Koliki bi trebalo da bude pritisak u gumama zimi?

Odgovarajući pritisak u gumama je presudan za bezbednost automobila, ali i za "zdravlje" samih guma.

Izvor: Jutarnji.hr
Podeli
Foto: S_Photo/Shutterstock
Foto: S_Photo/Shutterstock

Ako pritisak u gumama nije odgovarajući, to utiče na vek trajanja guma i može biti veoma opasno. Propisani pritisak u gumama dosta varira od vozila do vozila, a zavisi od vrste guma, mase automobila i njegovog opterećenja.

Preporučene informacije o pritisku u gumama obično se mogu naći na B stubu automobila na strani vozača ili na unutrašnjoj strani poklopca rezervoara za gorivo. Ako ih nema ni na jednom od ovih mesta, sigurno ćete ih naći u priručniku automobila, piše Jutarnji list.

U zavisnosti od toga koliko vozite, starosti i stanja guma, opterećenosti automobila, spoljašnje temperature i mnogih drugih faktora, pritisak vazduha u gumama nije konstantan, već se često menja, a ponekad može značajno da opadne tokom vremena.

Zbog toga se preporučuje da redovno proveravate pritisak u gumama. Ne mora da bude prečesto, a idealno bi bilo da proverite pritisak svaki drugi put kada sipate gorivo. Za većinu vozača to je otprilike svake dve nedelje do mesec dana.

Šta se može dogoditi ako je pritisak u gumama neodgovarajući?

Foto: Lisa-S/Shutterstock
Foto: Lisa-S/Shutterstock

Ukoliko je pritisak vazduha prenizak, površina sa kojom guma ima kontakt sa kolovozom se povećava. Kao rezultat, povećava se otpor kotrljanja, što na kraju dovodi do veće potrošnje goriva.

Takođe, čak i uz malo odstupanje, guma se blago deformiše i zbog toga se smanjuje stabilnost u vožnji. U ekstremnim slučajevima, ovo može završiti tragično, posebno ako vozite prebrzo u krivinama.

Iz istog razloga se povećava i put kočenja, a gume mogu čak i da puknu tokom vožnje.

Još opasniji je previsok pritisak u gumama. U ovom slučaju se smanjuje površina sa kojom guma ima kontakt sa kolovozom. Ovo smanjuje otpor kotrljanja i potrošnju goriva, ali u isto vreme povećava habanje gume na kontaktnoj površini.

Zbog manje dodirne površine, guma ima duži put kočenja i veću mogućnost proklizavanja u krivinama. Povećava se i rizik od akvaplaninga.

Koji je optimalan pristisak?

Automobilske gume većine modela su obično naduvane na pritisak od 2 do 2,4 bara, a preporučena vrednost za vaš automobil, koja je obično istaknuta na nalepnici negde na automobilu (obično na okviru vrata), treba primenjivati tokom cele godine jer ne postoje različiti brojevi za leto ili zimu.

Međutim, spoljna temperatura i dalje utiče na pritisak u gumama, pa ćete zimi, kada stignu "minusi", morati češće nego u letnjim mesecima da proveravate i dopunjujete gumu vazduhom, a sve kako biste održali idealan pritisak, što je jedan od najvažnijih faktora za bezbednost vožnje.

Staro mišljenje vozača je da su nedovoljno napumpane gume bolje za vožnju u zimskim uslovima jer tada imaju veći kontakt sa podlogom po kojoj se vozilo kreće. U teoriji, ovo je tačno, a ponekad i korisno, međutim, ipak nije bezbedno voziti sa niskim pritiskom u gumama.

Savet je da pritisak vazduha u gumama održavate tačno onako kako preporučuje proizvođač, kako leti tako i zimi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 4 idi na stranu