija koje su ranije komentarisane, da vozač koji uđe na auto-put može da vozi nedozvoljenom brzinom a onda sedne na benzinsku pumpu, napravi pauzu i time srednju brzinu smanji.

Može li neko da objasni kako je to moguće?
(Domaćin, 30. jul 2022 13:04)
Mislim da nije moguće već će možda samo biti kamere na svakih 50km koje će da usnime trenutnu brzinu. Jer da bi merile prosek izmedju "checkpointa" sistem bi morao da snima tablice svakog automobila koji prodje i onda za svaki automobil ponaosob da računa proseke po deonicama, što na dnevnu frekvenciju od nekoliko hiljada automobila mi deluje teško za poverovati.

Alex

pre 1 godinu

Može li neko da objasni kako je to moguće?
(Domaćin, 30. jul 2022 13:04)

Pa nikako, da oni znaju rekli bi ovde. Nego eto igramo se kao profesora i djaka pa nas oni navlace. Merenje prosecne je najveca glupost izmisljena poslednjih 20 godina a bilo je prilicno gluposti. Autoput osrednje auto 150km/h ne oseti, a ovako sam u situaciji da vozim na tempomatu 130 i tako se sretne nekoliko nas tamo i klajimo jedni iza drugih prilicno blizu gde ako se desi nesto lancano svi izginusmo. To je kao bezbedno a nije da neko stisne gas i da se oslobodi haosa oko sebe i onda normalno vozi, a da ne gnjavi. Nek stave kamere na autoput i pecaju divljake koji voze po 170 i vise i resen problem, a sve ispod kad je covek normalan u glavi koristi pametno i mogucnost da nekad moze i preko dozvoljenog, ali za svoju a samim tim i bezbednost drugih oko sebe.

Dzoni

pre 1 godinu

U redu je kontrolisati, ali na auto putu treba da si opusten a ne da vozis kao na magistralnom putu dok ocekujes da te iza svake krivine nahvata radar. Ili neki idijoti koji stave tempomat na 110km/h ili 120km/h pa naprave karavan i pokoce ceo saobracaj.
A ovi stranci, koliko za njih iznose kazne, oni sibaju 160km/h i vise, mislim hocu i ja brze da stignem na odrediste, sto su oni pametniji.
Realno max 140km/h ili 150km/h, kome je to puno nek se vuce u desnoj traci. Autoput sluzi da brze i bezbednije stignes a ne da se vucaras do sudnjega dana i glumis malog uplasenog Pericu.

El kapitano

pre 1 godinu

Autoput od Bg prema Nisu je blago receno katastrofalan. Gde odlaze silni novci od putarina (Bg-Nis preko 1500din) nije mi jadno. Bas me briga bre za novi sistem kad uopste ne spadam u tu kategoriju vozaca kao i 90% ljudi koji voze. Oformite novi sistem za popravku puteva pa ce biti manja smrtnost i onda naplacujte kazne.

žex

pre 1 godinu

stranci divljaju nasim autoputevima, nihde nema nikakv znak da se meei brzina. A stranci kos i jako donrl znaku da nase kazne na njih ne deluju (sem na one sto ih uhvati presretac).

Evo, samo što nije

pre 1 godinu

A da dignete brzinu na autoputu na 150, što bi sa savremenim vozičima bilo jedino normačno, pa da onda globite i maktretirate vozače? Kog đavola i prabite auoputeve ako treba da se mili.
(EU Citizen, 30. jul 2022 17:38)

Može!
Čim dodaju bar još jednu traku. :)
150 km/h na našem autoputu sa samo dve trake i puno kamiona i autobusa je čista ludost.

miskic

pre 1 godinu

Strancima ne stizu kazne, njima policija oduzima dokumenta i ona ih cekaju kod prekrsajnog sudije u fioci. Kad donese uplatnicu dobije ih nazad, i tako je bilo jos od devedesetih

milan

pre 1 godinu

Vozim bmw x5 m5.0d, vrlo jak auto, od 2020. Samo jednom sam dobio kaznu za prosečnu brzinu, bila je 144 na Milošu Velikom, prošle godine se uveče vraćao iz CG nije bilo nigde nikog i vozio sam uglavnom oko 160-170. Kazna je bila 5000 dinara, dakle ništa preveliko. Potrošnja mi je bila oko 12 litara. Sad zbog cene goriva vozim u eco modu s tempomatom na 130, ponekad malo ubrzam ako upadnem u gužvu na autoputu, do Krfa, Halkidika i nazad potrošnja 8.6 litara. Moje iskustvo kaže vozite brzo ako vam se baš žuri ali pazite, a ako vas i kazne nije prevelika kazna, ali zapravo vozite 130 jer troši se mnogo manje i manje se umarate.

Tek onako

pre 1 godinu

Daljina 378 km.
Brzina i potrebno vreme:
150 km/h -2h 31 min
140 km/h -2h 41 min
130 km/h -2h 54 min
120 km/h -3h 09min
110 km/h -3h 26 min
100 km/h -3h 46 min
Pa presudite sami.
(onako, 30. jul 2022 19:11)

378 km /h - 1h 00 min.
Ako želite da presudite sami sebi.

Čika Boško

pre 1 godinu

Čitam ove komentare i ne razumem zašto se javljaju oni koji kritikuju brze vozače... Jedini razlog čini se da nisu dobri vozači, ili voze krševe... Jer dobar vozač se ne plaši brzine od 160 km kada uslovi to dozvoljavaju!
Ko se boji brzine nije vešt vozač, a nevešt kada nešto radi, opasan je i po sebe i po druge.
Normalno ovde nije reč o ludacima, bahatim, pijanim i sličnim i ne treba sa njima izjednačavati ljude koji vole i znaju da voze brže i da vladaju automobilom...
Na kraju šta bi radili ovoliki kritičari kada bi se slučajno našli na nemačkom auto banu, ili živeli u Nemačkoj? Vozili 120 na sat? Pa prva patrola bi vas poslala na proveru sposobnosti za vožnju automobila...
Stvarno ljudi, šta biste radili kada bi pored vas jurili poršei, mečke, BMW-ei sa 200 i više kilometara na sat... Ukakili u gaće?

Dusko

pre 1 godinu

Da li iko zna kako se tretira jurcanje stranaca? Npr, da li isti placaju kaznu zajedno sa putarinom na naplatnoj rampi ili se totalno ignorisu njihova divljanja (osim onih koje uhvati presretac)?

faca011

pre 1 godinu

u UK na auto-putu,svako ukljucenje i iskljucenje ima kamere, i tako prate prosecnu brzinu,bez obzira da li je pumpa,parking,petlja ili nesto deseto... dakle zezanja nema! a vidim ovog jednog strucnjaka sto pise da je prosecna brzina PRETPOSTAVKA,pa kao takva ne moze da se tumaci kao prekrsaj jer nije direktno registrovan. malo ti je logika losa... fizika kaze od tacke A do tacke B za toliko vremena,tolikom brzinom...i koga briga sto ti nije slikao brzinu, slikan si u tacki A i u tacki B,sasvim dovoljan dokaz. ili treba da ulazimo u neku dublju teoriju kakve su to nauke matematika i fizika,i sta je broj uopste... a sto se tice samih ogranicenja na nasim putevima... kakvi su nam putevi,ogranicenja su jos i super...

Aleksandar

pre 1 godinu

Samo neke nove mere se uvode bez rezultata a u Beogradu se uopste više ne poštuje pravilo na autoputu da se vozi desnom trakom a pretiče levom. Kralj zauzme levu u nekom Jugiću i vozi tako do Šimanovaca

Pilot

pre 1 godinu

Ovaj sistem su ukinule gotove sve Evropske zemlje jer je nezakonit. Svaki nadzor građana sa fisknim kamerama u EU mora biti jasno označen. Ako se kamere za snimanje brzine jasno obeleže onda gube svrhu.
(Zakon, 30. jul 2022 15:42)

Ovo naravno nije tacno. U Italiji imas Tutor koji meri prosecnu brzinu od checkpointa do checkpointa (vidljive su kamere i pise upozorenje pre kamere) i funkcionise tako sto dozvoljava prekoracenje od samo 5kmh prosecne brzine, sve preko toga sistem cuva sa fotkom automobila, vozaca i tablica i automatski salje kaznu (u Italiji naravno). Isto imas i u Sloveniji ali je jasno obelezeno. Sve po zakonu. U Italiji je sistem Tutor smanjio broj nesreca za 52 procenta!

Zohan

pre 1 godinu

Kada je vidljivo i prazno 160 mi je sasvim ok brzina sa modernim automobilima. Problem je sto je javasluk. Neko ide 80 neko 200. I jedne i druge bih odstranio. Drugi problem je sto je realnost da je prosecan vozac jako los vozac. Mislim na kognitivne i motoricke sposobnosti. I opet voze brze nego sto umeju, pricaju telefonon, spavaju na semaforu itd. Tako da je 130 za vecinu i previse. Vecina vozaca ne zna sta da radi kad im auto izgubi trakciju, to te niko ne uci. Nije voznja samo PSP, kvacilo i migavac. Obuka nalik onoj koju Navak ima bi trebalo da bude obavezna. Sto se tice kaznjavanja tice, svi vec odavno znamo da se u bezbednost gradjana ulaze tamo gde se moze najvise puniti budzet.

sir oliver

pre 1 godinu

Prekoračenje brzine, alkohol i korišćenje telefona sa jedne, i nevezivanje pojasa sa druge strane.
Pitam se po čemu je nevezivanje pojasa opasno po druge učesnike u saobraćaju?
Zašto se to toliko potencira?
Svako odgovara za svoju sigurnost.
Ako ja ne vežem pojas, koga ugrožavam osim sebe?
Najgluplje pravilo od svih izmišljenih...
(iskreno, 30. jul 2022 14:30)
Ugrozavas osiguravajucu kucu, jer su isplate za lakse povrede daleko manje nego za teske povrede ili invaliditet! Ili za smrt vozaca ili putnika! Plus troskovi lecenja za povredjene o trosku obaveznog zdravstvenog osiguranja! Pravilo uvedeno da zaštiti vozaca i putnike, ali po diktatu i lobiranju osiguravajucih kuca!

Pera

pre 1 godinu

U startu je osudjeno na propast. Kao i sve kod nas uradjeno je napola i ofrlje. Sto mislite koliko ce vremena trebati dok saobracajna policija sprovede prekrsitelja do suca za prekrsaje? Proci ce sati. Govorim iz iskustva. Za to vreme 2000 vozila sa stranim tablicama ce proleteti autoputem brzinom vecom od ogranicene. Uzalud potroseno vreme i policije i tog vozaca. Da ne kazem da stranac tek tada ulazi u problem jer mora da nadje banku gde moze da plati kaznu. A sve je moglo biti reseno sa mobilnim terminalom za bankovne kartice i naplaceno na licu mesta. Ali kome pricati.

nikos

pre 1 godinu

"Prednost novog sistema je i ta što su sekvence na kojima će biti merena srednja brzina kraće."

Prvo, sve ste ovde utrpali sta vam je palo na pamet ali ... niste objasnili KAKO ce to biti CINJENO. Ovo mi polako ide u domen "okultne saconometrije". Odakle vam pravo da SNIMATE ljude sve vreme puta (inace kako znate da je koristio mobilni telefon)?
Drugo, srednja vrednost se u nauci IZRACUNAVA a NE meri.
A iz citirane recenice sa pocetka, KO odredjuje duzinu sekvence i njihov broj?
I trece, ako povecate dovoljno broj sekvenci na kojima cete "meriti" srednju brzinu, i posledicno, smanjite njihovo trajanje, onda ste prekrsitelja "uhvatili RADAROM u REALNOM VREMENU ... a to vec ima ZAKONSKU podlogu ... za razliku od ovog najavljenog!

Dejan

pre 1 godinu

Vozaci iz Srbije prvo da nauce da je leva traka na auto putu preticajna i kao sto samo ime kaze u njoj se vrsi preticanje posle kojeg se vratis u desnu ili ti sporiju traku...

rani

pre 1 godinu

Ja se izjasnim da je moj drug sa Kosova vozio moj auto i? Sa Kosovom nemamo nikakvu policijsku ili bilo koju drugu saradnju i tu je daljoj priči kraj.
(Kinšasa, 30. jul 2022 15:31)

Ti stvarno mislis da ces tako da prevaris sistem ili se zezas? Samo ti postuj tih 130 i vezi taj pojas, bice ti pametnije.

KraljevinaSrbija

pre 1 godinu

@Rodion Gataulin Ma druže sve si dobro napisao,iznervirala me vest,društvo grca u problemima a ovi navlače od nas normalnih dok drugi voze po trotoaru i kako hoće..

hm

pre 1 godinu

Vozim bmw x5 m5.0d, vrlo jak auto, od 2020. .... Sad zbog cene goriva vozim u eco modu s tempomatom na 130, ponekad malo ubrzam ako upadnem u gužvu na autoputu, do Krfa, Halkidika i nazad potrošnja 8.6 litara. Moje iskustvo kaže vozite brzo ako vam se baš žuri ali pazite, a ako vas i kazne nije prevelika kazna, ali zapravo vozite 130 jer troši se mnogo manje i manje se umarate.

Moje iskustvo kaže, vozi dovoljno jak, normalan auto (a ima ih kod bilo kog brenda) i do Krfa, Halkidikija i nazad neće da pređe 6 l/100 km

Evo, samo što nije

pre 1 godinu

pa ako je dozvoljeno ne znaci da je i obavezno, uostalom kao i sada iako je dozvoljeno 130 ti zbog stvari koej pominjes u nekim trenucima ne mozes da vozis ni 100 ... i to je normalno za 99.9posto vozaca ... 150 je brzina koju bi velika vecina vozaca pozdravila i smatrala normalnom na auto putu i vecina je ne bi prekoracila obizrom na konstrukciju novijih automobila, koji su uglavnom bazdareni da do 140 funkcionisu sasvim lepo
(marica, kriv, razumevanje..., 30. jul 2022 22:54)

Zaboravljaš gde živimo. I pored svih tih okolnosti koje obojica navodimo ovde ljudi kukaju da je 130 malo. Da je ograničenje 150,ne da bi vozili 150, nego bi vozili i preko toga i kukali da ni to nije dovoljno.
Takođe, većina automobila je najefikasnija na brzinama 120-130km/h dok preko toga potrošnja raste drastično. To je i logično kada se uzme u obzir da je, osim na nekim delovima nemačkog autobahna, u celom svetu ogranicenje brzine manje od 130km/h.

Bojan

pre 1 godinu

Da se prikaže statistika za poslednjih 10 godina sa brojem nesreća koje su izazvane prekoračenjem brzine na autoputu bilo bi jasno koliko je ovaj zakon besmislen.
Cilj nije bezbednost - cilj je punjenje budžeta.

Stratus

pre 1 godinu

3. Izračunavanje nekakve "prosečne brzine (kretanja vozila) na auto-putu", je možda matematički tačno, ali se zasniva na nizu nedokazivih pretpostavki, pa bi zbog toga sa objektivnog pravnog gledišta bilo neosnovano za izricanje bilo kakve kaznene mere...
(FUJ...!, 30. jul 2022 13:15)

Sasvim pogresna tvrdnja. Nema apsolutno nikakvih pretpostavki u utvrdjivanju prosecne brzine - ona je jednostavno predjeni put kroz vreme za koje je vozac presao taj put. Pri tome je bitno samo jedno: ako je prosek bio iznad dozvoljene brzine, onda je vozac sigurno na barem jednom delu puta vozio iznad dozvoljene brzine. Time je neoborivo dokazano da je dozvoljena brzina prekoracena!

Ivica

pre 1 godinu

@Lex

Ti si verovatno sa nekom krntijom i jedva doguras do 120km a i benzin ti je preskup pa stedis na autoputu. Ne znas ti kako se vozi, a jos manje kako se nov auto ponasa na brzinama do 160km. Ali kad idijoti ukljuce tempomat na 130km i naprave kolonu i u levoj i u desnoj, a onda se cude kad im neko svira i blica. Ako si spor drzi se desne trake, ako neko ide brze u levoj ima dobar razlog za to i nije na svakom idijotu vozacu da regulise saobracaj vec na ovlascenim sluzbenim licima. Pici ti 100km na sat, drzi se desne i ne brigaj za vece brzine i nove automobile, nije to za tebe.

ja

pre 1 godinu

A koliko je od tih na zalost poginulih ljudi stradalo na auto putu, a koliko na lokalnim putevima, raskrsnicama, zbog pijanstva...
Mislim da je debilno da su nemci proracunali da je sigurno imati autoputeve bez ogranicenja cak, a kod nas se jurcanje sa autoputeva koji su ipak sigurniji za brzu voznju(ne moze da ti izleti pesak, biciklista, neko da isparkirava, kao po gradu)prebacuje na lokalne puteve. Jer uvak postoji neko ko nece postovati, i onda sad imamo milion snimaka na lokalnim putevima gde ljudi divljaju i obilaze kako ne treba jer tu ih niko ne snima, da isprobaju svoje masine, umesto na praznom autoputu nocu kao pre

Rodion Gataulin

pre 1 godinu

@Gadi mi se ova zemlja
(KraljevinaSrbija, 30. jul 2022 15:13)

I meni, tera na povraćanje čim pogledaš oko sebe ili upališ TV, ali iz 1000000 razloga drugih, a ne zbog average speed check koji postoji u velikom broju zemalja (gde se, uzgred budi rečeno, ljudi ponašaju 1000000 puta kulturnije u saobraćaju). Samo treba znacima obeležiti "average speed check" i TAČNA POLJA na kolovozu koje zahvata kamera, jer je smisao kamera i ograničenja PREVENCIJA, a NE KAŽNJAVANJE. I još nešto, ako ovim sistemom (koji je dobar i koristan sam po sebi) NE UDARE PRVO KRDA TURAKA u migraciji, nego domaću sirotinju, treba podići oružani ustanak.

Opsta mesta koja nista ne znace

pre 1 godinu

Nije precizirano od 48 poginulih koliko je poginulih na autoputevima.
Prekoracenje brzine je pre svega problem na magistralnim putevima, gde je i najvise poginulih zbog iste.

ako ga imate...

pre 1 godinu

Gomila njih na ovom portalu kuka kako je ovo država bezakonja. Onda pročitaš komentare na ovu vest i vidiš da se sad kuka što postoji zakon. Gomila vas se poziva na brzinu kojom voze stranci sve u stilu kako oni mogu a mi ne možemo. Oa neko može da bude i narko diler. To ne znači da i vi trebate da budete narko dileri. Valjda je cilj da se razlikujete od baraba, da pokažete kućno vaspitanje.

marica, kriv, razumevanje...

pre 1 godinu

@evo samo sto nije

pa ako je dozvoljeno ne znaci da je i obavezno, uostalom kao i sada iako je dozvoljeno 130 ti zbog stvari koej pominjes u nekim trenucima ne mozes da vozis ni 100 ... i to je normalno za 99.9posto vozaca ... 150 je brzina koju bi velika vecina vozaca pozdravila i smatrala normalnom na auto putu i vecina je ne bi prekoracila obizrom na konstrukciju novijih automobila, koji su uglavnom bazdareni da do 140 funkcionisu sasvim lepo

onako

pre 1 godinu

Isli ovi iz SAT patrole do Grcke. Sa dva ista auta. Jedan divljao, preticao, jurio, krsio razna ogranicenja. Drugi vozio sve po znakovima. Dosli na parking hotela u 20 minuta razlike. Svako ko juri je obicna budala. Idi brate negde u sumu pa se rokni pistoljem u glavu. Sto maltretiras narod oko sebe i dovodis ga u opasnost.
(Furda, 30. jul 2022 15:11)

Slatko si me nasmejao… čuj, ovi iz SATa divljali… Ovaj sto je divljao, sigurno je jurio 80…
(H H, 30. jul 2022 20:30)

Evo ga neki šmeker koji sigurno na svaku temu zna svaki odgovor!

Toma

pre 1 godinu

@ Ivica

Ako neko poštuje zakon i vozi po propisu 130km/h uopšte nije imbecil ili ne zna kako se vozi. Naprotiv, TI i takvi slični tebi koji gaze auto su sa nekim poremećajem u mozgu i dokazuju se najviše sebi a i drugima da su neko i nešto. I ja imam auto od preko 200ks pa retko vozim preko dozvoljenog, ne zato što ne znam da vozim kao što ti kažeš ili mi je skupo gorivo, već zato što smatram da je to dovoljno. I poštujem zakon. Svako vozi kako hoće, i ne pravi se mnogo pametan, mnogi kao ti što se bahate su završili svoju vožnju zauvek. A da kojim slučajem tako voziš po USA na primer, ni auto ni dozvolu ne bi video očima. Leči svoje komplekse na nekom drugom mestu, ili kod doktora, a ne na autoputu.

serbiko

pre 1 godinu

Da li se strani vozači, na ulazu u našu zemlju, obaveštavaju o merenju prosečne brzine ?
(Radoznalost je ubila mačku, 30. jul 2022 13:43)

Cim se udje u nasu zemlju, postoji tabla sa dozvoljenim brzinama na svim putevima, i tu jasno stoji da je na nasem auto putu ogranicenje 130km/h. Odmah nakon toga, opet stoji znak dozvoljene brzine i tako stalno posle svakog ukljucenja i iskljucenja. Sta vise od toga treba? Ko obavestava u Svajcarskoj sem znaka, pa svi znaju da ni u ludilu ne prekoracavaju brzinu? Vezes pojas i vozis 130, gde je tu problem?

Alex

pre 1 godinu

(Mima, 30. jul 2022 16:34)

Ne znam kojim ti to putem vozis pa je pista. Pogotovo kad se vracas odozdo ka BG-u kao da susfujes na talasima. I jos jednom ovima sto su jedva presli dva puta grcku granicu i tu odma se uvaljali u neko blato od mora, da ne pricaju nesto o cemu pojma nemaju. Podjite malo dalje od Soluna, prema Atini recimo, pa da vidite sta je autoput pa ga uporedite sa nasim putevima. O magistralama da ne govorim, kroz planincuge i klance po tri trake siroke kao nase 4, vozis nigde rizicne situacije.

Zacvo

pre 1 godinu

Sezona građevinskih radova se poklapa sa sezonom godišnjih odmora. Kukate svi kako nam je autoput los, a kad se radi na sređivanju opet kukate. U Makedoniji ima radova oko Skoplja. Mada kakvo je stanje autoputa kod njih i Grka trebalo bi da rade non stop na saniranju. Naš autoput je odličan. I ostala je samo deonica od Paraćina do Leskovca da se komplet sredi pa će biti kao pista.
(Mima, 30. jul 2022 16:34)

Nije tačno. Sezona građevinskih radova traje od marta do novembra, a sezona godišnjih odmora samo jul i avgust,taka da se baš i ne poklapaju. Zašto nije bilo ovoliko radova u aprilu ili maju? Kao građevinac znam da je kad su najveće vručine i najmanji obim radova zbog potrošnje radova i problema sa materijalom na visokim temperaturama.
Problem je taj što su oni koji planiraju i ugovaraju poslove nesposobni. Oni uvek planiraju da radovi počnu u martu ali zbog njihove nesposobnosti počnu i junu što nas kao građane košta puno više zbog povećanih troškova.
Osim toga, sve i da nije tako, ne bi smeli da naplaćuju pun iznos putarine jer nisu pružili uslugu koju treba.
Inače i ovaj novi sistem merenja brzine je uveden upravo zbog radova. Silno vreme se izgubi u čepovima koje izazivaju radovi tako da ste ostatak mogli ići i 200km/h ne bi prekoračili prosečnu brzinu

sve je relativno

pre 1 godinu

Nije mi najjasnije zašto se uvek napravi polemika kada se priča o prosečnoj brzini. Rekao bi čovek da je to s ima problem, a istina je daleko od toga. Ja sam često na dužim relacijama gledao prosečnu i to u praksi bude mnogo niže nego što mislite. Npr. Beč - BG, vozio sam 130-140 kada god je moglo, ali je prosek na kraju bio nešto sitno preko 100 za celu deonicu. Jednostavno, put nije prazan i to što vi idete 150 kad god možete, neće vam toliko podići prosečnu brzinu...

Nemoguće da si vozio 130-140 Beč-Bg, a da je prosek malo preko 100 za celu deonicu. Zaboravio si da uključiš čekanje na granici. Jedne godine sam vozio prosečno do grčke granice 103 km/h, to je skoro 600 km, recimo kao i Beč Beograd. Posmatrao sam kako prosek pada sa čekanjem, 5 minuta na granici, prosek pada par km, tako da nema šanse da si vozio 130-140, a da je bez većih zastoja i čekanja toliko pao prosek vožnje.

DrKadzija

pre 1 godinu

još da smisle zakoski okvir koji nije u suprotnosti s ustavom kako će to da rade, jer sem policije bilo koje 3 lice koje nameravaju da uključe (JP Putevi Srbije) nema prava da raspolaže i deli vaše lične podatke bez pismene saglasnosti. Već sam imao 2 slučaja zbog istekle saobraćajne nalepnice i u postupku koji su pokrenili, kad su shvatili da sam malo "pismeniji" i ko zna kako će da se ti procesi završe po njih, ladno su izazvali da rokovi isteknu i dodje do zastarevanja slučaja u oba puta.

serbiko

pre 1 godinu

Meni, stvarno, nije jasna ova pobuna u komentarima!? Gde je problem, ljudi? Vezes pojas i vozis 130km/h i to je to. Gde na svetu moze brze i bez pojasa, sem na par deonica u Nemackoj? Daleko manja dozvoljena brzina je u SAD, Britaniji, Holandiji, Belgiji, Svajcarskoj, sto se tamo ne bunite? Cuj da se dozvoli 160km/h, pa ni ovih 130 mnogi ne umeju da voze, nemaju ispravna vozila za tih 130, voze sa zimskim gumama i starim letnjim. Juce je lik prosao sa krsinom od BMW pored mene sa 180 minimum, kasnije ga vidim na pumpi, sipa obicnu vodu u sistem, pogledam gume, stare zimske, pa taj nije za saobracaj uopste, a ne da se krece auto putem i to 180. Uzas.

Dragan

pre 1 godinu

Ovaj sistem su ukinule gotove sve Evropske zemlje jer je nezakonit. Svaki nadzor građana sa fisknim kamerama u EU mora biti jasno označen. Ako se kamere za snimanje brzine jasno obeleže onda gube svrhu.
(Zakon, 30. jul 2022 15:42)

Ne gube svrhu. Svrha nije kaznjavanje, vec voznja brzinom do maksimalne. U policijskim drzavama je svrha kaznjavanje. Ovi lopovi bi morali da jasno obaveste javnost gde su kamere i da ih vidno obeleze.

Mitar

pre 1 godinu

Tacno je sto rece Pilot- Tutor sistem u Italiji funkcionise, ranije se po njihovim autoputevima letelo (dosta njih 140, 150 i vise kmh, subjektivno iz ugla nekog ko se krece 130), a godinama unazad, otkako je taj sistem aktivan, uglavnom vecina vozi oko 130kmh, uz poneke izuzetke.

Molis

pre 1 godinu

Sve sistem do sistema za uzimanje para, pa mi smo prestigli Nrmacku po sistemima za otimanje para vozacima. Dajte nam bar 10 procenata zapadnih puteva

gigi

pre 1 godinu

Nije mi najjasnije zašto se uvek napravi polemika kada se priča o prosečnoj brzini. Rekao bi čovek da je to s ima problem, a istina je daleko od toga. Ja sam često na dužim relacijama gledao prosečnu i to u praksi bude mnogo niže nego što mislite. Npr. Beč - BG, vozio sam 130-140 kada god je moglo, ali je prosek na kraju bio nešto sitno preko 100 za celu deonicu. Jednostavno, put nije prazan i to što vi idete 150 kad god možete, neće vam toliko podići prosečnu brzinu. A voziti 150 na našim autoputevima, kada ima saobraćaja, zaista je naporno. Za većinu ste prebrzi, pa morate stalno da usporavate, jer neki pretiču i sa 110 ili manje (kamioni npr). A uvek imate i one što hoće po svaku cenu da vas obiđu pa vam voze "u gepeku" i kada idete 180. Uglavnom, skontao sam da najmanje volim da idem relacijom BG-ČA jer se tuda, naročito petkom i nedeljom, u najmanju ruku divlja. Na ostalim autoputevima je mislim bolje.

Tačno, ali delimično

pre 1 godinu

Ugrozavas osiguravajucu kucu, jer su isplate za lakse povrede daleko manje nego za teske povrede ili invaliditet! Ili za smrt vozaca ili putnika! Plus troskovi lecenja za povredjene o trosku obaveznog zdravstvenog osiguranja! Pravilo uvedeno da zaštiti vozaca i putnike, ali po diktatu i lobiranju osiguravajucih kuca!
(sir oliver, 30. jul 2022 19:53)

Hmmm...ima tu istine, ali nije cela istina.
Ako imate državno zdravstveno osiguranje (kao kod nas), samoj državi je u interesu da smanji broj teških telesnih povreda jer je lečenje dugorajno, rehabilitacija još duža, a eventalni invaliditet će državu koštati mnogo više nego što ste uplatili u fond.

Obilazim_srednjom_trakom

pre 1 godinu

Prvo vi da postavite obaveštenja da kamere snimaju prosečnu brzinu na određenim deonicama, pa ćemo onda i mi da poštujemo to. Ovako, šiomigaDjura...
Btw, sve i da vozite 140, zbog radova i gužvi nema sile da ubodete više od 110 prosek od jedne do druge naplatne rampe.

serbiko

pre 1 godinu

Gadi mi se ova zemlja
(KraljevinaSrbija, 30. jul 2022 15:13)

Mi te ne bi zadrzavali, brate, putuj! Samo, gde god da odes, postoji ogranicenje brzine i to manje od 130, svuda mora da se veze pojas, a telefon ne sme da bude u ruci. Probaj sa Indijom, Pakistanom, tamo mozes da vozis kako ti volja, mada i tamo postoje ogranicenja, a kaznjavaju na licu mesta, biju motkama, pa sad, ti vidi...

Srbin iz RS

pre 1 godinu

"Može li neko da objasni kako je to moguće?
(Domaćin, 30. jul 2022 13:04)"

Kamere i na putu, prate prolazak i računaju prosjek brzine i u međuvremenu, ne samo na početku i na kraju. Često su na nadvožnjacima, ali ima i posebnih konstrukcija gdje su montirane. Postoje rješenja drugdje, znam za Italiju npr.

Marko

pre 1 godinu

Ja sam vozio 140-150 na autoputu, verovatno bi na nekim dužim distancama prosek bio ispod 130, jer su uvek neki radovi, kamion, itd. pa se uspori.

Medjutim, jako mi se svidja kako ljudi voze 130 nakon uvodjenja ovog sistema, pa tako i ja. Ne mislim da je zbog malo niže brzine to naročito bezbednije, ali jeste bezbednije jer mnogo više ljudi vozi istim tempom. Daleko je manje onih koji se zalete u branik i blicaju jer je za njihovih 180 vaših 140 sporo…

Prema tome, puna podrška za ovu meru. Meni koji vozim stalno autoputem to je učinilo da sa njega izlazim mnogo odmorniji i sa manje stresa. A “izgubim” možda 5 minuta… ponavljam, ne zbog brzine kao takve, već jednog zajednickog tempa za veliku većinu vozača.

Naravno, uvek je drama vikendima leti kad se pojave Turci i ostali, ali šta ćete, meni je važno i kako se vozi preostalih 350 dana u godini.

sve je relativno

pre 1 godinu

Razlog akcije pojačane kontrole saobraćaja su gužve koje se ovog vikenda očekuju zbog smene turista u jeku letnje sezone, a sa druge strane u prethodnih 20-ak i više dana smo imali zaista nepovoljno stanje bezbednosti saobraćaja - od početka jula čak 48 poginulih učesnika u saobraćaju.

@ja

U pravu si, oni "brinu" za nas i to je razlog pojačane kontrole ja autoputu. Ko je pratio vesti poslednjih mesec dana, većina poginulih su mladi u povratku iz provoda u jutarnjim satima, na magistralnim i još više lokalnim putevima. Stradalo je dosta pešaka, a i biciklista, pogotovo noću (verovatno i delimično svojom krivicom, odnosno neinvestiranjem u život kupovinom osvetljenja za par stotina dinara).
Na autoputu je poginulo nekoliko ljudi, od toga čini mi se dvojica čini u zaustavnoj traci, na koje su naleteli automobili, tako da to nema nikakve veze sa merenjem prosečne brzine i manjim brojem poginulih na autoputu.

Skoro se desila banalna situacija u Hrvatskoj na autoputu na području Like. Stariji bračni par je poginuo u Oktaviji, kada je na njih naleteo kombi. Vozaču je pukla guma u preticajnoj traci, i on se tu zaustavio??? Kako je padala kiša, ostali su u vozilu da ne pokisnu??? Tablice Ogulin, malo mesto, moguće da nema naviku vožnje autoputem, ko zna kada je polagao vozač, verovatno dok nije ni bilo autoputa u bivšoj Jugi.
I šta sada, Hrvati treba da spuste brzinu na 110 km/h na autoputu zbog toga, a poznato je da do 150 km/h tolerišu sa presretačima, iako je 130 km/h ograničenje.
Poenta je nevoziti rizično, biti skoncentrisan, nikako umoran, pospan, pogotovo pijan i drogiran, jer glupost možeš napraviti i na 50 km/h.

MisterNo

pre 1 godinu

Dajte, ko jos vozi 180 pa sedne i pije kafu? Mozda 1 od hiljadu. Vozi se brzo da se brze stigne (ja mogu 7 sati do Paralije i slicne price)

miskic

pre 1 godinu

3. Izračunavanje nekakve "prosečne brzine (kretanja vozila) na auto-putu", je možda matematički tačno, ali se zasniva na nizu nedokazivih pretpostavki, pa bi zbog toga sa objektivnog pravnog gledišta bilo neosnovano za izricanje bilo kakve kaznene mere...
(FUJ...!, 30. jul 2022 13:15)
Nedokaziva pretpostavka da je 2+2=4?

Zoran

pre 1 godinu

130km na sat Subotica- Novi Sad- Beograd kao da idem peške !!!!
(pedja, 30. jul 2022 13:25)

Gledaj na to s lepše strane. Upoznaj zemlju da bi je više voleo. Kad juriš ne vidiš.

Ja

pre 1 godinu

Srpska policija zaustavio me mnogo puta,ali nikad nisam bio kod sudia.Sve je završeno plati nešto po policiskom zakonu Srbije za strance.

Aki

pre 1 godinu

U Italiji auto-put bez krivine, samo pravac, i svi voze 120 km/h. Zato što na svaka dva kilometra stoji kamera koja meri brzinu, jasno označena.

Miki

pre 1 godinu

Da li se strani vozači, na ulazu u našu zemlju, obaveštavaju o merenju prosečne brzine ?
(Radoznalost je ubila mačku, 30. jul 2022 13:43)
Piše na onim portalima i na engleskom da se meri prosečna brzina. A ima lepo kod svake petlje znak 130 pa nek poštuju to i nece imati problema.

ni levo, ni desno

pre 1 godinu

(FUJ...!, 30. jul 2022 13:15)

Uvek uživam da čitam komentare "stručnjaka" iz raznih oblasti. Ti si "stručnjak" za matematiku i pravo. Da ovo postoji samo kod nas tvoj komentar bi imao smisla.

Mentor

pre 1 godinu

@bauhaus, 30. jul 2022 16:05
Maturski rad u jednoj našoj gimnaziji pre 7 godina. Simulacoja za dane koji su tada bili najfrekventniji, 100000 auta, random uključenja, random isključenja, random brzine, random tablice... 20 "kamera".

Petar Golemi

pre 1 godinu

Čini mi se da su ponovo tutubsni iz Puteva Srbije potpomognuti nekim cudacims uz uprave saobraćajne policije bacili pare......Ozbiljne sisteme treba da uspostavljaju provereni i dokazani stručnjaci iz Kupa i drugih organizacija. A posao države je da postavi sposobne na pozicije rukovođenja a ne poslušnike t.j. neoboljsevike.

gigi

pre 1 godinu

@Sve je relativno

Konkretno tada sam na granici prošao glat, bukvalno sam došao odmah na red. Jednostavno, uslovi na putu ne dozvoljavaju da se konstantno drži 130, negde malo gužva/zastoj, negde neki sitni radovi i eto, padne prosek za čas. Naravno, ne možete sigurno 5-6 sati konstantno da vozite u levoj traci. Ovi što im je problem merenje prosečne brzine su uglavnom oni što koriste autoput cca 20km pa bi da taj deo jure 160 prosek. Ko god vozi malo više, zna da to nije realno i takvo merenje ga ne dotiče. Srećan put svima.

Lex

pre 1 godinu

@Dzoni
Buraz, takve kao tebe treba isključiti iz saobraćaja. Ti si vjerovatno onaj tip nekulturnog vozača koji se zapiči sa zada i blica autu ispred sebe u lijevoj traci dok je čovjek u po preticanja. Vjetovatno očekujući da se zabije u auto desno samo da se nekoj ludi skloni s puta.

Mali Radojica

pre 1 godinu

Jutros sam došao u Bg autoputem iz pravca Niša. Niko od Turaka ne vozi ispod 150, a svaki treći bar 180. Toliko o sistemu. Ako važi samo za domaću raju, onda je ok.

lobotom

pre 1 godinu

@ iskreno

Zar je na Balkanu stvarno toliko teško staviti pojas? Pogledaj statistiku smrtnih udesa u Njemačkoj prije obaveznog vezanja i dvije (početkom osamdesetih) godine nakon uvođenja obaveznog vezanja i sve će ti biti jasno.
I da, pojas često odlučuje da li ćeš iz auta izaći zdrav ili ćeš na dugogodišnju rehabilitaciju na državne troškove, samim time je obavezno vezanje i više nego opravdano. Ili da li će ti djeca ostati siročad.

Nenad

pre 1 godinu

Ja se izjasnim da je moj drug sa Kosova vozio moj auto i? Sa Kosovom nemamo nikakvu policijsku ili bilo koju drugu saradnju i tu je daljoj priči kraj.
(Kinšasa, 30. jul 2022 15:31)
Tako se drug u nemačkoj izjasnio da mu je brat iz Srbije vozio, pa kad je posle par godina dolazio kod njega dobio je kaznu sa kamatom naravno i platio... Samo kažem...

BoHuT

pre 1 godinu

Nisu ginuli zbog nekoga u Srbiji, svi su ginuli zbog svojih okolnosti - da li je to neprimerena brzina, umor ili koriscenje mobilnog telefona to je upitno ali je pretezno ovo razlog te iz tog razloga podici cenu kazni i pojacati kontrole za te tri stvari pa dok se ne opamete…

Rodion Gataulin

pre 1 godinu

@Vozaci iz Srbije prvo da nauce da je leva traka na auto putu preticajna i kao sto samo ime kaze u njoj se vrsi preticanje posle kojeg se vratis u desnu ili ti sporiju traku...
(Dejan, 30. jul 2022 18:47)

Problem čini oko 30-40% "vozača" iz srbije, ali 100% "VOZAČA" IZ TURSKE, a "naša" "država" se tim povodom takođe pravi mrtva...

Čika Boško

pre 1 godinu

Ma dajte bre manite taj auto put više...!
Ljudi ginu kao muve po lokalnim džadama, i ulicama, a policija opsednuta auto putem.
Vozim danas iz Užica prema Čačku, ljudi pretiču preko pune linije samo teko... A policija 'vata radarom na ulasku u Beograd na Čukarici...
Uhvate nekog sirotan koji je vozio 70, a dozvoljeno 60...

Solarnaut

pre 1 godinu

Da li se strani vozači, na ulazu u našu zemlju, obaveštavaju o merenju prosečne brzine ?
(Radoznalost je ubila mačku, 30. jul 2022 13:43)

Da li se ti na ulasku u Evropsku uniju obavestavas o merenju brzine, naravno da ne, postoji nesto sto se zove saobracajni znak koji jasno pokazuje ogranicenje brzine i od vozaca se ocekuje da ga postuje, ukoliko nepostuje saobracajni znak ide kazna logicno zar ne???

Prolaznik

pre 1 godinu

Kako nam je policija top, kad treba izvući lovu od onih koji se luksuziraju vožnjom po autoputu, a kad treba snimak sa naplatne u Doljevcu, onda ga ni tužilaštvo ne dobije. Nikada ovom zemljom nije vladala veća bagra.

El_presidente

pre 1 godinu

(Domaćin, 30. jul 2022 13:04)

Pogledaj na svakom izlazu sa autoputa na znak koji se direktno nalazi iznad autoputa.
Tu imas za svaku traku po jednu kameru koja ce, izgleda, da meri prosecnu brzinu od izlaza pre.

Vozi Misko

pre 1 godinu

Dnevno se iz Srbije odseli preko 100 ljudi. Šta vlast radi povodom toga?
(Nikola, 30. jul 2022 20:26)

Kako sta radi, pa mase im i kezi se sa svoja tri zuba u glavi.

Xli

pre 1 godinu

Ovo mi je smesno zato sto u Cacku vise ne postoji nijedna linija na ulicama, sve su se izbrisale, ukljucujuci i pesacke prelaze. Kada misle da ih iscrtaju opet pojma nemam, verovatno kada naplate kazne od ovih sto prekorace prosecnu za 1km/h.

X

pre 1 godinu

100 komentara i nijedan da objasni.

Reseno je na sledeci nacin, cak su sistem instalirali pre vise godina ali ne znam zasto nije funkcionisao: na svakom (za sad nije svaki ali vecina jeste pokrivena) znaku ispred svakog izlaza sa autoputa primeticete 2 kamerice iznad obe vozne trake. Znaci merice od izlaza do izlaza i naravno od prve do poslednje rampe.

Za one koji se pitaju da li su stranci obavesteni, jesu. Juce sam isao iz Subotice i pre rampe, na info tabli pise "speed section control".

hm

pre 1 godinu

@Mima
Jeste da građevinska sezona obuhvata leto, ali za radove na autoputevima ima više nego sovoljno lepog vremena, van pika turističke sezone. Nemojte da relativizujete problem. Mi više nemamo ni oštre zime, tako da je jako malo dana u toku kalendarske godine kada građevinski radovi ne mogu da se izvode. Veći je poblem što je na M. Velikom zatvorena leva deonice malo ispred petlje Lajskovac,iz smrera od Beograda, jer je nov autoput već propao u toj meri da se više kilometara trake zatvori zbog sanacije.

hm

pre 1 godinu

@Mima
Jeste da građevinska sezona obuhvata leto, ali za radove na autoputevima ima više nego sovoljno lepog vremena, van pika turističke sezone. Nemojte da relativizujete problem. Mi više nemamo ni oštre zime, tako da je jako malo dana u toku kalendarske godine kada građevinski radovi ne mogu da se izvode. Veći je poblem što je na M. Velikom zatvorena leva deonice malo ispred petlje Lajskovac,iz smrera od Beograda, jer je nov autoput već propao u toj meri da se više kilometara trake zatvori zbog sanacije.

kole

pre 1 godinu

Setam po naselju pre neko vece i zacujem neku graju, kad na tu prometnu saobracajnicu kojom jurcaju sleperi i druga vozila iz sporedne ulice ulazi Reno Klio pun nekih klinaca, a dvojica leze na haubi i drze se za brisace. Muzika tresti i svi u glas vriste, smeju se i ludo zabavljaju. Potegnem telefon da snimim i turim na ju tjub, ali odmakose mi. Posle razmisljam, sta ti njima da pricas i kako da ih edukujes kad tu mozga nema ni ulicu da predju kako valja, a ne da ozbiljno postuju propise i sacuvaju kako svoje tako i tudje zivote.

Ivan

pre 1 godinu

Jeste da građevinska sezona obuhvata leto, ali za radove na autoputevima ima više nego sovoljno lepog vremena, van pika turističke sezone. Nemojte da relativizujete problem. Mi više nemamo ni oštre zime, tako da je jako malo dana u toku kalendarske godine kada građevinski radovi ne mogu da se izvode. Veći je poblem što je na M. Velikom zatvorena leva deonice malo ispred petlje Lajskovac,iz smrera od Beograda, jer je nov autoput već propao u toj meri da se više kilometara trake zatvori zbog sanacije.
(hm, 30. jul 2022 18:16)

Na zalost, jul i avgust su najbolji za asfaltiranje: moze da se koristi dosta jeftiniji asfalt koji drzi jako dobro bas zato sto se asfaltira po velikim vrucinama. Valjda se polako hladi sto mu je jako vazno. Ne znam razlog, ali sam razumeo da zato svi asfaltiraju tada. I meni bi vise odgovaralo da se asfaltira u aprilu-maju.

Nuklearni mravojed

pre 1 godinu

378 km /h - 1h 00 min.
Ako želite da presudite sami sebi.
(Tek onako, 31. jul 2022 10:15)

Bas da vidim to komercijalno dostupno vozilo koje moze sat vremena da se vozi 378 kmh BEZ dopune goriva...

Aki

pre 1 godinu

Može li taj sistem, koji snima i meri prosečnu brzinu, vezivanje pojasa i korišćenje mobilnog telefona, da snimi i divlje šlep-službe na autoputu?

pera ždera

pre 1 godinu

Ne znam zašto ste se svi uhvatili za ograničenje od 130km/h. Pa ima toliko delova svakog autoputa gde je ograničenje 110, 100, u tunelima 80. Tako da možete platiti kaznu i sa prosečnom brzinom od 125km/h.

gigi

pre 1 godinu

Ivice, Ivice... Neka ti znaš kako se vozi i u levoj i u desnoj... Najbolje bi bilo da ti, blago nama, izgradiš sam sebi autoput, pa vozi 160 i levom i desnom. Ko sve danas nije na cesti... Dobro smo mi čitavi, kakvi sve voze. Šta da ti kažem, stići ćeš tamo gde si krenuo i sa manje od 160.

Čika Boško

pre 1 godinu

Može li taj sistem, koji snima i meri prosečnu brzinu, vezivanje pojasa i korišćenje mobilnog telefona, da snimi i divlje šlep-službe na autoputu?
(Aki, 31. jul 2022 12:42)

Nisu, prijatelju to divljaci... Svi imaju ugovore sa AMSS... Znači licenca državna, a ponašanje i cene ostale divljačke.

gigi

pre 1 godinu

Furda

Priča je istinita, ali nisu išli do Grčke, nego na Zlatibor, ibarskom magistralom. Imali su neki dogovor sa saobraćajnom policijom. Nisu poštovali ograničenja, ali su preticali samo gde je dozvoljeno. Razlika je bila oko 20 minuta na 3 i po sata vožnje. Bio sam kod njih na obuci pa su mi pričali.

Boban

pre 1 godinu

Daj bre pustite nas normalne da vozimo... Opet će isti praviti prekršaje i izvlačiti se sa istim, opet ćemo mi normalni koji na čistini pustimo gas da plaćamo kazne, a mamini i tatini sinovi će leteti pored nas i slati policiju advokatima. Tuga šta radite... Povećajte dozvoljenu brzinu za 20km/h, i ko je prekrši oderite mu kožu sa leđa...

Moram da kažem

pre 1 godinu

Može li neko da objasni kako je to moguće?
(Domaćin, 30. jul 2022 13:04)

Pa meni pada na pamet da postoje checkpoint kamere, koje su raspoređene na svakih 50 km.
I kad uđete na naplatnu rampu vi imate vreme ulaska a kompjuteri mere vaše prolazno vreme na svakih 50km te se dolazi do prosečne brzine,.
E sad ako ovo želite da zaobiđete, moraćete da znate sve kamere i sva parkirališta pre njih...

Vozač

pre 1 godinu

Da li iko zna kako se tretira jurcanje stranaca? Npr, da li isti placaju kaznu zajedno sa putarinom na naplatnoj rampi ili se totalno ignorisu njihova divljanja (osim onih koje uhvati presretac)?
(Dusko, 30. jul 2022 13:57)

Naravno da ne, ponekad će biti patrola na rampi koja naplaćuje, a najčešće nikom ništa. Ali zato ako prekoračite brzinu negde u Eu, može se desiti da baš sa njima imamo potpisan sporazum o davanju podataka pa će vam uplatnica stići u Srbiju.

Dr Mr

pre 1 godinu

@ kinshasa
Mislili su na takve kao sto si ti, to je moglo pre da prodje . Sad taj neko mora kod notara da potpise izjavu da je on upravljao vozilom, a ako nece, ne moze, nije u drzavi, nije na planeti zemlji, ti placas kaznu i snosis sve konsekvence…

El_presidente

pre 1 godinu

(Čika Boško, 30. jul 2022 22:03)

Isto, kao prilikom ulaska na auto put, sto ti kamera ocita tablicu, tako i na tim mestima, koje sam pomenuo, ti se ocita registracija. Zna se koliko si vremena potrosio da dodjes od prethodnog iskljucenja i na osnovu toga sistem meri prosecnu brzinu

Marko

pre 1 godinu

Pre sam pravio pauze,sada se sporo putuje i ne mogu da gubim vreme da stajem. A i ovi sto stede vreme pa idu 50-60km/h bas prave problem poginuce neko

asfalt

pre 1 godinu

"Na zalost, jul i avgust su najbolji za asfaltiranje: moze da se koristi dosta jeftiniji asfalt"

Nije zbog toga, temperatura na kojoj se radi ne utice da li bolji ili losiji asfalt se ugradjuje. Temp. asfalta kad se ugradjuje je koliko se secam oko 160 stepeni... sustina je da se asfalt naravno hladi, kad je napolju 20 stepeni brze nego kad je 40. Od toga zavisi i koliko udaljena je asfaltna baza, tj postrojenje, zatim transport... Ne mozes voziti 200km asfalt... ohladice se, i onda se put raspadne za 2 meseca. Leti je naravno lakse, nema toliko pritiska za vreme da se ugradi a da se ne ohladi. jednostavno lakse je. Osim nesrecnim radnicima. Bio sam jednom poslom na asfaltiranju na finiseru. To je strasno. Vrucina od gore, vrucina od dole, smrad bitumena koji ti udje u kozu. I sledeci dan smrdis na asfalt.

gigi

pre 1 godinu

Čika Boško

Ne bi vas niko slao u DE na pregled zato što vozite 130 na autobahn. Tu je 130 sigurno sasvim ok brzina. Ko želi, može više, nije zabranjeno.

Ja prvi volim da nagazim, ali nisam od onih kojima smetaju ovi ostali koji voze sporije. Kakvi su uslovi, tako vozim. Shvatite da niste sami na putu i da to što vi radite, a prema našim pravilima je protivzakonito, svaki vozač sa pravom može i treba da kritikuje, zato što ga ugrožavate. Taj princip "imam dobar auto i (mislim da) znam da vozim", ostavite za stazu. Eno ga NAVAK, Nirburing pa slobodno pun gas. Mada mi se čini i da na Nirburingu zna da bude velika gužva, bar prema snimcima koji se mogu naći na YT. Višak adrenalina (i nervoze, rekao bih) se ne oslobađa za volanom na javnim putevima. Svako dobro.

xYx

pre 1 godinu

@cika Bosko, po kojim kriterijumima se klasifikujete kao neko ko zna da vozi? nema dobrog vozaca i plivaca, ginu i tope se oni "najbolji" ...

Borisha

pre 1 godinu

Zašto se prave automobili koji idu brže od 130km/h? Ako je zaista do bezbednosti o kojoj se toliko priča čemu opcija da auto ide brže. Briga njih za besbednost, samo ih novac interesuje, da zarade na konto bezbednosti.

Borisha

pre 1 godinu

Zašto se prave automobili koji idu brže od 130km/h? Ako je zaista do bezbednosti o kojoj se toliko priča čemu opcija da auto ide brže. Briga njih za besbednost, samo ih novac interesuje, da zarade na konto bezbednosti.