Jagma za SUV modelima "sahranila" limuzine i karavane

Limuzinski VW Passat, Ford Mondeo i Renault Talisman se više ne proizvode u Evropi, a Citroen je dizajnirao novi C5 X u krosover stilu.

Automobili

Izvor: Izvor: B92, Veèernji.hr

Nedelja, 26.03.2023.

10:53

Jagma za SUV modelima
Foto: Renault promo

Klasične limuzinske verzije automobila sve su ređe u ponudi proizvođača automobila u Evropi, a prodaja limuzina i karavana već godinama opada.

Neki proizvođači su potpuno odustali od klasičnih limuzina D segmenta. Volkswagen je prestao da pravi jedan od svojih najuspešnijih modela u istoriji – Passat, doduše samo u obliku limuzine, dok se karavan Variant i dalje prodaje (praviće se i u sledećoj generaciji).

Renault je prošle godine prestao da proizvodi svoj model D segmenta, Talisman, dok je Ford prestao da izrađuje Mondeo u Evropi posle 30 godina.

Još 2016. godine Honda je povukla svoju limuzinu Accord sa evropskog tržišta. Citroen je svoju bivšu limuzinu C5 zamenio mešavinom karavana i SUV-a, koju je nazvao C5 X.

Još 2015. godine u Evropi je registrovano 1.009.420 novih vozila D segmenta, dok je u 2021. godini prodato svega 603.339 automobila ove klase, uz učešće od 6 odsto u ukupnoj prodaji novih putničkih automobila, piše Večernji.

Većih automobila u višoj srednjoj klasi ima još manje, a njihovo učešće u prodaji je manje od 2 odsto, dok je učešće najvećih limuzina visoke klase manje od 0,5 odsto.
Foto: Opel promo
Zbog slabije konkurencije na tržištu, prodaja, odnosno udeo u prodaji, raste kod limuzina koje ostaju u ponudi, pre svega nemačkih premijum proizvođača.

Limuzine su i dalje daleko najpopularnije u Kini, gde čine skoro polovinu ukupnog tržišta. Međutim, i oni koji su ostali sve teže se nose sa SUV modelima. Ovi automobili su jednostavno toliko popularni i u uzlaznom trendu prodaje, da "kradu" kupce iz svih segmenata tržišta.

Primera radi, prema podacima Evropskog udruženja proizvođača automobila (ACEA), u Evropi je 2015. godine registrovano 2.457.688 novih SUV automobila svih klasa, dok je 2021. registrovano čak 4.453.236 novih SUV vozila (čak 46% udela u prodaji putničkih vozila).

Varijante limuzina u kompakt klasi su sve ređe na tržištu. Dok je pre 10 godina skoro svaki kompaktni automobil imao limuzinsku verziju, danas su mnogo ređe.

Setimo se limuzinske verzije Opel Astre, svojevrsne limuzinske verzije VW Golfa koja se zvala Jetta ili limuzinske verzije Ford Focusa.

Limuzinske verzije su bile u ponudi i u B segmentu, pa je postojala (doduše, ne na svim tržištima), na primer, limuzina VW Polo i Renault Clio (Thalia).

Danas su karoserije limuzina izuzetno retke u ovom segmentu na evropskom tržištu, na primer, Dacia proizvodi Logan, ali ga ne nudi na svim tržištima.
Foto: Mazda promo
Međutim, u kompakt klasi danas su izuzeci koji potvrđuju pravilo Mazda 3 limuzina ili Toyota Corolla, za razliku od nekada kada su limuzine kompaktne klase činile ozbiljan deo prodajnog kolača.

Honda Civic se, sa druge strane, nudi samo u polulimuzinskoj verziji. Ali, u kompaktnoj klasi, karavani su i dalje prisutni u većoj meri.

Karavani su generalno najpopularniji u Evropi, ali njihova prodaja stalno opada. Naravno, i na račun SUV modela. U 2019. širom sveta je prodato 2,35 miliona karavana, dok je 2021. registrovano samo 1,6 miliona.

Karavani su i dalje traženi u Evropi. Sa nešto više od milion prodatih jedinica u Evropi 2021. godine, karavani su činili 8,3 odsto ukupne prodaje putničkih automobila, a to je čak 64 odsto globalne prodaje karavana (ukupno 1,6 miliona).

Karavane su sa tržišta SAD i Kanade pre 20-ak godina potisnuli minivanovi, dok na Dalekom istoku takvi dizajni karoserija nikada nisu bili popularni, a još manje su popularni u Latinskoj Americi.

U Kini, koja je pravo tržište limuzina, karavani čine potpuno zanemarljiv deo, s obzirom na to da je u toj zemlji 2021. registrovano čak 25,548 miliona novih vozila, a samo 107.000 karavana, uz rast od 34 odsto.

Međutim, kinesko tržište je veliki potencijal i ako tamo postanu traženi karavani, vrlo brzo može doći do značajnog povećanja njihove proizvodnje.

Subaru Outback najprodavaniji karavan, Škoda Octavia treća

Foto: Subaru promo
Subaru Outback je ubedljivo najprodavaniji karavan na svetu, a to se pre svega može pripisati američkom tržištu i činjenici da se radi o modelu koji koketira sa krosover/SUV klasom.

Druga je Toyota Corolla TS, dok je treća, popularna i kod nas, Škoda Octavia Combi. Slede (globalno) karavan verzije VW Passata, BMW Serije 3, Lada Vesta, Volvo V60...
Foto: Škoda promo
U prvoj polovini 2022. godine, prema sajtu JATO Dynamics, C-SUV segment bio je najpopularniji u Evropi sa 1,26 miliona prodatih automobila, ili udelom od 22,8 odsto.

Odmah iza njega je B-SUV segment sa 1,04 miliona novih registracija, ili udelom od 18,8 odsto. Slede B segment sa 17,3%, C segment sa 13,8% i A segment sa 6 odsto učešća.

Segment D sa 321.000 registracija imao je udeo od 5,8 odsto uz pad prodaje od 21 odsto u poređenju sa istim periodom godinu dana ranije. D segment je najpopularniji u Švedskoj, gde ima udeo u prodaji od 12,5%, u Nemačkoj je udeo D segmenta 9,77%, u Danskoj 8,7%, u Norveškoj 8,57%, a u Estoniji 8,08%.

Od proizvođača, Tesla ima najveći udeo u D segmentu sa 47 odsto.

Trend rasta prodaje D-SUV segmenta od 19% doveo je klasu srednjih SUV automobila veoma blizu limuzina D segmenta sa 292.000 prodatih jedinica, odnosno učešćem od 5,3 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

72 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: