Oduzimanje vozila kao kazna za prekršaj – privremeno ili trajno? VIDEO

Policija će vozačima koji u roku od dve godine naprave minimum dva teža saobraćajna prekršaja imati pravo da oduzme vozilo, ali samo do okončanja sudskog postupka. To je novina koju bi trebalo da donesu izmene Zakona o saobraćaju. Stručnjaci, međutim smatraju da treba uvesti trajno oduzimanje vozila.

Automobili

Izvor:

Utorak, 17.01.2023.

18:48

Oduzimanje vozila kao kazna za prekršaj – privremeno ili trajno? VIDEO

Novinski naslovi koji pokazuju broj stradalih i broj povređenih, fotografije slupanih automobila, rotacija policijskih, vatrogasnih i vozila hitne pomoći, suze i strah na licima preživelih, sve su češća slika na drumovima Srbije.

U toku 2022. registrovano je čak 11.000 više vozača pod dejstvom alkohola u odnosu na prethodnu godinu. Dodatni problem prave vozači kojima je zbog nekog prekršaja oduzeta dozvola, što ih nije sprečilo da sednu za volan.

"Ako kod vas nađu pištolj, a nemate dozvolu za njega, oduzeće vam ga. A ako nađu da vozite auto, a nemate pravo da vozite, u čemu je razlika, kada je i auto opasna stvar. Ima ljudi, učesnika u saobraćaju, koje nikako ne možete ubediti da se ponašaju u skladu sa propisima. Onda mu oduzmete to vozilo kojim krši propise, prodate ga i pare stavite u fond za bezbednost saobraćaja. Znači, on koji je nebezbedan finansira bezbednost",
kaže stručnjak za bezbednost saobraćaja, profesor Milan Vujanić

Plaćanje novčane kazne nije jednako teško materijalno situiranima i onima sa manjom zaradom. Kako stručnjaci kažu, zakon mora biti isti za svakoga.

"Po meni, jedino prihvatljivo u Srbiji, ono čega vozači se boje, i sve drugo pristaju, samo to ne, oduzimanje dozvole, a ne povećanja kazne. Zamislite sada da pogrešno parkirate, a da vas kaznim tim, da biste naučili, da ga parkirate jedan dan u garaži, 24 sata, i platite parkiranje. Prvo, bili biste kažnjeni materijalno, daću vam neke kaznene poene, ali nećete imati auto jedan dan, i to će više da vas nervira nego sve ove pare", objašnjava Vujanić.

Pogledajte ceo prilog koji je o ovoj temi pripremila TV Prva:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

149 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

22 h

Podeli: