1. "Mala i srednja preduzeća će se naći pred izazovom, i moraće da se promene", piše list.

  Znaci, veliki postaju jos veci, a mali jos vise nestaju
  (lol, 6. jul 2022 16:32)

  # Link komentara

 2. Never gonna happen. Kao sto je Kraki napisao, Nemcima bi trebalo 200 novih elektrana samo da podmire potrebe automobila. Never ever
  (Challenger, 13. jun 2022 22:13)

  # Link komentara

 3. (NisamProtivAli, 12. jun 2022 10:05)

  Samo sačekajte da teoretičari zavere otkriju da su deo zavere kako bi koristili teoretičare zavere za širenje dezinformacija putem teorija zavera.
  (0O, 13. jun 2022 17:49)

  # Link komentara

 4. Poenta je da sadasnji automobili mogu da idu i na bio-gorivo, koje ne zagadjuje, ima cak i onih koji su smislili voznju na vodonik i gle cuda gorivo je obicna voda.
  ALI NE, psihopate koje kroje sudbinu planete hoce sve nanovo i elektriku, em zracenje, bezicni prenos, AI, autonomnu kontrolu uredjaja, vecu kontrolu a manju slobodu zivota i kretanja. To je svakom imbecilu na planeti jasno.
  Ne bi me iznenadilo i to da ubace i radioaktivne celije kao resenje za baterije koje su danas neekonomicne i naravno bice sve preskupo, tj. nema svako da vozi kola, kamo li da ih poseduje, a tek odrzavanje. Pa se vi lozite i dalje. Pogledajte uporedni test dizelasa i elektricnog Mercedesa u poslednjoj SAT emisiji i vidite koliko je sve to "besplatno", al za malo.
  Jos je davno Tesla smislio bezicni prenos besplatne energije kroz jonosferu, potrebno je bilo samo napraviti tornjeve za prijem i emitovanje, ali geniji teraju svoju nenormalnu, podlu, sebicnu, lazljivu strategiju kroz zicu, kabal, licence, placanja, uslovljavanja.
  Fosilna goriva nisu od FOSILA, vec je to prirodni produkt hemijskih i elektromagnetnih procesa u unutrasnjosti zemlje koji je neiscrpan, a problem CO2 se prosto resava ugradjivanjem kvalitetnijih filtera i posumljavanjem, ali sta danasnji covek-idijot sa smart telefonom zna.
  Bio-gorivo, voda ...
  (NisamProtivAli, 12. jun 2022 10:05)

  # Link komentara

 5. Ajdemo ovako:
  Nemačka ima 48.000.000 automobila.
  Prosečan veličina baterije elektromobila je 75 KWh.
  Pretpostavimo da je punimo samo jednom nedeljno to je 52 puta godišnje.
  Znači nemcima treba samo za elektromobile 48.000.000 x 75 KWh x 52 = 187200 GWh (gigavatčasova).
  Jedan dan ima 24 časa znači da im je potrebna instalisana snaga od 187200/24 = 4875 GW.
  Najači nuklerani reaktror na svetu ima 1,6 GW (zove se Olkiluoto 3 i nalazi se u Finskoj).
  Znači da je nemcima potrebno 4875/1,6 = 2437,5 najvećih nukleranih reaktora za ovoliku instalisanu snagu.
  Da pretpostavimo da najveće nuklearne elektrane imaju po 6 reaktora.
  Znači da im treba 2437,5/6 = 406,25 nuklearnih elektrana SAMO ZA ELEKTRIČNE AUTOMOBILE.
  Da pretpostavimo da pola od ovoga dobiju iz obnovljivih izvora pa je nemoguće.
  (Kraki, 12. jun 2022 08:54)

  # Link komentara

 6. "Odakle toliko struje?"

  Ubedljivo najdebilniji "argument", ali i onaj koji debili najčešće potežu. Kakve to veze ima sa električnim automobilima? Čist spin.
  A odakle nafta? Kao da sada automobili voze na ništa, pa će električni da budu dodatna potrošnja energije. Zašto bi samo elektromobili morali da se pune strujom iz obnovljivih izvora? Zašto ne bi to morali klima uređaji, šporeti, bilo koji električni potrošač? Električna energija može da se dobije iz bilo koje druge; kako je to hendikep električnih automobila? Nafta može SAMO iz zemlje, a dok ta energija stigne do točkova automobila, potroši se čak i električne energije VIŠE nego što se od nafte iskoristi za pokretanje automobila. To je užasno neefikasan sistem distribucije energije spregnut sa katastrofalno neefikasnim SUS motorima. Trovanje gratis.

  Nafta je i sirovina, ne samo energent. Neizreciva glupost je spaljivati naftu bilo u motorima ili kotlovima, ali čak i da se spaljuje u elektranama, a do potrošača distribuira kao električna energija, takav sistem ima veći stepen iskorišćenja nego ovakav, benzinom i dizelom. Do automobila čiji motor na kraju iskoristi 30-40% energije te nafte za koju je već potrošeno toliko energije koliko se iskoristi. Rak, bolesti disajnih organa, trovanje olovom, naftne mrlje po morima, zatrovane podzemne vode na kopnu, CO2, NOx, globalno zagrevanje... sve gratis! Nafta je najgori usud koji je ikada snašao ljudsku rasu. Samo su dinosaurusi prošli gore. Možda.
  (Joca, 12. jun 2022 02:47)

  # Link komentara

 7. @(Daredevil, 11. jun 2022 16:12)

  Slabo ti taj drugar prati tu energetiku. Nemci imaju još samo tri nuklearne elektrane u pogonu i priključene na mrežu. A i te će do kraja ove 2022. da isključe sa mreže.
  (nowave7, 11. jun 2022 23:00)

  # Link komentara

 8. Norveska, Engleska, Francuska, Nemacka…opet se misli da su oni ceo svet. Svi ostali na kugli zemaljskoj ce nastaviti da kupuju i voze klasicne automobile. Tako da ce proizvodjaci koji se opredele da proizvode samo EV, morati da se naviknu da prodaju deset puta manje vozila. Da li su na to spremni? Sigurno ne….
  (Mika, 11. jun 2022 22:42)

  # Link komentara

 9. Glupost..
  (HanSolo, 11. jun 2022 22:11)

  # Link komentara

 10. U isto vreme se sirom sveta najavljuju restrikcije usled nedostatka el.energije i uvode automobili na struju. SAD su nedavno proglasile vanredno stanje zbog problema sa el.energijom sta ce biti kada sva vozila budu elektricna. Nekako se aktuelna situacija ne uklapa sa planovima za buducnost.
  (Know How, 11. jun 2022 22:04)

  # Link komentara

 11. @boris - druze, prijatelju, procitaj malo pa onda lupaj ko Maksim po diviziji.
  Celoj civilizaciji treba jedan kvadrat 100x100 km na podrucju Sahare da pokrijemo celokupnu potrebu za strujom na ovoj nasoj planeti.
  Pa ti vidi.
  Pa za Srbiju bi trebalo jedno 300 vetrenjaca od 6 MW i pokrivanje svakog krova sa po 5 KW solara i mirni smo zauvek. I to je to.
  (Za borisa, 11. jun 2022 20:55)

  # Link komentara

 12. Ličiće ako puše "Havanu"...
  (XXL, 11. jun 2022 20:52)

  # Link komentara

 13. @0O i ostali, lose sam se izrazio, vise no sto mozemo da iskoristimo. Pri tome mislim na postojecu tehnologiju i ekoloski uticaj tih obnovljivih izvora. Sorry na nespretnom komentaru, ali mi smeta to entuzijasticko nastupanje nekih zelenih koje nije ostvarljivo i pri tome pravi stetu okolini.
  Nekako je previse elitisticki. Mi cemo imati ciste gradove i zone koje volimo a za ostatak planete nas nije mnogo briga.

  I te ptice, neka nauce da lete drugim pravcima.
  I te biljke neka nauce da rastu u hladovini solarnih panela.

  Nije nista tako jednostavno kako kvazi zeleni prikazuju.

  p.s. Pitao sam jednog bizMismena koji nije uspeo sa minihidrocentralama pa se preorjentisao na Solarne ploce gde ce da ih postavlja - u ruralnim predelima gde nema mnogo ljudi kojima ce smetati to naruzavanje okoline.
  (boris, 11. jun 2022 19:11)

  # Link komentara

 14. Ja bih voleo, da svi vi, koji ovde zagovarate i prizeljkujete EV, pa samim tim i vredjate one koji ih ne zele, slobodno za svoj novac kupite sebi EV, pa nam onda pricajte utiske, objasnjavajte prednosti i sta god ide uz to. Meni je zaista previse da utrosim 40 hiljada evra za bilo kakav automobil, narocito za taj na baterije, a s obzirom da sam kupio nov benzinac prosle godine, vozicu ga dok god budem mogao, ma sta vi imali da kazete kriticno na to.
  (rani, 11. jun 2022 18:51)

  # Link komentara

 15. Mislim da će to biti sprovodljivo sve dok većina ne shvati da je pljačkaju eko-nacisti...

  Odakle sirotinji pare za igračke na baterije od 30-40K $ ?

  Evropski parlament počinje da liči na Mariju Antonaetu koja bi gladnu raju hranila kolačima jer nema hleba...

  P.S. A pre panorame Havane, biće tu i udaranja motkama i ostalim tupim predmetima...
  (Čeki opinionista del cazzo, 11. jun 2022 18:13)

  # Link komentara

 16. Drugi je: Odakle struja. Obnoviljivi izvori su super, ali su bajka. Mi trošimo više no što Sunce isporuči, a svi obnovljivi su u suštini sunčeva energija

  To vi ovako paušalno ili ste radili proračun? Ja kao laik mogu da tvrdim da je sunčeva energija koja dospe do zemlje itekako velika. Mislim da je mnogostruko veća no što trenutno koristimo. Problem je u tome što naše sprave za iskorišćavanje te energije imaju veoma mali stepen korisnosti. Solar teoretski max 0.8 (od ovog ne može više) praktično 0.15; Vetar teoretski po Betzu 0.59 (od ovog ne može više), praktično 0.3.
  (0O, 11. jun 2022 17:28)

  # Link komentara

 17. Mi trošimo više no što Sunce isporuči
  (boris, 11. jun 2022 13:07)

  U pravu si, ali nisi rekao i vremnske okvire. Znači, tvoja izjava treba glasiti ovako "Mi, ZA 5 GODINA, potrošimo više energije nego što Sunce isporuči Zemlji ZA 4 SATA"
  A za sve koji se brinu kako će svoje el automobile puniti "prljavom" strujom, i zbog toga su odlučili voziti dizel, jedan interesantan podatak, u poslednjih 21 dana Danska je, 4 dana, samo od struje koje je proizvela vetrenjačama premašila celokupnu dnevnu potrošnju!
  (Alija Sirotanović, 11. jun 2022 16:55)

  # Link komentara

 18. Hoće da nas auti sami voze, špijuniraju, ekrani od pola metra, sve na struju.
  To je to, kupujem Mercedesov osmak i vozim ga do smrti. Po mogućnosti AMG 6,3 C ili E klasa. Ne treba mi bolje.
  (Dubrovnik, 11. jun 2022 16:40)

  # Link komentara

 19. jedno jutro u kraju u kom zivim, na benzinskoj pumpi su se posvadjali oko mogucnosti prolaska izmedju vozila, a mogu tek da zamislim kako ce biti kad ne bude bilo mesta za punjenje el vozila
  (dzomba, 11. jun 2022 16:26)

  # Link komentara

 20. Pričao mi je prijatelj koji se razume u energetiku i prati te tokove, da Nemačka planira da gasi nuklearne elektrane i da će tu energiju nadoknadjivati sa ternoelektranama na ugalj... Pa ti sad vidi ko je tu lud?!?
  (Daredevil, 11. jun 2022 16:12)

  # Link komentara

 21. "Mi trošimo više no što Sunce isporuči
  (boris, 11. jun 2022 13:07)"

  LOL

  No se brinete braćo za EU i ostali deo razvijenog sveta kako i šta će. Brinite se da za početak da sledeći put nemate ex vlasnika pečenjare na čelu EPS-a, greota mazut i blato paliti.
  (Gojko, 11. jun 2022 16:03)

  # Link komentara

 22. Mi trošimo više no što Sunce isporuči
  (boris, 11. jun 2022 13:07)

  Srbijanac
  (sve zna, uvek., 11. jun 2022 14:54)

  # Link komentara

 23. Uopste se ne sekiram za to.Do 35. ima da se proizvedu milioni automobila.
  (Zoc, 11. jun 2022 14:22)

  # Link komentara

 24. nase je drustvo potrosake prirode, tu je prici pocetak i kraj.
  (90 km/h, 11. jun 2022 13:31)

  # Link komentara

 25. @Posmatrac nije problem u tome. Elelktkrična vozila su superiorna po pitanju pogona. Mana, i to velika, jesu baterije. Možda je vodonik bolje rešenje jer je opet električni pogon, ali bez litijumskih baterija. Dakle tu je jedan veliki problem - izvor energije.
  Drugi je: Odakle struja. Obnoviljivi izvori su super, ali su bajka. Mi trošimo više no što Sunce isporuči, a svi obnovljivi su u suštini sunčeva energija (kao i fosilni, samo to je uskladištena energija iz daleke prošlosti). Nemožemo da pokrijemo tu dodatnu potršošnju samo iz obnovljvih. Dakle ili ugalj i gas ili nuklearke.
  Zato je možda bolje smiriti tranziciju i usmeriti naučne snage na fuziju. Pa kad dobijemo takav veliki siguran izvor, onda može i treba sve staro da se brani.
  (boris, 11. jun 2022 13:07)

  # Link komentara

 26. Kako će da pune automobil ljudi koji žive u zgradama? Nastaće totalni haos koji niko nije predvideo jer nije osmišljen kompletan način upotrebe električnih vozila.
  (pobesneo max, 11. jun 2022 12:27)

  nije problem, menjati cemo na automatu praznu za punu bateriju.
  znam, znam, al' tu nema razloga za brigu, na sve se mislilo.
  (qwe, 11. jun 2022 13:03)

  # Link komentara

 27. Jedini plus ove situacije je sto evropa sve vise lici na srbiju i mazohistickom politikom pojedinaca i ekonomijom. Nemoramo vise da se trudimo svhvatili su kako treba sad samo cekamo da dodju na nas nivo.
  (Stefan, 11. jun 2022 12:43)

  # Link komentara

 28. Dobar metro i jaka taxi služba i realno 80% ljudi nema potrebe za automobilom. Mene zeza što ih patološki volim. Jbg. nije bolest sve što boli.
  (Levi ulaz, 11. jun 2022 12:29)

  # Link komentara

 29. Kako će da pune automobil ljudi koji žive u zgradama? Nastaće totalni haos koji niko nije predvideo jer nije osmišljen kompletan način upotrebe električnih vozila.
  (pobesneo max, 11. jun 2022 12:27)

  # Link komentara

 30. Za ovo su odgovorni Rusi,da nisu naprvili što su napravili u Ukraini, kraj fosilnim gorivom bi dosao kad tada,sa njihovim ucjenoma i agresijom,sami sebi su iskopali grob.
  (Zgubidan, 11. jun 2022 12:25)

  # Link komentara

 31. I kako ćemo? Hoćemo li kupovati ev ili bajseve? Možda dizlo iz Egipta da uvozimo? Dajte da se dogovorimo pa da vredno radimo.
  (Goxy, 11. jun 2022 12:11)

  # Link komentara

 32. 2034 nov dizel ce kostati 250 hiljada vrv :)
  (Straight Outta München, 11. jun 2022 11:57)

  # Link komentara

 33. Nema čipova iz Kine za automobile sa unutrašnjim sagorevanjem,ali će ih biti za elektroautomobile(sprdnja)
  neće fosilna goriva ,ali oće struju koja će najviše biti iz termo elektrana na ugalj(sprdnja)
  brinu o prirodi tako što će za baterije automobila prekopati celu zemaljsku kuglu za litijum (sprdnja)
  itd....
  (srbin, 11. jun 2022 11:53)

  # Link komentara

 34. Paz da neće! Odakle toliko el. energije!? Nigde ne niču elektrane preko noći, pa ni u EU.
  (kognitivna disonanca, 11. jun 2022 11:51)

  # Link komentara

 35. Bogatije zemlje EU verovatno nece liciti na Kubu, ali sam vise nego siguran ko hoce. ))
  (Blok45, 11. jun 2022 11:45)

  # Link komentara

 36. Apsolutno se slazem da ce biti Havana. Do roka koji su zacrtali ni oni ne mogu da obezbede dovoljan broj punjaca ova brojka od milion na 48 miliona vozila za nemacku je mala. Trebalo da ih ima bar 5 miliona da bi to funkcionsalo. Inace ce im se zivot svoditi na nedeljno planiranje punjenja.
  (Petar, 11. jun 2022 11:45)

  # Link komentara

 37. Braćo moja napaćena šta nam rade!!!
  Još kada 2089 godine saobraćajna i komunalna krenu da kažnjavaju parkiranje po trotoarima i invalidskim mestima, pa naša sloboda će u potpunosti biti uskraćena!

  Srbija je slobodarska zemlja i dizlo će se dimiti kako mi oćemo i kad oćemo!

  Ukoliko budu hteli to i kad da zabrane, ima na Slaviji da se okupimo i da turiramo naše moćne mašine!!
  (Stručni kadar, 11. jun 2022 11:40)

  # Link komentara

 38. Verovatno su Gutenberga hteli da razapnu prepisivaci... Ludisticki pokret je lomio masine jer uzimaju radna mesta. A na kraju se uvek otvore nova radna mesta, istorija je to pokazala. I ovde ce tako biti, vika, otpor, prelaz i na kraju udzbenici istorije. I kao sto ljudi i danas imaju konje, cak su negde i nezamenjivi, tako ce biti i sa SUS vozilima.
  (Posmatrac, 11. jun 2022 11:29)

  # Link komentara

 39. Jens Gizeke, evropski poslanik nemačkih Demohrišćana, kaže da se prethodnih dana jedva spasavao od lobista "sa svih strana". Sam Gizeke je protiv zabrane i naziva je "nasilnom elektrifikacijom".
  jel treba jos nesto reci koliko je to zaista u nasem interesu... ekologija da ali...
  (aca, 11. jun 2022 11:22)

  # Link komentara

 40. Mnogo smatrate sa ovom temom.Voziće se i prodavati i posle 2035.g.
  (Alex, 11. jun 2022 11:21)

  # Link komentara

 41. potrajati ce ova eu patnja jos dugo, da, al' na kraju opet ceka sudbina
  (sodoma & gomora, 11. jun 2022 11:21)

  # Link komentara

 42. Kako se covecanstvo trenutno ponasa, vozice se opet konjske zaprege.
  (Lemi, 11. jun 2022 11:13)

  # Link komentara

 43. dodao bih samo pravilo da ko glasa za to mora isključivo električnim autom da se prevozi, prisup aerodromu i sus vozilu da mu bude zabranjen.
  Pa kad u špicu sezobe bude putovao na sastabak od Brisela do recimo Minhena ili Rima nek uživa u svojoj trodnevnoj avanturi i zakonima koje nameće.
  Za put do Atine puno sreće im želim da se dopune kroz srb ili mk
  (kaboom, 11. jun 2022 11:03)

  # Link komentara

 44. Sve ukazuje da ce se u buducnosti voziti skupi automobili koje ce retki moci da priuste, a kupacemo se jednom nedeljno jer ce struja biti preskupa.
  (Bob, 11. jun 2022 10:59)

  # Link komentara

 45. Mislio sam da je veliki reset samo teorija zavere, ali gledajuci sta rade politicari ovde po EU, mislim da su se malu zece zaneli. Bavarc je skroz u pravu, bice kao u Havani. Ja vec sada moj matori dizel mogu da prodam za vece pare nego sto sam ga kupio kad je bio skoro nov, sto je besmisleno. Kupio sam u decembru jos jedan, bilo mi je skupo, ali cini mi se da je to bila dobra odluka, ako ovako nastavi uskoro cu stari prodati a novi me izaci besplatno. EV je igracka kojom srednja i visa klasa kupuju oprost sto izdisu CO2, u prakticnom smislu je neizvodivo.
  (Miljan, 11. jun 2022 10:57)

  # Link komentara