Novi predlog zakona: Savesnim vozačima policija u nekim slučajevima neće pisati kaznu

Vest će obradovati mnoge vozače.

Automobili

Izvor: Izvor: Kurir.rs/Mina Brankoviæ

Ponedeljak, 06.02.2023.

10:07

Novi predlog zakona: Savesnim vozačima policija u nekim slučajevima neće pisati kaznu
Foto: veselolane/Shutterstock

U razgovoru sa pukovnikom policije Slavišom Lakićevićem, načelnikom Uprave saobraćajne policije, Kurir je otkrio predlog izmena i dopuna Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima kojima će u Srbiji prvi put biti regulisano korišćenje e-trotineta.

Novine ne očekuju samo vozače u kategoriji mikromobilnosti.

"Pored uređenja mikromobilnosti, predloženim izmenama zakona prevencija ponovo postaje deo nadležnosti i Ministarstva unutrašnjih poslova, kao veoma bitnog subjekta bezbednosti saobraćaja. Uprkos ogromnim naporima u kontroli saobraćaja i velikom broju otkrivenih prekršaja, svedoci smo da samo represivne mere ne mogu biti dovoljne i ne daju dugoročne efekte, tako da smo želeli da damo doprinos unapređenju bezbednosti saobraćaja i preventivnim aktivnostima", objašnjava pukovnik Lakićević.

On ističe da saobraćajna policija ulaže maksimalne napore u kontroli saobraćaja.

"Prošle godine je bilo 1.350.000 saobraćajnih prekršaja, što je najveći broj otkrivenih prekršaja otkad je donet važeći zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima, ali, nažalost, to nije dovoljno da se spreče najteže saobraćajne nezgode", naglašava i dodaje:

"Broj najtežih otkrivenih prekršaja (prekoračenje brzine, upravljanje vozilom pod dejstvom alkohola, upravljanje vozilom pod dejstvom psihoaktivnih supstanci, nasilnička vožnja, nepropisno preticanje, nekorišćenje pojasa...) bio je u ogromnom porastu, ali i pored toga smo imali 30 poginulih više u odnosu na 2021. godinu."

Opraštanje lakših prekršaja ako ste savestan vozač

Još jedna novina zavređuje posebnu pažnju.

"Ovlašćeno službeno lice u neposrednoj kontroli saobraćaja može izdati upozorenje učesniku u saobraćaju, odnosno odustati od procesuiranja određenih prekršaja za koje je propisana novčana kazna u fiksnom iznosu, ukoliko lice koje je učinilo takav prekršaj nije u prethodne dve godine evidentirano kao učinilac prekršaja iz oblasti bezbednosti saobraćaja na putevima. Navedeno će se odnositi na lakše prekršaje, kojima se direktno ne ugrožava bezbednost saobraćaja."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: